Monday, July 19, 2010

lama x drop by.....
dah bersawang sana sini blog kak long ni dik non...
insya Allah kalau ada free2 masa...sempat le nak update nyer...
sekarang ni keje tgh banyak...lagipun azam thn kewangan baru ni kan...
xnak la bertangguh keje....dpt je keje...terus siapkan...tu yg xde masa nak melagha2kan diri...
ok la ye...till fingers meet keyboard again...

Saturday, June 12, 2010

renungan...

buat teman-teman....

pernah tak kita terfikir pasal nak ikhlaskan diri semasa kerja....kebanyakan dari kita menganggap kerja sebagai tuntutan kewangan semata....tanpa menilai hikmah yang terkandung di sebaliknyer...

ari ni nak bawa adik-adik kak long terutamanya perempuan aka wanita la ye....menerobos ke sesuatu yang mungkin kita terlepas pandang...

hikmah dari bekerja...

sebagaimana yang selalu kita nampak sekarang ni ...kebanyakan wanita berkerjaya bukan satu perkara asing...malah ada yang isteri berpendapatan melebihi suami....pada kak long...itu dah jadi sesuatu yang berada dalam norma kehidupan kita..tapi sebenarnya bila kita nak mengupas lebih dalam lagi...lebih banyak hikmah yang bakal kita jumpa...

Friday, June 11, 2010

rombongan balik kampung...

emmm...sejak balik bercuti ni...kak long belum update pun taman kak long ni...

macam-macam nak ditulis...macam-macam nak dikongsi....tapi tak tau macamana nak luahkan...

hahaha...



ok la...balik kampung ari tu...best gak...tujuan utama balik kampung aritu sebab...makcik kak long yang dok kat sebelah rumah mak kak long tu....buat kerja kawen...biasa la kan musim cuti sekolah...ada orang kata musim mengawan...sehari sampai 12 jemputan kawen...tak ke naya tu...masalahnyer mcm sempar je nak pegi kalau dah doblas rumah tu...kalau dekat2 ok la...buatnyer satu kat tgh bandar...satu kat hujung tanjung....habis masa kat jalan je la...

Thursday, June 3, 2010

mood bercuti...yeehaaa...


hai semua...(mcm ramai je yg baca blog kak long ni...perasan betul...)

smbung menulis balik...mata tgh mengantuk..maklumla...petang2 cam ni kan...lepas mkn tengah hari pulak tu...dengan keadaan bilik yang agak2 sejuk (sejuk air cond yer...) mata pun sedap je nak pejamkan...huhuhu

masa nak masuk keje tadi...macam terasa malas jek...mood bercuti tetiba menjelma...

ba*** ikan

huhuhu....
semalam citer pasal gun*** kan....
arini nak citer about ba*** ikan lak...
hahahha...kelakar kan...
normally org cumer ada anak ikan jek...tp
sebab scandalisme yg ada melibatkan insan yg berfamily
maka term yang digunakan pun lain ler...

semlm ba*** ikan kena cuci ngan Mr B
(Mr B tu kejenyer....memang cuci mencuci ni....xde keje lain sebab tu meja kat bilik dia...clear habis la...paling2 yg ada...sehelai dua paper yg kononnya dia baca nak tambah ilmu and maklumat la....boleh ek cam tu....keje mencuci tapi baca paper...berkat ke...gaji....paling2 tidak pun...hujung bulan...amik gaji....hujung bulan...amik gaji...keje mencuci tu buat gak tapi bersih ke tidak tu tak tahu la....) - alamak lari tajuk la...patut buat entry lain ni....

ok sambung semula pasal ba*** ikan....
before this semua org tahu yg dia memang kaki ****, kaki b***k
semua yg Mr B cakap...main angguk je...xpenah geleng...
kalau terpaksa jilat kaki...pun silap2 sanggup....
sampaikan Mr B keluar 4letter words kat dia...dia boleh angguk lagi...
bab yang ni kak long salute giler wei...
kak long pun x sanggup nak b***k tahap cipan macam tu...

and then, ba*** ikan ni katanyer ada s***d*l ngan sorg gun***....
dah lama dah....mula2 kata sedara...tp kalau ms chatting...dah boleh ber'sayang' ber'abang'....guano tu...
kak long ngan adik-adik kak long tu pun xde la sampai ber'sayang-sayang' gitu...
memang dah banyak citer pasal depa berdua tu...
kalau dulu masa ex-manager kak long ada...depa memang kena sembur dah...

pastu, lately...Mr B ada buat rombakan....
(PM buat rombakan, dia pun nak buat gak)
yang termasuk dalam rombakan tu...
ba*** ikan ngan gun*** dia...pastu...2 org kuat kak long...
pastu...kawan lama kak long and beberapa insan terpilih yang lain....
kitorang pun (dalam keterpaksaan) mengikut je la...
pindah bilik....pindah portfolio (ye ker???mcm sama jekkk...)
nak dijadikan citer disebabkan rombakan ni....(buat pengetahuan...rombakan ni immediate...xde handing over....xde transition period langsung)
banyak la keje2 yang tertunggak...x sempurna dibuat...
pastu bila hung bulan nak tutup akaun...
semua panas punggung...tunjuk org tu...tunjuk org ni...
yang bestnyer...org lain nyer keje...org lain yg kena buat...
org lain yang mc...org lain yang kena marah...
tu la yang terjadi jika
nak buat benda baik...tapi perancangan x betul...
kan ke ada pujangga yang berkata;

KERJA YANG BATIL TAPI TERANCANG BOLEH BERJAYA BERBANDING KERJA YANG HAK TAPI PORAK PERANDA....

kawan-kawan kak long...fikir2kan la yer...
cukup la untuk pagi ni...kejap lagi nak buat meeting lak...

wassalam....

Tuesday, June 1, 2010

emmm....
feeling well and quite happy to have a start today...
wondering if I can serve MY VERY BEST today...
in anything....
at home.... as a mom for 2 wonderful kids...anas and muaz...
in the factory...as a good leader...and officer...
in the office...be a gud buddy to my colleagues...

yet...how sure I am if my service might turn to something unimagined...just because of one person...
is it right if just because of him/her....all the effort seem unworthy....
is it right if just because of him/her....all the tasks completed became rubbish..
it is not fair....
NOT FAIR AT ALL!!!

How can life be fair...keep wondering and wondering...

p/s: like the lyrics from YANG TERBAIK by Marsha AF3....

Diriku dah berikan yang terbaik
Dan bukannya nak mengungkit
Siapa benar siapa salah
Siapa menang siapa kalah
Dah berikan yang terbaik

cubaan...

salam...
semalam...ada try google dlm internet cr blog ni tp xjumper...
ingatkan memang xde...

arini try login...
leh lah pulak...
bila cek balik..rerupanyer...salah address da...

cubaan...cubaan....

kena ingat address la yer...baru leh promote kat member blog sendiri...peringatan tu...

Saturday, May 29, 2010

menanti cinta

bertuturlah cinta
mengucap satu nama
seindah goresan sabdaMu dalam kitab

cinta yang bertasbih
mengutus hati ini
kusandarkan hidup dan matiku padaMu

bisikan doaku
dalam butiran tasbih
kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta