Friday, June 11, 2010

rombongan balik kampung...

emmm...sejak balik bercuti ni...kak long belum update pun taman kak long ni...

macam-macam nak ditulis...macam-macam nak dikongsi....tapi tak tau macamana nak luahkan...

hahaha...



ok la...balik kampung ari tu...best gak...tujuan utama balik kampung aritu sebab...makcik kak long yang dok kat sebelah rumah mak kak long tu....buat kerja kawen...biasa la kan musim cuti sekolah...ada orang kata musim mengawan...sehari sampai 12 jemputan kawen...tak ke naya tu...masalahnyer mcm sempar je nak pegi kalau dah doblas rumah tu...kalau dekat2 ok la...buatnyer satu kat tgh bandar...satu kat hujung tanjung....habis masa kat jalan je la...

ms balik aritu bawak anak-anak jiran kak long...diorang ni dah biasa dtg umah...temankan kak long bila en hubby keje malam....so memandangkan kak long balik kampung aritu masa cuti sekolah...so mintak izin mak pak depa nak bawak depa sekali....sambil2 tu leh gak diorang tolong2 kak long jaga anak2 kak long...nak-nak yang abangnyer tu....



balik kampung aritu kul 4 pagi...en hubby keje shift malam, balik kul 3...barang-barang semua kak long dah masukkan dalam kereta mlm tu...tinggal bakul 'doraemon' anas jer yang tak masukkan...sian gak kat anak-anak...kejut depa pagi-pagi buta....tapi nak wat camne kan...

tepat jam 4.20 pagi kitorang pun kuar la dari kawasan ini.....tak singgah mana-mana pun except kat masjid kat sabak bernam...dah masuk waktu subuh masa tu...anak-anak kak long pun dah bangun tido masa tu....lepas usai solat, kami terus menyambung perjalanan....sampai kat tanjung karang, kak long ganti en hubby drive...lagipun anak kak long yang kecik masih tido...kalau dah jaga...asyik nak bergayut jer...almaklum la...susu badan kan....so bila dia tido...then kak long drive...dapat la en hubby melelapkan mata...walau x lama mana pun...


ingatkan nak berhenti sarapan kat dengkil..rupa2nyer...RnR Dengkil tgh renovate...so terpaksalah ke seremban...seperti yang diramalkan...memang ramai giler umat...sampaikan kitorang parking kereta kat tempat parking bas...boleh gitu.....

for the first time...makan sarapan kat KFC..sebabnyer....RnR Seremban tu penuh giler....yang x ramai org ....KFC...maka disebabkan perut dah berkeroncong... (yela dah pukul 9 dah masa tu...biasanya jam 7.30 ke 8 ke dah makan dah...ni lambat giler...)...maka kami pun meredah je la....anak kak long yang sulong tu punyer la excited...KFC tu dh mcm dia yang punyer...mulut dia bising jek...'bu..ayam ci...ayam ci...'...maknanyer...ayam KFC...budak2 kan tak reti nak nyebut lagi...

then, after sarapan tu....en hubby sambung drive semula...sehingga la ke rumah mak kak long...sepanjang dari seremban ke batu pahat tu...budak2 ni punye la memekak....anak2 jiran kak long tu dok mengajar anak kak long nyanyi lagu arwah Sudirman...lagu Balik Kampung...si anas ni satu tabiat dia...bila kita ajar dia nyanyi bukannye dia nak...dia berjoget...sepatah kata anak jiran kak long...joget dangdut gerudi anas....sambil berjoget...sambil melompat2 dalam kereta....bila dah dengo bising2...maka si kecik muaz pun takdela maknanye nak melelapkan mata...dia pun pakat gelak besor tgk peel sorang2 umat tu....

kitorang sampai umah mak kak long dalam kul 12.30 tengahari...tgk2..xde pun khemah aka balai untuk kenduri esok...mula2 tu cuak gak...mana la tau kami balik tersalah tarikh...bila kak long tanya ngan mak...dia bgtau yang khemah fully booked jadi petang ni baru bukak kat umah org lain and then terus pasang kat umah pakcik kak long....oooo gitu rupa2nya....susah gak ye..kalau dah musim cuti sekolah ni....kalau tak cepat...silap2 pengantin takde khemah....sian..sian...

ok la...nanti kita sambung citer lagi yer....