Posts

Showing posts from February, 2011

pErHimPunAN - HArAm dan HalaL ???

Salam buat teman-teman..

Tadi petang kak long ada tengok berita terkini...ada 2 berita yang ke udara masa tu:

1) Perhimpunan HARAM - yang buat perhimpunan..HINDRAF...adalah 109 orang ditangkap sebab menyertai perhimpunan tu...
depa ni dah takde kerja kot..tu yang suka nak menambah-nambah kerja tu..yang kesiannya bapak polisi...tak pasal-pasal dah menambah kerja depa...berita malam tadi pun KPN dah bagi amaran kat HINDRAF ni..tapi depa ni saja nak menguji kerajaan kot....hmm..entahler...

2) Perhimpunan HALAL - gara-gara ponteng perhimpunan di sekolah...seramai 11 orang pelajar perempuan mendakwa telah dicabul oleh seorang guru...sebagai hukuman mereka ponteng....
Guru...bukanke mereka adalah role model kepada anak murid...menjadi pendukung bangsa...tapi kalau mcm ni gayanyer...macam mana la nak hasilkan anak murid yang cemerlang, gemilang dan terbilang...tak paham betul la kak long...

Agaknye ni la tanda-tanda dunia akhir zaman...sama-sama la kita berusaha agar kita tidak tergolong dal…

MeNu DinNeR by En HubBy

Image
Salam hari Isnin...

Biasanya orang kata hari Isnin ...ada simptom..BLUE MONDAY...yeker...tengok keadaan kot...

Macam biasa, pagi ni kak long nak update pasal entry semalam...ada tgk kat gambar kan En HubbY sibuk menguli...nak tau tak apa yang dia uli. ...jeng...jeng...jeng....

.

.

.

.




Bila Si DiA sibuk MenGuLi

Image
Tengok tajuk kat atas ni mesti masing-masing tertanya-tanya...siapakah gerangannya yang sibuk menguli tu ye...
menguli apa ye...

tengok je la gambar yg kak long post kat bawah ni....entry nya kak long sambung kejap lagi ye...permata hati sorang dah bangun tido ler...

Kalau tengok..menguli atas penutup periuk jer kan...nak buat camne...takde rotan, akar pun berguna...hehehhe...

Shaklee dan Kak Long - SaLAm PerKEnaLAn

Salam semua...

Arini kak long nak cerita pasal SHAKLEE....kak long came across SHAKLEE ni masa confinement period untuk my second baby,Muaz Ilham...masa tu memang tengah semangat nak fully breastfeeding my lil Muaz...ada baca sket2 pasal milk booster and supplement...tapi masa tu x tergerak langsung nak try any of them..almaklumler...musim susu tengah meriah bebeno...

then...bila dah start keje...masa tu pun production susu still maintain...however,badan kak long yang takleh nak cope...maksud lainnyer...sangat2 letih...hubby pun perasan gak...mana taknye...kadang2 tu lum pukul9 dah terlentok kat depan tv...takpun x amik dinner sebab dah penat sgt...selera nak makan pun kurang...kalau selera dah kurang..mana nak dpt susukan baby dengan best..tul tak..

after blogwalking and blogwalking...makan masa gak ler..nak try SHAKLEE ni...masa tu everyday laman anakkuwiraku kak long baca...dari first entry kak N...dan daripada hasil pembacaan tu...kak long try amik SET B Pack...(especially for bre…

Laksamana Bentan: RON95 Tidak akan dinaikkan

SeRoNoK JoiN GiveAway...

Salam sayang semua...

Arini kak long mau ngobrol-ngobrol pasal kegemaran terbaru kak long....iaitu Join Contest atau GiveAway dan sewaktu dengannya...almaklum ler...semangat baru dalam dunia blog tengah memuncak...ada gak gunanya kan...setuju tak kawan-kawan...

Ni antara GA yang kak long sertai buat masa ni:

i) GA dari blog MySuperkids - free ipad

ii) GA dari blog Shaklee2u.com - free Alfalfa

sikit je pun...sambil mengisi masa terluang dapat gak ilmu sampingan bila join GA macam ni...ok sampai jumpa lagi...

kata-kata Profesor Ungku Aziz

Salam semua...

Semalam En hubby ada bagi satu artikel yang menarik...kat sini kak long nak share dengan korang semua intipati artikel tu...

i) Rajin bercakap; Rajin bekerja - Bagus sekali
ii) Rajin bekerja; Malas bercakap - Kena buli
iii) Malas bekerja; Rajin bercakap - Wayang cina
iv) Malas bekerja; Malas bercakap - Tak guna
v) Malas bekerja; Suka mengadu - Nyanyuk
vi) Malas bekerja; Selalu ponteng - Baik berhenti
vii) Malas bekerja; Suka menyibuk - Baik mati

Rasa-rasanye korang semua kat kategori mana yer.,..fikir-fikirkan....
Image
Hai kekawan kak long...

Ari ni nak share something dengan kekawan semua...cuba tengok gambar kat bawah ni..



Rasa-rasanya apa pendapat korang...

**kak long bukan feminisme tau tapi rasa-rasanyer sentence yang last tu yang BEST...

kongsi ilmu suami isteri...

salam semua...arini kak long nak kongsi sket ngan adik2 kak long satu artikel yang kak long baca dalam majalah baru-baru ni...penulisnya ialah Ustaz Ahmad Baei Jaafar..sama-samalah kita renung-renungkan ye....

BAHASA seorang isteri yang perlu suami faham dalam beberapa keadaan yang berlaku menurut pandangan Ahmad Baei Jaafar:

Waktu merajuk
Sikap: Tiba-tiba tak mahu bercakap
Maksudnya: Dia tidak suka dengan tindakan suami sebelum itu
Mengatasinya: Berterus terang maksud tindakan, jika perlu minta maaf

Sikap : Tiba-tiba marahkan suami
Maksudnya : Dia cemburu dengan tindakan suami
Mengatasinya : Perlu selidik puncanya, mungkin salah sangka. Jika pasti, berterus terang, bukan menipu

Sikap : Tiba-tiba menangis
Maksudnya : Dia sakit hati dengan tindakan suami
Mengatasinya : Beri penjelasan isu yang ditimbulkan. Beri keyakinan tentang kasih sayang.

Sikap : Tidak mahu memberi khidmat
Maksudnya : Dia sungguh kecewa dengan sikap suami
Mengatasinya : Nilai semua kesilapan suami, dan betulkan semula apa yang t…

Nak dapat Alfalfa Free? Macamana?

Image
Salam kawan2...

Kalau tengok tajuk kat atas tu...tentu ada yang tertanya..ALFALFA tu apa...alfalfa adalah raja segala tumbuhan dan raja segala herba....Nama saintifiknya ialah "Medicago Sativa"....mempunyai sitem akar yang panjang...sedalam 20 - 30 kaki ke dalam tanah...banyak khasiatnye...kaya dengan klorofil dan mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar...kebanyakan ibu yang menyusukan bayi pasti kenal dengan alfalfa...sebabnyer...encik Alfalfa ni bertindak sebagai milk booster....gambar kat bawah ni adalah gambar alfalfa...sesetengah shopping complex macam Tesco ada dijual alfalfa segar ni...boleh dimakan mentah...macam ulam...


Shaklee oh Shaklee

Assalamualaikum...
Entry kali ni..kak long nak tunjukkan testimoni yang kak long dah buat sejak kak long consume vitamin shaklee ni...
Happy reading....
Salam Kak N (Kak N - blogger anakkuwiraku.com juga pengedar shaklee berjaya)
Firstly,
Thanks banyak2 sebab by blogwalking boleh terjumpa blog akak and then seterusnya bertemu dengan Shaklee...Alhamdulillah...sejak mengamalkan Shaklee ni, nampak banyak perubahan positif..antaranya kesihatan tubuh badan n ketenangan fikiran (kesan B Complex, Vitalea and Alfalfa...) Walaupun kata Alfalfa ni boleh jd bahan penambah susu tp Adha tak ambil untuk meningkatkan pengeluaran susu sahaja sebab kesan alfalfa ni merangkumi semua...kalau dulu ada rasa penat setiap kali bgn tidur tp sekarang ni dah x lagi wlaaupun setiap mlm bgn 2-3 kali untuk menyusukan baby...badan lebih cergas, minda lebih efisien...bila ada perubahan mcm ni maka kerja2 rumah yg dulu rasa x terlarat nak buat...sekarang dah boleh maintain...kalau dulu, nak masuk ke dapur masak...boleh …

GA FrEe IpAD dari MySuperKids

Image
Assalamualaikum..

Salam 1 Malaysia...


Arini kak long nak buat satu lagi karangan untuk cik MommyLyna kita ni...harap2 cik MommyLyna sudi membacanyer...

kali ni kak long nak something to do with my breasfeeding journey...kak long nak sangatttt Medela Freestyle



dari blog Faheem's Wardrobe



entry sambungan...vitamin dan dilema...

Assalamualaikum...
hai semua...Arini kak long nak sambung membebel pasal topik kak long yang lepas...pasal makanan tambahan...ataupun org nutrition panggil...VITAMIN....
Actually, kak long sangat2 tidak berminat nak amik or makan vitamin ni...seingat kak long...last kak long ambik c vitamin ni masa sekolah2 dulu ...tu pun cuma vitamin c...rasanyer sedap....tu yang boleh makan tu...then bila dah masuk asrama...sambung matriks...pastu ke uni...langsung tak memandang vitamin....

tEsTinG TiMe...

Testing...Testing...

semangat berBLOG

salam Jumaat....
kaum-kaum bapak...tentu ada yang dah pulang dr solat Jumaat kan....
arini break lama sket...2 jam...so dapatla kaklong berblog....tadi tengok blog kak long...dah mula ada viewers...

Vitamin...Makanan Tambahan...Dilema...

Image
Apa itu Vitamin...
Ni maksud VITAMIN menurut en wikipedia...A vitamin is an organic compound required as a nutrient in tiny amounts by an organism.
*credit to Mr Google*
Normally, kalau kita bercerita pasal vitamin...kebanyakan daripada kita akan nampak pelbagai jenis pil...macam gambar kat bawah ni...
*credit to Mr Google*
Sebenarnya vitamin datang dalam pelbagai bentuk...ada yg macam pil kat atas tu ada gak yg berbentuk serbuk... * credit to mr google*
ada gak yang berbentuk cecair macam kat bawah ni...
*credit to mr google*
Ada yang kata daripada makan vitamin, lebih baik kita direct consume fresh food... contohnye...mcm vitamin C kan.. kebanyakan kita akan cakap makan buah oren/limau akan memberi kita lebih vitamin C compared to makan Vitamin C.. tapi berapa banyak yang kita mampu makan buah oren/limau tu untuk cukupkan daily intake of our Vitamin C...
ini yang kadang2 menjadi dilema dalam kehidupan kita... apa kata kawan2 kak long... korang nak makan fresh food or amik vitamin jer... pilihan di …

nAk MenAnG FreE IpAd

Image
Assalamualaikum semua...
arini nak posting something yg lain sket...sebabnya...kak long nak masuk peraduan ni...(ye ker peraduan...lebih kurang la...)..kalau nak masuk..kena buat satu artikel berkaitan “Saya Mahu….. Dari Blog…..”...emm apa yg kak long nak ye...kalau ikutkan wishlist memang banyak tapi...salah satunyer...ialah IPAD free...
*credit to mr google*