Vitamin...Makanan Tambahan...Dilema...

Apa itu Vitamin...

Ni maksud VITAMIN menurut en wikipedia...A vitamin is an organic compound required as a nutrient in tiny amounts by an organism.

*credit to Mr Google*

Normally, kalau kita bercerita pasal vitamin...kebanyakan daripada kita akan nampak pelbagai jenis pil...macam gambar kat bawah ni...

*credit to Mr Google*

Sebenarnya vitamin datang dalam pelbagai bentuk...ada yg macam pil kat atas tu ada gak yg berbentuk serbuk...
* credit to mr google*

ada gak yang berbentuk cecair macam kat bawah ni...

*credit to mr google*

Ada yang kata daripada makan vitamin, lebih baik kita direct consume fresh food...
contohnye...mcm vitamin C kan..
kebanyakan kita akan cakap makan buah oren/limau akan memberi kita lebih vitamin C compared to makan Vitamin C..
tapi berapa banyak yang kita mampu makan buah oren/limau tu untuk cukupkan daily intake of our Vitamin C...

ini yang kadang2 menjadi dilema dalam kehidupan kita...
apa kata kawan2 kak long...
korang nak makan fresh food or amik vitamin jer...
pilihan di tangan anda...


Comments

  1. like me...mmg dalam dilema nk mam pe yg ptt 2k badan ni. agak2 kak long la kan pe yg ptt qiqi mam

    1. Qiqi kerap kena ulser
    2. Qiqi gak kerap keletihan ngalahkan am dah ade ank 4-5 orang.
    3. tu je kot..hik33333333

    erm...yg skang ni qiqi just mam EPO je...yg len2 tu yg xtau nk kena mam pe

    ReplyDelete

Post a Comment

Jom share

Popular posts from this blog

Kerusi Urut OGAWA

BALM SLEEPTIME - UNTUK ANAK SUSAH TIDUR DAN TAK LENA

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL