Thursday, March 31, 2011

TaK LengKap TanPamU

Sumber blog : Perjuanganku belum selesai

Salam..
Tajuk memang tak hingat..hehe..Kak Ct kawan saya satu tempat kerja..kawan yang mula-mula saya kenalkan dengan Shaklee. Kak Ct amik Shaklee Pack B dan dia tambah Vitamin E, dia ni memang mementingkan kecantikan..kalau pergi keje pun pakai baju mesti yang cantik-cantik, kira memang vogue lah orangnye walaupun anak dah 3 orang bila orang tengok macam tak percaya je anak 3..huhu..kembang lak minah ni aku puji lebih-lebih...Saya minta jasa baik Kak Ct untuk share ape perubahan yang dia alami setelah sekian lama dia makan supplement Shaklee ni..sebabnya dia merupakan pelanggan terawal saya dan dia pun dah lama makan supplement Shaklee ni dah 1tahun lebih.



shaklee trial pack
Kak Ct ngn saya..masa ni dia baru  je makan vitamin Shaklee..kira 1thn lepas ni..

Apa yang dia share dengan saya :


Dulu pakai product macam2 semua tak serasi, sbb bila makan je supplement2 lain, period akan tidak teratur dan ada sejenis product ni memang bagus, tapi tak pernah dapat pengikhtirafan HALAL, so stop. Teringin nak cuba Shaklee tapi macam tak mampu je, sampailah tiba2 saya dipromote tentang Pack Shaklee ni yang memang amat mampu untuk saya..ye lah..goverment servant macam saya ni tambah2 ngn xde side income lain manalah mampu utk guna product mahal2..tapi bila ada je Pack Shaklee yg diperkenalkan oleh sahabat tersayang saya (Nor Hasmah Yahaya)..saya boleh mengambil supplement Shaklee (saya amik Alfalfa, Vita-lea, Vita C dan Vitamin E) tapi antara yg memang ketara perubahan pada diri saya adalah pengambilan Vitamin E..memang perubahan pada kulit adalah ketara. Kalau dulu tumit kaki sering pecah, tapi bila sekarang Alhamdulillah dah hilang, bukan itu saja kawan2 semua tegur pada perubahan kulit, terutama kulit muka nampak berseri-seri, dan semua tanya makan apa dan pakai apa..so, xde makan lain kecuali SHAKLEE Vitamin E..yg lain2 perubahan, keputihan saya dulu agak serius, tapi Alhamdulillah sekarang "clean and clear" hehe..so, memang bestlah SHAKLEE ni..memang PERFECT..

Sesapa yg belum try, baik try amik supplement Shaklee, tapi pastikan makan secara berdisiplin..jgn time ingat baru nak makan, saya jadikan moto "seharianku tak complete tanpa dirimu"...hehe..so, jom semua cantikkan kulit kita..sebab sparepart kulit tak de dijual di kedai...



shaklee trial pack
Comelkan Kak Ct ni..kecik je orangnye..tu anak dara dia Needa..anak yg ke 3

Panjang lebar Kak Ct menulis..tapi itulah perubahan yang Kak Ct alami setelah sekian lama dia amalkan supplement Shaklee..Anda bagaimana? nak cantik? mudah je kan..jaga pemakanan kita bagi yang mampu boleh amalkan supplement..

Tak rugi pun melabur sedikit untuk kecantikan kulit kita..


Tak pernah mengambil apa-apa vitamin sebelum ini? Nak cuba? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms saya di 019-7987970.. Selamat mencuba

KuLIt Lebih CaNtiK?

Testimoni menarik untuk dikongsi. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kusam , kulit berjerawat,atau apa jua masalah kulit boleh mencuba Shaklee.... 

Di Shaklee, kami cadangkan agar anda consume sekurang-kurangnya B-Complex, Vitamin-C dan Vitamin-E untuk penjagaan kulit lebih berseri dan menawan. Lebih umphhh kalau dapat consume sekali dengan Energizing Soy Protein (ESP).

Namun buat permulaan, 3 vitamin yang asas ini pun sudah mencukupi. Sebab itulah lahirnya Shaklee Set D (Skin Care Set), bagi mereka yang mahu mencuba keserasian vitamin ini dahulu.

Alhamdulillah, terima kasih kepada Ilyana yang telah berkongsi kisah Shaklee Skin Care set ini dengan kami. Dan tidak lupa, kepada Suriawati, one of GenkiMomma's earliest customer, yang secara tidak langsung telah memperkenalkan produk Shaklee kepada Ilyana.

Jom ikuti kisah penjagaan kulit Shaklee yang dikongsikan oleh Ilyana...


"saya beli set ni atas cadangan kawan. (Suriawati)
selepas setahun (kami berjumpa kembali) baru saya perasan perubahan pd wajah beliau. 

jadi saya tak harap perubahan yg besar untuk bulan pertama ni :)
menurut beliau sendiri, perubahan terasa pd wajah lebih flawless hanya selepas setahun mencuba. beliau sendiri pun mengambil 2-3 kali trial set utk permulaan."

Owh ya, merujuk kepada soalan Ilyana di atas, sel kulit memerlukan 21 hari untuk di ganti dengan sel baru. Maka, dalam masa sebulan belum pasti akan nampak perubahan yang ketara. Walaubagaimanapun, tetap akan terdapat perubahan, antara anda sedar atau tidak. Yang pasti, wajah muka akan kelihatan berseri (tidak kusam) apabila anda mula mengambil Shaklee Set D ini.

Saya sendiri selepas setahun lebih mengamalkan set ini barulah terdapat perbezaan yang jelas ketara di wajah. "Kulit awak nampak lain, compare dengan masa kita jumpa sebelum nie. Mungkin sebab dulu masih baru lagi makan vitamin. Nie nampak memang lain lah!"

Nahh, walaupun sendiri memang rasa kulit muka lebih sihat (dan flawless) berbanding sebelum pengambilan vitamin, namun, apabila dipuji oleh rakan yang jarang bertemu, pastinya ia lebih menyakinkan, bukan? Apatah lagi jika kawan tersebut mempunyai kulitt yang halus mulus bak kulit telur, dan telah mengamalkan vitamin Shaklee lebih 10 tahun!

Bagi sesiapa yang ingin mencuba Vitamin semulajadi dari Shaklee untuk penjagaan kulit muka anda, bagi yang mempunyai masalah kulit berjerawat, jeragat atau berparut, saya amat menyarankan untuk mencuba Shaklee Set D (Set wajah berseri) ini.

Kecantikan, bukan sahaja di luar, namun dari dalam juga, kan? ;)


Vitamin Shaklee untuk kecantikan wajah!
Gambar Ehsan dari GenkiMomma


credit 


Tak pernah mengambil apa-apa vitamin sebelum ini? Nak cuba? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms saya di 019-7987970.. Selamat mencuba

Saturday, March 26, 2011

Kumpulan mafia bantu mangsa gempa, tsunami


2011/03/25
TOKYO: Kumpulan mafia Jepun turut membantu ketika negara itu mengalami saat genting akibat gempa bumi dan tsunami 11 Mac lalu apabila turut melakukan tugas sivik yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal. 

Sehari selepas gempa bumi, Inagawa-kai (kumpulan penjenayah terancang ketiga terbesar di Jepun yang diasaskan pada 1948) menghantar 25 trak empat tan dipenuhi lampin pakai buang, mee segera ramen, bateri, lampu picit, minuman dan keperluan harian ke kawasan Tohoku.

Seorang anggota Sumiyoshi-kai, kumpulan penjenayah kedua terbesar pula menawarkan perlindungan kepada warga asing.

Yamaguchi-gumi, kumpulan jenayah terbesar Jepun di bawah kepimpinan Tadashi Irie, juga membuka pejabatnya di seluruh negara kepada orang awam dan menghantar trak dipenuhi bekalan, namun secara senyap-senyap. 

Antara tengah malam 12 Mac dan awal pagi 13 Mac lalu, ahli Inagawa-kai di sini menghantar 50 tan bekalan ke Dewan Bandaraya Hitachinaka di daerah Ibaraki. 

Bekalan termasuk mee cawan ramen, tauge, lampin pakai buang, teh dan air minuman. Perjalanan dari bandar ini mengambil masa 12 jam. Anggota Inagawa-kai di Kanagawa pula menghantar 70 trak ke kawasan Ibaraki dan Fukushima untuk menghantar bekalan di kawasan paras tinggi radiasi. 

Secara keseluruhan, Inagawa-kai menggerakkan lebih 100 tan bekalan ke rantau Tohoku. Mereka ke kawasan terdedah radiasi tanpa sebarang perlindungan atau memakan pil potassium iodida. 
Anggota Yamaguchi-gumi yang mana penulis temui berkata: “Tolong jangan kata apa-apa lagi berkenaan apa yang kami lakukan.â€� 

Bagi mereka yang tidak begitu mengenali yakuza, ia mungkin mengejutkan untuk mendengar sifat dermawan mereka, namun ini bukan kali pertama mereka menunjukkan semangat kemanusiaan. 

Pada 1995 selepas gempa bumi Kobe, Yamaguchi-gumi paling aktif menyalurkan bekalan ke kawasan terjejas. 

Mereka mengakui bekalan itu dibayar dengan wang hasil memeras penduduk di kawasan itu namun tiada siapa mampu nafikan mereka pantas apabila penduduk memerlukan bantuan. 

Mungkin membingungkan bahawa yakuza, yang juga kumpulan penjenayah terancang, mendapatkan hasil daripada aktiviti haram seperti mengumpul wang perlindungan, mengugut, memeras dan penipuan, memiliki sifat sivik semula jadi. 

Bagaimanapun, di Jepun sejak selepas perang mereka sentiasa memainkan peranan penting dalam memastikan keamanan. – Agensi

P/S : JIka di Malaysia berlaku mcm ni la..agak2nya ada tak gengster atau kongsi gelap atau penjenayah nak tolong? atau pon mereka ambil kesempatan dgn kesusahan penduduk dgn merompak ke atau pape ke?

Apa komen u all sume.
dipetik dari ingatangroup

A Chance to know about you


January 01 - 09 ~ Bird
January 10 - 24 ~ Slug 
January 25 - 31 ~ Cockroach
February 01 - 05 ~ Parasite
February 06 - 14 ~ Bullfrog 
February 15 ~21 Skunk
February 22 ~ 28 Snake
March 01 ~ 12 ~ Ape
March 13 ~ 15 ~ Cockroach
March 16 ~ 23 ~ Slug 
March 24 ~ 21 ~ Parasite
April 01 ~ 03 ~ Bird
April 04 ~ 14 Snake 
April 15 ~ 26 ~ Slug
April 27 ~ 30 Skunk
May 01 ~ 13 ~ Slug
May 14 ~ 21 Bullfrog 
May 22 ~ 31 Cockroach
June 01 ~ 03 ~ Slug
June 04 ~ 15 ~ Skunk 
June 16 ~ 20 Bird
June 21 ~ 24 Ape 
June 25 ~ 30 Parasite
July 01 ~ 09 ~Slug
July 10 ~ 15 ~ Bird
July 16 ~ 26 ~ Bullfrog 
July 27 ~ 31 ~ Parasite
August 01 ~ 15 ~ Ape
August 16 ~ 25 ~ Slug 
August 26 ~ 31 ~ Skunk
September 01 -14  ~Bullfrog 
September 15 - 27 ~ Parasite 
September 28 - 30 ~ Bird
October 01 - 15 ~ Ape
October 16 - 27 ~ Skunk
October 28 - 31 ~ Snake
November 01 - 16 ~ Cockroach
November 17 - 30 ~ Parasite
December 01 - 16 ~Bird
December 17 - 25 ~ Ape 
December 26 - 31 ~ Bullfrog


If you are a Bird: A very loyal and sweet person. Your loyalty can never be doubted. You are quite honest and sincere when it comes to your attitude towards working. You are a very simple person, indeed. Absolutely hassle free, humble and down-to-earth!! That explains the reason why your friends cling on to you! You have a good taste for clothes. If your wardrobe is not updated with what is trendy, you sure are depressed. Popular and easy-going. You have a little group of dignified friends, all of th em being quality-personified.

If you are a Slug
: Always up to some sort of a mischief! The mischievous gleam in your eyes is what makes you so cute and attractive to everyone. You are an extremely fun-to-be-with kind of person. No wonder people seek for your company and look forward to include you for all get-together's. However, you are sensitive which is a drawback. People need to select their words while talking to you. If someone tries to fiddle around and play with words while dealing with you, it is enough to invite your wrath. God bless the person then!


If you are a Cockroach
: Quite contradictory to your name, you are a peace loving person.. You best try to avoid a situation wherein you are required to fight.. An outdoor person, you disl ike sitting at one place for a long duration. You are a born leader, and have it in you how to tactfully derive work from people. You love being loved, and when you receive your share of limelight from someone, you are all theirs!!!! Well, well... Hence some people could even take an advantage, flatter you to the maximum and get their work done. So be careful..... 


If you are a Parasite
: An extremely lovable, adorable person, sometimes shy, with a passion for quick wit. At times, you prefer quietness. You love exploring various things and going into depth of each thing. Under normal circumstances you're cool but when given a reason to, you are like a volcano waiting to erupt. You're a fashion bird. People look forward to you as an icon associated with fashion. Basically, you mingle along freely but don't like talking muc h to strangers. People feel very easy in your company. You observe care in choosing your friends.


If you are a Skunk
: You are near to perfect and nice at heart. The examples of your kindness are always circulated in groups of people. You, too, love peace. You wouldn't like to retaliate even to a person who is in the wrong. You are loved due to this. You do not wish to talk behind one's back. People love the way you always treat them. You can give, give and give love, and the best part is that you do not expect it back in return. You are generous enough. Seeing things in a practical light is what remains the best trait of you guys. 


If you are a Bullfrog
:You symbolize a very happy-go-lucky approach in life. Whatever the surroundings may be, grim or cheerful, you remain unaffected. In fact, you spread cheer wherever you go. You are the leader of your group of friends and good at consoling people in their times of need. You dislike hypocrisy and tend to shirk away from hypocrites. They can never be in your good books, no matter what. You are very methodical and organized in your work. No amount of mess, hence, can ever encompass you. Beware; it is easy for you to fall in love....


If you are a Snake
: You are mysterious. You are someone who can handle pressure with ease, and can handle any atmosphere without going berserk. You can be mean at times, and love to gossip with your selected group. Very prim and proper. You like all situations and things to be in the way you desire, which, sometimes is not possible. As a result, you may lose out in some relationships. But otherwise, you love to help people out from difficult and tight spots when they really need you. 


If you are a Ape
: Very impatient and hyper!!! You want things to be done as quick as possible. At heart, you are quite simple and love if you are the centre of attraction. That way, you people are unique. You would like to keep yourself safe from all the angles. Shall your name be dragged or featured in any sort of a controversy, you then go all panicky. Therefore, you take your precautions from the very beginning. When you foresee anything wrong, your sixth sense is what saves you from falling in traps. Quite a money minded bunch you people are!!


thanks angah


Dan... sekarang ni dah ada promosi buddy & lover pack. jadi bolehla si suami dan isteri beli dan makan bersama ... 4 jenis vitamin rm80 pada harga biasa.. TETAPI kini double pack hanya RM140 .. hubungi kak long di nuradhamansor@yahoo.com atau sms/call 019-7987970...

Friday, March 25, 2011

MaSa UntUk MenCubA - Ibu MenYuSu

Suka untuk kak long mengingatkan bahawa pengambilan vitamin ini ialah untuk membantu meningkatkan taraf kesihatan si ibu, di mana ianya pasti akan membantu dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

Bukan semata-mata, makan supplements = CONFIRM susu banyak!

Jika anda pernah jumpa mana-mana artikel Shaklee kak long yang menyatakan, "Makanlah Vitamin Shaklee, di jamin susu badan anda bertambah banyak!", sila lah alert kan kak long supaya dapat kak long memperbetulkan pernyataan tersebut. Sesungguhnya, kak long ingin anda makan dengan ilmu, bukan sekadar makan kerana banyak testimoni yang memberansangkan!

Sesetengah ibu HANYA mengharapkan peningkatan KUANTITI susu perahannya sehingga tidak menyedari perubahan lain seperti badan lebih bertenaga, mood happy, tidak stress, kulit makin berseri dan lain-lain, kesan dari pengambilan vitamin. Maka, untuk mengelakkan anda kecewa dengan hasilnya , pastikan anda mengamalkan 3 konsep asas di bawah ini:

(1) Fahami konsep SUPPLY vs DEMAND dalam BreastFeeding. Kosongkan payudara setiap 2-3 jam. Pengosongan payudara di sini bermaksud samaada dikosongkan secara semulajadi melalui hisapan bayi (direct feeding), mahupun secara perahan susu (breast pumping).

(2) Minum air kosong sekurang-kurangnya 2-3L sehari. Adalah lebih baik jika anda dapat menggunakan indikator (contoh: isi air di dalam botol air 1L. Pastikan minum melebihi 2 botol) yang sesuai untuk memastikan sukatannya.

(3) Doa yang berterusan; bertawakkal. Insya Allah.



Kak long bukanlah Lactation / Peer Counsellor..kak long hanyalah seorang ibu yang bekerjaya...yang ingin berkongsi pengalaman menyusukan anak selama 17 bulan (insyaALlah akan berterusan sehingga 2 tahun) dengan susu ibu sahaja...di samping mengamalkan pengambilan makanan tambahan yang membantu kak long sepanjang tempoh penyususan ini....

MenGeNaLi LeCiThiN


LECITHIN

·        Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang  membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
·        Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
·        Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya
·        Fat Emulsifier – Metabolisma lemak 

KANDUNGAN
·        Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan  ia perlu diambil melalui diet harian .
·        Kolin – satu komponen neurotransmitter
·        Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
·        Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN

1.     PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
·        Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama koleterol.
·        Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan      meningkatkan kolesterol baik (HDL)  
·        Membantu mengawal paras triglycerides
·        Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
·        Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2.     PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
·        Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
·        Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini  dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN
·        Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak  adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin

3.     UNTUK KAUM TUA
·        Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angina, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
·        Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

4.     UNTUK PENGHADAMAN
·        Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

5.     UNTUK SEL
·        Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
·        Choline & lecithin menguatkan selaput sel-selneuron dan semua sel-sel tubuh  badan kita

6.     UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
·        Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
·        Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber

HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
·        Lecithin daripada soyabean  berkesan memecahkan deposit kolesterol
·        Lecitin daripada telor  boleh tetapi tidak bergitu berkesan

MENGAPA SHAKLEE
·        Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
·        Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
·        Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
·        Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
                   78 mg phosphatidycholine
                   47 mg phosphatidylinositol


credit to Kak N

Thursday, March 24, 2011

BiLa bAyI TidO LenA



Satu testimoni menarik untuk di kongsi.

Puan Roslina merupakan salah seorang customer baru kami yang duduk jauh nun di Selatan, dan buat pertama kali mencuba Pack B (Pakej Vitamin buat ibu menyusu). Menurut Roslina, melalui pengambilan vitamin telah membantu beliau dalam menjayakan penyusuan bayinya - susu makin pekat & baby tidur lebih lena di waktu malam.

Jom ikuti mesej dari beliau...



Alhamdulillah, saya yakin bukan baby sahaja yang tidur lebih lena, si ibu juga akan turut berasa lebih bertenaga keesokan harinya, kan?

Owhhh, memang favorite saya juga untuk consume vits, especially gabungan B-Comp & Vit-C ataupun sekadar OsteMatrix sahaja sebelum tidur. Esoknya pasti badan rasa ringan sahaja untuk bangun dari katil! No more morning blues... (^_-)

 Credit to genkimomma

BiLa StreSS


Jika Anda di marahi seseorang, jika Anda dilanda tekanan, jika Anda sedang kemurungan atau jika Anda sedang stress, atasi semuanya dengan ucapan lafaz istighfar sepenuh hati.

Ucapkan istighfar dengan nada suara berbisik, pejamkan mata dan rasai rasa kehambaan.
Hadirkan rasa sesalan ikhlas seikhlasnya.
Lafaz istighfar apabila di ucap dengan hati yang ikhlas memohon kemaafan akan dapat membuat rasa tertekan, rasa terpukul, kecewa, rasa tak bersemangat hilang perlahan-lahan.
Amalkan selalu saranan ini agar dapat merasai kesannya secara mendalam.

imotivasi

Wednesday, March 23, 2011

CuCi MiNdA - LeBih PoSiTiF


“Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati: Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.”
Kata-kata motivasi kali ni dipetik dari “artikel motivasi bertajuk 17 Petua Mencuci Hati karya asal oleh Dr Fadzilah Kamsah.
Hati yang bersih memancarkan gelombang positif yang amat kuat, lantas mempengaruhi orang sekeliling dan situasi-situasi menjadi positif sama. Sebaliknya, hati yang kotor akan memancarkan gelombang negatif yang amat kuat, menukarkan orang-orang sekeliling menjadi negatif juga membuat situasi-situasi pada saat kita berada tu menjadi negatif. Kesannya, kita jadi murung, tertekan, tiada kegembiraan dan menjalani hidup penuh dengan tekanan.
Nak bahagia, nak berjaya, nak gembira, kita perlu ubah persekitaran kita menjadi positif. Kita boleh ubah semua tu bermula dengan rajin-rajinkan diri mencuci hati simply dengan memprogram minda 7 saat sebelum kita tidur.

Tuesday, March 22, 2011

PanDuan MeMbaCa Label PaDa BoToL ViTAmIn

credit


panduan ringkas yang diambil dari buku tulisan Dr. Bruce Miller.

1. Multivitamin
- Perlu ada 12 vitamin dan 7 galian.

2. B complex:
-perlu ada 8 B untuk mendapat kesan paling baik
-Pastikan folic asid dan biotin dibekalkan sekali.

3. Vitamin C
- minima 500mg
-bersifat pelepasan masa-sustained release
-membekalkan spektrum bioflavonoid dalam amaun yang mencukupi.
-diuji secara klinikal.

4. Vitamin E
- Pilih yang bersifat semulajadi(d-alfa-tocoferol)ada di tulis pada botol bahagian label.Untuk sumber tiruan atau sumber kimia ("l" atau "dl" dan akan ditulis seperti ini; l-alfa-tocoferol atau dl-alfa-tocoferol).
- Pilihlah vitamin E yang dibekalkan dengan selenium. Ini kerana ia bersifat sinergistik iaitu diserap bersama , keberkesanan setiap vitamin itu saling dipertingkatkan satu sama lain.

5. Kalsium 
-Pilihlah supplement kalsium yang ada mengandungi Vitamin D dan Magnesium untuk penyerapan yang sempurna.Magnesium sangat berguna dalam mencegah kalsifikasi di buah pinggang, pundi kencing dan sendi.


Petua Dr Fadzilah Kamsah – mencuci hati dengan bacaan selawat


Sesi pemurnian jiwa....
Sebelum tidur, amalkan selalu membaca selawatnabi paling kurang dalam kiraan 100 kali.
Menurut Dr Fadzilah Kamsah, cara ini dapat memurahkan rezeki, menenangkan fikiran yang runsing serta membuat orang sayang pada kita.
Orang yang hatinya bersih, pasti disenangi orang lain walau di mana jua dia berada.
Kesan jangka masa panjang, bacaan selawat dengan kerap membuat fikiran kita bebas dari unsur-unsur fikiran negatif, membuat kita sentiasa bersangka baik pada situasi-situasi dalam hidup kita.
Sikap suka bersangka baik dapat dibina dengan mengamalkan bacaan selawat. Rutin ini dapat mencetus sikap berfikiran positif, iaitu sikap yan paling perlu dalam usaha kita membina kecemerlangan.

Monday, March 21, 2011

ShAkLee - Untuk SemUA...



Siapa kata Shaklee hanya untuk ibu yang menyusu? 


Shaklee punya banyak vitamin yang boleh diambil oleh mereka yang nak sentiasa sihat , mereka yang dalam proses pemulihan dan mereka yang sedang sakit....


Kehidupan hari ini yang memaksa rata-rata pasangan yang berkahwin bekerja untuk sama-sama menyara keluarga demi untuk memenuhi segala keperluan dan kehendak semasa membuatkan adakala pengambilan makanan menjadi tidak seimbang. Bagi yang menyedari hakikat ini, memang telah siap sedia menyediakan ruang kewangan atau budget untuk membeli makanan tambahan sebagai makanan pencegah kepada kebarangkalian sakit yang boleh di dapati kerana tekanan kerja , cara hidup dan pengambilan makanan yang adakalanya tidak lengkap dalam sehari.
  
Alhamdulillah ramai ibu yang berkongsi vitamin untuk dimakan bersama suami tersayang. Benarkah suami juga perlu vitamin? Hanya seorang isteri sahaja tahu keadaan dan keperluan si suami. Jika asyik melihat suami pulang dan merungut  keletihan, tiada mood bersama untuk keintiman, balik terus tidur...tiada masa kualiti bersama isteri dan anak.....maka kita dah tahu suami perlukan sesuatu. Namun jika si isteri perasan si suami jatuh sakit sehingga terlantar ke hospital baru membuka mata tentang keperluan suami....waktu itu si isteri perlu berusaha dengan lebih keras demi memastikan suaminya sihat semula.

Memang tidak dinafikan rata-rata suami tak suka makan vitamin. Atau kata lain perlu dipaksa.....tak salah, kita hidangkan beberapa biji vitamin untuk diambil selepas makan malam. Mula2 memang amik masa untuk minta suami makan....nanti lama kelamaan si suami akan dapat bezakan bila dia makan dengan tidak. Percayalah......

Ini antara testimoni kawan ibu Marlina M Nazman.....

Cepat betul vitamin saya abeh..satu family kongsi..mula2 saya paksa hubby makan skali. Dia reject tp skrg dia akui mkn vitamin badan dia rasa cergas dari biasa, mood pn makin ok..hehe pastu mama saya pn join sbb dia ngadu letih jaga anak saya. Mama try vitalea, b-complex, ostematrix dgn alfalfa..alhamdulillah dh kurang letih..adik pulak ada masalah buang air besar, dah mcm2 produk guna tak berkesan. saya suggest alfalfa, seronok dia skrg hari2 dh ble buang banding dulu seminggu 2x jer.hehe...

Terima kasih yea kak..


Ini pula pengakuan Hadha......
Sumber asal : Blog yoursupermom 

 Jalan-jalan Melbourne : Antibodi Tinggi Dengan VItamin Shaklee

Alhamdulillah. Sudah hampir 9 bulan saya bersama Shaklee. Memang mengagumkan terutama dari aspek kesihatan saya dan Icha.



Terkini saya nak share, pengalaman baru balik bercuti di Melbourne. Perubahan cuaca dan suhu yang dialami oleh kami tiga keluarga menyebabkan 9 daripada 13 orang yang join the trip demam-demam, bermula daripada hari terakhir di sana, membawa kepada hampir seminggu di Malaysia (setelah pulang)

Cuba teka siapa yang tak demam?

Saya, hubby, Icha dan ibu saudara hubby.

Rahsianya? Pastilah Shaklee. Sebelum berangkat, saya memastikan kami sekeluarga (saya, hubby dan Icha) telah mendapat perlindungan secukupnya. Segelas Nutriferon dibancuh untuk minuman saya dan hubby. Pillbox Shaklee penuh saya isi dengan B Complex, Vitamin C, Vitalea, Zinc Complex, Alfalfa dan Ostematrix. Saya 'extra'kan B Complex dan Vitamin C sebab kedua-dua vitamin wajib.

Ibu mertua ada bertanya sebab risau pillbox saya kena tahan dengan imigresen, tapi saya buat tak tahu sebab saya tahu vitamin bukan bahan larangan (just kena declare je). Mujurlah, bekalan vitamin saya sangat membantu, malah mak sendiri tumpang makan bekalan vitamin saya sebab dia dah mula demam. Hehe. Nasib baik saya bawak extra, kalau tak mesti tak cukup vitamin-vitamin tu.

Setiba di Malaysia, cuma saya, hubby dan Icha aje yang steady. Yang lain semua dah sohseh-sohseh. Itupun hubby dah ada tanda-tanda demam (sebab masa kat Melbourne saya sorang yang konsisten makan vitamin ~ benefits Icha sekaligus!). Balik ke Teluk Intan, mak ada tanya samada kami semua sihat, kata hubby cuma saya dan Icha aje yang masih sihat. Kata emak, mereka semua kurang sihat. Hubby sendiri dah start batuk-batuk.

Yang penting, kena konsisten makan vitamin. Saya sangat bersyukur sebab Icha tak pernah demam teruk-teruk lebih daripada sehari setakat ni. Demam pun tak meragam. Antibodi Icha sekuat lengannya yang berulas-ulas tu. Saya pula terakhir demam masa bulan Ramadhan baru ni sebab main habuk di stor. Lepas tu, saya tak pernah demam.

So, jangan ngelat makan vitamin ye kawan-kawan. Bukan saja untuk sihat dan bertenaga, tapi untuk awet muda. Tudung saya mahal-mahal, so vitamin saya pun kenalah mahal-mahal juga kan? ;)
Anda bagaimana? Pilihan di tangan kita :)