Posts

Showing posts from March, 2011

TaK LengKap TanPamU

Image
Sumber blog : Perjuanganku belum selesai

Salam..
Tajuk memang tak hingat..hehe..Kak Ct kawan saya satu tempat kerja..kawan yang mula-mula saya kenalkan dengan Shaklee. Kak Ct amik Shaklee Pack B dan dia tambah Vitamin E, dia ni memang mementingkan kecantikan..kalau pergi keje pun pakai baju mesti yang cantik-cantik, kira memang vogue lah orangnye walaupun anak dah 3 orang bila orang tengok macam tak percaya je anak 3..huhu..kembang lak minah ni aku puji lebih-lebih...Saya minta jasa baik Kak Ct untuk share ape perubahan yang dia alami setelah sekian lama dia makan supplement Shaklee ni..sebabnya dia merupakan pelanggan terawal saya dan dia pun dah lama makan supplement Shaklee ni dah 1tahun lebih.



Kak Ct ngn saya..masa ni dia baru  je makan vitamin Shaklee..kira 1thn lepas ni..
Apa yang dia share dengan saya :


Dulu pakai product macam2 semua tak serasi, sbb bila makan je supplement2 lain, period akan tidak teratur dan ada sejenis product ni memang bagus, tapi tak pernah dapat pengikhtirafa…

KuLIt Lebih CaNtiK?

Image
Testimoni menarik untuk dikongsi. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kusam , kulit berjerawat,atau apa jua masalah kulit boleh mencuba Shaklee....

Di Shaklee, kami cadangkan agar anda consume sekurang-kurangnya B-Complex, Vitamin-C dan Vitamin-E untuk penjagaan kulit lebih berseri dan menawan. Lebih umphhh kalau dapat consume sekali dengan Energizing Soy Protein (ESP).

Namun buat permulaan, 3 vitamin yang asas ini pun sudah mencukupi. Sebab itulah lahirnya Shaklee Set D (Skin Care Set), bagi mereka yang mahu mencuba keserasian vitamin ini dahulu.

Alhamdulillah, terima kasih kepada Ilyana yang telah berkongsi kisah Shaklee Skin Care set ini dengan kami. Dan tidak lupa, kepada Suriawati, one of GenkiMomma's earliest customer, yang secara tidak langsung telah memperkenalkan produk Shaklee kepada Ilyana.

Jom ikuti kisah penjagaan kulit Shaklee yang dikongsikan oleh Ilyana...


"saya beli set ni atas cadangan kawan. (Suriawati)
selepas setahun (kami berjumpa kembali) baru saya peras…

Kumpulan mafia bantu mangsa gempa, tsunami

2011/03/25 TOKYO: Kumpulan mafia Jepun turut membantu ketika negara itu mengalami saat genting akibat gempa bumi dan tsunami 11 Mac lalu apabila turut melakukan tugas sivik yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal. 

Sehari selepas gempa bumi, Inagawa-kai (kumpulan penjenayah terancang ketiga terbesar di Jepun yang diasaskan pada 1948) menghantar 25 trak empat tan dipenuhi lampin pakai buang, mee segera ramen, bateri, lampu picit, minuman dan keperluan harian ke kawasan Tohoku.
Seorang anggota Sumiyoshi-kai, kumpulan penjenayah kedua terbesar pula menawarkan perlindungan kepada warga asing.
Yamaguchi-gumi, kumpulan jenayah terbesar Jepun di bawah kepimpinan Tadashi Irie, juga membuka pejabatnya di seluruh negara kepada orang awam dan menghantar trak dipenuhi bekalan, namun secara senyap-senyap. 

Antara tengah malam 12 Mac dan awal pagi 13 Mac lalu, ahli Inagawa-kai di sini menghantar 50 tan bekalan ke Dewan Bandaraya Hitachinaka di daerah Ibaraki. 

Bekalan termasuk mee cawan ramen, tauge,…

A Chance to know about you

January 01 - 09 ~ Bird January 10 - 24 ~ Slug January 25 - 31 ~ Cockroach February 01 - 05 ~ Parasite February 06 - 14 ~ Bullfrog February 15 ~21 ~ Skunk February 22 ~ 28 ~ Snake March 01 ~ 12 ~ Ape March 13 ~ 15 ~ Cockroach March 16 ~ 23 ~ Slug March 24 ~ 21 ~ Parasite April 01 ~ 03 ~ Bird April 04 ~ 14 ~ Snake April 15 ~ 26 ~ Slug April 27 ~ 30 ~ Skunk May 01 ~ 13 ~ Slug May 14 ~ 21 ~ Bullfrog May 22 ~ 31 ~ Cockroach June 01 ~ 03 ~ Slug June 04 ~ 15 ~ Skunk June 16 ~ 20 ~ Bird June 21 ~ 24 ~ Ape June 25 ~ 30 ~ Parasite July 01 ~ 09 ~Slug July 10 ~ 15 ~ Bird July 16 ~ 26 ~ Bullfrog July 27 ~ 31 ~ Parasite

MaSa UntUk MenCubA - Ibu MenYuSu

Suka untuk kak long mengingatkan bahawa pengambilan vitamin ini ialah untuk membantu meningkatkan taraf kesihatan si ibu, di mana ianya pasti akan membantu dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

Bukan semata-mata,makan supplements = CONFIRM susu banyak!

Jika anda pernah jumpa mana-mana artikel Shaklee kak long yang menyatakan, "Makanlah Vitamin Shaklee, di jamin susu badan anda bertambah banyak!", sila lah alert kan kak long supaya dapat kak long memperbetulkan pernyataan tersebut. Sesungguhnya, kak long ingin anda makan dengan ilmu, bukan sekadar makan kerana banyak testimoni yang memberansangkan!

Sesetengah ibu HANYA mengharapkan peningkatan KUANTITI susu perahannya sehingga tidak menyedari perubahan lain seperti badan lebih bertenaga, mood happy, tidak stress, kulit makin berseri dan lain-lain, kesan dari pengambilan vitamin. Maka, untuk mengelakkan anda kecewa dengan hasilnya , pastikan anda mengamalkan 3 konsep asas di bawah ini:

(1)Fahami konsepSUPPLY vs DEMAND dalam BreastF…

MenGeNaLi LeCiThiN

Image
LECITHIN
·Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang  membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone ·Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant) ·Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya ·Fat Emulsifier – Metabolisma lemak 
KANDUNGAN ·Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan  ia perlu diambil melalui diet harian . ·Kolin – satu komponen neurotransmitter ·Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf ·Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

BiLa bAyI TidO LenA

Image
Satu testimoni menarik untuk di kongsi.

Puan Roslina merupakan salah seorang customer baru kami yang duduk jauh nun di Selatan, dan buat pertama kali mencuba Pack B (Pakej Vitamin buat ibu menyusu). Menurut Roslina, melalui pengambilan vitamin telah membantu beliau dalam menjayakan penyusuan bayinya - susu makin pekat & baby tidur lebih lena di waktu malam.

Jom ikuti mesej dari beliau...



Alhamdulillah, saya yakin bukan baby sahaja yang tidur lebih lena, si ibu juga akan turut berasa lebih bertenaga keesokan harinya, kan?

Owhhh, memang favorite saya juga untuk consume vits, especially gabungan B-Comp & Vit-C ataupun sekadar OsteMatrix sahaja sebelum tidur. Esoknya pasti badan rasa ringan sahaja untuk bangun dari katil! No more morning blues... (^_-)

Credit to genkimomma

BiLa StreSS

Jika Anda di marahi seseorang, jika Anda dilanda tekanan, jika Anda sedang kemurungan atau jika Anda sedang stress, atasi semuanya dengan ucapan lafaz istighfar sepenuh hati.

Ucapkan istighfar dengan nada suara berbisik, pejamkan mata dan rasai rasa kehambaan. Hadirkan rasa sesalan ikhlas seikhlasnya. Lafaz istighfar apabila di ucap dengan hati yang ikhlas memohon kemaafan akan dapat membuat rasa tertekan, rasa terpukul, kecewa, rasa tak bersemangat hilang perlahan-lahan.
Amalkan selalu saranan ini agar dapat merasai kesannya secara mendalam.
imotivasi

CuCi MiNdA - LeBih PoSiTiF

“Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati: Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.” Kata-kata motivasi kali ni dipetik dari “artikel motivasi bertajuk 17 Petua Mencuci Hati karya asal oleh Dr Fadzilah Kamsah. Hati yang bersih memancarkan gelombang positif yang amat kuat, lantas mempengaruhi orang sekeliling dan situasi-situasi menjadi positif sama. Sebaliknya, hati yang kotor akan memancarkan gelombang negatif yang amat kuat, menukarkan orang-orang sekeliling menjadi negatif juga membuat situasi-situasi pada saat kita berada tu menjadi negatif. Kesannya, kita jadi murung, tertekan, tiada kegembiraan dan menjalani hidup penuh dengan tekanan. Nak bahagia, nak berjaya, nak gembira, kita perlu ubah persekitaran kita menjadi positif. Kita…

PanDuan MeMbaCa Label PaDa BoToL ViTAmIn

credit


panduan ringkas yang diambil dari buku tulisan Dr. Bruce Miller.

1. Multivitamin
- Perlu ada 12 vitamin dan 7 galian.

2. B complex:
-perlu ada 8 B untuk mendapat kesan paling baik
-Pastikan folic asid dan biotin dibekalkan sekali.

3. Vitamin C
- minima 500mg
-bersifat pelepasan masa-sustained release
-membekalkan spektrum bioflavonoid dalam amaun yang mencukupi.
-diuji secara klinikal.

4. Vitamin E
- Pilih yang bersifat semulajadi(d-alfa-tocoferol)ada di tulis pada botol bahagian label.Untuk sumber tiruan atau sumber kimia ("l" atau "dl" dan akan ditulis seperti ini; l-alfa-tocoferol atau dl-alfa-tocoferol).
- Pilihlah vitamin E yang dibekalkan dengan selenium. Ini kerana ia bersifat sinergistik iaitu diserap bersama , keberkesanan setiap vitamin itu saling dipertingkatkan satu sama lain.

5. Kalsium 
-Pilihlah supplement kalsium yang ada mengandungi Vitamin D dan Magnesium untuk penyerapan yang sempurna.Magnesium sangat berguna dalam mencegah kalsifikasi di buah pinggang, p…

Petua Dr Fadzilah Kamsah – mencuci hati dengan bacaan selawat

Sesi pemurnian jiwa.... Sebelum tidur, amalkan selalu membaca selawatnabi paling kurang dalam kiraan 100 kali. Menurut Dr Fadzilah Kamsah, cara ini dapat memurahkan rezeki, menenangkan fikiran yang runsing serta membuat orang sayang pada kita. Orang yang hatinya bersih, pasti disenangi orang lain walau di mana jua dia berada. Kesan jangka masa panjang, bacaan selawat dengan kerap membuat fikiran kita bebas dari unsur-unsur fikiran negatif, membuat kita sentiasa bersangka baik pada situasi-situasi dalam hidup kita. Sikap suka bersangka baik dapat dibina dengan mengamalkan bacaan selawat. Rutin ini dapat mencetus sikap berfikiran positif, iaitu sikap yan paling perlu dalam usaha kita membina kecemerlangan.

ShAkLee - Untuk SemUA...

Siapa kata Shaklee hanya untuk ibu yang menyusu? 


Shaklee punya banyak vitamin yang boleh diambil oleh mereka yang nak sentiasa sihat , mereka yang dalam proses pemulihan dan mereka yang sedang sakit....


Kehidupan hari ini yang memaksa rata-rata pasangan yang berkahwin bekerja untuk sama-sama menyara keluarga demi untuk memenuhi segala keperluan dan kehendak semasa membuatkan adakala pengambilan makanan menjadi tidak seimbang. Bagi yang menyedari hakikat ini, memang telah siap sedia menyediakan ruang kewangan atau budget untuk membeli makanan tambahan sebagai makanan pencegah kepada kebarangkalian sakit yang boleh di dapati kerana tekanan kerja , cara hidup dan pengambilan makanan yang adakalanya tidak lengkap dalam sehari.

Alhamdulillah ramai ibu yang berkongsi vitamin untuk dimakan bersama suami tersayang. Benarkah suami juga perlu vitamin? Hanya seorang isteri sahaja tahu keadaan dan keperluan si suami. Jika asyik melihat suami pulang dan merungut  keletihan, tiada mood bersama untuk …