Wednesday, March 9, 2011

MenYusUkaN Muaz Untuk Bulan Ke-17..AlhAmdULiLLaH



Assalamulaikum

Kawan-kawan semua...arini kak long nak buat testimonial sket pasal diri kak long sendiri...selepas mengamalkan Shaklee..

Kak long start mengambil shaklee masa tu dah Muaz dah berusia..3 bulan...kak long pun dah masuk keje...usya pasal shaklee dah lama dah...b4 bersalin...tp hati belum tergerak lagi masa tu...then after dh mula kej...nmpk mcm x larat sgt2...nak teruskan journey BF ni...then masa tu join susuibu.com...semangat untuk BF kembali semula...then kat situ kenal2 ngn Kak N...everyday mesti masuk blog dia dan baca semua entry dia...termasuk yg dulu2....

Start detik itu, kak long cuba mengenali Shaklee...masa mula2 tu...rasa berat sket sebab nak kena minum banayk air kan...3L tu ..biasa amik 1 tumbler mcm dh cukup...tapi kerana smgt utk Bf tgh kuat...3L air masa tu pun senang nak minum...sekarang rasa 3 L tu mcm sket la pulak....nampak perubahan yg sangat2 +ve...sebelum amik shaklee pun...kekerapan kak long mengepam lebih kurang 2.5 jam ke 3 jam...so bab utk jadual pam xde masalah la....then susu memang bertukar warna...dari kebiruan ke kuning kehijauan...nampak mcm susu jagung pun ada...hehehh....Muaz pun nmpk lebih lena tidor...mungkin kenyang betul kot...and then...badan kak long still bertenaga...until malam...walapun xde amik short nap tengahari...biasanya kul 8 dah flat....

sampai sekarang kak long konsisten makan Set B Shaklee...dah jd pengedar dah pun...tapi sekarang ni dah tambah...ESP...Ostematrix....lecithin...Omegaguard...and Vitamin E....Everyday...set B memang konsisten...tapi yg lain2 tu..berselang-seli....

Apa yang ada dalam Set B? Harus la ada Vitamin B Complex, VitaLea (Multivitamin), Alfalfa dan Vitamin C..Kesan pengambilan vitamin ni akan nampak dalam masa seminggu @ lebih..bergantung kepada badan seseorang..



Ibu-ibu yang ingin mendapatkan susu ibu yang banyak, selain daripada pengambilan vitamin Shaklee ni..ingin kak long ingatkan ibu-ibu haruslah patuhi 3 SYARAT UTAMA iaitu :-

1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Namun jika nak rasa payudara penuh dengan susu, amalkan makan alfalfa 6 biji sehari dan minum ESP bagi yang amalkan supplement. You can feel it! TETAPI KENA INGAT! Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Saya amalkam mengambil air sehingga  3L sehari yang disukat melalui botol. Ramai customer yang mengadu susu pekat namun susu belum banyak....kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.
 

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.
 

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi
USAHA si ibu itu memerah dan menyusukan anak sekerap mungkin.

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi
USAHA si ibu itu menjaga pemakanan dan berusaha meningkatkan nutrisi dalam susuibu.

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi


USAHA si ibu itu mendekatkan diri kepada YANG MAHA PEMBERI iaitu ALLAH

Nasihat di atas sangat perlu diamalkan...credit to Kak N

Lastly, kesihatan yang berterusan bermula dari diri sendiri..