Saturday, April 30, 2011

SeKiTaR WeddING of The CenturY - PriNcE WilLiAm & KAte MidDLeTon

Semalam teruja sangat menonton royal wedding Prince William & Kate Middleton


...dr pagi dok dengar pasal royal wedding ni kat SINAR FM..topik pagi semalam berkaitan ROYAL WEDDING PRINCE CHARLES & LADY DIANA...parents Prince William...


balcony kiss of Prince Charles and Lady Diana.
Ni gambar parents Prince William...Prince Charles & Mendiang Lady Diana
...Royal Kiss ni memang ditunggu-tunggu oleh rakyat Britain..xtau nape..


Nak tengok gambar Prince William dgn Kate ....Gambar2 ni diambil dr sini ye...Meh kita layan sama-sama....sambil berangan..kalau le kak long kat tempat Kate tuh......heheh ada hati nak kawen anak raja tu....berangan je pun...


royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

royal wedding

Dan ini Royal Kiss depa berdua...

Britain Royal Wedding

Sangat sweet kan...rasa-rasa hangpa la kan...kalau tengok Ms Kate ni kan...ada aura Lady Diana sket tak...Pada kak long..nampak mcm Lady Diana sket2....
Namun yang penting as well as dia tahu menjaga adab n tingkah laku as keluarga diraja...pasti rakyat Britain will love her as they loved Lady Diana very much....

Friday, April 29, 2011

ESP atau ALFALFA?

Semenjak pakej TRIPPLE M diperkenalkan...ramai kawan-kawan kak long nak tau pasal ESP ni......antara soalan yang diajukan ialah:




1. ESP tu apa ya?
2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
3. Berapakah harga ESP?
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
6. Apakah rasa ESP?
7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?

Dengan senang hati ingin kak long kongsikan jawapan kepada persoalan di atas ini agar segala kemusykilan bagi yang baru mengenali ESP Shaklee akan terjawab...


1. ESP tu apa ya?
ESP ialah singkatan bagi Energizing Soy Protin. Ia adalah protin soya yang sangat berkualiti. Ia didatangkan dalam bentuk serbuk. Boleh diminum begitu sahaja atau pengambilan bersama minuman lain seperti susu, milo atau jus dengan suhu air tidak terlalu panas agar tidak merosakkan enzim protin itu sendiri.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
Protin sangat perlu untuk pembentukkan sel. Kandungan susuibu mengandungi protin dan pengambilan protin menggalakkan lagi penghasilan susuibu. Alfalfa turut mengandungi protin namun ada kadar yang minimum.
Kedua-dua bangus untuk membanyakkan penghasilan susu namun balik kepada budget masing-masing. Ada yang mengambil kedua2nya, tidak kurang yang mengambil salah satu sahaja.

3. Berapakah harga ESP?
Harga ESP bagi semenanjung termasuk postage ialah RM131 manakala bagi Sabah Sarawak ialah RM144.
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
Jika si ibu mengambil 2 sudu besar sehari , ia boleh bertahan antara 1.5 -2 bulan untuk satu canister.
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
Individu yang mempunyai masalah diabetes tidak digalakkan mengambil ESP ini.
6. Apakah perasa ESP?
ESP Shaklee berperasa Soya.

7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
 InsyaAllah jika tiada aral yang melintang, penghantaran adalah 1-2 hari bekerja.

8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?
Boleh mengambil kedua2nya jika berkemampuan. Jika tidak boleh memilih salah satu mengikut budget individu.


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long

Thursday, April 28, 2011

PerSeDiaAn PuAsA

Tinggal beberapa bulan sahaja lagi, Ramadhan AlMubarak akan menjelma....kebanyakan antara ibu-ibu menyusu sekarang ni tentu tengah menyibukkan diri untuk membuat stok susu untuk anak tersayang...tak kurang juga ada yang sibuk membayar semula hutang-hutang puasa tahun sebelumnya...hari ini kak long nak berkongsi dengan semua...sebagai ibu yang menyusu apa persediaan yang diperlukan...kak long bahagikan kepada dua : Persediaan fizikal dan persediaan mental...semoga ia dapat menjadi panduan kepada ibu menyusu di luar sana...


Persediaan fizikal.

Untuk berpuasa dan menyusukan anak, si ibu perlulah mempunyai kesihatan yang optimum. Bagaimana nak menghasilkan susu dengan baik dalam keadaan sakit? Maka penjagaan makanan sangat penting. Sebelum berpuasa pastikan si emak jangan sesekali skip makan. Ambil meal seimbang dan jika mampu dapatkan supplement bagi membantu badan si emak mendapat semua keperluan vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui makanan yang diambil tadi. Pengambilan air juga sangat penting demi memastikan si ibu tidak dehydrate. 


* Pengambilan supplement yang disyorkan bagi persediaan menghadapi bulan puasa ialah 
ESP- membantu penghasilan susuibu dengan cepat apabila pengambilan air yang mencukupi.
Performance Drink- membantu keseimbangan kandungan gula dalam darah si ibu agar tak mudah pengsan apabila berpuasa sambil menyusukan anak. Selain itu ia membantu agar badan ibu tidak dehydrate sepanjang berpuasa. *boleh diambil pada hari tidak puasa juga.
Alfalfa- well known milk booster. Kandungan protien di dalamnya membantu penghasilan susuibu dengan cepat. Option lain bagi yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan ESP.
Basic vitamin- Multivitamin, B complex dan Vitamin C.

Pengambilan vitamin ini sebelum puasa sangat digalakkan kerana :

1. Supplement yang disyorkan membantu penghasilan susuibu dengan cepat jika pumping session yang konsisten dan air yang mencukupi.

2. Susuibu akan lebih pekat. Anak akan minum kurang tetapi cepat kenyang. Dengan ini si ibu mudah buat stok.
Persediaan Mental:

Persediaan mental boleh dimulakan dengan menjaga solat dengan baik. Mulakan zikir yang mudah...seperti Subhanallah, Alhamdulillah, La ila ha illallah. Membaca Ya Matin semasa menyusukan anak mahupun mengepam insyaAllah membantu penghasilan susu yang konsisten. Banyakkan mengaji antara surah yang digalakkan ialah al Waqiah. Solat2 sunat seperti Dhuha dan Tahajud membantu meningkatkan keimanan kita. Bila iman kita kuat, nescaya semangat untuk menyusukan anak semakin menebal.

Semoga ibu2 yang menyusu mendapat rahmat dan kebahagian di sisi Allah Taala. Amin.



credit


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long

BerPanTang - Ibu SiHat & BaBy SEMAnGaT


Betapa bertuahnya mereka yang sentiasa menyediakan payung sebelum hujan. Betapa bertuahnya mereka yang sedar bila langit mula mendung, tangan menggenggam payung. Betapa bertuahnya bila hujan turun, mereka yang berpayung hanya merasa tempias hujan sahaja.



Seorang teman menghantar mesej petang tadi...


"Kak N! Thoriq dah 4.2kg at 3 weeks!". Bayi ini lahir 2.9kg.

Beliau adalah Ummu Aiman yang pernah ibu coretkan kisahnya dalam blog ibu.

Tidak kurang dengan MommyLyna.... "Alhamdulillah kak, Danny dah 4.4kg  cukup sebulan." . Bayi ini  lahir 2.8 kg.

Alhamdulillah kenaikan dan pembesaran yang sangat memberansangkan.


Bagaimana mereka dapat hasil sebegini? Alhamdulillah mereka menjaga pemakanan sejak dalam berpantang. Mereka pastikan pengambilan vitamin yang konsisten. Mereka mengambil vitamin ini agar mereka segar, sihat dan kekal bertenaga. Namun seperti yang kita sedia maklum, apa jua yang ibu makan memberi kesan kepada anak iaitu melalui susuibu itu sendiri. Kesan pengambilan vitamin ini turut dirasakan oleh bayi dan ini jelas dilihat dari segi pembesaran mereka yang sangat positif.




Addin dan Nasa melalui pembesaran "over shoot" di kala umur mereka 6 bulan pertama. Mereka dah cecah berat 10 kg sebelum 6 bulan. Mereka tak dikira obessiti memandangkan mereka minum susuibu sahaja. Selepas umur mereka lebih 6 bulan, graf mereka menjadi paras normal disebabkan mereka dah mula aktif. Alhamdulillah tak melalui masalah berat anak kurang atau rendah dari paras sepatutnya kerana mereka telah membesar dengan baik sejak peringkat 6 bulan terawal.



Nasa during 3 months yr old. My michelin baby!

Addin during 1 year old.

Pada pendapat ibu secara peribadi, pengambilan vitamin sangat membantu ibu baik dari proses ceaserean untuk dua putera ibu ini...iaitu Addin dan Nasa. Namun kesannya sangat hebat apabila susuibu yang mengalir untuk mereka turut mengandungi vitamin yang ibu makan. Bagi yang pernah datang rumah tengok album mereka pastinya terkejut melihat perkembangan mereka seawal 6 bulan yang pertama. Memang satu kenangan paling manis menyusukan anak dengan susuibu. Alhamdulillah.




Maka, jika anda akan melahirkan bayi anda tidak lama lagi....apakata cuba makan vitamin Shaklee dan dapatkan konsultasi yang lengkap cara pengambilan vitamin demi pembesaran si comel anda.



p/s : menarikkan.. bl tgk testimoni ibu² berpantang yg berpuashati berpantang dgn set Shaklee, rasa mcm saya pun nak try gak.. tp bl plak masanya utk saya nak berpantang.. hehehehe insyaAllah satu hari nnt..

Wednesday, April 27, 2011

Kesan bila SET B + ESP...memang menakjubkan..


Pengambilan ESP @ Energizing Soy Protein sememangnya diketahui mempercepatkan penghasilan susu badan, dengan syarat, anda mematuhi konsep asas penyusuan susu ibu iaitu ‘supply and demand’.
Jom kita jengah satu lagi testimoni SET B bersama ESP oleh Puan Nur Ilham. (credit to Iffa Anuar)

Masih ingat lagi entry Iffa tentang Pn Ilham? seorang customer FS yang mula mengenali Shaklee dengan confinement Set Shaklee... Ini entrynya bagi ibu-ibu yang baru menjengok blog Iffa ni. Beliau ini pengguna tegar ESP dan Basic H2!
Di awal pengambilan confinement set.. Iffa masih ingat Pn Ilham ada mengadu pada Iffa jumlah susunya masih tidak bertambah:

Assalamualaikum.. Iffa.. saya nak bertanya sikit la.. saya dah consumed confinement set tu hampir separuh.. tapi susu masih tak banyak..skang ni baby minum campur dgn formula.. saya kerap pump tapi selalu dapat 1oz je per session.. mcm mane ya Iffa.. what should I do..? jeles pula bila baca testi orang lain..
Tapi lepas Iffa minta Pn Ilham teruskan penyusuan bersama Shaklee dan beliau Add On ESP ..hasilnya spt dalam entry iffa sebelum ini.. dan tadi ketika beliau ber private message dengan Iffa, Iffa agak terkejut dengan feedback yang diberikan.. jom lihat..
Iffa pada mulanya nk sharekan Tips exclusive, memandangkan Pn Ilham mmg dah ambil ESP.. tapi hasilnya sebelum try Tips exclusive dah pun sangat memberangsangkan..lepas ni kita tunggu feedback beliau apabila dah try tips exclusive tu pula ya.. Jadi dari sebelum ni, susu dpt pump 1 oz.. diawal beliau consume ESP..susu dari meleleh kate beliau dah memancut keluar dan jumlahnya ada peningkatan 2 oz.. dan dari feedback terbaru ini, tak perlulah Iffa perjelaskan lagi... betul tak?
Selain tu, ada satu lagi feedback best yang Pn Ilham share dengan Iffa...sebab die sendiri ragu-ragu tentang benefit yang dirasainya itu..


Jadi, seperti yang selalu saya tekankan pada kawan2 saya, pengambilan suplemen memang sangat berbeza daripada pengambilan ubat-ubatan. Suplemen tidak bersifat dedicated tetapi ia memberi benefits secara menyeluruh. Pengambilan suplemen membantu memperbaiki taraf kesihatan kita, walaupun kesan yang didapati adakalanya agak lambat (kerana ia bergantung pada keadaan tubuh anda), namun ia bersifat memulihara.
Anda bagaimana? Mahu mencuba Set Penyusuan kami yang hot ini? 

PunCa UtAmA ReTaK...

Letih dan Dingin Punca Keretakan Rumah Tangga
Dalam hubungan suami isteri memahami antara satu sama lain itu penting. Konsep memberi dengan ikhlas akan dibalas dengan keikhlasan. Kebanyakan kes perceraian adalah berpunca daripada sikap menuntut hak. Masing-masing tidak mahu mengalah dengan menyalahkan antara satu sama lain.

Kadang-kadang si isteri bingung kenapa suami asyik marah-marah. Hanya kerana lambat sediakan kopi, si isteri dimarahi. Kecil hati si isteri bukan kepalang, tertanya-tanya di manakah silapnya?

Mana-mana lelaki pun akan menuntut yang satu ini. Haknya sebagai suami. Sekiranya ini tidak diberi dengan ikhlas kerana Allah, rumah tangga akan selalu berkocak. Puncanya yang satu ini sahaja, kalau tak percaya tanyalah Ustaz..:)

Apakah yang menyebabkan si isteri dingin dan menolak?

- keletihan dan moody
- kekeringan dan sakit
- menyusukan anak menyebabkan keinginan seks berkurang
- kurang ilmu

Pada masa kini, suami isteri keluar bekerja mencari nafkah untuk keluarga. Saban hari pulang dalam keletihan.  Keletihan ini adalah salah satu punca hubungan suami isteri semakin jauh. Keletihan menyebabkan keinginan seks menjadi terbantut. Keletihan menyebabkan suami isteri jarang bercakap dan bermesra. Keletihan bermakna kita kehabisan tenaga. Untuk recharge kembali tenaga yang hilang, otak akan mengarahkan badan kita supaya mengantuk dan tidur. Semasa tidur, anggota badan kita berkerja merecharge kembali tenaga untuk digunakan pada keesokkan harinya. Begitulah aturan Allah.

Sebagai isteri, kita perlu ambil berat mengenai perkara ini. Jangan pandang remeh kerana lelaki tidak suka berterus terang. Ganjaran melayani suami lebih besar dari solat-solat sunat dan membaca Quran.

Sebagai suami, jagalah hubungan dengan Allah, selalulah berdamping dengan masjid supaya nafsu anda tunduk kepada akal. Layanilah isteri anda dengan tegas tetapi penuh hikmah dan kasih sayang.

Tunaikanlah hak kita kepada Allah, nescaya Allah akan tunaikan hak kita. Jangan menuntut hak kerana kita tidak sempurna. Jalankan peranan masing-masing ikhlas kerana Allah dan bukan sebab tanggungjawab. InsyaAllah, rumahtangga kita pasti bahagia sehingga ke syurga. Amiin.:)

credit




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long

Tuesday, April 26, 2011

JadiLah PengguNa Yang BijAk

Emma Zarin seorang eksekutif muda yang merancang untuk membeli sebuah kereta jenama xxx88.
Emma ke kedai A dan mendapati kedai tersebut memberi diskaun RM500 untuk pembelian model yang dia mahukan. 


Seterusnya Emma ke kedai B dan mendapati harga kereta impiannya adalah sama dengan harga dengan beberapa kedai yang dilihatnya.
Maka Emma membuat keputusan untuk membeli di kedai A kerana mendapati tawarannya sangat menarik.

Keesokkannya, rakan dipejabatnya sibuk bercerita tentang Asmina yang membeli kereta dan mendapat hadiah percuma Astro Decorder. 


Asmina turut membeli kereta yang sama modelnya namun dari kedai yang berbeza. Asmina membayar harga keretanya dengan harga yang sama dalam pasaran cuma kelebihannya Asmina mendapat Astro Decorder.

Perasankah kita apa yang Emma dan Asmina dapat merupakan NILAI TAMBAH dari pengedar? Namun pastinya ramai yang tertarik dengan NILAI TAMBAH yang melibatkan duit. Tidak kurang juga yang berminat untuk mendapatkan NILAI TAMBAH dalam bentuk barangan. Ianya dikatakan STRATEGI PEMASARAN.

Sama juga dengan buku....


Encik Pandara menulis tentang tips motivasi yang dipelajarinya dari pengajiannya di Univeristi XXX. Harga buku ini RM20.

Puan Maisara menulis tips motivasinya melalui pengalaman hidup dan kajian yang dlakukan atas usahanya. Harga buku beliau ialah RM50.

Maka untuk mendapatkan ilmu ini, kita sebagai pembaca boleh memilih untuk membeli buku penulisan Encik Pandara atau Puan Maisara mengikut kemampuan kita untuk mendapatkannya. ATAU juga membeli kedua2nya jika mampu supaya dapat melihat perbezaan hasil tulisan dua individu ini. Bagi yang punya kekangan kewangan, buku2 motivasi biasa pastinya menjadi pilihan.

Hanya jauhari mengenal maknikam.



Ibu menyusu perlukan cukup vitamin dan mineral kerana.....

Dah bersalin, buat apa nak makan vitamin lagi?”
“Ish, mana boleh makan semua2 ni (prenatal vitamins) dah tak mengndung lah”
“Jangan memandai makan vitamin2 ni, masa mengandung dulu memang doktor bagi suruh makan. Sekarang mana doktor bagi dah?”
“Aku nak ubat tambah susu, bukan vitamin2 ni”


Adalah antara salah tanggapan terhadap pengambilan vitamin dan mineral bagi ibu menyusu. Ramai yang menganggap pengambilan vitamin dan mineral hanya semasa hamil sahaja, malah ada yang tidak mengambil sebarang vitamin walaupun diberikan oleh doktor atas alasan “Takut bayi besar”.
Sebenarnya pemberian/pengambilan vitamin, dalam keadaan apa jua sekalipun (lebih2 lagi ketika hamil) adalah untuk membekalkan keperluan nutrisi yang lengkap kepada empunya diri. Ini memandangkan, tak semua dari kita mampu untuk menyediakan hidangan yang benar2 mengikut saranan piramid makanan; banyak mengambil makanan segera; pengambilan makanan yang sudah hilang zatnya; terdedah kepada pencemaran dan sebagainya.
Ibu yang menyusukan, ibu hamil adalah antara mereka yang memerlukan lebih nutrisi daripada orang lain, yang tidak hamil atau menyusu. Memetik dari blog Kak Engku Bidan Bersalin:


Ibu yang menyusu bayi memerlukan lebih nutrient dari ibu yang tidak menyusukan bayi untuk membentuk susu dan membekalkan nutrient kepada susunya. Jadual di bawah menunjukkan ringkasan perbandingan keperluan nutrient untuk ibu mengandung, ibu yang menyusu dan ibu yang normal: Nutrient:
1. Tenaga (kilokalori)
  • Wanita Normal : 2000
  • Wanita Mengandung : + 150 – 350
  • Wanita Menyusu : + 550
2. Protein (g)
  • Wanita Normal : 37
  • Wanita Mengandung : + 13
  • Wanita Menyusu : + 24
3. Kalsium (mg):
  • Wanita Normal : 450
  • Wanita Mengandung : + 750
  • Wanita Menyusu : + 750
4. Ferrum (mg) :
  • Wanita Normal/Mengandung dan Menyusu : 28
5. Vitamin A (mcg) :
  • Wanita Normal/ Mengandung : 750
  • Wanita Menyusu : + 450
6. Vitamin D (mcg):
  • Wanita Normal : 2.5
  • Wanita Mengandung/Menyusu : + 7.5
7. Thiamine (mg) :



  • Wanita Normal : 0.8
  • Wanita Mengandung/Menyusu : + 0.2
8. Riboflavin (mg) :
  • Wanita Normal : 1.2
  • Wanita Mengandung : + 0.2
  • Wanita Menyusu : + 0.3
9. Niacin Equivalent:
  • Wanita Normal : 1.3
  • Wanita Mengandung : + 2.3
  • Wanita Menyusu : + 3.6
10. Asid Folik (mcg) :
  • Wanita Normal : 200
  • Wanita Mengandung : + 200
  • Wanita Menyusu : + 100
11. Vitamin B 12 (mcg):
  • Wanita Normal : 2.0
  • Wanita Mengandung : + 1.0
  • Wanita Menyusu : + 0.5
12. Asid Askorbik (mg) :
  • Wanita Normal : 30
  • Wanita Mengandung / Menyusu : + 20
Jadual di atas menunjukkan peningkatan keperluan tenaga sebanyak 25% bagi ibu yang menyusukan bayi
Purata pengeluaran susu adalah sebanyak 850 malam / hari dan tenaga diperlukan untuk tujuan ini adalah 785 kilokalori. Walaubagaimanapun jumlah yang disyorkan oleh Malaysia Recommended Dietaru Allowance adalah tambahan 550 kilokalori kepada keperluan yang normal sebab kalori yang selebihnya boleh diperolehi dari tisu lemak seseorang. Tambahan kalori ini adalah mencukupi untuk jangkamasa penyusuan selama 3 bulan. Bagi ibu yang menyusu bayi melebihi jangkamasa ini atau ibu yang mengalami turun berat badan yang melebihi had atau ibu yang menyusu lebih dari seorang anak akan memerlukan tambahan sebanyak 550 kilokalori sehari.

Pada kebiasannya penggunaan tisu lemak dari tubuh semasa tempoh penyusuan akan menyebabkan ibu mengalami kekurangan berat badan. Sekiranya ibu pandai memilih makanan yang baik, kekurangan kalori serta penurunan berat badan tidak akan mempengaruhi pengeluran susu. Adalah perlu diingat bahawa lemak dalam tubuh digerakkan agak lambat, oleh itu kekurangan kalori yang terlalu banyak dalam diet boleh menjejaskan pengeluaran susu. Ini bermakna ibu yang menyusukan bayi seharusnya tidak boleh mengamalkan diet yang serius untuk mengurangkan berat badan, akibatnya pengeluaran susu akan berkurangan
Ibu-ibu yang ingin mengurangkan berat badan boleh berbuat demikian dengan mengamalkan cara makan yang baik, mengelakkan penggunaan banyak lemak dan gula di dalam diet dan disertai dengan senaman.
Peningkatan keperluan protein akan membekalkan protein dalam susu ibu. Pengambilan protein dan kalori yang berkurangan tidak akan mempengaruhi kualiti susu tetapi kuantiti susu akan berkurangan.
Keperluan vitamin dan mineral juga meningkat semasa laktasi/penyusuan. Penekanan diberi kepada kalsium, sebab vitamin dan mineral yang lain mudah diperolehi dengan memakan berbagai jenis makanan dan meningkatkan pengambilan kalori.
Ibu yang menyusukan bayi perlu mempastikan pengambilan kalsium yang tinggi untuk mengelakkan kehilangan kalsium tulang di hari hadapan. Pengambilan kalsium yang rendah di dalam diet tidak akan mempengaruhi kualiti atau kuantiti susu sebab kekurangan ini akan ditampung oleh pergerakan kalsium dari tulang yang boleh mempengaruhi kesihatan ibu dalam jangkamasa yang panjang.

Ternyata pengambilan supplement (vitamin dan mineral) adalah untuk melengkapkan keperluan ibu menyusu. Protein adalah penting dalam penyusuan kerana kebanyakan milk booster adalah dari jenis protein (soya, alfalfa, etc.). Protein yang diambil oleh ibu menyusu juga memperngaruhi kadar protein di dalam susu ibu. Seorang ibu yang mengambil soya/alfalfa akan merasa habit penyusuan anaknya berubah selepas pengambilan makanan berprotein tinggi tersebut. Mungkin anaknya tidak lagi perlu mengambil masa yang lama untuk kenyang.

Lagi pula, faedah kepada ibu-ibu ialah mengurangkan kepenatan dan stress. Apabila badan cukup keperluan nutrisinya, ibu akan lebih stabil dari segi mental dan fizikal. Bila hati tenang, nak beribadah pun mudah.

Kak long menyediakan set B (Set Breastfeeding) untuk ibu-ibu yang menyusu, terdiri dari:
Vitalea (Multivitamin & Mutilmineral), B Complex, Vita C Sustained Released dan Alfalfa Complex.


Credit to: mommyLina & Kak N

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long