Posts

Showing posts from April, 2011

SeKiTaR WeddING of The CenturY - PriNcE WilLiAm & KAte MidDLeTon

Image
Semalam teruja sangat menonton royal wedding Prince William & Kate Middleton


...dr pagi dok dengar pasal royal wedding ni kat SINAR FM..topik pagi semalam berkaitan ROYAL WEDDING PRINCE CHARLES & LADY DIANA...parents Prince William...


Ni gambar parents Prince William...Prince Charles & Mendiang Lady Diana ...Royal Kiss ni memang ditunggu-tunggu oleh rakyat Britain..xtau nape..

Nak tengok gambar Prince William dgn Kate ....Gambar2 ni diambil dr sini ye...Meh kita layan sama-sama....sambil berangan..kalau le kak long kat tempat Kate tuh......heheh ada hati nak kawen anak raja tu....berangan je pun...














Dan ini Royal Kiss depa berdua...

Sangat sweet kan...rasa-rasa hangpa la kan...kalau tengok Ms Kate ni kan...ada aura Lady Diana sket tak...Pada kak long..nampak mcm Lady Diana sket2.... Namun yang penting as well as dia tahu menjaga adab n tingkah laku as keluarga diraja...pasti rakyat Britain will love her as they loved Lady Diana very much....

ESP atau ALFALFA?

Image
Semenjak pakej TRIPPLE M diperkenalkan...ramai kawan-kawan kak long nak tau pasal ESP ni......antara soalan yang diajukan ialah:


Energizing Soy Protein

1. ESP tu apa ya?
2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu?
3. Berapakah harga ESP?
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh amik ESP?
6. Apakah rasa ESP?
7. Bila saya boleh dapat jika order hari ini?
8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protin ke?

Dengan senang hati ingin kak long kongsikan jawapan kepada persoalan di atas ini agar segala kemusykilan bagi yang baru mengenali ESP Shaklee akan terjawab...


1. ESP tu apa ya? ESP ialah singkatan bagi Energizing Soy Protin. Ia adalah protin soya yang sangat berkualiti. Ia didatangkan dalam bentuk serbuk. Boleh diminum begitu sahaja atau pengambilan bersama minuman lain seperti susu, milo atau jus dengan suhu air tidak terlalu panas agar tidak merosakkan enzim protin itu sendiri.
2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk banyakkan susu? Protin sangat perlu untuk …

PerSeDiaAn PuAsA

Tinggal beberapa bulan sahaja lagi, Ramadhan AlMubarak akan menjelma....kebanyakan antara ibu-ibu menyusu sekarang ni tentu tengah menyibukkan diri untuk membuat stok susu untuk anak tersayang...tak kurang juga ada yang sibuk membayar semula hutang-hutang puasa tahun sebelumnya...hari ini kak long nak berkongsi dengan semua...sebagai ibu yang menyusu apa persediaan yang diperlukan...kak long bahagikan kepada dua : Persediaan fizikal dan persediaan mental...semoga ia dapat menjadi panduan kepada ibu menyusu di luar sana...


Persediaan fizikal.

Untuk berpuasa dan menyusukan anak, si ibu perlulah mempunyai kesihatan yang optimum. Bagaimana nak menghasilkan susu dengan baik dalam keadaan sakit? Maka penjagaan makanan sangat penting. Sebelum berpuasa pastikan si emak jangan sesekali skip makan. Ambil meal seimbang dan jika mampu dapatkan supplement bagi membantu badan si emak mendapat semua keperluan vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui makanan yang diambil tadi. Pengambilan air juga san…

BerPanTang - Ibu SiHat & BaBy SEMAnGaT

Image
Betapa bertuahnya mereka yang sentiasa menyediakan payung sebelum hujan. Betapa bertuahnya mereka yang sedar bila langit mula mendung, tangan menggenggam payung. Betapa bertuahnya bila hujan turun, mereka yang berpayung hanya merasa tempias hujan sahaja.


Seorang teman menghantar mesej petang tadi...

"Kak N! Thoriq dah 4.2kg at 3 weeks!". Bayi ini lahir 2.9kg.
Beliau adalah Ummu Aiman yang pernah ibu coretkan kisahnya dalam blog ibu.
Tidak kurang dengan MommyLyna.... "Alhamdulillah kak, Danny dah 4.4kg  cukup sebulan." . Bayi ini  lahir 2.8 kg.
Alhamdulillah kenaikan dan pembesaran yang sangat memberansangkan.

Bagaimana mereka dapat hasil sebegini? Alhamdulillah mereka menjaga pemakanan sejak dalam berpantang. Mereka pastikan pengambilan vitamin yang konsisten. Mereka mengambil vitamin ini agar mereka segar, sihat dan kekal bertenaga. Namun seperti yang kita sedia maklum, apa jua yang ibu makan memberi kesan kepada anak iaitu melalui susuibu itu sendiri. Kesan pengamb…

Kesan bila SET B + ESP...memang menakjubkan..

Image
Pengambilan ESP @ Energizing Soy Protein sememangnya diketahui mempercepatkan penghasilan susu badan, dengan syarat, anda mematuhi konsep asas penyusuan susu ibu iaitu ‘supply and demand’. Jom kita jengah satu lagi testimoni SET B bersama ESP oleh Puan Nur Ilham. (credit to Iffa Anuar) Masih ingat lagi entry Iffa tentang Pn Ilham? seorang customer FS yang mula mengenali Shaklee dengan confinement Set Shaklee... Ini entrynya bagi ibu-ibu yang baru menjengok blog Iffa ni. Beliau ini pengguna tegar ESP dan Basic H2! Di awal pengambilan confinement set.. Iffa masih ingat Pn Ilham ada mengadu pada Iffa jumlah susunya masih tidak bertambah: Nur Ilham Zulyadaen Assalamualaikum.. Iffa.. saya nak bertanya sikit la.. saya dah consumed confinement set tu hampir separuh.. tapi susu masih tak banyak..skang ni baby minum campur dgn formula.. saya kerap pump tapi selalu dapat 1oz je per session.. mcm mane ya Iffa.. what should I do..? jeles pula bila baca testi orang lain.. Tapi lepas Iffa minta Pn I…

PunCa UtAmA ReTaK...

Letih dan Dingin Punca Keretakan Rumah Tangga
Dalam hubungan suami isteri memahami antara satu sama lain itu penting. Konsep memberi dengan ikhlas akan dibalas dengan keikhlasan. Kebanyakan kes perceraian adalah berpunca daripada sikap menuntut hak. Masing-masing tidak mahu mengalah dengan menyalahkan antara satu sama lain.

Kadang-kadang si isteri bingung kenapa suami asyik marah-marah. Hanya kerana lambat sediakan kopi, si isteri dimarahi. Kecil hati si isteri bukan kepalang, tertanya-tanya di manakah silapnya?

Mana-mana lelaki pun akan menuntut yang satu ini. Haknya sebagai suami. Sekiranya ini tidak diberi dengan ikhlas kerana Allah, rumah tangga akan selalu berkocak. Puncanya yang satu ini sahaja, kalau tak percaya tanyalah Ustaz..:)

Apakah yang menyebabkan si isteri dingin dan menolak?

- keletihan dan moody
- kekeringan dan sakit
- menyusukan anak menyebabkan keinginan seks berkurang
- kurang ilmu
Pada masa kini, suami isteri keluar bekerja mencari nafkah untuk keluarga. Saban hari pulang…

JadiLah PengguNa Yang BijAk

Image
Emma Zarin seorang eksekutif muda yang merancang untuk membeli sebuah kereta jenama xxx88.
Emma ke kedai A dan mendapati kedai tersebut memberi diskaun RM500 untuk pembelian model yang dia mahukan. 

Ibu menyusu perlukan cukup vitamin dan mineral kerana.....

“Dah bersalin, buat apa nak makan vitamin lagi?”
“Ish, mana boleh makan semua2 ni (prenatal vitamins) dah tak mengndung lah”
“Jangan memandai makan vitamin2 ni, masa mengandung dulu memang doktor bagi suruh makan. Sekarang mana doktor bagi dah?”
“Aku nak ubat tambah susu, bukan vitamin2 ni”

Adalah antara salah tanggapan terhadap pengambilan vitamin dan mineral bagi ibu menyusu. Ramai yang menganggap pengambilan vitamin dan mineral hanya semasa hamil sahaja, malah ada yang tidak mengambil sebarang vitamin walaupun diberikan oleh doktor atas alasan “Takut bayi besar”.
Sebenarnya pemberian/pengambilan vitamin, dalam keadaan apa jua sekalipun (lebih2 lagi ketika hamil) adalah untuk membekalkan keperluan nutrisi yang lengkap kepada empunya diri. Ini memandangkan, tak semua dari kita mampu untuk menyediakan hidangan yang benar2 mengikut saranan piramid makanan; banyak mengambil makanan segera; pengambilan makanan yang sudah hilang zatnya; terdedah kepada pencemaran dan sebagainya.
Ibu yang menyus…