Friday, April 22, 2011

BiLa KeKurAnGan AiR


Alkisahnya...dalam sehari dua ni kak long teragak bizi ngan keje-keje kat ofis ni...almaklumla kan...baru je naik cuti ...maka  banyak ler keje menimbun...

Kak long biasanya hari2 akan bw tumbler/ bekas air dr rumah..air masak je...1 botol tu dlm 1.1 Liter air...normally kak long akan refill tumbler tu waktu dekat2 lunch dan after 5 pm...bila dah kat umah...tetapi disebabkan oleh kekangan kerja yang menimbun maka sehari dua ni...kak long takde la merefill(ada ke perkataan ni...marah DBP) tumbler kak long di waktu tengahari....

Jadi dlm waktu keje yang biasanya kak long minum 2Lt ++ dah kurg jd 1Lt++....alhamdulillah susu untuk muaz still cukup...xdela nampak berkurangnya...so assume..ok je la...tapi...semalam petang..kak long mengalami sakit kepala yg amat sangat...mcm migrain...tp kak long x pernah la pulak ada migrain....rasa kalau kat kilang ni boleh tido...nak je landingkan kepala tu ..tp dah tentulah xleh kan...teringat blk apa yg dh kak long makan...sebbnya kak long ni ada alah ngan mknn berangin ni..especially pucuk ubi...sgt2 kalah...tp dalam minggu ni memang xde masak mahupun makan pucuk ubi ni.....

Kalau bak kata sebab mkn shaklee...xpenah lak jd macam ni....lagipun kak long dah amik dekat 2 tahun...takkan br ada kesan kot...

Tetiba kak long terpandang la si makhluk tumbler kat sebelah ni....masa tu dah kul 2 petang...berat je lagi...tgk2 ada 3/4 lagi isinya....kak long tanya ngan staff kak long ada ke tolong isikan air...depa kata xde....SAH..ini air yg kak long bw dr rumah pg tadi....tak terminum lagi....HAH..taulah kak long apa puncanya...air dlm bdn kak long x cukup dek non.....

Kak long teringat kata seorang sahabat...antara penyebab berlakunya healing krisis adalah kerana ketidakcukupan air dlm badan kita...

Oleh kerana kita mengambil suplemen...which mean concentrated berbanding buah/ sayur yang lebih mild.....maka pengambilan air harus seiring....sebabnya...dgn mengambil suplemen, kepekatan darah akan meningkat....tanpa air yang cukup...penyerapan nutrien dr suplemen tu kurang efisien.....pada masa yg sama jugak....darah memerlukan tekanan yang lebih untuk mengangkut nutrien ke sel-sel dlm badan dek kerana pekat tadi....oleh itu...suka kak long nak mengingatkan supaya air kosong/masak/putih sangat2 perlu diambil pada kadar yang mencukupi...3Liter sehari...(peringatan buat diri sendiri sebenarnya...)

Harap2 kekawan kat luar tu...amik pesanan ni n sematkan dlm hati yer...

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. 
Salam mesra dari kak long