SaMPai BiLa Nak MAkAn ViTAmIn


Bergantung Hidup Kepada Vitamin?

by MOMMY LYNA
Ramai yang mengadu kepada saya bahawa “Bila ambil vitamin Shaklee baru rasa OK, kalau tak, lembik saja. Adakah ini petanda buruk, iaitu saya terpaksa bergantung hidup kepada vitamin?”
Vitamin yang memberi tenaga (sebenarnya menukarkan makanan kepada tenaga), iaitu B Complex adalah vitamin larut air. Vitamin jenis ini tidak bertahan lama di dalam badan, seperti juga vitamin C yang dengan cepat sekali keluar dari tubuh (namun vitamin C Shaklee adalah sustained-release bermakna dilepaskan perlahan2).
 
Jadi, B Complex ni diperlukan oleh tubuh kita setiap hari, umpama air dalam balang yang perlu di-refill setiap kali ia habis. Jadi tidak hairan jika saban hari sekiranya tidak mengambil vitamin, seseorang itu berasa lesu saja. Itu bukan petanda anda bergantung kepada vitamin, tetapi diet harian anda memang kurang vitamin, jadi anda memerlukan supplement tersebut bagi membantu tubuh anda bekerja.
Namun, dalam hal ini anda harus hati-hati. BUKAN SEMUA VITAMIN yang memberi kesan positif kepada tubuh. Ada vitamin yang dibuat secara sintetik yang memberi isyarat ‘mengelirukan’ kepada tubuh, sehingga tanpa mengambilnya, tubuh memang tak mampu nak bekerja, walaupun dah cukup seimbang dan bagus makanan yang anda ambil.


Mencari vitamin penambah tenaga...Mahu mencuba vitamin Shaklee? 
Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

TIPS BERSEDEKAH LEBIH KREATIF

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI