Posts

Showing posts from June, 2011

Perancangan awal elakkan susu ibu kurang semasa berpuasa.

Image
Bulan puasa antara saat-saat paling getir bagi seorang ibu yang menyusukan anaknya. Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (ataucubameyakinkan diinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa. Bak kata pakar motivasi, berfikiran positif!
Namun, masalah biasanya timbulbilanak masuk minggu ke2/3. Sedikit-demi sedikit pengeluaran susu badannya berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa danmemberikananak mereka campuran susuformula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuas,tapikan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?
Let’s say,

anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezerjumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bek…
Terima kasih kepada Mommy Lyna untuk list yang beliau ‘compile’ kan di bawah ini. Walaubagaimanapun, perlu saya tegaskan di sini bahawa, senarai ini sekadar cadangan sahaja, sila dapatkan nasihat dari pakar atas penyakit serius yang anda hidapi. Pastikan sebarang rawatan yang anda jalani mendapat kebenaran dan pengesahan doktor. Penyakit dan Vitamin A-K by Mommy Lyna
Di bawah adalah senarai penyakit yang biasa kita dengar dan vitamin&mineral yang dicadangkan. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan mendapatkan konsultansi dari pakar (doktor) terlebih dahulu sekiranya menghadapi masalah serius.
Alergi
Vita-CB ComplexAlfalfaketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Allergy (Set G)Garlic ComplexAlzheimer
Vita-E ComplexB ComplexOmega GuardGarlicAnemia
B ComplexVita-LeaVita-CKetiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (Set A)Arthristis
Vita-LeaOstematrixVita-CAlfalfaPeppermint-GingerBatu hempedu
Peppermint-GingerLecithinVita-CVita-EBronkitis dan pneumonia
CarotomaxVita-CVita-E(ACE)ZincG…

Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Minum Air?

Image
Bila waktu terbaik utk minum air?..Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan. Jangan fikir minum boleh sebarang minum ya. Untuk mendapat kebaikan penuh daripada minuman, pastikan anda minum di waktu-waktu berikut :



·Pagi selepas bangun dari tidur.
Setiap orang akan kehilangan cairan di dalam tubuh sepanjang malam ketika kita tidur. Kehilangan air di dalam badan membuatkan badan berasa lemah longlai dan minda kita tidak cergas. Oleh itu, minumlah sekurang-kurangnya air putih di waktu pagi, betul-betul selepas kita bangun dari tidur. Tidak perlu memberus gigi terlebih dahulu. Dengan begitu, ia dapat menggelakkan anda daripada mencari minuman berkafein.


·30 minit sebelum waktu makan. Jika anda sudah mula terasa lapar bila hampir waktu makan, ia adalah waktu terbaik untuk anda minum air. Seperti yang sering disarankan, air putih lebih baik untuk kesihatan dan ia boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Malah, minum 350ml air sebelum tiba waktu makan atau se…

GLA Complex - Apa khasiatnya

Image
Suplemen Evening Primrose Oil, atau dengan nama singkatan nya EPO, amat masyhur di kalangan wanita. Ada yang menggunakan sejak dari muda, ada yang mengamalkan bila dah berusia, terutama apabila hampir-hampir menopause, dan tidak kurang juga yang menggunakan setelah berumah tangga, untuk menstabilkan hormon kewanitaan. Pendek kata, ada sesetengahnya yang berkata, "Kalau tak ambil suplemen lain pun takpalah, asalkan jangan skip makan EPO". Begitu sekali impak EPO kepada kaum wanita!

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialahGLA-gamma-linolenicacid. Sedikit petikan daripadaNCCAM.


* Evening primrose oil i…

Tahukah Anda Setiap 25kg Anda Perlukan 1L Air?

Image
Tertarik dengan 'pesanan' dari Kak N so saya nak share dengan anda semua..



Allah jadikan sesuatu itu tidaklah sia-sia. Maka bagi mereka yang mengkaji pasti dapat melihat setiap hikmah. Allah ciptakan bumi dan dikelilingi laut yang luas. Menekankan betapa pentingnya air dalam aspek kehidupan. Bila sakit, masuk hospital doc masukkan air, bila memasak guna air, bila rumah terbakar bomba pancut air, kehidupan perlu air dari makanan....menunjukkan air itu sangat penting.

Berapa L sehari nak minum? Minimum 2 L sehari supaya kepekatan darah sentiasa seimbang dengan apa jua makanan yang masuk dalam badan. Minimum 3 L bagi yang amik supplement.

Air kosong adalah terbaik supaya dapat menyingkirkan toksin dari badan, menstabilkan kepekatan darah, dan melancarkan penyerapan vitamin.

Mereka yang kurang air dalam badan, antara tandanya ialah dahaga, cepat marah, melenting, tak boleh kawal perasaan...suka kritik tapi tak boleh dikritik.

Boleh kongsikan keperluan air ini dengan orang lain....terut…

Mizz Nina & Shaklee

Image
Kisahnya, Mizz Nina (tunang penyanyi Noh HUJAN tue), juga turut menggunakan supplements Shaklee. Ada diceritakan dalam majalah Rapi keluaran May 2011 yang lalu. Tapi, sekarang pun dah middle June kan? Kalau nak cari pun dah tak jumpa majalah tersebut.

Jadi, jom ikuti abstrak majalah Rapi tersebut. *Muka Hadapan, Rapi Mei 2011*


*Abstrak artikel*
*Kredit gambar kepada Azrinna Kiosk!

Antara suplemen Shaklee yang diamalkan oleh Mizz Nina ialah multivitamin (Vita-Lea), Vitamin C, Zink Complex dan juga B-Complex.
Memang benar, pengambilan suplemen Zink sangat membantu kesihatan rambut. Kepada yang mengalami masalah rambut gugur ker, banyak uban walaupun usia masih muda ker, dan lain-lain lagi, bolehlah cuba suplemen Zink Shaklee dari kami, kay? ;)


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.

Testimoni - Anak Pertama Kembali Menyusu

Image
Terharu saya dengan testimoni ini.

Sejak amik shaklee, hasil susu sgt pekat, dan tak sangka, anak 1st nak pulak susu ibunya balik.. sebelum ni pernah bagi tapi di tolaknya.


kredit

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila sms di 019-7987970.

Apa itu GLA

GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah


FAEDAH

GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.


SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?

GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperluka…

Testimoni ~ Kejayaan Penyusuan Perlukan Kesungguhan, Keazaman dan Teknik yang Betul

Sebelum anda menghabiskan membaca entry ini, perlu saya tegaskan kepada anda bahawa Shaklee adalah satu usaha, hanya satu usaha daripada bermacam-macam usaha yang anda lakukan demi memberikan yang terbaik untuk diri anda dan bayi yang anda kandungkan selama 9 bulan di dalam rahim yang suci itu. InshaALLAH .. segala kebaikan yang anda lakukan ganjaran pahala dan syurga menanti. Ameen.
Okey. Kali ni saya mahu berkongsi pengalaman seorang ibu yang berjaya mengandung dan menyusukan anaknya (selama beliau mengandung). Dan kemudian memilih Shaklee untuk membantu beliau menjayakan lagi misi penyusuannya.
Assalamualakaikum wbt.... Saya, Nor Shaiza Binti Mir Ahmad Talaat berusia 31 tahun terpanggil untuk berkongsi sedikit pengalaman selama saya menjadi ibu kepada Amir Danial 2 tahun 9 bulan dan Anas Zaquan 9 bulan.Semoga catatan pengalaman saya ini dapat membakar semangat ibu-ibu diluar sana untuk menjaya sesi penyusuan secara eksklusif. Sehingga hari ini, saya masih diberi keizinan oleh Maha P…

Pernah Mencuba EPO...Bandingkan dgn GLA SHAKLEE..Tawaran Terhad Jun Ini

Image
Kaum Wanita pasti tidak asing lagi tentang EPO (Evening primrose oil)...Ramai yg datang bertanya sama ada Shaklee ada mengeluarkan suplemen EPO ini atau tidak. Shaklee tidak mengeluarkan suplemen EPO (Evening Primrose Oil), namun mempunyai sejenis suplemen yang dikenali sebagai GLA Complex.
GLA adalah antara kandungan di dalam EPO.
Fungsi GLA Complex ini kepada kaum wanita :-

Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
Membantu meningkatkan kesuburan
Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
Membantu dalam menangani menopus
Menguatkan kuku dan rambut
Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
Membantu menangai ekzema
Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
Menguatkan imuniti tubuh
Memperlahankan proses penuaan
Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
Mengawal kencing manis dan darah tinggi
Mengawal kolesterol
Untuk fungsi saraf

Jom berikan yang terbaik untuk diri anda! (^_^)
Kredit


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila  email di…

Testimoni - Set Tripple M yang Mengujakan

Image
Buat pelanggan-pelanggan kak long yang membeli mana-mana set penyusuan Shaklee, pastikan anda telah menghantar email kepada saya dengan tajuk "Saya Mahu Tips Ekslusif Itu" kerana anda pasti rugi jika terlupa mengingatkan saya tentang itu. Cepat ya!
Khusus buat pelanggan kak long sepanjang Jun ini : Tips Ekslusif untuk pembelian mana-mana set penyusuan Shaklee Menyertai Kempen Membeli Sambil Beramal Oh ya! Jom baca testimoni mereka yang berpuas hati dengan set Tripple M kami.





Lagi testimoni tripple M di sini

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila isikan BORANG PESANAN atau email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.

PErKongSiAn

Image
Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada setiap hari.  Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik.  Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang-bayang.  Makin dikejar makin ia lari.  Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari.  Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang-bayang) akan mengejar kita.  Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu.  Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.