Posts

Showing posts from July, 2011

Tips Kurangkan Bengkak Susu

Tips ini kaklong perolehi  dr seorang sahabat...semoga ia boleh dimanfaatkan bersama ye...

Saya notice, ramai juga mommies yang kena "bengkak susu" terutama selepas mencuba "TIPS EKSKLUSIF GBS", kan? Alhamdulillah, murah rezeki anda (banyak susu). Tapi, bahaya juga jika dibiarkan berlarutan. Jika tuam dengan tuala panas tak menjadi, jom cuba "COLD METHOD" pula. This worked wonders on me:


(1) Baring/ Lay down on flat surface. (2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar. Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut. (3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down. (4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun.
This is from my o…

Tips TerLEWAT Bangun SAHUR

Image
sumber: Azrin Mohd
Memandangkan lebih kurang dua hari je lagi kita akan mula menunaikan ibadat berpuasa Ramadhan, so, saya nak kongsikan tips penting untuk kita semua seandanya terlewat bangun sahur. First of all, pastikan anda telah pun mempunyai stok-stok di bawah :
ESP
PERFORMANCE DRINK BUAH KURMA

Cerita Salwa yang terlewat bangun sahur Macamaner plak saya ketika tidak sempat bersahur :
hehehe sebelum tdo saya da layan ESP dulu.. mmg menjadi kebiasaan / habit saya sebelum tdo mesti nak minum ESP + freshmilk + biskut².. (^_^)..
status di fb saya pada jam 12.27 am.. hehe

Bayi Pramatang - Ibu Mampu Kumpul 600 oz sebulan

Image
Mari Lihat gambar berikut. dan cerita dibawah dicopy dari link ini,credit ye to Iffa
Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam.. -Nur Suzana Laily- Alhamdulillah, pertama sekali tahniah pada Adik Nur kerana telah berjaya mengumpulkan 600 OZ stock susu dalam masa sebulan! Syukur..Walaupun baby lahir pra-matang, tetapi Nur sangat tabah mengharunginya.. dan Iffah pasti Nur inginkan yang TERBAIK buat anak-anaknya. Apekah rahsia Adik Nur?Nur telah mula mengambil Shaklee seawal dari pregnant lagi. Merupakan antara ibu yang terawal mendapatkan Shaklee dari Iffah.. Sudah semestinya Nur seorang yang sangat konsisten dalam mengikuti jadual pemakanan yang diberikan… TIPS EXCLUSIVE di print dan ditampal, kata Nur ketika Iffa berikannya dulu. Mari kita lihat apa lagi usaha Nur, yang belum anda lakukan untuk dapatkan hasil 600 Oz dalam sebulan: Nur menyusu sambil mengepam.. pastu,mlm bgn pukul 3am &…

Rahsia Kulit Tanpa Noda dan Payudara Anjal

Image
Minggu ni kita cerita pasal protin je yer.. sampai semua orang muak... ahaks.. protin protin protin... saya pun dah 6 thn bercinta dengan ESP ni.. Adakalanye saya terlupa minum hampr sebulan dua... tapi balik semula minum apabila melihat kesan dan efek yang berbeza apabila meninggalkan supplemen tersayang ni... kadang rasa menyesal gak bila lambat tahu tentang ni semua.. tapi better late than never..Jadi, moral of the story, saya akan setia bersamanya... hehe. Kenapa saya kata protin ni penting? Tahukah anda, badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel.Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.Protien sangat penting untuk perkembangan tubuh badan kita. Protien diperlukan oleh sel untuk membentuk sel baru. Sel yang sihat membantu menjana organ yang sihat seterusnya membantu kelanc…

Puashati dengan hasilnya!

Image
sumber: anakkuwiraku.com


Beliau adalah salah seorang yang mengaku kebaikan ESP...walaupun baru mengambilnya dalam 2 hari...tapi beliau sangat-sangat berpuashati.


Beliau baru mengenal Shaklee..tak sampai sebulan. Tetapi kerana semangat nak menjaga kesihatan, beliau mencari vitamin bagi memastikan beliau sihat, bagi terus menjayakan perjalanan penyusuan anak beliau Qaid Hafiy. Setelah mencuba ESP dan TIPS yang betul untuk banyakkan susu....beliau sendiri teruja dengan hasilnya!!! Benarkah ESP membanyakkan susu? ESP hanya membantu mempercepatkan penghasilan susuibu DENGAN SYARAT si ibu kerap kosongkan payudara melalui sesi perahan atau penyusuan langsung ( direct feeding). Selain itu, antara yang membantu dalam meningkatkan penghasilan susuibu ialah dengan menjaga pemakanan agar seimbang, kurang makan junk food, pengambilan air yang selari dengan keperluan badan , emosi yang stabil dan fikiran yang tenang.
Selama 11 tahun saya mengambil ESP , saya sangat berpuashati. Malah saya akan pastikan…

ESP dan PD?

Image
Memandangkan Ramadhan akan tiba, ramai dah mula mencari makanan tambahan persediaan untuk menyambut Ramadhan. Dalam Shaklee, produk yang diminati ramai ialah PD dan ESP. Ianya bukanlah mengenyangkan sehingga kita tidak rasa lapar sepanjang berpuasa....cuma ia membantu kita sustained serta tidak terlalu keletihan yang menyebabkan kita tidak produktif jika berlarutan.

Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. 





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Tidak Kita Sedari kecuali

Ada yang bertanya kepada saya :

Mcm mana nak hasilkan semula susu yang banyak sebab kini bila sekali pam je memang dapat dalam 1oz je..jika dulu boleh dapat sekurang-kurangnya 3-4 oz sekali perah.


Susu dapat dihasilkan dengan banyak apabila si ibu kerap mengosongkan payudara. Pengosongan payudara perlulah dilakukan melalui memberi hisapan secara langsung kepada bayi atau sesi perahan.  LEBIH KERAP PAYUDARA DIKOSONGKAN MAKA LEBIH BANYAK SUSUIBU DIHASILKAN.

Namun banyak faktor mempengaruhi penghasilan susuibu. Antaranya ialah kesihatan ibu serta mood si ibu. Kesihatan yang baik membantu si ibu untuk meneruskan sesi penyusuan susuibu dengan lebih baik. Mood yang baik dan bebas dari sebarang tekanan juga membantu susuibu dihasilkan dengan baik. Maka dengan itu si ibu perlulah pastikan pengambilan makanan yang seimbang serta memastikan jiwa sentiasa tenang. 
Namun sayangnya rata-rata ibu hari ini hanya makan disebabkan dua perkara iaitu  1) yang mengenyangkan dan  2) yang menjimatkan. 
Hanya segel…

Tips DoorGift / Party Pack Untuk Birthday Anak

Image
sumber: MommyLyna



Saya selalu dengar keluhan mak-mak ni.. tentang party pack atau door gift yang diterima anak masing-masing setiap kali kawan-kawannya menyambut hari lahir, samada di rumah atau di taska. Mana taknya kebanyakan ibu bapa menyediakan party pack yang diisi dengan gula-gula, cikedis, coklat dan sebagainya. Tidak semua ibu bapa yang ‘membenarkan’ anak masing-masing menikmati junk-food (makanan ringan ni). Sudahnya party pack tu samada dibuang atau disorok dari anak-anak. Membazir kan? Lagipun, kesian la kat empunya majlis kalau buat macam tu.. bukannya beliau dapat free pun benda2 tu… Berinspirasikan taska anak-anak saya yang mengharamkan makanan ringan di tempatnya, saya ingin kongsikan idea untuk membuat party pack yang lebih berkhasiat dan memberi manfaat kepada anak-anak, bukan semata-mata seronok makan gula-gula. (Anak saya tak pandai makan gula-gula, Hafiy pernah melalak bila diberi gula2 oleh seorang makcik, sebab dia tak pandai makan :P). Idea Party Pack 1 : Alatulis
S…