Posts

Showing posts from August, 2011

HYPERTENSION @ TEKANAN DARAH TINGGI

Image
Sebelum kita mengenal Tekanan Darah Tinggi....Apa kata kita baca dulu apa  itu Tekanan Darah...


Apa yang dimaksud dengan tekanan darah? Tekanan darah yaitu tekanan yang dialami darah pada pembuluh arteri ketika darah di pam oleh jantung ke seluruh anggota tubuh manusia. Tekanan darah dibuat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya terdapat dua angka yang akan disebut oleh doktor. Misalnya doktor menyebut 140-90, maka ertinya adalah 140/90 mmHg. Angka pertama (140) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung atau pada saat jantung berdenyut atau berdetak, dan disebut tekanan sistolik atau sering disebut tekanan atas. Angka kedua (90) menunjukkan tekanan saat jantung beristirahat di antara pengepaman, dan disebut tekanan diastolik atau sering juga disebut tekanan bawah.



Setelah mengetahui tekanan darah, pasti Anda ingin mengetahui apakah tekanan darah Anda termasuk rendah, normal atau tinggi. Berikut ini kategori tekanan darah berdasarkan angka hasil pengukuran den…

SALAM LEBARAN

Image
TIADA TALI  YANG PALING ERAT SELAIN  TALI SILATURRAHIM TIADA PINTU YANG PALING KUKUH  SELAIN  PINTU HATI TIADA HUTANG YANG PALING BERAT SELAIN  HUTANG BUDI TIADA  PEMBERIAN YANG PALING BERHARGA SELAIN KEMAAFAN....



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Penyakit Jantung - Dulu Org Tua...Kini Trend Orang Muda pula

Image
Baru-baru ni...kak long dikejutkan dengan satu berita......adik seorang sahabat baru je berusia 28  tahun telah diserang angin akhmar  atau org2 sekarang  panggil STROKE....jadi arini kita berkenalan dengan ENCIK STROKE....
STROKE tu apa? Merujuk kepada wikipedia...A stroke, previously known medically as a cerebrovascular accident (CVA), is the rapidly developing loss of brain function(s) due to disturbance in the blood supply to the brain
Sebab STROKE..... This can be due to ischemia (lack of blood flow) caused by blockage (thrombosisarterial embolism), or a hemorrhage (leakage of blood).[1]

Kesan STROKE..... As a result, the affected area of the brain is unable to function, which might result in an inability to move one or more limbs on one side of the body, inability to understand or formulate speech, or an inability to see one side of the visual field

Faktor penyebab STROKE... Risk factors for stroke include old agehypertension (high blood pressure), previous stroke or transient ische…

Hanya berpantang dengan Shaklee, berat anak naik 1.75kg sebulan

Image
Makin hari makin ramai ibu2 yang menyedari kepentingan menyusu dengan susuibu. Ramai ibu yang berpantang kini sangat selesa berpantang dengan vitamin. Last week sahaja ramai customer yang membuat belian set berpantang dengan saya.
Ingin saya kongsikan satu testimoni seorang customer saya iaitu Fafa...

Sila klik untuk besarkan imej.
Apa kata beliau?

"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan…

Tips Asas Penyusuan - Persediaan Semasa Hamil

Hari ni kak long jalan-jalan di alam maya dan terjumpa dengan satu artikel yang cukup dekat di hati kak long sebagai ibu yang menyusu...kredit kepada CikguAzleen atas artikel yang best ni....


Sebelum ni seperti mana kebiasaan ibu-ibu yang hamil...kehadiran cahayamata sememangnya ditunggu-tunggu...tak kira la anak ke berapa sekali pun (anak sulung..apatah lagi..) Namun kita selalu terlepas pandang perkara berkaitan PENYUSUAN SUSU IBU....mungkin kita menganggap PENYUSUAN SUSU IBU ni satu perkara yang mudah dan tidak perlu diambil berat....


Tahukah anda...isteri/ibu-ibu yang persediaan untuk penyusuan susu ibu boleh dimulakan seawal 7 bulan...almaklum la ada ibu-ibu yang melahirkan anak ketika kandungan 7 bulan lagi (heheh...kak long pun sebenarnya lahir tak cukup bulan...cuma 7 bulan je dlm perut mak)...namun sekiranya ada yang terlambat...tidak mengapa...masih ada ruang masa untuk kalian bersedia....sperti kata-kata orang putih...Better Late Than Never (speaking london kak long ni..)


Jadi…

GLA dan WANITA

Salam sayang buat semua....kak long doakan agar hari ini lebih baik daripada semalam....semoga kalian terus ceria bersama insan yang kalian kasihi


Amboi..skema bebeno rasanya....mood kak long pagi ni memang ceria...bukan la selama ni kak long bermasam muka..bermuram durja...tapi pagi ni rasanya memang lain.....


Nak tau kenapa....


Sebabnya..jeng..jeng..jeng....(ini antara perbualan antara kak long dgn seorang customer kak long yang telah mengambil vitamin E dan GLA...)

Mas : Salam kak....hari ni genap sebulan saya amik both vits dr akak (vit e n gla) ...hasilnya memang ketara la kak....insyaAllah akan mengambil terus both vits dgn konsistennya


Kak long : Alhamdulillah....boleh mas share sket..ala-ala testimoni gitu...


Mas : Mas dah tak lagi rasa senggugut...hari period Mas smooth je...no more MC...and yang bestnya....suami Mas pun kata lain la...excited ni....Thanks ye kak sbb kenalkan shaklee pd Mas


Kak long : Alhamdulillah....tq juga pd Mas yg support akak....

Buat pengetahuan semua Mas meru…

Menu Ringkas Sahur - ESP wajib!!!

Image
Pagi ni adalah episod terbabas waktu sahur buat kesekian kalinya.....namun Alhamdulillah masih diberikan kesempatan buat kak long dan mr hubby utk bersahur....Menu bersahur kak long pagi ni memang cukup ringkas...

Kurma - 3-7 biji
Bancuhan ESP dan PD
Air masak segelas

Itu saja pun yg sempat kak long nak buat...apakan daya waktu sahur hanya berbaki 15 minit..hehehe....

Tentu ramai yang tertanya...cukup ke bersahur dgn menu kat atas tu..almaklum la kan kak long ni ibu yg menyusukan anak apatah lagi kak long ni pemakan orangnye......tentu sahaja perlu makanan yg lebih mantap dlm memastikan penyusuan anakanda muaz berjalan lancar.....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Kat bawah ni kak long nak berkongsi khasiat setiap satu item kat atas tu...seca…

Basic H & Cloth Diaper

Image
sumber
Tahukah anda, Menurut ClothDiapersMalaysia:

Di mana nak cari pencuci yang TIADA PELUNTUR, TIADA ENZIM, TIADA FOSFAT, TIADA PENGAWET/PELEMBUT/PENGAWET? Ya, semuanya ada dalam Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate!
Bagi pengguna cloth pads, untuk mencuci cloth pads tentunya bukan perkara simple. Namun dengan Basic H, mencuci cloth pads kini lebih mudah! Kita ikuti pengalaman Puan Rafidah, pengguna cloth pads sejak sekian lama.

 credit to : MommyLyna
Anda bagaimana? Cuci lah cloth pad anda dengan pencuci organik Basic H. Satu botol sangat berpatutan dan berbaloi-baloi...Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Boleh email kepada saya di nuradhamansor[@]yahoo.com atau sms kan kepada 019-7987970 untuk pesanan! 
Sangat banyak kegunaan Basic-H ni. Basic-H juga dikenali sebagai pencuci 1001 guna. Rujuk SINI.  You’ll know when you have it in your home. Dah tak perlu benda lain lagi dah.Jom baca testemoni ibu-ibu yang lain.


* Basic-H adalah double concentrated, jadi kena dilute atau l…

Kenapa Perlu Tahu Kebaikan?

Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan. Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set : jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini. Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :
Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.
Vitamin C : Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
Alfalfa : Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU. ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein) Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperlua…

PemBUNUH Dalam DIAM

Image
sumber


Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.

Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
 …

5 Rahsia Kekal Sihat Tun Dr Mahathir Mohamad

Image
Benarkah Tun Dr. Mahathir Mohamad, Mantan Perdana menteri Malaysia, juga mengamalkan MultiVitamin Shaklee sebagai salah satu cara mengekalkan gaya hidup sihat?
Jom kita ikuti artikel di bawah ini, karya asal kredit kepada Susu Sejat! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Umum sedia maklum Tun Dr. Mahathir merupakan negarawan yang disegani. Selain memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun, beliau juga punya rahsia tersendiri untuk kekal sihat meskipun usianya kini sudah mencecah 85 tahun.
Mungkin sejak akhir-akhir ini kesihatan beliau sedikit terganggu, barangkali berkait rapat juga dengan pembedahan pintasan koronari pertama yang dijalani beliau pada Januari 1989 (Hospital Besar Kuala Lumpur) dan kedua pada September 2007 (Institut Jantung Negara). Namun begitu secara fizikalnya tidak dapat disangkal lagi beliau masih kekal tip-top bergiat aktif dalam menyampaikan pendapat selain berkunjung ke beb…