Wednesday, August 31, 2011

HYPERTENSION @ TEKANAN DARAH TINGGI



Sebelum kita mengenal Tekanan Darah Tinggi....Apa kata kita baca dulu apa  itu Tekanan Darah...


Apa yang dimaksud dengan tekanan darah? Tekanan darah yaitu tekanan yang dialami darah pada pembuluh arteri ketika darah di pam oleh jantung ke seluruh anggota tubuh manusia. Tekanan darah dibuat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya terdapat dua angka yang akan disebut oleh doktor. Misalnya doktor menyebut 140-90, maka ertinya adalah 140/90 mmHg. Angka pertama (140) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung atau pada saat jantung berdenyut atau berdetak, dan disebut tekanan sistolik atau sering disebut tekanan atas. Angka kedua (90) menunjukkan tekanan saat jantung beristirahat di antara pengepaman, dan disebut tekanan diastolik atau sering juga disebut tekanan bawah.



Setelah mengetahui tekanan darah, pasti Anda ingin mengetahui apakah tekanan darah Anda termasuk rendah, normal atau tinggi. Berikut ini kategori tekanan darah berdasarkan angka hasil pengukuran dengan tensimeter untuk tekanan sistolik dan diastolik:
Tekanan DarahSistolik (angka pertama)Diastolik (angka kedua)
Darah rendah atau hipotensiDi bawah 90Di bawah 60
Normal90 - 12060 - 80
Pre-hipertensi120 - 14080 - 90
Darah tinggi atau hipertensi (peringkat1)140 - 16090 - 100
Darah tinggi atau hipertensi (peringkat2 / berbahaya)Di atas 160Di atas 100





Faktor Penyebab Hipertensi...



Ada beberapa hal yang boleh menyebabkan seseorang memiliki tekanan darah tinggi. Ada faktor penyebab tekanan darah tinggi yang tidak dapat Anda kendalikan. Ada juga yang dapat Anda kendalikan sehingga boleh mengatasi penyakit darah tinggi. Beberapa faktor tersebut antara lain:
  • Keturunan

    Faktor ini tidak boleh Anda kendalikan. Jika seseorang memiliki orang-tua atau saudara yang memiliki tekanan darah tinggi, maka kemungkinan ia menderita tekanan darah tinggi lebih besar. Statistik menunjukkan bahwa masalah tekanan darah tinggi lebih tinggi pada kembar identikal daripada yang kembar tidak identikal. Sebuah penelitian menunjukkan bahwa ada bukti gen yang diturunkan untuk masalah tekanan darah tinggi.
  • Usia

    Faktor ini tidak boleh Anda kendalikan. Penelitian menunjukkan bahwa seiring usia seseorang bertambah, tekanan darah pun akan meningkat. Anda tidak dapat mengharapkan bahwa tekanan darah Anda saat muda akan sama ketika Anda bertambah tua. Namun Anda dapat mengendalikan agar tidak melewati batas atas yang normal.
  • Garam

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Garam dapat meningkatkan tekanan darah dengan cepat pada beberapa orang, khususnya bagi penderita diabetes, penderita hipertensi ringan, orang dengan usia tua, dan mereka yang berkulit hitam.
  • Kolesterol

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kandungan lemak yang berlebih dalam darah Anda, dapat menyebabkan timbunan kolesterol pada dinding pembuluh darah. Hal ini dapat membuat pembuluh darah menyempit dan akibatnya tekanan darah akan meningkat. 
  • Obesitas / Kegemukan
  • Faktor ini boleh Anda kendalikan. Orang yang memiliki berat badan di atas 30 persen berat badan ideal, memiliki kemungkinan lebih besar menderita tekanan darah tinggi.
  • Stres

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Stres dan kondisi emosi yang tidak stabil juga dapat mempengaruhi tekanan darah tinggi.
  • Rokok

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Merokok juga dapat meningkatkan tekanan darah menjadi tinggi. Kebiasan merokok dapat meningkatkan risiko diabetes, serangan jantung dan stroke. Karena itu, kebiasaan merokok yang terus dilanjutkan ketika memiliki tekanan darah tinggi, merupakan kombinasi yang sangat berbahaya yang akan memicu penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung dan darah.
  • Kafein

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kafein yang terdapat pada kopiteh maupun minuman cola menyebabkan peningkatan tekanan darah.
  • Alkohol

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga menyebabkan tekanan darah tinggi.
  • Kurang Bersenam

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kurang senaman dan bergerak boleh menyebabkan tekanan darah dalam tubuh meningkat. Senaman teratur mampu menurunkan tekanan darah tinggi Anda namun jangan melakukan olahraga yang berat jika Anda menderita tekanan darah tinggi.
sumber


Artikel seterusnya...kak long ingin berkongsi cara mencegah   dan mengatasi TEKANAN DARAH TINGGI ini...
Tunggguuuuuuu............. 



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

SALAM LEBARAN




TIADA TALI  YANG PALING ERAT SELAIN 
TALI SILATURRAHIM
TIADA PINTU YANG PALING KUKUH  SELAIN 
PINTU HATI
TIADA HUTANG YANG PALING BERAT SELAIN 
HUTANG BUDI
TIADA  PEMBERIAN YANG PALING BERHARGA SELAIN KEMAAFAN....




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Sunday, August 28, 2011

Penyakit Jantung - Dulu Org Tua...Kini Trend Orang Muda pula

Baru-baru ni...kak long dikejutkan dengan satu berita......adik seorang sahabat baru je berusia 28  tahun telah diserang angin akhmar  atau org2 sekarang  panggil STROKE....jadi arini kita berkenalan dengan ENCIK STROKE....

STROKE tu apa?
Merujuk kepada wikipedia...stroke, previously known medically as a cerebrovascular accident (CVA), is the rapidly developing loss of brain function(s) due to disturbance in the blood supply to the brain

Sebab STROKE.....
This can be due to ischemia (lack of blood flow) caused by blockage (thrombosisarterial embolism), or a hemorrhage (leakage of blood).[1]


Kesan STROKE.....
As a result, the affected area of the brain is unable to function, which might result in an inability to move one or more limbs on one side of the body, inability to understand or formulate speech, or an inability to see one side of the visual field


Faktor penyebab STROKE...
Risk factors for stroke include old agehypertension (high blood pressure), previous stroke or transient ischemic attack (TIA), diabeteshigh cholesterolcigarette smoking and atrial fibrillation.[2] High blood pressure is the most important modifiable risk factor of stroke.



Friday, August 26, 2011

Hanya berpantang dengan Shaklee, berat anak naik 1.75kg sebulan

Makin hari makin ramai ibu2 yang menyedari kepentingan menyusu dengan susuibu. Ramai ibu yang berpantang kini sangat selesa berpantang dengan vitamin. Last week sahaja ramai customer yang membuat belian set berpantang dengan saya.
Ingin saya kongsikan satu testimoni seorang customer saya iaitu Fafa...

Sila klik untuk besarkan imej.
Apa kata beliau?

"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan kepada anak melalui susuibu sebab itu pentingnya si ibu menjaga pemakanannya serta kesihatan diri ibu itu sendiri.

Apakah yang terdapat dalam set berpantang?

  • Multivitamin
  • B complex
  • Vitamin C
  • Zinc
  • Sangat bagus jika diambil bersama ESP, Ostematrix dan alfalfa.

    Apa pula yang ada dalam set penyusuan susuibu?

    • Multivitamin
    • B complex
    • Vitamin c
    • Alfalfa
    • Sangat bagus jika diambil bersama ESP dan Ostematrix

    credit

    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

    Thursday, August 25, 2011

    Tips Asas Penyusuan - Persediaan Semasa Hamil

    Hari ni kak long jalan-jalan di alam maya dan terjumpa dengan satu artikel yang cukup dekat di hati kak long sebagai ibu yang menyusu...kredit kepada CikguAzleen atas artikel yang best ni....


    Sebelum ni seperti mana kebiasaan ibu-ibu yang hamil...kehadiran cahayamata sememangnya ditunggu-tunggu...tak kira la anak ke berapa sekali pun (anak sulung..apatah lagi..) Namun kita selalu terlepas pandang perkara berkaitan PENYUSUAN SUSU IBU....mungkin kita menganggap PENYUSUAN SUSU IBU ni satu perkara yang mudah dan tidak perlu diambil berat....


    Tahukah anda...isteri/ibu-ibu yang persediaan untuk penyusuan susu ibu boleh dimulakan seawal 7 bulan...almaklum la ada ibu-ibu yang melahirkan anak ketika kandungan 7 bulan lagi (heheh...kak long pun sebenarnya lahir tak cukup bulan...cuma 7 bulan je dlm perut mak)...namun sekiranya ada yang terlambat...tidak mengapa...masih ada ruang masa untuk kalian bersedia....sperti kata-kata orang putih...Better Late Than Never (speaking london kak long ni..)


    Jadi kat bawah ni kak long nak kongsikan tips-tips yang berguna buat kita.....namun perlu diingat..selain mengamalkan tips-tips di bawah...mind set kita sebagai ibu seharusnya seiring dengan niat dan usaha serta tawakal kita terhadap Yang Maha Esa...


    dipetik dr artikel CikguAzleen

    Opppss.. Tip ini sebenarnya bukan dari saya ya.. Saya mendapatnya dari otai-otai di SaraKids masa saya pergi mencari barangan yang perlu ada untuk breastfeeding..



    OK, mari kita lihat apa yang mereka cadangkan..
    1. 11 biji kurma setiap hari - kalau anda google anda boleh dapati bahawa kurma ni memang banyak khasiat, bukan saja untuk ibu mengandung, ibu menyusukan (kerana khasiat kurma secara tidak langsung akan terserap ke dalam susu ibu dan bayi pun dapat khasiatnya kan?) malah orang yang takde kaitan ngan mengandung dan menyusukan pun boleh makan kan.. Kebiasaannya kita makan kurma waktu bulan puasa je kan, itupun 3 biji waktu sahur dan 3 biji waktu berbuka.. Hahaha.. Itu sayalah, anda saya tak tahu…
    2. 7 biji kismis setiap hari – Anda pun boleh google ajelah untuk ketahui apa khasiat kismis ni.. Tak payah saya susah-susah nak beritahu kerana hakikatnya ramai orang dah tahu yang kurma dan kismis ni memang bagus untuk kesihatan.. Cuma malas nak makan jer kan..
    3. Mulberry Colustrum – Saya memang ada terbaca di BabyCenter yang teh mulberry ni memang bagus untuk ibu menyusukan bayi.. Ia boleh menggalakkan pengeluaran susu dengan lebih baik.. Tetapi agak sukar sebenarnya nak mencari teh mulberry ni (atau mungkin saya yang tak tahu kat mana nak cari).. Apapun anda boleh dapatkannya di Sarakids.. Agak mahal juga harga mulberry colustrum ni.. Untuk 20 peket, kalau tak silap saya hari tu RM90.. Tapi saya beli jugalah.. Hehehe..
    4. Madu – dicampur dengan air suam dan diminum 2 kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam..
    Baiklah, setakat ni, itu sajalah yang SaraKids ajar pada saya



    Selain itu, jika kalian ingin mencuba Soy Protein (ESP) dan Kalsium (Ostematrix) Shaklee...yang mana ia juga membantu dalam menyediakan tubuh dalam penghasilan susu ibu...boleh sms kak long di 0197987970 atau emel ke nuradhamansor@yahoo.com.


    Wednesday, August 24, 2011

    GLA dan WANITA

    Salam sayang buat semua....kak long doakan agar hari ini lebih baik daripada semalam....semoga kalian terus ceria bersama insan yang kalian kasihi


    Amboi..skema bebeno rasanya....mood kak long pagi ni memang ceria...bukan la selama ni kak long bermasam muka..bermuram durja...tapi pagi ni rasanya memang lain.....


    Nak tau kenapa....


    Sebabnya..jeng..jeng..jeng....(ini antara perbualan antara kak long dgn seorang customer kak long yang telah mengambil vitamin E dan GLA...)

    Mas : Salam kak....hari ni genap sebulan saya amik both vits dr akak (vit e n gla) ...hasilnya memang ketara la kak....insyaAllah akan mengambil terus both vits dgn konsistennya


    Kak long : Alhamdulillah....boleh mas share sket..ala-ala testimoni gitu...


    Mas : Mas dah tak lagi rasa senggugut...hari period Mas smooth je...no more MC...and yang bestnya....suami Mas pun kata lain la...excited ni....Thanks ye kak sbb kenalkan shaklee pd Mas


    Kak long : Alhamdulillah....tq juga pd Mas yg support akak....

    Buat pengetahuan semua Mas merupakan antara customer kak long yang sangat ringkas orangnya...senang berurusan dengan beliau....walaupun telah mempunyai seorang bayi...tetapi Mas masih menghadapi PMS yang teruk.....dan hubungannya dengan suami sangat dingin....Alhamdulillah...selepas mengambil GLA dan Vitamin E....taraf kesihatannya semakin baik.....


    Anda ingin mencuba? Emel kak long atau sms sahaja...Pastinya harga yang menarik bakal menanti anda....

    Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

    Menu Ringkas Sahur - ESP wajib!!!


    Pagi ni adalah episod terbabas waktu sahur buat kesekian kalinya.....namun Alhamdulillah masih diberikan kesempatan buat kak long dan mr hubby utk bersahur....Menu bersahur kak long pagi ni memang cukup ringkas...

    Kurma - 3-7 biji
    Bancuhan ESP dan PD
    Air masak segelas

    Itu saja pun yg sempat kak long nak buat...apakan daya waktu sahur hanya berbaki 15 minit..hehehe....

    Tentu ramai yang tertanya...cukup ke bersahur dgn menu kat atas tu..almaklum la kan kak long ni ibu yg menyusukan anak apatah lagi kak long ni pemakan orangnye......tentu sahaja perlu makanan yg lebih mantap dlm memastikan penyusuan anakanda muaz berjalan lancar.....

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Kat bawah ni kak long nak berkongsi khasiat setiap satu item kat atas tu...secara ringkasnya ye....


    KURMA


    kurma

    Mengikut kajian ia mengandungi 15 jenis garam dan mineral, kaya dengan vitamin, mempunyai kadar karbohiderat yang tinggi 44 ke 88%, kadar serat 6.4 ke 11.5%, kadar protein 2.3 ke 5.6 %, lemak dan minyak antara 0.2 ke 0.5%. 
    Ia juga kaya dengan kalium dan magnesium serta mengandungi boron, kalsium, kobalt, besi, mengenes, fosforus, natrium dan fluorin. 
    Selain itu kurma juga mengandungi vitamin C, B1, B2, A dan asid nikotinik.
    Buah ini juga dibina daripada 23 jenis asid amino yang biasanya tidak terdapat dalam kebanyakan buah-buahan lain. 
    Buah kurma juga mengandungi selenium, bahan yang diperlukan untuk sistem pertahanan badan yang mampu mencegah kanser.
    Gula dalam kurma adalah jenis glukosa dan fruktosa yang mudah diserap ke darah dalam badan. Karbohidrat dalam kurma wujud dalam bentuk glukosa dan fruktosa, jadi ia mudah diserap dengan segera.

    Khasiat kurma telah terbukti dalam membantu memanaskan badanmencergaskanotak dan tubuh serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindarkan daripenyakit barah,merawat buah pinggang dan mencuci hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran


    ESP atau nama panjangnye Energizing Soy Protein....


    soy protein
    Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

    Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak. 
    Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
    Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. 
    Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

    PERFORMANCE DRINK



    Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa.Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Diharapkan perkongsian di atas sedikit sebanyak akan membantu ibu-ibu di luar sana dalam meneruskan misi penyusuan mereka.....doa kak long buat kalian tidak ada putusnya....

    Jika ada yang berminat dengan ESP dan PD Shaklee...jangan malu-malu sms kak long di 019-7987970.
    Salam sayang buat semua


     Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

    Tuesday, August 23, 2011

    Basic H & Cloth Diaper



    Tahukah anda, Menurut ClothDiapersMalaysia:


    Di mana nak cari pencuci yang TIADA PELUNTUR, TIADA ENZIM, TIADA FOSFAT, TIADA PENGAWET/PELEMBUT/PENGAWET? Ya, semuanya ada dalam Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate!

    Bagi pengguna cloth pads, untuk mencuci cloth pads tentunya bukan perkara simple. Namun dengan Basic H, mencuci cloth pads kini lebih mudah! Kita ikuti pengalaman Puan Rafidah, pengguna cloth pads sejak sekian lama.


     credit to : MommyLyna

    Anda bagaimana? Cuci lah cloth pad anda dengan pencuci organik Basic H. Satu botol sangat berpatutan dan berbaloi-baloi...Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Boleh email kepada saya di nuradhamansor[@]yahoo.com atau sms kan kepada 019-7987970 untuk pesanan! 

    Sangat banyak kegunaan Basic-H ni. Basic-H juga dikenali sebagai pencuci 1001 guna. Rujuk SINI.  You’ll know when you have it in your home. Dah tak perlu benda lain lagi dah. Jom baca testemoni ibu-ibu yang lain.



    * Basic-H adalah double concentrated, jadi kena dilute atau larutkan dalam air terlebih dahulu. Satu botol 475ml tapi boleh tahan lama sebab guna sikit2 saja.



    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

    Monday, August 22, 2011

    Kenapa Perlu Tahu Kebaikan?



    Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan.
    Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set :
    jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini.
    Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : 

    Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

    B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

    Vitamin C : Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

    Alfalfa : 
    Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.
    ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)
     Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperluan tubuh sangat membantu mempercepatkan penghasilan susuibu dan ditambah baik apabila si ibu kerap kosongkan payudara melalui direct feeding atau pumping session. 


    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

    Sunday, August 21, 2011

    PemBUNUH Dalam DIAM

    sumber


    Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.

    Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

    Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
     Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.

     Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

    Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.




    Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan



    Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


    Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

    Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
    GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

    Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.

    Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!


    Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970

    Saturday, August 20, 2011

    5 Rahsia Kekal Sihat Tun Dr Mahathir Mohamad


    Benarkah Tun Dr. Mahathir Mohamad, Mantan Perdana menteri Malaysia, juga mengamalkan MultiVitamin Shaklee sebagai salah satu cara mengekalkan gaya hidup sihat?

    Jom kita ikuti artikel di bawah ini, karya asal kredit kepada Susu Sejat!
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Umum sedia maklum Tun Dr. Mahathir merupakan negarawan yang disegani. Selain memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun, beliau juga punya rahsia tersendiri untuk kekal sihat meskipun usianya kini sudah mencecah 85 tahun.

    Mungkin sejak akhir-akhir ini kesihatan beliau sedikit terganggu, barangkali berkait rapat juga dengan pembedahan pintasan koronari pertama yang dijalani beliau pada Januari 1989 (Hospital Besar Kuala Lumpur) dan kedua pada September 2007 (Institut Jantung Negara). Namun begitu secara fizikalnya tidak dapat disangkal lagi beliau masih kekal tip-top bergiat aktif dalam menyampaikan pendapat selain berkunjung ke beberapa konvensyen-konvensyen yang dianjurkan. Apa rahsia beliau sebenarnya sehingga tampak begitu?


    5 cara mengekalkan kesihatan sehingga ke usia emas cara Tun Dr Mahathir

    1 – Tidak menghisap rokok
    Siapa bersetuju rokok itu menyihatkan? Terdapat pendapat mengatakan rokok menyihatkan/menyegarkan tubuh badan jika diambil dalam kadar yang betul. Rokok juga berkait rapat dengan peningkatan kadar metabolisma dan sesuai diambil sebagai pemanas badan jika anda menetap di negara beriklim sejuk.

    Namun bagi aku, info ini hanya kelihatan “sahih” dan boleh diterima-pakai jika tembakau yang digunakan datang 100% daripada daun tembakau, dan bukan seperti rokok-rokok komersial yang telah diperkayakan dengan bahan-bahan kimia yang entah dari mana dikutip, juga pengambilannya haruslah bersebab (akal) dan bukannya kerana ketagihan (nafsu).

    2 – Tidak minum arak
    Selain daripada keburukan yang dimiliki, terdapat juga yang bersetuju arak itu bermanfaat kepada tubuh badan jika diambil dalam kuantiti dan cara yang betul. Kajian terkini menunjukkan wine merah mengandungi phenol yang bertindak sebagai antioksidan untuk kesihatan kardiovaskular. Fakta ini mungkin ada benarnya, namun tidak bermaksud aku menggalakkan anda semua untuk meminum arak, kerana arak itu sudah jelas haram di sisi Islam.

    3 – Makan secara bersederhana
    Masihkah anda ingat pada pesan Nabi “berhenti makan sebelum kenyang”? Makan secara bersederhana tidak terhad kepada kuantiti makanan yang diambil, tetapi juga kualiti makanan yang masuk kedalam mulut anda.

    4 – Makan Multivitamin
    Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus ambil sebiji pil Multivitamin setiap hari. Salah satu rahsia mengapa Tun Dr. Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin jenama “Shaklee” setiap hari.

    5 - Tidur secara mencukupi
    Tidur ini seakan-akan butang reset manusia. Cuma konsepnya tidaklah semudah menekan butang reset sesuatu mesin yang hanya mengambil tempoh beberapa saat, tetapi memakan masa sekitar 7-10 jam sehari (pada waktu malam), bergantung kepada gaya hidup individu tersebut (mereka yang aktif seperti atlit sukan memerlukan tidur yang lebih lama berbanding individu biasa).

    Pendek kata kalau kita amalkan cara hidup yang sihat.. tidak mengguna rokok, terutama rokoklah dan arak, kita boleh sedikit sebanyak (mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik), yang lain semua (penyakit) kurniaan Tuhanlah.. kita tak tahu..” – Tun Dr. Mahathir Mohamad

    Itu tips daripada Tun Dr. Mahathir yang disiarkan dalam rancangan “Segar” yang diterbitkan oleh TV3 13 tahun yang lalu (1997). Video untuk temuramah ini boleh ditonton di sini.

    Kredit : GenkiMomma dan Mychibibox




    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.