Wednesday, August 24, 2011

Menu Ringkas Sahur - ESP wajib!!!


Pagi ni adalah episod terbabas waktu sahur buat kesekian kalinya.....namun Alhamdulillah masih diberikan kesempatan buat kak long dan mr hubby utk bersahur....Menu bersahur kak long pagi ni memang cukup ringkas...

Kurma - 3-7 biji
Bancuhan ESP dan PD
Air masak segelas

Itu saja pun yg sempat kak long nak buat...apakan daya waktu sahur hanya berbaki 15 minit..hehehe....

Tentu ramai yang tertanya...cukup ke bersahur dgn menu kat atas tu..almaklum la kan kak long ni ibu yg menyusukan anak apatah lagi kak long ni pemakan orangnye......tentu sahaja perlu makanan yg lebih mantap dlm memastikan penyusuan anakanda muaz berjalan lancar.....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Kat bawah ni kak long nak berkongsi khasiat setiap satu item kat atas tu...secara ringkasnya ye....


KURMA


kurma

Mengikut kajian ia mengandungi 15 jenis garam dan mineral, kaya dengan vitamin, mempunyai kadar karbohiderat yang tinggi 44 ke 88%, kadar serat 6.4 ke 11.5%, kadar protein 2.3 ke 5.6 %, lemak dan minyak antara 0.2 ke 0.5%. 
Ia juga kaya dengan kalium dan magnesium serta mengandungi boron, kalsium, kobalt, besi, mengenes, fosforus, natrium dan fluorin. 
Selain itu kurma juga mengandungi vitamin C, B1, B2, A dan asid nikotinik.
Buah ini juga dibina daripada 23 jenis asid amino yang biasanya tidak terdapat dalam kebanyakan buah-buahan lain. 
Buah kurma juga mengandungi selenium, bahan yang diperlukan untuk sistem pertahanan badan yang mampu mencegah kanser.
Gula dalam kurma adalah jenis glukosa dan fruktosa yang mudah diserap ke darah dalam badan. Karbohidrat dalam kurma wujud dalam bentuk glukosa dan fruktosa, jadi ia mudah diserap dengan segera.

Khasiat kurma telah terbukti dalam membantu memanaskan badanmencergaskanotak dan tubuh serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindarkan daripenyakit barah,merawat buah pinggang dan mencuci hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran


ESP atau nama panjangnye Energizing Soy Protein....


soy protein
Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak. 
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. 
Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PERFORMANCE DRINK



Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa.Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Diharapkan perkongsian di atas sedikit sebanyak akan membantu ibu-ibu di luar sana dalam meneruskan misi penyusuan mereka.....doa kak long buat kalian tidak ada putusnya....

Jika ada yang berminat dengan ESP dan PD Shaklee...jangan malu-malu sms kak long di 019-7987970.
Salam sayang buat semua


 Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.