Thursday, September 29, 2011

Ostematrix ~ Penyelesai Sembelit dan Kejang Otot ~ Turut Membantu Tambah Susu dan Tenaga



Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, berikan diri anda peluang menikmati kesihatan yang lebih baik dengan Ostematrix Shaklee. Ia sangat membantu kita rasa lawas dan selesa. Selama 3 tahun ostematrix telah diperkenalkan, ia adalah antara vitamin yang paling saya dan seluruh keluarga suka. 

Ostematrix buat saya bertenaga dan mudah bangun dari tidur. Suami saya akan pastikan ostematrix antara vitamin yang perlu dibawa apabila beliau bekerja dan travel atas urusan meeting. Masakan tidak, walaupun tidur jalm 12 malam, kita mudah bangun pada waktu yang kita tetapkan untuk bangun . Bagi suami isteri yang bekerja, sangat digalakkan amalkan pengambilan Ostematrix setiap hari..




Saya mula jatuh cinta dengan ostematrix shaklee 3 tahun dahulu. Masa saya mengadu dengan kawan bahawa saya kesian dengan suami saya yang banyak travel oversea yang menyebabkan suami saya keletihan (jet lag). Maka kawan saya suggest saya berikan suami saya ostematrix Shaklee kerana katanya ia membantu untuk kurangkan masalah keletihan akibat travel. Siapa sangka, sejak dari itu kami sekeluarga sentiasa pastikan ada 2-3 botol ostematrix di rumah agar ia dapat dikongsi bersama seluruh ahli keluarga.

Apa Ostematrix ?
Ia adalah formula baru Shaklee yang mana dulu vitamin ini hanya dikenali sebagai Kalsium Magnesium. Tetapi kini, dengan formula baru ditambah dengan kelebihan "mudah telan" ia memberi kesan kepada taraf kesihatan si pengamal.

Cikgu kat sekolah dulu selalu tekankan, jangan lupa minum susu agar gigi dan tulang kita kuat. tapi hakikatnya kalsium bukan hanya untuk itu..

Dengan pengambilan kalsium yang cukup, tekanan darah berada tahap yang normal. Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, kejang, retensi air, mudah meradang dan murung.

Ostematrix membantu ibu menyusu ?

Percaya tak, ostematrix antara vitamin yang bantu banyakkan susu buat ibu yang menyusu? Bagi yang menyusu, ianya membantu membanyakkan susu secara tidak langsung.

Bila badan kita segar, tiada kemurungan, ia membantu oksitosin dirembeskan dengan baik sekali.. sebab itu ia antara vitamin yang dimasukkan dalam set tripple M (3M).. dalam alfalfa turut ada mengandungi kalsium tetapi dalam nisbah yang sedikit. kekangan alfalfa bila ambil dengan banyak tetapi kurang air akan buat sembelit ditambah susu akan berkurang dengan sendirinya. oleh kerana itu kita tidak boleh terlalu bergantung dengan alfalfa semata-mata untuk sumber kalsium.. 

Dalam ESP Shaklee juga mengandungi kalsium. Sebab itu set B + ESP hasilnya juga sama dengan Set B + Ostematrix.

Bagi yang belum mencuba Ostematrix Shaklee, cuba dapatkannya supaya anda rasakan perbezaanya. Saya jamin, anda akan sangat berpuashati dengan ostematrix. berikan diri anda peluang untuk nikmati kesihatan yang lebih hebat.

Kelebihan Ostematrix Shaklee
Ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping  magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

Bagi yang dah amalkan, tahniah kerana anda memberi tubuh badan anda antara supplement formula terbaik dari Shaklee! Bagi yang belum cuba dan mengambil kalsium dari jenama lain, apa kata cuba Ostematrix Shaklee dan saya yakin anda akan jatuh cinta dengan kebaikan yang anda perolehi!!!!

Ringkasan : Ostematrix memenuhi keperluan semua 

[1] Jika anda adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan ostematrix

[2] Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat.

[3] Jika anda seorang ibu mengandung, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.


[4] Jika anda seorang ibu yang menyusu, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.

[5] Jika anda seorang wanita, ostematirx membantu mengurangkan risiko kereputan tulang (osteoporosis)



[6] Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda.

Paling best tentang Ostematrix Shaklee sudah tentu TIADA SILIKA GEL !

Jom dapatkannya hari ini!


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Wednesday, September 28, 2011

Healing Crisis


Wokeh! Entry kali ni saya nak cerita pasal HEALING CRISIS. Apa itu HEALING CRISIS? Sebab ada yang tanya, apa kesan makan ubat ni? Oh ye! Sebelum tu, meh saya betulkan term ubat kepada vitamin/suplemen. Shaklee adalah suplemen, bukan ubat. Ubat adalah sangat berbeza dengan suplemen. Suplemen adalah makanan kepada tubuh yang membantu memulihkan sistem tubuh secara perlahan, manakala ubat adalah untuk menghilangkan kesan penyakit, dan kesannya pantas.

Antara tanda-tanda anda mengalami HEALING CRISIS.
  • penat melampau
  • mengantuk sokmo
  • cirit-birit
  • gatal-gatal
  • jerawat naik tiba-tiba
  • loya
  • sakit kepala
  • pening
HEALING CRISIS bukan bermakna tubuh anda tak serasi dengan suplemen Shaklee ni, tapi ia menandakan yang ada tindakbalas sedang berlaku dalam tubuh anda. Ia adalah positif, dan tak lama pun. Ibaratnya tubuh anda sedang dibersihkan dari segala junkies dan toksin yang bersarang dalam tubuh anda selama ni. Masa all those junkies and drugs tu nak hilang, tentulah melalui tubuh kita kan? Tu yang simptom-simptom kat atas tadi timbul. Apa yang kita perlu buat ialah, drink loads and loads of water to help the body to flush out all of those junkies and toxins. Remember, sel-sel tubuh mengambil masa at least 90 days to change/ react.

Bukan semua orang kena HEALING CRISIS ni. Bergantung pada tubuh seseorang.

Apa kata Kak Cery

Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?

Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punya perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang org menghantar perabot serta memenuhi ruang kosongdalamrumah..sure rumah tu “pening” terima perabot..hehe ). pastinya individu itu perlukan masa utk menyesuaikan diri.)

Hakikatnya keserasian memerlukan masa

Antara simptom2 dan punca2 HEALING CRISIS:

Healing Crisis
Possible Reasons/Causes
Lethargy, sleepiness
Acidic body, poor liver function, over exhausted, need more rest
Headache, heavy headed
High blood pressure, sign of detoxification
Fever, slight fever, restlessness
Increase metabolism, stimulate body immune function
Diarrhea, increase bowel movements, passing out a dark, smelly stool, foul-smelly urine
Sign of detoxification, accumulated waste and residue in the colon
Flatulence, gassy stomach
Poor digestive system
Break out, rashes, itchy skin, bad sweat, mucus secretion, dandruff
Poor liver function, poor colon health and elimination system
Mucus production such as, phlegm, running nose
Poor lung function, passing out phlegm is also a sign of detoxification
Nasal bleeding
May be a sign of anaemia
Muscles and joints are aching and pain
Acidic body, toxins accumulated at the affected area
Increased pain in affected part of body
Speed up the healing process
Insomnia or hyperactive
Poor nervous system
Irregular period, changes in period, itchy bottom, increased mucus secretion
Hormonal imbalance, in the process of hormone regulation
Bleeding with bowel movements
May be haemorrhoid
Dizziness, hunger
Hypoglycemia, anaemia
Nausea, constipation, hiccups
Poor digestive system, liver problem
Slight edema (swelling)
Kidney problem


InshaALLAH, nanti saya ceritakan lagi pasal HEALING CRISIS ni supaya anda lebih faham dan rasa seronok serta bersemangat nak makan Shaklee.


credit

Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.

Pertama : Detox

Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.

Kedua : Protein

Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau .. tetapi protein ni sebenarnyalah antara zat yang membantu up kan metabolisme tubuh anda, untuk perkembangan otot (yes of course), dan membantu kita rasa kenyang lebih lama. Lebih best lagi, protein juga mampu membakar kalori sehingga 35%.

Untuk protein terbaik, anda boleh memilih samada Cinch Shake atau jika anda ibu yang menyusukan bayi, jangan ambilk Cinch Shake ni, tapi gantikan dengan ESP/ MealShake (extra tau sebab ESP ni membantu mempercepatkan penghasilan susu badan)

Ketiga : Lecithin
Lecithin ni memang asasnya adalah 'fat emulsifier' atau bahasa mudahnya 'pancair lemak'. Lecithin ni apabila bergabung/bertemu dengan lemak akan membuat lemak2 tu 'pecah' dan dia akan 'melekat' pada lemak2 tu dan membawa lemak2 tu keluar dari badan dengan bantuan fiber.

So, itulah dia tiga suplemen asas yang tubuh kita perlukan dalam proses mengawal berat badan. Selain tu, senaman, amalan pemakanan yang betul, senaman yang konsisten juga penting.

Jika anda perlukan panduan pemakanan dan konsultasi, boleh hubungi saya k :)




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Tuesday, September 27, 2011

Diet Pisang



Nak citer sket pasal diet la...korang pernah tak dengar DIET PISANG...ni kak long cilok sket dr cik jintanmanis atas info berkaitan DIET PISANG....


~ Happy reading ~


Untuk Infor Lebih Lanjut dan video Di Youtube Mengenai Morning Banana Diet ni boleh rujuk Link ni  Ini   MORNING BANANA DIET


Eat a banana for breakfast

* You can eat more than one, and in fact the inventor of the diet often ate four (smallish Philippines) bananas in the morning, but don’t stuff yourself to the point of fullness or discomfort.
* Eat only raw, uncooked, unfrozen bananas.
* Other fruit may be substituted.
* If other fruit is substituted, some variants require it be restricted to one type of fruit per meal.
* If you are still hungry 15 or 30 minutes after your banana, you can eat other food (the Japanese inventor of the original Asa Banana Diet sometimes ate a rice ball two and a half hours later, about 200 calories worth; Morning Banana forum members have suggested oatmeal, although it’s not as portable as a rice ball).

Eat normally for lunch and dinner

* Dinner must be eaten by 8 p.m. at the latest (6 p.m. is better).
* There are no explicit limits on the types of food you can eat for lunch and dinner, or the amount. But in practice dieters report on Mixi that they try to cut the amount of rice they eat and find substitutions for fried foods. As with many diets, the mere fact you have decided to go on a diet tends to make you more aware of what and how much you are are eating and how healthy it is. The diet avoids strict food rules to prevent a sense of deprivation.
* However, you should not eat a dessert with dinner or any of your meals; you’ll need to satisfy your sweet tooth during a snack, but we’ll get to that later.
* At all meals you should eat only until you’re satisfied but not full or stuffed. The Japanese have a proverb, Hara hachibu ni isha irazu, “A stomach eight-tenths full needs no doctor.” American dietitians define this level of fullness or satiety as a 7 on a 1-to-10 “hunger scale,” and they teach their clients to recognize this feeling.

Drink only water

* The only beverage allowed at most meals is water, preferably mineral or filtered.
* The water must be at room temperature, not chilled or hot.
* The water should be drunk in small sips and not used to wash down food.
* There is no quota of water to drink, and you should not drink it in excess.
* Outside of meals non-caloric beverages like tea, coffee, and diet soda are generally allowed but somewhat frowned upon, and in general water is encouraged as much as possible; frequent consumption of milk products is discouraged.
* On social occasions you may drink beer or wine.

Eat your food mindfully

* Chew your banana and other food thorouoghly and be mindful of its taste.

You may eat an afternoon snack

* A sweet snack of chocolate, cookies, or the like is allowed at about 3 p.m.
* Ice cream, a donut, or potato chips are not recommended.
* Some substitute fresh fruit for their snack, but if you want sweets you should not deny yourself.
* Some Japanese who like salty snacks eat salted konbu (seaweed) snacks and some Japanese who are very hungry in the afternoon substitute a filling, fist-sized rice ball for sweets.
* A good alternative if a salty or more filling snack is needed is popcorn according to Morning Banana forum members, but watch out for excessive fat content.
* If you are hungry after dinner, you may have a second snack of fresh fruit, but this should not be a habit.

Early to bed

* Go to bed by midnight. If you can manage to go to bed earlier, all the better.
* Try to aim for a four-hour period between your last meal or snack and bedtime (which is why 8:00 p.m. is the latest you should eat dinner).

Exercise only if you want to

* Put no pressure on yourself to exercise.
* If you want to exercise, go ahead: the test is to do what puts the least stress on you.
* But try to get some walking in every day if possible (but again, don’t force yourself if it stresses you out).



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Jom Buat Test Jom...

Jom......Pagi-pagi ni buat Test best gak....

Vitamin Gap Test

1. Do you drink 3 glasses of low fat milk every day?
~Hmm...3 gelas tu mcm byk sgt...biasa amik 2 je...

2. Do you eat high fiber cereal or whole wheat bread every day?
~No.

3. Do you eat fish at least twice a week?
~Seminggu sekali je kot..Selalu makan ayam plus seafood yg lain2....

4. Do you eat 4 servings of green/yellow/red vegetables everyday?
~ Biasanya masak satu jenis sayur je.....

5. Do you eat 2 servings of fruit everyday?
~ Malas nak kupas buah lah....ada xde...beli buah potong je..tp jarang2 la

6. Do you limit fats, sweets and alcohol?
~Limit fats yes...exceptional for icecream.... 
~Limit sweets.....kalau gula-gula memang kurengg..tapi coklat mcm xleh nak control je
~Alcohol...Nauzubillah....
7. Do you maintain desireable weight without peridiotic dieting?
~Berat maintain..hehe

If you answered NO to any of these questions, you may have one of these gaps:
Vitamin A, Vitamin C, B-Complex, Vitamin E, Beta Carotene, Selenium, Iron, Zinc, Calcium,Magnesium,Omega-3 (EPA) and Fiber.

Wah....sah-sah saya perlu supplement...Dengan Set Breastfeeding Shaklee dan tambahan beberapa supplement lain 'kekurangan' yang saya perlukan tu dah dipenuhi..So tak risau lagi :)

Bila makan vitamin semasa menyusu; kita bukan bercerita tentang kualiti.. sebab susuibu memang berkualiti. Namun kita bercerita tentang nutrisi. Kesannya pada pertumbuhan dan pembesaran anak dengan ideal adalah misi terbaik!

credit : kak Norita Mohd Idris




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Monday, September 26, 2011

1st day puasa....

Mesti ramai yang tertanya2 nape la tajuk entry kak long arini 1st day berpuasa...

Sebenarnya...arini 1st day kak long menggantikan puasa....almaklum la kan..orang pompuan ni ada je cutinye...kalau 2 tahun lepas..puasa kak long penuh tp nampaknye...tahun ni ada berlubang le pulak...

Walaupun hari pertama..alhamdulillah, kak long masih berasa segar dan berjaya meneruskan tugasan harian (masuk ladang keluar ladang..masuk makmal keluar makmal...) dengan jayanya....Alhamdulillah...ni antara kesan positif bila PERFORMANCE DRINK + ENERGIZING SOY PROTEIN + FRESH MILK bergabung...yang kurangnya...KURMA...another milk booster dan makanan sunnah....InsyaAllah kak long akan pastikan esok sahur..RESIPI RAHSIA kak long kat atas tu tersedia...

Memang ummmppphhh la RESIPI RAHSIA kak long....susu maintain...badan segar n bertenaga walau jam menunjukkan pukul 4 petang...cuma tengah tercari-cari resipi yang best nak buat buka petang ni....

Nak mencuba yang di atas....boleh hubungi kak long seperti biasa ye....


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Testimoni ~ Vitamin E berkesan untuk kulit...

Hari ni kak long nak share beberapa testimoni dari pelanggan-pelanggan GBS Shaklee kami berkaitan VITAMIN E.....selamat membaca




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Kos Perubatan vs Kos Suplement

Dalam akhbar minggu lepas...antara tajuk utama adalah berkaitan dengan kos perubatan yang semakin meningkat....



Bila kita tengok pada keratan akhbar di atas, bil hospital kini menjadi beban pulak pd kita2 ni...apatah lagi zaman sekarang ni mcm2 penyakit dengan mudah menghinggap.....

Pasti ramai yang berkata...takpe...aku ada simpanan...ada kad kredit...lagipun kos perubatan aku dicover oleh syarikat...small matter la.....lagi2 sekarang ni banyak syarikat takaful yang menawarkan pakej yang menarik dengan bayaran premium yang berpatutan....

Pada kak long, sememangnya kita wajib bersiap sedia dengan sumber kewangan yang mencukupi apatah lagi yang perlu digunakan untuk kecemasan....Namun adakah ia mencukupi.... tepuk dada tanya selera (sebenarnya tepuk poket...cek kembung ke kempis...heheheh)

Persediaan kewangan jika kecemasa/ ditimpa penyakit memang perlu...namun kita sering terlupa yang MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI
PREVENTION BETTER THAN CURE kata omputih la kan...
jadi apa yang kita dah buat untuk memastikan kita telah mengambil langkah pencegahan yang mencukupi....kak long tak nafikan dulu2 pun kak long anggap benda nak mencegah ni benda enteng sehingga la bila kita sering dikejutkan dengan berita artis/selebriti/ org awam yang masih muda 30an diserang dengan sakit jantung, kencing manis, darah tinggi....
apatah lagi kini ada juga kanak-kanak yg turut menghidapi trio penyakit tersebut...

Nak tau apa yang kak long buat...
Atas nasihat teman dan berdasarkan pembacaan kak long....
APA YANG KITA MAKAN SEKARANG MENGGAMBARKAN TARAF KESIHATAN KITA 10 TAHUN AKAN DATANG...
hmmm...memandangkan kita sekarang ni senang dgn fast food maka risiko lebih tinggi...
Namun ia boleh dicegah dengan pengambilan makanan tambahan yang berupaya meneutralkan semula makanan yang kita ambil.....
contohnya...bila kita amik makanan yang high kolesterol; dengan pengambilan lecithin dan fiber....lemak dan kolesterol dapat dipecahkan/ diuraikan serta disingkirkan....Neutralisasi....

Lagipun...sebenarnya bukan mahal mana pun makanan tambahan ni...jika dibandingkan dengan kos perubatan yang bakal menjelma....untuk set kesihatan yang asas...anda semua boleh mendapatkannya di bawah kos RM200 dan ini bertahan untuk 4 bulan..maka sebulan hanya RM50...murahkan....

ok...kak long nak kongsikan sedikit testimoni dr seorang sahabat....happy reading...



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Wednesday, September 21, 2011

Nak Konsentrasi & Tambah Daya Ingatan ~ Yang Mana Satu?


Baru-baru ni kak long mendapat satu email dr seorang ibu yang sangat concern dgn pemakanan anaknya....Jadi dari email tu, harini kak long nak berkongsi info dengan anda semua tentang suplemen yang sesuai untuk mereka yang masih belajar, tak kira peringkat umur. Cadangan suplemen untuk golongan ini ialah :

  • B Complex DAN
  • Lecithin ATAU
  • Omega Guard

SuplemenKenapa?
bComplexSangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik). So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusam
lecithinLecithin mengandungi choline which is essential in the proper functioning of the brain. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman,etc.Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati adalah lecithin.
shaklee-omegaguardMengandungi satu rangkaian penuh 7 asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA, dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan otak dan fungsi2 otak.. yes pemakanan yang berzat dan berkualiti amat penting supaya otak dapat berkembang. Juga penting untuk kesihatan kardiovaskular (berkaitan imuniti)


Jadi, pilihan terletak di tangan anda. 

Kalau tak mampu beli banyak2, boleh hubungi saya secara personal untuk dapatkan vitamin-vitamin ni pada harga yang affordable.




Tuesday, September 20, 2011

Jom kenal dengan Lecithin ~ Si Pemecah Lemak ~

Sejak dua menjak ni..ramai bebeno yang bertanyakan pasal cara nak kuruskan badan..apatah lagi bila kak long publish pasal LECITHIN dan beberapa testimoni berkaitan keberkesanan lecithin...

Tapi ada juga yg bertanya...apa fungsi lain LECITHIN ni...Arini kak long nak kongsikan KISAH LECITHIN yang kak long kongsi dr website MommyIcha....

Jom kita baca....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Seronok pula saya berkongsi kebaikan suplemen Lecithin ini. Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk me'reduce' inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).



Now, jom kita baca fakta-fakta mengenai khasiat Lecithin ini.

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 - 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.
  • Kenapa org yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye .. ianya memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan .. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat .. cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE .. BILE ni fungsinya plak mencairkan lemak dan .. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
Best kan Lecithin ni? So, jangan tunggu lagi. Segera hubungi saya untuk mendapatkan stok Lecithin anda :)