Posts

Showing posts from September, 2011

Ostematrix ~ Penyelesai Sembelit dan Kejang Otot ~ Turut Membantu Tambah Susu dan Tenaga

Image
credit 
Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, berikan diri anda peluang menikmati kesihatan yang lebih baik dengan Ostematrix Shaklee. Ia sangat membantu kita rasa lawas dan selesa. Selama 3 tahun ostematrix telah diperkenalkan, ia adalah antara vitamin yang paling saya dan seluruh keluarga suka. 
Ostematrix buat saya bertenaga dan mudah bangun dari tidur. Suami saya akan pastikan ostematrix antara vitamin yang perlu dibawa apabila beliau bekerja dan travel atas urusan meeting. Masakan tidak, walaupun tidur jalm 12 malam, kita mudah bangun pada waktu yang kita tetapkan untuk bangun . Bagi suami isteri yang bekerja, sangat digalakkan amalkan pengambilan Ostematrix setiap hari..



Saya mula jatuh cinta dengan ostematrix shaklee 3 tahun dahulu. Masa saya mengadu dengan kawan bahawa saya kesian dengan suami saya yang banyak travel oversea yang menyebabkan suami saya keletihan (jet lag). Maka kawan saya suggest saya berikan suami saya ostematrix Shaklee kerana katanya ia membantu untuk ku…

Healing Crisis

Wokeh! Entry kali ni saya nak cerita pasal HEALING CRISIS. Apa itu HEALING CRISIS? Sebab ada yang tanya, apa kesan makan ubat ni? Oh ye! Sebelum tu, meh saya betulkan term ubat kepada vitamin/suplemen. Shaklee adalah suplemen, bukan ubat. Ubat adalah sangat berbeza dengan suplemen. Suplemen adalah makanan kepada tubuh yang membantu memulihkan sistem tubuh secara perlahan, manakala ubat adalah untuk menghilangkan kesan penyakit, dan kesannya pantas.
Antara tanda-tanda anda mengalami HEALING CRISIS. penat melampau mengantuk sokmo cirit-birit gatal-gatal jerawat naik tiba-tiba loya sakit kepala pening HEALING CRISIS bukan bermakna tubuh anda tak serasi dengan suplemen Shaklee ni, tapi ia menandakan yang ada tindakbalas sedang berlaku dalam tubuh anda. Ia adalah positif, dan tak lama pun. Ibaratnya tubuh anda sedang dibersihkan dari segala junkies dan toksin yang bersarang dalam tubuh anda selama ni. Masa all those junkies and drugs tu nak hilang, tentulah melalui tubuh kita kan? Tu yang simptom-si…

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.
Pertama : Detox
Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.
Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.
Kedua : Protein
Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau ..…

Diet Pisang

Image
Nak citer sket pasal diet la...korang pernah tak dengar DIET PISANG...ni kak long cilok sket dr cik jintanmanis atas info berkaitan DIET PISANG....

Jom Buat Test Jom...

Image
Jom......Pagi-pagi ni buat Test best gak....

Vitamin Gap Test

1. Do you drink 3 glasses of low fat milk every day?
~Hmm...3 gelas tu mcm byk sgt...biasa amik 2 je...

2. Do you eat high fiber cereal or whole wheat bread every day?
~No.

3. Do you eat fish at least twice a week?
~Seminggu sekali je kot..Selalu makan ayam plus seafood yg lain2....

4. Do you eat 4 servings of green/yellow/red vegetables everyday?
~ Biasanya masak satu jenis sayur je.....

5. Do you eat 2 servings of fruit everyday?
~ Malas nak kupas buah lah....ada xde...beli buah potong je..tp jarang2 la

6. Do you limit fats, sweets and alcohol?
~Limit fats yes...exceptional for icecream.... 
~Limit sweets.....kalau gula-gula memang kurengg..tapi coklat mcm xleh nak control je
~Alcohol...Nauzubillah....
7. Do you maintain desireable weight without peridiotic dieting?
~Berat maintain..hehe

If you answered NO to any of these questions, you may have one of these gaps:
Vitamin A, Vitamin C, B-Complex, Vitamin E, Beta Carotene, Selenium, Iron, Zi…

1st day puasa....

Mesti ramai yang tertanya2 nape la tajuk entry kak long arini 1st day berpuasa...

Sebenarnya...arini 1st day kak long menggantikan puasa....almaklum la kan..orang pompuan ni ada je cutinye...kalau 2 tahun lepas..puasa kak long penuh tp nampaknye...tahun ni ada berlubang le pulak...

Walaupun hari pertama..alhamdulillah, kak long masih berasa segar dan berjaya meneruskan tugasan harian (masuk ladang keluar ladang..masuk makmal keluar makmal...) dengan jayanya....Alhamdulillah...ni antara kesan positif bila PERFORMANCE DRINK + ENERGIZING SOY PROTEIN + FRESH MILK bergabung...yang kurangnya...KURMA...another milk booster dan makanan sunnah....InsyaAllah kak long akan pastikan esok sahur..RESIPI RAHSIA kak long kat atas tu tersedia...

Memang ummmppphhh la RESIPI RAHSIA kak long....susu maintain...badan segar n bertenaga walau jam menunjukkan pukul 4 petang...cuma tengah tercari-cari resipi yang best nak buat buka petang ni....

Nak mencuba yang di atas....boleh hubungi kak long seperti biasa …

Testimoni ~ Vitamin E berkesan untuk kulit...

Image
Hari ni kak long nak share beberapa testimoni dari pelanggan-pelanggan GBS Shaklee kami berkaitan VITAMIN E.....selamat membaca




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Kos Perubatan vs Kos Suplement

Image
Dalam akhbar minggu lepas...antara tajuk utama adalah berkaitan dengan kos perubatan yang semakin meningkat....



Bila kita tengok pada keratan akhbar di atas, bil hospital kini menjadi beban pulak pd kita2 ni...apatah lagi zaman sekarang ni mcm2 penyakit dengan mudah menghinggap.....
Pasti ramai yang berkata...takpe...aku ada simpanan...ada kad kredit...lagipun kos perubatan aku dicover oleh syarikat...small matter la.....lagi2 sekarang ni banyak syarikat takaful yang menawarkan pakej yang menarik dengan bayaran premium yang berpatutan....
Pada kak long, sememangnya kita wajib bersiap sedia dengan sumber kewangan yang mencukupi apatah lagi yang perlu digunakan untuk kecemasan....Namun adakah ia mencukupi.... tepuk dada tanya selera (sebenarnya tepuk poket...cek kembung ke kempis...heheheh)
Persediaan kewangan jika kecemasa/ ditimpa penyakit memang perlu...namun kita sering terlupa yang MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI PREVENTION BETTER THAN CURE kata omputih la kan... jadi apa yang ki…

Nak Konsentrasi & Tambah Daya Ingatan ~ Yang Mana Satu?

Image
Baru-baru ni kak long mendapat satu email dr seorang ibu yang sangat concern dgn pemakanan anaknya....Jadi dari email tu, harini kak long nak berkongsi info dengan anda semua tentang suplemen yang sesuai untuk mereka yang masih belajar, tak kira peringkat umur. Cadangan suplemen untuk golongan ini ialah :

B Complex DANLecithin ATAUOmega Guard

SuplemenKenapa?Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik). So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusamLecithin mengandungi choline which is essential in the proper functioning of the brain. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, in…

Jom kenal dengan Lecithin ~ Si Pemecah Lemak ~

Image
Sejak dua menjak ni..ramai bebeno yang bertanyakan pasal cara nak kuruskan badan..apatah lagi bila kak long publish pasal LECITHIN dan beberapa testimoni berkaitan keberkesanan lecithin...

Tapi ada juga yg bertanya...apa fungsi lain LECITHIN ni...Arini kak long nak kongsikan KISAH LECITHIN yang kak long kongsi dr website MommyIcha....

Jom kita baca....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Seronok pula saya berkongsi kebaikan suplemen Lecithin ini. Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk me'reduce' inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).


Now, jom kita baca fakta-fakta mengenai khasiat Lecithin ini.
Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 - 7000mg sehari jika ber…