Tuesday, September 13, 2011

Kulit Kusam Tak Bermaya...WAJIB Baca!!


Seronok berjumpa dengan Kak N baru-baru ni. Sempat saya bertanya rahsia kulit wajah beliau yang halus gebu dengan warna dagu dan hujung hidung yang jernih kemerah-merahan. Bersih! Ramai orang berkulit cerah, tapi tak semestinya bersih halus begitu.
Kata Kak N, pencuci yang beliau gunakan hanyalah NutriWhite daripada Shaklee. Tak sempat nak pakai toner, moistuiser, serum lagi setakat ni kerana MASA AKAK SANGAT BERHARGA. Teruja saya. Namun, saya tahu, Kak N sangat menitikberatkan penjagaam daripada dalaman – PENGAMBILAN SUPLEMEN SECARA TERATUR (dah 11 tahun akak saya ni makan suplemen Shaklee. No wonder la kan?)
Jom baca apa penerangan Kak N tentang suplemen-suplemen untuk kulit yang cantik ni semua.

First of all, kita perlu tahu kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri.? Jawapan kepada sebab yang yang diberikan pastinya berkaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang. Kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah akan hidup selama 21 hari dan kemudian akan bertukar kepada sel baru. Namun jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, masakan kolagen boleh terbentuk? Masakan sel baru boleh keluar disamping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sel terbentuk dari protien. Mana datangnya sumber protein? dari ikan, ayam, telur, kekacang.

Namun tahukah anda protein tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi? Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protein akan mati.. protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37*celcius. Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein.. Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri.

Untuk menambahkan kekenyalan kulit, sel tadi memerlukan vitamin C untuk membentuk kolagen. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit. Kawan saya sendiri yang baru mencuba Shaklee sendiri mengakui perbezaan yang ketara terhadap kulitnya apabila beliau mencuba ketiga² supplement ini. Teman sepejabat beliau sendiri mengakui wajahnya nampak lebih berseri.
Jika anda membeli vitamin di farmasi, pastikan vitamin C yang diambil sehari adalah dalam kadaran 500-1000mg manakala vitamin E beserta Selenium dengan kadaran 400i.u demi memastikan kesan yang baik. Protein pula, cubalah protein yang asli dan bukan dibuat menggunakan melalui teknologi batu arang. Protein ini selalunya kurang berkualiti dan tidak memberi impak maksima.
Walaubagaimana pun, terpulang kepada anda... apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan pada esok lusa namun pada masa akan datang. Maka marilah kita muhasabah diri dan cuba jadikan makanan yang kita ambil hari ini sebagai penawar dan jangan jadikan ubat (drugs) sebagai makanan kita. Sesungguhnya apabila kita sakit, waktu itu ubat(drugs) menjadi makanan utama , semoga Allah jauhkan ianya berlaku ke atas kita dan keluarga.

credit : salwa dan mommyicha




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.