Posts

Showing posts from October, 2011

Protein ~ Unsur PALING PENTING dalam kehidupan seharian

Image
Assalamualaikum semua....di pagi isnin ni..kak long kembali bersiaran setelah lebih seminggu menyepikan diri....


Untuk arini jom kita tengok apa sebenarnya nutrein yang paling penting dalam kehidpan seharian kita....


PROTEIN...


Protein merupakan nutrien yang terdiri daripada unsur karbon, hidrogen dan nitrogen....ada juga sebahagian protein yang terdiri daripada unsur sulfur dan fosforus.


Protein membentuk sebahagian besar dalam sistem tubuh badan kita termasuk enzim.Setiap aktiviti yang dilakukan oleh tubuh kita turut memerlukan protein. Pendekata kalau la protein ni tiada....ia ibarat runtuhnya bangunan kerana rangkanya yang lemah....


Unit asas proein adalah asid amino. Terdapat lebih daripada 20 asid amino. Asid Amino terdiri dari dua jenis: iaitu asid amino perlu dan asid amino tidak perlu. Asid amino perlu tidak dapat disintesis oleh badan manusia, dan ia diperolehi dari makanan. Terdapat 9 asid amino perlu:

HistidinaIsoleusinaLeusinaLisinaValinaMetioninaFenilalaninaTreoninaTriptofanMa…

Pengakuan Hebat Ibu-ibu Menyusu Apabila Consume Ostematrix

Image
Dah buat pesanan Set Eu-Four Pack daripada mana-mana distributor Shaklee Euphoria kesayangan anda?Jangan lepaskan peluang ini!
Alfalfa memang well-known selama ini sebagai milk-booster, namun ada sesetengah ibu yang terpaksa tak boleh ambil alfalfa atau yang dah ambil terpaksa stop alfalfa kerana beberapa sebab. So, apa alternatifnya?
Hasil kajian yang Euphoria dapati mereka berpuas hati dengan Ostematrix Shaklee!
Jom baca testimoni-testimoni ini. Anda pun perlu dapatkan sekurang-kurangnya sebotol Ostematrix hari ini!
Apa kata kita rehat2kan minda sambil baca beberapa testimoni mereka yang dah cuba OsteMatrix Shaklee ni..rugi kalo korang tak cuba tau!
credit to Kak Yati Napi testimoni credit to Norhanita testimoni credit to Hanis 3 Perkara Penting Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Anak (ASAS) : Pam secara konsisten setiap 3 jam sekali. Jangan sesekali tunggu sampai breast bengkak ya! Anda mengundang bahaya! Minum air tidak kurang 3 liter sehari. Doa yang berterusan. Happy. Positif.
Good Luck!



Ji…

OSTEMATRIX - Alternatif bagi Alfalfa

Ramai ibu yang bertukar milk booster halba a.k.a fenugreek terutama apabila en suami mula menegur bau badan isterinya kurang enak. Ditambah apabila si ibu mendapati anaknya tidak serasi dengan susubadan setelah si ibu mula consume  halba. Ramai yang memilih jalan singkat dengan menukar kepada Alfalfa dan Energizing Soy protien untuk dapatkan hasil yang lumayan dan segera namun akhirnya ibu itu mengalah kerana tidak mampu mengatasi masalah tekanan dari luar disebabkan faktor bebanan kerja serta keletihan yang melampau.

Mengapa alfalfa dikatakan milk booster sebenarnya?
Ini kerana alfalfa mengandungi sumber protien dan kalsium serta galian lain yang diperlukan oleh tubuh si ibu untuk menghasilkan susuibu. Namun kandungan protien dan kalsium yang terdapat di dalam alfalfa adalah pada takat minima sedangkan ibu yang menyusu memerlukan protien dan kalsium yang lebih memandangkan ia diperlukan oleh tubuh ibu sendiri untuk membina darah dan memastikan ketumpatan tulang disamping keperluan peng…

Bukan Salah Testimonial

credit: anakkuwiraku.com dan yoursupermom.com

Saban hari banyak blog yang menulis mengenai testimoni diri mereka sendiri tentang pengambilan vitamin Shaklee.

Rata-rata adalah dari golongan ibu yang menyusukan anak mereka.

Antara perkara yang dicoretkan 
susu berwarna kuning dan pekatanak minum sedikit dan mudah kenyang, senang nak buat stok susuibuibu lebih bertenaga hubungan suami isteri bertambah intimpenghasilan susu meningkat Namun bagi yang baru menjadi ibu, ibu yang sedang dalam masalah penyusuan dan ibu yang tercari-cari milk booster akan terus membuat andaian...

Vitamin Shaklee bagus untuk membanyakkan susuibu!
Jujurnya statement ini kurang tepat kerana anda perlu tahu mengapa anda perlukan vitamin.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pada dasarnya saya mengambil vitamin Shaklee sejak masa mengandung kerana mahukan kesihatan yang optimum serta saya mahukan anak saya lahir dengan otak yang bijak dan tubuh badan yang s…

Ostematrix ~ Testimoni dari Warga Brunei

Image
Ostematrix adalah sejenis suplement yang bertujuan memelihara kesihatan tulang....Jom kita baca apa kandungan dalam Ostematrix...kak long pinjam info ni dari www.shaklee.com.my



OsteMatrix™
Komprehensif, Terbukti Secara Klinikal dan Mudah Ditelan

Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis.Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya: OsteMatrix Membekalkan:
1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahapkepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalamtulang serta menguatkannya400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsiumKaplet bersalut yang mudah ditelan
Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet.Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.
* Produk ini ti…

Testimoni ~ Puasa & Set 3M

Antara cabaran bagi ibu menyusu adalah untuk berpuasa dan memastikan kuantiti susu tidak merudum. Bagaimana perasaan anda jika perlu menggantikan puasa selama sebulan? Alangkan untuk 4-5 hari pun ada yang bertangguh-tangguh apatah lagi jika sebulan.
Ikuti kisah Ira yang melahirkan anaknya pada 1 ramadhan tahun lepas dan perlu menggantikan puasa selama sebulan. Apakah perisai yang dipakainya untuk memastikan badan segar bugar?Adakah susunya merudum dengan jayanya? Mari kita lihat. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat …

Hubungan Suami Isteri Baik

Image
Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini. --------------------------------------------------------------------------------- Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya... 

"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baik. Tak sangka... tapi rasa perubahan!&q…

Mengatasi Senggugut tanpa Ubat Tahan Sakit....

Image
Senggugut adalah antara masalah yang biasa dihadapi kaum wanita semasa didatangi darah haid. Ada di antara rakan saya yang perlu mengambil cuti sakit kerana mereka mengalami sakit yang teramat sehingga tidak mampu berjalan. Terasa kesakitannya apabila melihat mereka berguling-guling di katil dan menangis kesakitan. Saya tidak ada pengalaman senggugut yang teruk dan sekali sekala sahaja mengalaminya.
Apakah punca senggugut? Semasa kelas biologi dahulu, cikgu saya menerangkan senggugut disebabkan pergerakan otot uterus yang mengecut dan mengembang dengan kuat semasa darah kotor turun daripada dinding uterus membawa kepada kontraksi. Pergerakan ini yang menyebabkan kita berasa ngilu apabila darah kotor keluar. Ini antara perkara yang saya masih ingat sampai sekarang walaupun kelas itu 12 tahun dahulu.
Jenis senggugut Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea boleh dikategorikan kepada dua iaitu dismenorea primer dan dismenorea sekunder.
Jika anda mengalami senggugut sejak daripada …