Saturday, November 5, 2011

Kenapa Shaklee? Bukan Ke Semua Vitamin Sama?


Seingat kak long, sejak kak long masih kanak-kanak lagi, kak long telah diberikan pendedahan kepada vitamin, kalau dulu antara jenama yang popular adalah F****** (kalau tersilap, maaf la ye)....mak kak long memang bekalkan kami adik-beradik ni dengan Vitamin C setiap hari, Vitamin C ni kan rasanya sedap, macam gula-gula....biasanya kak long kira mengelat sedikit, kak long amik 2 biji...adik-adik cma dapat seorang sebiji...masa tu memang tak fikir pasal khasiat pun, yang difikirkan hanya rasa sedap sahaja :)

Zaman-zaman belajar pula, kak long gila dengan minyak ikan. Setiap hari tercatuk dekat farmasi kampus, membaca label-label minyak ikan. Bulan ni, beli jenama ni, bulan depan tukar jenama lain. Sampai kan kakak dekat farmasi tu boleh kenal dan cadangkan jenama terbaru pada kak long.

Zaman bekerja pula, sebab bajet, maka suplemen atau vitamin ni kak long lupakan buat sementara waktu...masa mengandung pun kak long makan vitamin yang diberikan oleh klinik panel. Sehinggalah ketika menyusukan anak kedua dan memang ketara perubahan yang kak long rasa...sangat letih dan penat, cik abang pun dah mula perasan....kulit muka tak terjaga, kusam...kemudian kak long berjumpa dengan shaklee melalui Kak N dan cuba mengamalkan shaklee...Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan menyebabkan kak long sendiri berminat menjadi pengedar.

Ramai kawa-kawan yang menegur kak long sekarang ni...lebih bertenaga, wajah lebih ceria, kulit lebih bercahaya....cik abang apatah lagi kan....dan kak long tahu yang kak long tak tersilap memilih...vitamin Shaklee adalah vitamin yang semulajadi, mudah diserap oleh sistem tubuh dan memberi kesan yang sangat positif pada individu yang mencuba....

Di bawah ni, kak long kongsikan beberapa info bagaimana nak memilih vitamin terbaik dalam hidup anda...
Seperti membeli kereta, ada kereta terpakai dan ada kereta baru...kereta baru pun ada pelbagai spesifikasi, base-line, medium-line dan high-line.....pada kak long, biar alah membeli tapi menang memakai....dan SHAKLEE adalah yang terbaik...

Tahukah anda?
Vitamin juga dikategorikan kepada 2 jenis iaitu vitamin sintetik dan vitamin semulajadi (natural). Jom kita lihat sekilas fakta perbezaan kedua-dua jenis vitamin ini. Kredit kepada Mommy LynaMommy Icha dan Mommy Amni

1.Penghasilan
Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2. Keserasian dengan badan
Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

3.  Harga
Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.
4.  Kesan kepada tubuh badan
Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macam mana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut.

Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.

Bagaimana? Kak long pasti kini kalian dapat memilih untuk memberi yang terbaik untuk diri dan keluarga...Hanya mereka yang telah mencuba Shaklee sahaja tahu apa yang kak long maksudkan....Jika anda kurang berkemampuan membeli pek penuh, kak long turut menyediakan pek percubaan sebulan untuk dicuba.....Kalian turut boleh mendapatkan harga istimewa dari kak long....


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.