Posts

Showing posts from January, 2012

Vitamin Cantik Yang Saya Suka

Image
Wah bila sebut Vitamin Cantik tentu ramai yang meneka-neka...Vitamin E..hehehe...sebenarnya kak long bukan nak perkenalkan Vitamin E @ Vitamin Gold....tapi kak long nak kenalkan antara vitamin kegemaran kak long...GLA...

Tentu ramai yang tertanya-tanya apa itu GLA....kalau kak long sebut EPO tentu ramai yang taukan...GLA atau Gamma-linolenoc-acid merupakan komponen utama dalam EPO (Evening Primrose Oil)....Shaklee tiada mengeluarkan EPO tetapi mengeluarkan GLA...



GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita membentuk prostaglandin ~ sejenis bahan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Pada permulaan, GLA diekstrak dari Minyak Evening Primrose, namun Shaklee mengekstrak GLA daripada Minyak Bunga Matahari dan Minyak Borage....Tahukah anda..kandungan GLA di dalam Minyak Borage adalah 15-20% manakala hanya 5-8% sahaja di dalam Minyak Evening Primrose...

Apa yang terkandung di dalam GLA Shaklee? GLA Shaklee mengandungi 15 IU Vita…

POSITIFkan DIRI

Pagi hari macam ni kak long nak berkongsi sedikit kisah-kisah yang POSITIF.....


Kisah Guru Dan Murid

Seorang guru pernah bertanya pada anak muridnya, "Adakah kamu semua menyayangi diri sendiri?" Dan para murid menjawab, "Ya! Kami sayang diri kami!" Ujar guru itu, "Bagaimana cara kamu semua menyayangi diri sendiri?" "Belajar sungguh-sungguh!" "Jaga hati!" "Pakai topi keledar!'' Maka kata si guru, "Benar. Tetapi ia lebih dari itu. Terimalah diri kamu, tiada manusia yang sempurna. Hormatlah maruah kamu, ia tidak pernah meminta untuk diragut melainkan kamu yang membiarkannya. Berikan galakan kepada diri kamu, galakan orang lain tidak cukup buatmu. Rancangkan kejayaan buat diri kamu, jangan biar diri kamu gagal kerana kegagalan yang diterima." Boleh menangis, menyesal, menjerit sekuat mungkin kerana meratapi kegagalan yang diterima. Tetapi pada esok hari, kamu harus bangun tidur dengan segar dan hilangkan segala kesedihan. Kenap…

Protein dalam Hidup...

Image
Bila sebut sahaja protein tentu ramai terbayang..Telur, Ikan, Daging, Ayam....dan kak long pasti setiap kali hidangan utama, sumber protein tidak pernah dilupakan...

Tahukah anda apa kepentingan protein dalam badan kita sebenarnya? Kak long pinjam artikel pendek ni dari sususejat.com dan kita berkongsi di sini ye..

Secara asas dan basic knowledge untuk mereka yang ingin mengenali Preotein..

Pertumbuhan-16% tubuh badan manusia terdiri daripada protein. Kulit, rambut, organ-organ, otot, semuanya terdiri daripada protein (semuanya mengandungi DNA, dan dalam DNA ada protein). Saban hari, ada sahaja sel-sel kita yang mati, dan kematian tersebut haruslah digantikan dengan kelahiran. Badan memerlukan amino asid (komponen asas protein) untuk membina kembali otot-otot dan sel-sel kita yang lain. Tanpa protein yang mencukupi, badan kita akan menjadi lemah dan lembik. Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bo…

Alternatif Ibu untuk Anak....

Image
Seminggu ni kak long agak slow dalam berblog....hehehe bukan apa...melayan kehendak anak-anak dan diri sendiri yang kurang sihat...Alhamdulillah...setelah diberi rehat secukupnya dan anak-anak diberi Mealshakes dan Omega...ia menampakkan hasil yang positif...kalau boleh kak long tak nak bergantung lai dengan UBAT....sebab yang kita semua tahu kebanyakan ubat ni memberi kesan jangka masa panjang yang agak kurang elok...apatah lagi ia turut memberi kesan kepada sesetengah organ dalam badan jika diambil dengan kerap...

Sejak mengenali Shaklee....kak long sekeluarga mula menggunakan suplemen dalam menangkis permasalahan kesihatan seperti demam, selsema dan batuk....

Untuk anak-anak....selain Mealshakes dan Omega..penggunaan Basic H turut memainkan peranan jika anak demam....

Antara langkah-langkah yang kak long ambil ketika anak-anak demam:

i) Terus memberikan Mealshakes setiap hari - kenapa? Mealshakes adalah satu ramuan yang lengkap dengan 19 vitamin dan mineral...biasanya kan bila kana…

Wanita...Jangan Gantikan Nikmat Kepada Kekufuran

Kak long menerima satu emel dari sahabat berkaitan WANITA...betapa berharganya WANITA di sisi ISLAM...



Wanita : Jangan Gantikan Nikmat Allah Dengan Kekufuran  Wanita menurut pelbagai agama dan bangsa: 1. YUNANI Kedudukan wanita pada masa ini hanyalah sebagai budak suruhan dan pelayan. Wanita bebas dalam arus syahwat dan nafsu hewani dengan menjadi pelacur. Akhirnya mereka mendapat tempat yang tinggi dan mulia di mana dibuat dongeng menjadi 'Dewa Cinta.' Mereka memandang rendah pada hubungan suami isteri hingga mereka bebas memilih lelaki yang ingin digaulinya secara terang-terangan tanpa perkahwinan. 2. ROMAWI Lelaki mempunyai hak sepenuhnya terhadap isterinya hingga tahap berhak membunuh isterinya sendiri. Akhirnya para wanita pada zaman ini berani menyeret lelaki ke dalam arus perbuatan keji dan dosa. Mereka memandang baik tentang novel-novel porno. Urusan cerai menjadi sesuatu yang mudah hingga wanita zaman ini pernah menikah dengan lelaki sebanyak bilangan umurnya tanpa rasa be…

Jom Banyakkan Susu...

Image
Kak long ni memang suka je nak bercerita pasal makanan seimbang...almaklumla...teknologis makanan katanya...tapi sebenarnya bab-bab pemakanan ni semua orang wajib ambil tahu...sebab dari makanan yang kita ambillah...ia akan menentukan tahap kesihatan kita..kalau kita suka makan benda bergoreng...hati-hati dengan lemak dan kolesterol...tak pasal-pasal umur masih muda remaja tapi penyakut macam-macam dah menghinggap...

Kak long ni tak boleh diberi peluang bercakap...satgi membebel ala-ala mak nenek pulak kan...anyway, kak long nak berkongsi cerita salah seorang pelanggan grup kami berkaitan Set 3M yang beliau telah cuba...


Puan Siti Ainani telah mencuba set premium breastfeeding kami iaitu set Tripple M (3M) yang mengandungi

Set B - vitalea, b-complex, vitamin C dan Alfalfa
ESP - soy protein
Ostematrix @ kalsium magnesium



Komposisi susu ibu terdiri daripada peratusan air, protein, kalsium, lemak dan vitamin serta garam mineral...Pengambilan makanan yang berprotein dan berkalsium tinggi mem…

Kepentingan Protein dalam Badan

Image
"Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.


Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.


Kenapa Ibu Menyusu Perlu Vitamin?

Image
Sudah pasti soalan di atas adalah antara soalan yang berlegar-legar di benak pemikiran ibu-ibu yang menyusu...ye la kan...biasanya vitamin cuma akan diberi secara percuma buat ibu-ibu yang mengandung...tak cukup ke dengan pengambilan makanan yang seimbang...


Tentu ramai di antara kita dah sangat-sangat familiar dengan piramid makanan di atas..tapi berapa ramai pula yang betul-betul mengikutinya...

Dalam memastikan pengeluaran susu buat si kecil berjalan dengan lancar...seorang ibu yang menyusu perlulah memastikan yang tubuh badannya sihat...dengan tubuh yang sihat maka penghasilan susu lebih mudah...sebagai contoh ye...jika si ibu itu demam...sudah tentu badan si ibu tersebut akan lemah, bila badan ibu lemah, mood atau motivasi si ibu untuk terus menyusu/ mengepam akan menurun...jika ini kerapkali terjadi, maka penghasilan susu akan terjejas...kerana konsep asas dalam penyusuan adalah "Supply & Demand"...

Kak long suka nak kongsi satu testimoni seorang teman...pada awaln…

Migrain berkurang dengan suplemen

Image
Kak long dari sekolah lagi memang ada  migrain dan gastrik...nak kata tak jaga makan, sentiasa makan ikut jadual..namun apa yang kak long pasti..sakit migrain kak long ni disebabkan kak long ada sinus...bila cek ke doktor ...sebab yang sama akan diberitahu....dan yang pasti..ubat yang akan diberi adalah ubat tahan sakit...poston.. .Ubat Tahan sakit dan Ubat Gastrik yang cecair tu antara yang wajib ada dalam beg kak long..

Tapi itu suatu masa yang lalu...hehehe...Alhamdulillah sekarang ni...sedikit demi sedikit ia semakin berkurang...Sebelum kak long bercerita dengan lebih lanjut bagaimana migrain kak long berkurang..jom kita baca dahulu serba sedikit berkaitan MIGRAIN..

Bagaimana kita nak tahu yang kita ni ada menghidap migrain? 


Antara simptom yang biasa dihadapi oleh penghidap migrain ialah...
i) Mengalami gejala gangguan saraf seperti gangguan pada pandangan seperti titik buta dan melihat motif seperti zig zag sebelum mengalami sakit kepala?
ii) Seperti melihat sinar cahaya yang amat t…

Puas Hati Dengan Shaklee

Image
Tiada yang lebih menggembirakan hati selain  daripada menerima repond yang baik dari pengguna...Seorang customer kami Euphoria turur berkongsi kebaikan Shaklee selepas mengambil Set 3M dan mengamalkan tips exclusive yang diberi...Syukur Alhamdulillah...Kami mendoakan agar beliau dapat meneruskan penyusuan buat bayinya sehingga 2 tahun...Amin...


Jika anda ingin mencuba dan dapatkan harga istimewa...boleh contact kak long di 019-7987970...

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Basic H ~ Cecair 1000 Guna

Image
Basic H adalah cecair yang serbaguna. Sangat bagus disediakan di rumah untuk banyak kegunaan.

#KEGUNAANCARA1Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimiaIsikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit2Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awetIsikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit3Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awetIsikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit4Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak5Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnyaIsikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempa…