Tuesday, February 28, 2012

Suplemen yang Sesuai untuk ARTHRITIS...

Semalam selepas kak long publish artikel berkaitan osteoporosis, arthritis dan rheumatism..kak long menerima beberapa pertanyaan berkaitan suplemen Shaklee yang membantu dalam proses baikpulih..

Secara ringkasnya..

Set EU FOUR PACK yang kak long perkenalkan kepada kalian adalah set yang paling sesuai...Ia adalah set asas yang mengandungi Vitalea (Multivitamin dengan formula zat besi), B-kompleks, vitamin c dan Ostematrix...

Selain dari itu..jika ada yang menghidap arthritis termasuk Rheumatoid Arthritis..boleh tambahkan OMEGAGUARD dan ESP dalam senarai suplemen yang wajib..Omega ni bertindak sebagai anti radang dan memang sangat sesuai...ESP (energizing Soy Protein) pula bertindak dalam mebantu pembentukan sel baru yang sihat..

Manakala untuk penghidap gout pula...kak long suka jika anda dapat menambah Fibre Plan Unflavoured dan Performance Drink sebagai suplemen wajib..mengapa Fibre? Gout adalah disebabkan oleh kandungan asid urik yang tinggi dan berkumpul pada sendi-sendi..Fibre membantu menyerap dan menyingkirkan lebihan asid urik keluar dari sistem badan..Performance Drink pula memastikan badan mempunyai kadar elektrolit yang cukup serta memastikan kadar gula seimbang dalam darah...

Jadi jika ada di luar sana yang menghidap mana-mana yang di atas..kalian digalakkan untuk mengambil suplemen Shaklee seperti yang kak long cadangkan....Selain dari bergantung kepada ubat semata-mata...tak salah kalau kita memperbaiki sistem badan dengan suplemen...lebih semulajadi dan lebih sihat...

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Monday, February 27, 2012

Lawan Arthritis Secara Alami

Bila kita mendengar berkaitan arthritis...ramai yang cuba mengaitkan dengan ubat-ubatan dari doktor..tapi tahukah anda yang Arthritis boleh dicegah dan dilawan secara alami..Bagaimana?

i) Pastikan diet seharian kita cukup kandungan sulfur - sulfur diperlukan dalam penghasilan gluthatione sejenis enzim yang diperlukan untuk membantu baikpulih tulang dan sendi..Antara makanan yang mengandungi sulfur adalah seperti bawang putih, bawang, sayuran berdaun hijau dan asparagus.

ii) Mengambil sumber makanan yang tinggi kandungan omega 3 dan omega 6 - asid lemak yang berkhasiat membantu dalam meredakan bengkak, kemerahan, kesakitan serta keradangan pada bahagian yang terlibat..Ikan dan telur antara sumber terbaik omega

iii) Mencukupkan kalsium dan magnesium dalam pengambilan makanan seharian - Kedua-dua unsur ini diperlukan dalam memastikan sendi dan otot dapat bergerak dengan lebih lancar dan baik..Produk tenusu dan ikan bilis antara contoh makanan tinggi kalsium.

Kuncinya adalah...piramid makanan harus dipatuhi...terlebih atau terkurang mana-mana bahagian kesannya adalah pada kesihatan kita..Renung-renungkan ye..

Next entry kak long...bagaimana Shaklee membantu dalam mengurangkan simptom arthritis...Jadi kalian tunggu ye...


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Osteoporosis...Arthritis...Rheumatism...


Osteoporosis, adalah masalah berkaitan tulang, terutamanya melibatkan warga tua. Dalam osteoporosis, tulang manusia akan kehilangan kepadatannya (density), sekaligus menyebabkan ia terdedah kepada fracture (retak). Ia dikenali dengan nama tulang rapuh bagi orang kebanyakan seperti kita... 
Golongan yang paling terdedah kepada osteoporosis adalah wanita berumur yang telah menopause. Kenapa? Ini kerana, apabila menopause, badan wanita berhenti menghasilkan hormon estrogen yang menyebabkan tulang rapuh lebih cepat. Hormon estrogen diperlukan dalam memastikan sumber kalsium yang diperolehi dari diet seharian diserap dengan sebaik-baiknya ke dalam tulang. Ketidakseimbangan hormon estrogen bagi wanita yang mengandung dan bersalin turut menjadi faktor penyumbang kepada masalah osteoporosis ini. Oleh sebab itulah, kenapa ibu-ibu hamil dan menyusukan bayi disarankan untuk mengambil kalsium secukupnya.
Selain itu, lelaki dan wanita lain juga boleh menghidapi osteoporosis, terutamanya jika mempunyai masalah2 berkaitan dengan zat-zat seperti kekurangan kalsium, vitamin D dll. Osteoporosis biasanya tiada simptom. Orang yg mengidap osteoporosis, selalunya didapati menghidapi penyakit tersebut apabila ada keretakan tulang. Tulang yang biasa terkesan adalah pangkal tulang paha (femur). 




Arthritis pula berkaitan dengan sendi. Dalam bahasa latin, arthritis berasal dari perkataan arthro (sendi) + itis (radang). Ia lebih dikenali sebagai radang sendi. Arthritis ada banyak jenis yang disebabkan oleh pelbagai faktor. Antara yang selalu didengar adalah osteoarthritis, rheumatoid arthritis dan gout. 
Tanda-Tanda Arthritis adalah seperti::
Sakit sendi (tangan, pergelangan tangan, jari, pergelangan kaki, punggung, tulang belakang di bahagian bawah) 
Sendi bengkak 
Kekejangan sendi 
Susah untuk bergerak seperti biasa 
Sakit apabila bergerak 
Perubahan kepada sendi 
Lutut berbunyi bagi penyakit osteoarthritis lutut 
Otot betis menjadi kecut bagi penyakit osteoarthritis lutut 
Sakit bila sekeliling sendi ditekan 




Sebut pasal rheumatoid arthritis, ia adalah sejenis rheumatism. Rheumatism adalah sebuah category penyakit, kerana banyak penyakit termasuk di bawah rheumatism. Antaranya termasuklah rheumatoid arthritis, SLE (systemic lupus eryhtematosus), rheumatic heart disease (rheumatic fever) dll. 
Apa rheumatism ni? Rheumatism adalah sebuah penyakit yang dikategorikan sebagai autoimmune. Autoimmune bermaksud keadaan apabila sistem imun badan menyerang diri sendiri. Sistem imun, sebagaimana yang kita tahu, tugasnya adalah untuk mencegah agen-agen penyakit dari merosakkan badan kita. 
Namun dalam keadaan autoimmune disease, sistem imun badan kita terkeliru dan menganggap sel-sel badan kita sendiri sebagai agen penyakit, lalu menyerang diri sendiri. Ianya tidak khusus kepada paru-paru sahaja. Dalam SLE, ia boleh menyerang mana2 atau beberapa atau semua organ (paru-paru, jantung, hati, buah pinggang etc) kerana ianya systemic. Kalau proses autoimmune itu berlaku di sendi-sendi, maka ianya dipanggil rheomatoid arthritis. Kalau ianya melibatkan jantung (injap terutamanya), ianya dipanggil rheumatic heart disease.


Jadi..sedikit sebanyak kak long harap kalian dapat memahami perbezaan antara penyakit-penyakit ini..Ia sekadar penjelasan ringkas dan InsyaAllah..kak long akan berkongsi lebih lanjut dengan kalian berkaitan arthritis dan rheumatism ini di masa akan datang...

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Saturday, February 25, 2012

Kisah Ayah..Omega dan Ostematrix

Setiap hari kak long pasti menelefon ibu kak long yang jauh di selatan..rasa rindu pula bila tak mendengar suaranya..dan sejak akhir-akhir ni ibu kak long suka merungut tentang ayah..Merungut kenapa ye...

Ayah kak long ni spesis yang tak boleh duduk diam...ada sahaja kerja yang ingin dibuatnya..tak kira berat atau ringan...tapi selepas buat tu, mulalah mengeluh kata lutut sakit la..pinggang lenguh la...jadi kepada siapa lagi nak dingadukan benda-benda ni kalau bukan kepada isteri tersayang merangkap ibu kak long :)..

Sebelum ni, kak long memang ada offer dia untuk belikan suplemen memandangkan tempat kerja ayah kak long ni 3 tingkat dan asyik turun naik tangga..tapi ayah kak long menolak..hehe...dia tak suka makan ubat..kalau demam pun, amatla susah nak minta dia makan ubat yang doktor bagi..

Tapi senario di atas telahpun berubah...

Sejak kak long mengeposkan OMEGA GUARD dan OSTEMATRIX...kini hanya senyuman di bibir ayah...walaupun pada mulanya ibu kak long memaksa dia makan tapi sekarang tak perlu lagi...ayah kak long kini semakin cergas dan tiada lagi rungutan tentang sakit-sakit atau lenguh-lenguh sendi..Malah ayah kini dah pandai bagitau kak long bila suplemen ayah dah habis... Alhamdulillah..sebagai anak kak long bersyukur sekurang-kurangnya kak long masih diberi peluang untuk menggembirakan hati kedua-dua ibu dan ayah...

Semoga doa mereka berterusan buat kak long dan kak long sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka di dunia mahupun di akhirat...

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Friday, February 24, 2012

Pengalaman dengan anak yang Ekzema

Anak kak long yang sulung, Anas zikry..memang ada eczema sejak dari bayi..bermula dari pipi yang kononnya ruam susu..lama kelamaan..kawasan pipinya yang montel semakin kemerah-merahan dan kering dan menggelupas...

Macam-macam petua yang kak long dah buat..letak gincu kat pipi yang ruam tu (terpaksa beli gincu sebab kak long tak pakai...), sapu tepung ubi, letak bedak ammens dan pelbagai lagi..

Selain tu, ada juga doktor-doktor yang meminta kak long cuba menukar jenis susu untuk Anas...buat pengetahuan semua, anak sulung kak long memang tidak menyusu badan secara eksklusif..masa tu kak long memang agak jahil tentang penyusuan susu ibu..(suatu masa dulu..kini tidak lagi..)...Kalau ikutkan dari semahal-mahal susu hinggalah ke semurah-murah susu..dari hypoallergenic formula milk...lactose free...susu kambing...hampir kesemua jenama susu formula kak long dah cuba tapi hasilnya tetap sama..

Kak long kemudian, berjumpa dengan seorang pediatrik..dan menurutnya..ekzema terjadi mungkin kerana ada keturunan yang mempunyai athma..atau alahan...ye kak long akui..kak long memang ada alahan dan ibu kak long ,memang ada athma...sebab itulah Anas mempunyai ekzema..

Doktor tersebut mengatakan Anas tiada alahan dengan apa-apa jenis susu maka kak long boleh meneruskan dengan jenama yang sedang kak long gunakan...Doktor tersebut memberi sejenis krim iaitu elomet untuk dipakaikan kepada Anas..Alhamdulillah ada perubahan yang positif..

Ekzema Anas tetap ada mengikut keadaan...yang membuat kak long susah hati ialah apabila Anas sudah mula memilih makan..maka untuk mengatasi masalah ini, kak long mencuba Mealshakes Shaklee kebetulan kak long pun sedang mencuba Set penyusuan...Nampak perubahan yang sangat baik..Selera makan Anas semakin bagus dan yang paling best..ekzema Anas nampak perubahan setelah mencuba sehingga 3 canister Mealshakes..ye, kak long cukup faham dengan fungsi suplemen yang memperbaiki sel dari dalam maka perlukan masa dan tempoh yang berbeza untuk setiap individu..Anas semakin pulih dari ekzema....

Untuk rawatan luaran pula, kini kak long beralih ke Herbal Blend Cream Shaklee...sejuk je rasa krim ni...tidak mengakis kulit dan serasi dengan Anas...

Sejak memulakan persekolahan, kak long perasan yang emosi Anas turut berubah-ubah..(macam kita juga kan...) dan apabila mood Anas berubah, ekzema Anas akan bermula...dan sejak itu, selain menambahkan lagi bilangan Mealshakes dari 1 kali ke 2 kali sehari, kak long turut memberi Anas sesuatu yang disukai seperti minum yogurt drink, makan buah-buahan atau mebuat aktiviti yang boleh membuatkan Anas happy..Ye, ekzema sememangnya boleh dirawat dengan belaian kasih sayang...

Kini Anas masih mengambil Mealshakes sebagai menu sarapan yang sihat dan kak long sebagai ibu, semakin gembira dengan perubahan Anas...tiada lagi tergaru-garu..calar balar kulit ..(parut masih ada dan semakin berkurang)...Hati ibu mana yang tak gembira jika anaknya sihat kan..

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Thursday, February 16, 2012

Set TERLARIS....SET 3M..Making More Milk...

Kak long mula-mula jatuh cinta dengan Shaklee selepas mencuba Set B ~ Set penyusuan yang fofular tu...tak lama lepas tu kak long upgrade set B ke set E...yang ada tambahan kalsium..

Kesan lepas amik kalsium/ ostematrix ni memang best..yang paling ketara sakit pinggang kak long semakin pulih...then bila kak long mengepam..alhamdulillah kuantiti semakin meningkat...syukur...

Kemudian kak long menambah ESP @ soy protein dalam diet kak long...dan hasilnya superb!!! Gabungan Set B + Kalsium + Protein = MARVELLOUS!!!

Kenapa Marvellous...komposisi utama susu ibu adalah protein dan kalsium jadi dengan menambah suplemen kalsium dan protein ke dalam diet seharian, ia bermakna kita telahpun mengisi keperluan susu ibu itu sendiri...Apatah lagi dengan mengikut jadual pengepaman yang betul, maka kesan pengambilan SET 3M ini lebih ketara....

Jom kita ikuti apa kata seorang ibu ini selepas mengamalkan SET 3M...



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Wednesday, February 15, 2012

Kenapa Berkira? Kesihatan Anak Lebih Utama...

Kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terkira...kita hanya menghargainya apabila kita sakit...Sebab tu antara salah satu peringatan yang diberi adalah...INGAT SIHAT SEBELUM SAKIT...

Begitu juga dengan kesihatan anak-anak kita....tidak salah jika kita melaburkan sedikit untuk kesihatan mereka..apatah lagi..baru-baru ini kita dikejutkan dengan penularan penyakit AGE gastroenteritis..

Jadi..apa kata kalau korang cuba SET PERMATA HATI yang kak long sediakan khas buat anak-anak yang berusia 1 tahun ke atas...

Apa istimewanya SET PERMATA HATI ni...set ini mengandungi MEALSHAKES SHAKLEE dan OMEGA GUARD...

Mealshakes ~ campuran 19 vitamin dan mineral serta protein dan kalsium yang lengkap buat kanak-kanak....sangat sesuai dijadikan sebagai sarapan pagi ataupun pengganti snek yang berkhasiat...Ibu bapa yang menghadapi masalah dengan anak-anak yang memilih makan...maka Mealshakes adalah alternatif terbaik...


Omega Guard ~ merupakan minyak ikan terbaik dunia...Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak..


Kak long nak kongsikan satu testimoni dari seorang pengguna shaklee yang telah memilih SET PERMATA HATI untuk anak beliau...





Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

 Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Monday, February 13, 2012

Kesan Hebat dengan Shape-Up Programme

Korang tentu dah dah tau apa yg ada dalam Shape-Up programme (bagi yang belum tau...boleh rujuk entry ni)

Kak long nak berkongsi pula beberapa testimoni pengguna yang dah mencuba sama ada keseluruhan set atau sebahagian set mengikut bajet mereka...Jom kita kongsikan..


Haidawati Abd Rashid: Baru 2 bulan ambil Herb lax, lecithin dan cinch shake....dari baju saiz 50 dah boleh pakai saiz 46 arini..ni yang lagi semangat nak tersukan ni...Alhamdulillah...

dan ini testimoni kedua...


Pelanggan Zabrina telah mengambil lecithin, fiber (4kali minum), cinch (2 kali minum) dan herblax...telah mengalami perubahan dari segi penurunan inci...lebih banyak baju yang dulunya ketat kini mula longgar dan sudah boleh memakai seluar jeans yang berjenama

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

Jika diperhatikan vitamin asas pengawalan berat badan yang mereka ambil adalah:

i) Lecithin
Mengapa perlu kepada lecithin? Lecithin berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn.

ii) Herblax / Fiber
Herblax digunakan untuk tujuan detox....(Ibu yang bf boleh mengambil Alfalfa sebagai ganti untuk detox). Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum (sumber:mamafaiz.com)


Untuk detox, boleh memilih antara herblax atau fiber...bergantung pada bajet anda...namun fiber lebih efektif resultnya...dengan pengambilan fiber, ia akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..

iii) Protein
Protein yang diambil oleh mereka adalah dari Cinch Shake (bagi ibu yang bf boleh tukar kepada ESP)....Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35% (sumber: mamafaiz.com)

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jadi...jika anda anda inginkan konsultasi dan mahukan suplemen yang membantu pengawalan berat badan anda mengikut bajet jangan segan-segan hubungi kak long di 019-7987970 atau emelkan ke nuradhamansor@yahoo.com

Sunday, February 12, 2012

Kurangkan Komplikasi Ketika Hamil dan Bersalin dengan KALSIUM

Alhamdulillah...syukur padaNya kerana masih diberikan kesempatan untuk terus bernafas lagi...

Pagi-pagi lagi kak long dah mula surfing...(sementara anak-anak belum bantgun lagi..)..biasanya pagi-pagi ni kak long suka buka akhbar online..dan pagi ni ada satu artikel yang menarik untuk dikongsikan dengan kalian terutamanya ibu-ibu yang hamil..



Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my
APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang.

Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.
Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.
“Saya terkejut apabila ada doktor yang tidak mempraktikkan pemberian pil kalsium kepada ibu-ibu mengandung ketika membuat pemeriksaan bulanan. Kalsium dilihat sebagai satu zat yang amat penting di samping zat besi, folik, potasium dan lain-lain,” kata pembuka Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ), Dr. Delilah Ahmad.
Beliau yang mahu semua ibu hamil tidak memandang remeh keperluan kalsium juga berharap agar golongan suami turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya.
Apabila berjumpa doktor dalam sesi pemeriksaan, pasangan dinasihatkan agar jangan segan untuk meminta pil kalsium di samping mengamalkan diet tinggi zat kalsium.
“Sebanyak 75 peratus ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada semester ketiga mereka mengandung dan saat-saat melahirkan anak,” kata beliau.
Jelas Delilah, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa.

IBU hamil perlu sentiasa memastikan kesihatan tulang.


Ia bermakna seseorang itu perlu mengamal pengambilan susu segar sebanyak satu liter setiap hari. Delilah yakin, ibu-ibu sekarang kurang mengamalkan pengambilan susu, sama ada tidak meminatinya atau ada pula yang mempunyai masalah tidak boleh bertoleransi dengan laktosa.
“Jika ibu-ibu hamil ini tidak suka mengambil susu, saya percaya terdapat banyak susu berperisa di pasaran khas untuk mereka. Pengambilan keju, dadih dan makanan yang berkaitan dengan susu juga boleh diamalkan bagi menggantikan susu.
“Selain produk tenusu, ibu-ibu hamil boleh mengambil makanan pejal yang tinggi zat kalsium termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan bilis, salah satu makanan yang mempunyai kandungan kalsium paling tinggi,” katanya.
Diet sumber asli
Kata Delilah, walaupun ibu-ibu itu dibekalkan dengan pil kalsium, mereka tetap perlu mengamalkan diet sumber asli seperti yang di senaraikan itu.
Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal.
Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.
“Banyak penyelidikan dan kajian, atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi,” terang Delilah.
PARA ibu yang tidak boleh bertoleransi dengan laktosa disaran mengambil suplemen kalsium sebagai ganti.


Keadaan itu dikatakan berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain. Difahamkan juga pra-eklampsia berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi akibat kenaikan tekanan darah tinggi.
Secara amnya, kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan.
Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu itu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis.
“Mereka yang mempunyai ketumpatan jisim tulang yang sangat rendah akibat kekurangan kalsium dan berat tulang yang kecil berpotensi besar mengidap osteoporosis dan pada kadar lebih cepat.
Untuk mengesan jisim dan densiti tulang, mereka boleh membuat pemeriksaan di hampir semua klinik umum,” katanya yang turut mencadangkan agar pemeriksaan itu dilakukan sebagai langkah memahami lebih lanjut keadaan tulang badan.
Kehilangan kalsium
Kehilangan kalsium dalam kalangan ibu hamil secara relatif lebih banyak iaitu sekitar tiga hingga 10 peratus berbanding wanita menopaus yang kehilangan satu hingga tiga peratus.
“Itupun sudah dikira banyak. Bayangkan dengan kehilangan lebih tujuh peratus? Kehilangan ini berpunca daripada permintaan yang tinggi terhadap kalsium oleh bayi,” terang Delilah.
Jika ada orang yang berpendapat pengambilan kalsium boleh dikurangkan selepas beranak, itu juga satu tindakan yang salah.

IKAN bilis adalah sumber kalsium paling utama, mudah didapatkan dan senang diintegrasi dalam sajian seharian.


Sebenarnya, ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haid.
“Selian itu, pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin.
“Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kak. Kekejangan yang berlaku itu boleh mengganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri,” kata beliau merujuk kepada komplikasi yang paling digeruni ibu-ibu hamil.
Oleh yang demikian, Delilah menasihati ibu-ibu yang merancang hamil, sedang hamil mahupun yang sudah melahirkan anak supaya mengekalkan mengambil kalsium sama ada berbentuk suplemen mahupun daripada sumber semula jadi.

Kak long ada menyediakan set khas untuk ibu-ibu yang hamil...Selain tu, PROMO Kalsium sedang HOT..hanya untuk pelanggan-pelanggan kak long sahaja...Apa lagi....Jom order kalsium anda sekarang!!!



 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.