Posts

Showing posts from February, 2012

Suplemen yang Sesuai untuk ARTHRITIS...

Semalam selepas kak long publish artikel berkaitan osteoporosis, arthritis dan rheumatism..kak long menerima beberapa pertanyaan berkaitan suplemen Shaklee yang membantu dalam proses baikpulih..

Secara ringkasnya..

Set EU FOUR PACK yang kak long perkenalkan kepada kalian adalah set yang paling sesuai...Ia adalah set asas yang mengandungi Vitalea (Multivitamin dengan formula zat besi), B-kompleks, vitamin c dan Ostematrix...

Selain dari itu..jika ada yang menghidap arthritis termasuk Rheumatoid Arthritis..boleh tambahkan OMEGAGUARD dan ESP dalam senarai suplemen yang wajib..Omega ni bertindak sebagai anti radang dan memang sangat sesuai...ESP (energizing Soy Protein) pula bertindak dalam mebantu pembentukan sel baru yang sihat..

Manakala untuk penghidap gout pula...kak long suka jika anda dapat menambah Fibre Plan Unflavoured dan Performance Drink sebagai suplemen wajib..mengapa Fibre? Gout adalah disebabkan oleh kandungan asid urik yang tinggi dan berkumpul pada sendi-sendi..Fibre mem…

Lawan Arthritis Secara Alami

Bila kita mendengar berkaitan arthritis...ramai yang cuba mengaitkan dengan ubat-ubatan dari doktor..tapi tahukah anda yang Arthritis boleh dicegah dan dilawan secara alami..Bagaimana?

i) Pastikan diet seharian kita cukup kandungan sulfur - sulfur diperlukan dalam penghasilan gluthatione sejenis enzim yang diperlukan untuk membantu baikpulih tulang dan sendi..Antara makanan yang mengandungi sulfur adalah seperti bawang putih, bawang, sayuran berdaun hijau dan asparagus.

ii) Mengambil sumber makanan yang tinggi kandungan omega 3 dan omega 6 - asid lemak yang berkhasiat membantu dalam meredakan bengkak, kemerahan, kesakitan serta keradangan pada bahagian yang terlibat..Ikan dan telur antara sumber terbaik omega

iii) Mencukupkan kalsium dan magnesium dalam pengambilan makanan seharian - Kedua-dua unsur ini diperlukan dalam memastikan sendi dan otot dapat bergerak dengan lebih lancar dan baik..Produk tenusu dan ikan bilis antara contoh makanan tinggi kalsium.

Kuncinya adalah...piramid mak…

Osteoporosis...Arthritis...Rheumatism...

Image
Osteoporosis, adalah masalah berkaitan tulang, terutamanya melibatkan warga tua. Dalam osteoporosis, tulang manusia akan kehilangan kepadatannya (density), sekaligus menyebabkan ia terdedah kepada fracture (retak). Ia dikenali dengan nama tulang rapuh bagi orang kebanyakan seperti kita... 
Golongan yang paling terdedah kepada osteoporosis adalah wanita berumur yang telah menopause. Kenapa? Ini kerana, apabila menopause, badan wanita berhenti menghasilkan hormon estrogen yang menyebabkan tulang rapuh lebih cepat. Hormon estrogen diperlukan dalam memastikan sumber kalsium yang diperolehi dari diet seharian diserap dengan sebaik-baiknya ke dalam tulang. Ketidakseimbangan hormon estrogen bagi wanita yang mengandung dan bersalin turut menjadi faktor penyumbang kepada masalah osteoporosis ini. Oleh sebab itulah, kenapa ibu-ibu hamil dan menyusukan bayi disarankan untuk mengambil kalsium secukupnya.
Selain itu, lelaki dan wanita lain juga boleh menghidapi osteoporosis, terutamanya jika mempuny…

Kisah Ayah..Omega dan Ostematrix

Setiap hari kak long pasti menelefon ibu kak long yang jauh di selatan..rasa rindu pula bila tak mendengar suaranya..dan sejak akhir-akhir ni ibu kak long suka merungut tentang ayah..Merungut kenapa ye...

Ayah kak long ni spesis yang tak boleh duduk diam...ada sahaja kerja yang ingin dibuatnya..tak kira berat atau ringan...tapi selepas buat tu, mulalah mengeluh kata lutut sakit la..pinggang lenguh la...jadi kepada siapa lagi nak dingadukan benda-benda ni kalau bukan kepada isteri tersayang merangkap ibu kak long :)..

Sebelum ni, kak long memang ada offer dia untuk belikan suplemen memandangkan tempat kerja ayah kak long ni 3 tingkat dan asyik turun naik tangga..tapi ayah kak long menolak..hehe...dia tak suka makan ubat..kalau demam pun, amatla susah nak minta dia makan ubat yang doktor bagi..

Tapi senario di atas telahpun berubah...

Sejak kak long mengeposkan OMEGA GUARD dan OSTEMATRIX...kini hanya senyuman di bibir ayah...walaupun pada mulanya ibu kak long memaksa dia makan tapi seka…

Pengalaman dengan anak yang Ekzema

Anak kak long yang sulung, Anas zikry..memang ada eczema sejak dari bayi..bermula dari pipi yang kononnya ruam susu..lama kelamaan..kawasan pipinya yang montel semakin kemerah-merahan dan kering dan menggelupas...

Macam-macam petua yang kak long dah buat..letak gincu kat pipi yang ruam tu (terpaksa beli gincu sebab kak long tak pakai...), sapu tepung ubi, letak bedak ammens dan pelbagai lagi..

Selain tu, ada juga doktor-doktor yang meminta kak long cuba menukar jenis susu untuk Anas...buat pengetahuan semua, anak sulung kak long memang tidak menyusu badan secara eksklusif..masa tu kak long memang agak jahil tentang penyusuan susu ibu..(suatu masa dulu..kini tidak lagi..)...Kalau ikutkan dari semahal-mahal susu hinggalah ke semurah-murah susu..dari hypoallergenic formula milk...lactose free...susu kambing...hampir kesemua jenama susu formula kak long dah cuba tapi hasilnya tetap sama..

Kak long kemudian, berjumpa dengan seorang pediatrik..dan menurutnya..ekzema terjadi mungkin kerana a…

Set TERLARIS....SET 3M..Making More Milk...

Image
Kak long mula-mula jatuh cinta dengan Shaklee selepas mencuba Set B ~ Set penyusuan yang fofular tu...tak lama lepas tu kak long upgrade set B ke set E...yang ada tambahan kalsium..

Kesan lepas amik kalsium/ ostematrix ni memang best..yang paling ketara sakit pinggang kak long semakin pulih...then bila kak long mengepam..alhamdulillah kuantiti semakin meningkat...syukur...

Kemudian kak long menambah ESP @ soy protein dalam diet kak long...dan hasilnya superb!!! Gabungan Set B + Kalsium + Protein = MARVELLOUS!!!

Kenapa Marvellous...komposisi utama susu ibu adalah protein dan kalsium jadi dengan menambah suplemen kalsium dan protein ke dalam diet seharian, ia bermakna kita telahpun mengisi keperluan susu ibu itu sendiri...Apatah lagi dengan mengikut jadual pengepaman yang betul, maka kesan pengambilan SET 3M ini lebih ketara....

Jom kita ikuti apa kata seorang ibu ini selepas mengamalkan SET 3M...



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These pro…

Kenapa Berkira? Kesihatan Anak Lebih Utama...

Image
Kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terkira...kita hanya menghargainya apabila kita sakit...Sebab tu antara salah satu peringatan yang diberi adalah...INGAT SIHAT SEBELUM SAKIT...

Begitu juga dengan kesihatan anak-anak kita....tidak salah jika kita melaburkan sedikit untuk kesihatan mereka..apatah lagi..baru-baru ini kita dikejutkan dengan penularan penyakit AGE gastroenteritis..

Jadi..apa kata kalau korang cuba SET PERMATA HATI yang kak long sediakan khas buat anak-anak yang berusia 1 tahun ke atas...

Apa istimewanya SET PERMATA HATI ni...set ini mengandungi MEALSHAKES SHAKLEE dan OMEGA GUARD...

Mealshakes ~ campuran 19 vitamin dan mineral serta protein dan kalsium yang lengkap buat kanak-kanak....sangat sesuai dijadikan sebagai sarapan pagi ataupun pengganti snek yang berkhasiat...Ibu bapa yang menghadapi masalah dengan anak-anak yang memilih makan...maka Mealshakes adalah alternatif terbaik...


Omega Guard ~ merupakan minyak ikan terbaik dunia...Mengandungi satu rangkaian penuh 7 …

Kesan Hebat dengan Shape-Up Programme

Image
Korang tentu dah dah tau apa yg ada dalam Shape-Up programme (bagi yang belum tau...boleh rujuk entry ni)

Kak long nak berkongsi pula beberapa testimoni pengguna yang dah mencuba sama ada keseluruhan set atau sebahagian set mengikut bajet mereka...Jom kita kongsikan..


Haidawati Abd Rashid: Baru 2 bulan ambil Herb lax, lecithin dan cinch shake....dari baju saiz 50 dah boleh pakai saiz 46 arini..ni yang lagi semangat nak tersukan ni...Alhamdulillah...
dan ini testimoni kedua...

Pelanggan Zabrina telah mengambil lecithin, fiber (4kali minum), cinch (2 kali minum) dan herblax...telah mengalami perubahan dari segi penurunan inci...lebih banyak baju yang dulunya ketat kini mula longgar dan sudah boleh memakai seluar jeans yang berjenama
Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

Jika diperhatikan vitamin asas pengawalan berat badan yang mereka ambil adalah:

i) Lecithin
Mengapa perlu kepada lecithin? Lecithin berfungsi untuk memecahkan l…

Kurangkan Komplikasi Ketika Hamil dan Bersalin dengan KALSIUM

Image
Alhamdulillah...syukur padaNya kerana masih diberikan kesempatan untuk terus bernafas lagi...

Pagi-pagi lagi kak long dah mula surfing...(sementara anak-anak belum bantgun lagi..)..biasanya pagi-pagi ni kak long suka buka akhbar online..dan pagi ni ada satu artikel yang menarik untuk dikongsikan dengan kalian terutamanya ibu-ibu yang hamil..



Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my
APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang.

Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka. Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan …