Friday, March 29, 2013

PERSIAPAN UNTUK BABY - 2ND SERIES

Semalam kak long bercerita tentang persiapan kak long nak menyambut baby ke-3 ni kan... Hari ni kak long nak share pula apa persiapan bagi mereka yang nak menyambut kelahiran sulung... Macam kak long, banyak yang kak long guna semula dari abang-abang (Anas & Muaz) jadi bajet mungkin agak rendah berbanding mereka yang menunggu kelahiran pertama...

So ini antara senarai semak yang anda perlu sediakan ye bakal-bakal ibu di luar sana:

Kak long olahkan sedikit dari artikel Pa&Ma.

Pakaian bayi
Pakaian asas ialah:
Baju lengan pendek
Baju lengan panjang
Seluar pendek
Seluar panjang
Barut
Sarung kaki
Sarung tangan
Kain bedung
Topi
Lampin
Lampin pakaian buang atau lampin kain moden
Pelapik lampin (jika anda menggunakan lampin kain moden)
Tisu basah
Alas atau pelapik untuk menukar lampin
Beg lampin (digunakan untuk mengisi lampin ketika keluar dari rumah)

Set mandian
Besen mandi bayi
Tuala mandi
Tuala muka
Cecair mandian
Syampu

Set penjagaan bayi
Losen bayi
Minyak bayi
Bedak bayi
Sikat atau berus rambut
Minyak telon
Alat pemotong kuku
Kapas muka
Krim ruam lampin
Termometer digital

Tidur
Tilam
Bantal kepala
Bantal peluk
Cadar
Selimut

*Jika anda ingin tidur bersama bayi (co-sleeping) untuk lebih menjayakan penyusuan susu ibu, maka katil bayi atau buaian bukanlah satu keperluan

Senarai di atas hanyalah untuk keperluan asas, bagi barang-barang di bawah ini:

i) car seat
ii) stroller
iii) buaian / bouncer
iv) baby wrap / carrier

Terserah pada anda nak membeli atau tak... macam kak long, antara yang wajib ada adalah CAR SEAT dan BABY CARRIER (wrap/sling/ssc).. Kenapa ia WAJIB?

CAR SEAT ~ kak long yang biasanya jadi driver untuk anak-anak ke sekolah dan ke rumah pengasuh..en hubby biasanya menunggang motosikal..jadi jika kak long sedang memandu maka sebaik-baik pilihan adalah dengan meletakkan baby dalam CAR SEAT... lebih selamat dan hati kak long lebih tenang... Alhamdulillah sejak Anas lagi, CAR SEAT yang ada ni dah banyak berjasa..sangat-sangat berbaloi meiliki CAR SEAT ni..

BABY CARRIER ~ kak long orangnye sangat ringkas...dengan baby carrier, selain mudah dibawa, ia juga tak memerlukan ruang penyimpanan yang besar seperti stroller. Selain itu, ia lebih ringan dan mobile.

Car seat dan baby carrier boleh dibeli sebelum bayi lahir atau selepas itu, bergantung pada bajet anda. Yang penting jika ingin membeli untuk digunakan seawal hari pertama kelahiran, pastikan ia sesuai untuk newborn.

Sekian perkongsian kali ini.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, March 28, 2013

PERSIAPAN UNTUK BABY

Salam semua...

petang ni, kak long just nak buat entry yang santai-santai je...penat lak korang asyik baca entry yang berinformasi kan...heheheh

minggu depan, kandungan kak long mencecah usia 28 minggu..kalau ikut kiraan bulan..dalam 7 bulan macam gitu lah kan..so apa preparation kak long ye untuk baby yang baru ni..



i) pakaian baby ~ keluarkan semua baju-baju anas dan muaz ketika baby dulu (termasuk barut & bedung) ~ kena buat pengasingan supaya senang yang mana boleh dipakai ketika berpantang atau ada baju yang sesuai bila baby dah bertambah besar...
(ikut pengalaman yang lepas-lepas..baby kak long xmuat nak pakai baju newborn...almaklum lahir-lahir dah 3.4 kg ke atas jadi saiz newborn sangat tak sesuai...tapi kak long tetap standby sepasang dua)


ii) Cloth diaper/ disposable diaper ~ untuk permulaan dan semasa berpantang, biasanya kak long aka gunakan disposable diaper...then bila rasa badan dah kuat after sebulan, baru start berCD..bukan susah pun kan...
jadi antara yang perlu dibuat adalah cek semula CD muaz...nak tgk yang mana ok yang mana dah koyak-koyak... sambil tu tengah mencuci mata juga ni nak beli CD baru..kalau masa muaz dulu beli semua yang plain (seperti gambar di atas)..ingatkan kali ni nak beli yang printed...rasa-rasanya ada yang dah berkenan tapi kena tengok-tengok bajet gak.. (tengah dok usya CD kat http://sweetlunashop.blogspot.com/ )


iii) keluarkan gajet penyusuan ~ kak long memang pakai Avent manual sahaja semasa menyusukan muaz..ada gak beli Spectra 3 tapi tak serasi dan Spectra 3 tu pun selamat pada adik ipar.. so tengah berfikir-fikir nak beli yang Avent twin electric atau Avent single electric atau just pakai yang ada ni... kena tengok spare part Avent ni gak..mana tau ada yang dah rosak ke kan..
iv) selain breastpump, kena beli jugak cooler bag yang baru..yang lama tu dah jadi tukun tiruan..cukuplah berjasa 3 tahun ++ masa muaz dulu... icepack masih ada tapi mungkin kena tambah juga..bergantung pada keadaan..botol untuk transfer susu pun kena cuci dan sterilize semula...pastu kena standby plastik untuk storage ebm juga..


v) diaper bag ~ masih boleh recycle diaper bag Muaz..dah jimat dah ni


vi) alat mandian & toiletries dan sewaktu dengannya ~ bath tub dari zaman anas masih elok dan boleh diwariskan pada baby...jadi yang kena beli adalah toiletries yang memang consumables..ini termasuklah baby wipes...

So rasa-rasanya cukup dah persiapan untuk baby kot...in shaa Allah..akan dipercukupkan dari masa ke semasa...

Nanti kak long buat entry khusus persiapan untuk ibu-ibu yang bakal bersalin pula ye...

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Testimoni Pengguna ~ KEHEBATAN OSTEMATRIX

Beberapa hari ni, kak long dah dok bercerita tentang kepentingan kalsium serta KELEBIHAN OSTEMATRIX (produk kalsium magnesium dari SHAKLEE).

Jadi hari ni kak long nak berkongsi dengan kalian beberapa testimoni pengguna-pengguna yang dah mencuba OSTEMATRIX dan mendapati hasilnya menakjubkan!!

TESTIMONI 1 ~ KEKEJANGAN & KEBAS KAKI


TESTIMONI 2 ~ BABY MUDAH MELAWAS


TESTIMONI 3 ~ IBU MENYUSU (SUSU MENCURAH SEHINGGA CADAR LENCUN)


TESTIMONI 4 ~ TIADA SAKIT BELAKANG, SAKIT GIGI HILANG


TESTIMONI 5 ~ ALAHAN HAMIL



Jadi siapa kata OSTEMATRIX hanya untuk tulang dan gigi sahaja..
Ia adalah produk yang pelbagai khasiat!!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Wednesday, March 27, 2013

OSTEMATRIX bantu ATASI SUKAR TIDUR

Selalu tak u olls rasa mengantuk sangat tapi bila dah baring, tak boleh nak lelapkan mata?

Atau dah masuk tidur tetapi sering terjaga dan susah nak tidur semula...

Ada yang beranggapan ini adalah suatu penyakit yang dikenali sebagai insomnia... sebenarnya pengertian insomnia itu sangat luas dan banyak faktor yang terlibat..

Jadi adakah cara nak mengelakkan berlakunya gangguan tidur pada waktu malam ni?

Pengambilan OSTEMATRIX sebelum tidur sangat membantu mereka yang mengalami kesukaran tidur di waktu malam. Macam kak long ni, sejak mengandung ni, memang senang terjaga apatah lagi dengan usia kandungan yang semakin menua, maka kesukaran lebih jelas. Namun syukur, dengan pengambilan OSTEMATRIX yang konsisten setiap hari sebelum tidur, kak long berjaya mendapat rehat yang secukupnya..

Jom kita baca pula testimoni di bawah ini, bagaimana OSTEMATRIX membantu masalah sahabat kita ni...


credit to: ummuainansupermom.blogspot.com 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Secara saintifiknya, OSTEMATRIX yang mengandungi rumusan KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D & FOSFORUS ini membantu memberi kerehatan pada otot dan tubuh badan yang aktif seharian.

Pengambilan 2-4 tablet OSTEMATRIX telah mencukupkan jumlah pengambilan kalsium sehari. Pengambilan ini sangat digalakkan sebelum tidur. Bagaimana kandungan dalam OSTEMATRIX ini membantu masalah tidur?

Kalsium ~ berfungsi menstabilkan tekanan darah. Tekanan darah yang stabil mengelakkan stress, menimbulkan rasa relaks dan memudahkan tubuh berehat

Magnesium ~ mencegah berlakunya kekejangan otot yang disebabkan oleh aktiviti seharian

Fosforus ~ bertindak bersama kalsium dalam meregulasi pergerakan otot dan relaksasi otot.

Bahan-bahan lain di dalam OSTEMATRIX dapat mengurangkan stress dengan mengendalikan kadar glukosa darah dalam tubuh, meredakan ketegangan saraf, serta membantu pembentukan serotonin dan hormon melatonin.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

20 KISAH KALSIUM UNTUK KANAK-KANAK





Kalsium merupakan nutrien penting untuk pembentukan tulang, pembinaan sel-sel dan perjalanan sistem tubuh manusia. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, teruskan bersama 20 cerita menarik tentang kalsium ini.
  1. Kalsium merupakan mineral penting dalam tubuh dan hampir semua kalsium (99%) terdapat pada tulang. Bahagian badan lain seperti gigi, plasma darah, cecair selular dan tisu lembut turut mengandungi kalsium.
  2. Kalsium perlu untuk proses pembekuan darah, penghantaran tindak balas saraf, membekalkan tenaga untuk jantung dan untuk kontraksi otot.
  3. Keperluan kalsium tinggi semasa di peringkat baligh dan remaja seseorang.
  4. Pengambilan kalsium yang tidak mencukupi, penyerapan kalsium yang rendah dan kehilangan kalsium boleh mengurangkan pemendapan mineral pada tulang seterusnya menyebabkan kekurangan jisim tulang.
  5. Bagi kanak-kanak, keperluan kalsium sangat penting untuk pembentukan dan menguatkan gigi serta kuku.
  6. Pengambilan kalsium yang mencukupi juga perlu untuk membina asas tulang yang kuat dan mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari kelak.
  7. Kanak-kanak berusia di antara satu hingga tiga tahun disarankan agar mengambil lebih kurang 500mg kalsium setiap hari. Manakala, bagi kanak-kanak berusia empat hingga lapan tahun, mereka memerlukan kira-kira 800gm kalsium sehari.
  8. Oleh kerana susu kaya dengan kalsium, kanak-kanak perlu minum susu secukupnya setiap hari agar dapat memenuhi keperluan kalsium hariannya.
  9. Pengambilan kalsium terbaik ialah dengan minum susu. Keadaan semula jadinya dalam bentuk cecair memudahkannya diserap oleh tubuh.
  10. Segelas susu boleh memberikan anak anda kira-kira 250mg hingga 500mg kalsium. Jadi, pastikan anak anda minum dua gelas susu sehari untuk memberikan mereka kalsium yang mencukupi setiap hari.
  11. Bagi kanak-kanak yang tidak gemar minum susu, ibu bapa perlulah mencari alternatif lain yang dapat membekalkan kalsium pada anak.
  12. Makanan yang kaya dengan kalsium selain susu ialah keju, yogurt, tauhu, brokoli, roti gandum penuh dan susu soya.
  13. Kini, ada banyak makanan seperti bijirin sarapan pagi dan biskut telah diperkaya dengan kalsium. Lihatlah label makanan tersebut untuk mengenal pasti kandungan kalsium yang ada di dalamnya.
  14. Untuk penyerapan maksimum ke dalam tulang, kalsium hendaklah diambil bersama vitamin D.
  15. Kekurangan kalsium pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyakit ‘rickets’.
  16. Kalsium tidak digalakkan diambil bersama produk yang tinggi lemak seperti coklat kerana asid ‘oxalic’ yang ada dalam coklat akan bertindak balas dengan kalsium lalu membentuk batu karang.
  17. Tahu kah anda bahawa secawan susu kambing mengandungi 327mg kalsium.
  18. Kalsium dalam tulang tidak sentiasa kekal di dalamnya. Sel-sel tulang sentiasa melakukan proses penggantian kalsium. Kalsium dalam tulang turut diambil sekiranya badan tidak memperolehnya daripada sumber makanan.
  19. Kalsium yang dikunyah atau dicairkan akan lebih mudah diserap.
  20. Untuk kekalkan tulang dan gigi yang kuat pada anak, berikan mereka snek yang kaya dengan kalsium dan hidangkanlah makanan bersama susu.

sumber: http://pama.karangkraf.com/kanak-kanak/20-kisah-kalsium-1.84045 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Tuesday, March 26, 2013

ANDA ADA GEJALA-GEJALA INI?

Adakah anda mempunyai gejala yang berikut?

Kejang otot

Kebas dan rasa mencucuk sekeliling tangan dan kaki
Wheezing (pernafasan seperti wisel)


Keletihan

Rambut kasar

Kuku rapuh


Kulit kering (Psoriasis)



Tumit pecah dan kasar




Jika anda mengalami salah satu tanda-tanda di atas, KEMUNGKINAN BESAR ANDA KEKURANGAN KALSIUM!

Fikir-fikirkan semula, adakah pemakanan harian anda dilengkapi dengan kalsium?

Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com