KALSIUM & VITAMIN D MENGHALANG TULANG RAPUH


Secara umunya, kita semua tau fungsi kalsium. Kalsium menyokong stuktur tulang dan gigi. Selain itu, ia juga penting dalam pengawalaturan pengecutan otot, pembekuan darah dan fungsi saraf. Dalam sistem pencernaan kita, proses peristalsis memerlukan kalsium bagi memastikan otot-otot usus mengecut dan mengembang dengan efisien.


Sumber utama kalsium datang daripada susu dan hasil tenusu. Namun masih terdapat juga pilihan makanan lain yang tinggi dalam Kalsium termasuklah ikan dengan tulang lembut seperti sardin dalam tin dan ikan bilis, kacang dan kekacang seperti dal kuning, brokoli, kangkung dan kai-lan serta produk yang diperkuat dengan Kalsium seperti dadih dan bijirin sarapan.

Bagaimana Kalsium dan Vitamin D Bertindak dalam menjaga Kesihatan Tulang?Kalsium yang lengkap mengandungi  2 unsur ini iaitu MAGNESIUMVITAMIN D & FOSFORUS.

Vitamin D meningkatkan penyerapan Kalsium dan Fosforus serta membantu mengawalatur penyimpanan Kalsium dan Fosforus di dalam tulang. 
Ini membantu mengekalkan penyimpanan mineral di dalam tulang. 
Kekurangan Vitamin D mengurangkan penyerapan Kalsium dan penyimpanan mineral di dalam tulang, lantas menyebabkan tulang menjadi lembut dan tidak sempurna. 

Situasi tulang lembut dan tidak sempurna ini dikenali sebagai penyakit RIKET untuk kanak-kanak manakala
`osteomalasia dalam orang dewasa. 
Sumber Vitamin D boleh diperolehi daripada minyak hati ikan, kuning telur dan produk tenusu yang diperkuat dengan Vitamin D.
Vitamin D boleh dihasilkan di dalam badan melalui tindakan cahaya matahari ke atas kulit. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

TIPS BERSEDEKAH LEBIH KREATIF

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI