Monday, June 30, 2014

NYAHTOKSIN ketika BERPUASA

Salam sayang

Hari ni kak long nak share dengan korang satu artikel berkaitan NYAHTOKSIN ketika berpuasa dengan produk SHAKLEE.

Selamat membaca



 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Berpuasa dan menyusukan

Salam sayang

Alhamdulillah Ramadhan yang dinanti mucul jua.. Hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa... Bagaimana hari pertama berpuasa semalam?

Kak long dah melalui beberaapa fasa berpuasa sehingga ke hari ini. Ini termasuklah fasa hamil ketika berpuasa, berpantang dan berpuasa serta menyusukan dan berpuasa.

Antara yang sangat mencabar adalah apabila melalui fasa penyusuan dan berpuasa (pada pengalaman kak long). Seorang ibu perlu menyediakan bukan setakat persediaan dirinya namun untuk bayi yang bakal disusukan.

Setiap bayi mempunyai pola penyusuan yang berbeza. Berdasarkan pengalaman kak long ketika menyusukan Muaz dan Hanis, kedua-dua mereka sangat berbeza. Muaz biasanya akan menyusu setiap 3 jam sekali atau sekurang-kurangnya 2 jam sekali. Senang sebab jadual Muaz lebih teratur dan sebagai ibu kak long lebih bersedia.

Namun sebaliknya untuk Hanis. Hanis menyusu dengan lebih kerap.. Boleh dikatakan setiap jam pasti akan datang dan menyusu 10-15 minit setiap sesi. Pertama kali kak long melalui jadual penyusuan yang berterabur namun Alhamdulillah, kak long masih diberi kekuatan untuk meneruskan puasa semalam.

Jadi hari ni kak long nak kongsikan sedikit tips bagaimana kak long menghadapi penyusuan ketika berpuasa

1) Pastikan malam sebelum puasa dah mula minum air secukupnya iaitu lebih kurang 3 Liter sehari semalam. Kak long memang standby 1 bekas air di bilik tidur jadi ia memudahkan.


2) Ketika bersahur, ambil makanan berat. Menu wajib kak long adalah nasi. Selain tu, boleh top up dengan segelas minuman oat dan yang pasti TRIPPLE GEM memang minuman wajib ketika bersahur.


3) Makan kurma sekurang-kurangnya 3 biji ketika sahur dan 3 biji ketika berbuka. Tenaga yang sangat luarbiasa. Biasanya kurma ni jadi kudapan kak long... 3 biji tu sikit sangat.


4) Kak long berbuka dengan kurma dan minuman manis. Dan selepas solat, WAJIB MAKAN NASI. Jika hari biasa, kak long memang kurangkan makan nasi namun tidak ketika berpuasa. Jangan risau sebab sebelum tidur, memang kak long amalkan OMEGA.


5) Pengambilan vitamin asas seperti Vitalea, Vitamin C, B complex, Ostematrix, Alfalfa dan Vitamin E masih diteruskan cuma kak long pecahkan ikut masa iaitu selepas bebuka, sebelum tidur dan selepas bersahur. Jangan pernah miss makan vitamin sebab ibu menyusu sangat perlukan vitamin tambahan.

**semua gambar di atas ihsan dari Google Image

Lepas ni kak long nak share bagaimana jadual pengepaman kak long pula ye... (tengah cuba-cuba tukar jadual heheh)


 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

VITAMIN E UNTUK KITA SEMUA

Salam sayang

**Ini adalah pinned post. Sila scroll ke bawah untuk entry terkini

Alhamdulillah, Jun 2014 dah mula menjengah. Hampir setengah tahun 2014 telah kita lalui.

Bila bulan baru, tentu ramai yang tertanya-tanya apakah PROMOSI SHAKLEE JUN 2014.

Khusus untuk semua pembaca rahsiasihat.com, PROMOSI JUN 2014 adalah....


Nantikan entry-entry berkaitan VITAMIN E yang akan kak long kongsikan dengan kalian

Tungguuuuuu....


 
 Nur Adha
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, June 18, 2014

Bila DEMAM & ASMA bersatu ~ NUTRITIONAL HEALING

Salam sayang dari kak long sekeluarga

Apa khabar kalian??? Syukur, kak long memperolehi semula sedikit kesihatan dan kekuatan untuk kembali menulis di ruangan rahsiasihat.com ini.

Bermula dari minggu terakhir cuti sekolah, En Demam mula menziarahi kami sekeluarga...bermula dari en suami kemudian anak-anak dan ahli keluarga yang terakhir adalah kak long (penutup yang agak lama).

Mungkin keadaan cuaca dan sedikit penat fizikal kerana berulang alik Sitiawan-Seremban menjadi punca namun sakitkan antara tanda kita disayangi Tuhan :)

Sepanjang sakit ni selain ke klinik (untuk mengambil MC hehehe) kak long menggunakan kaedah NUTRITIONAL HEALING.

Macamana NUTRITIONAL HEALING ni? Mudah sahaja iaitu dengan menggunakan set suplemen Shaklee.

Apa yang kak long ambil sepanjang kak long Demam & diserang Asma? Ni senarainye ye (mungkin boleh jadi panduan buat kalian)

i) ESP - pentingnya protein kerana badan kita memerlukan sel yang sihat. Pengambilan ESP dari hasil protein tulen mempercepatkan pembaikpulihan sel (biasanya kak long amik 1-2 sudu sehari, namun ketika sakit kak long amik maksimum 3 sudu sehari)

ii) Performance Drink - ia bagus untuk mengelakkan dehidrasi. Memang jadi minuman rasmi sepanjang demam sebab tak lalu nak minum air kosong. Sangat membantu kak long dalam penyusuan dan menyelesaikan kerja rumah yang ringan

iii) Omega - suplemen WAJIB untuk asma...sebelum ni kak long amik berselang dengan lecithin namun sepanjang sakit ni, setiap hari 3 biji selepas lunch. Dada rasa kurang ketat, kahak cair dan mudah bernafas

iv) Vitamin C 500mg - antara yang membantu meningkatkan imuniti, kak long amik 6 biji sehari, 2 biji setiap lepas makan...macam banyak tapi bila sakit, vitamin C sangat mudah dimusnahkan oleh kepanasan suhu badan kita.

v) Garlic - sangat suka dengan Garlic sebab ia memudahkan kak long membuang kahak keluar. Si hanis yang turut demam, cepat sembuh dari selesema selepas kak long mengambil Garlic 2biji sehari

vi) Nutriferon - yang ni setiap kali demam memang makan dia dulu... Untuk anak-anak kak long berikan 1 sachet setiap hari sehingga sembuh, namun untuk kak long sendiri, 4 sachet sehari...nak kena berkongsi dengan hanis pula sebab dia masih menyusu

vii) Vivix - kak long amik setiap hari sebaik sahaja asma menyerang (hanya 1 sudu KFC yang kecil tu). Bagus untuk memanaskan badan (Ibu menyusu tidak digalakkan ye tapi jika nak mencuba atas risiko sendiri).

viii) B complex & Ostematrix - yang ni memang wajib amik seperti biasa. 

Alhamdulillah, menampakkan kesan yang semakin positif. Kak long nak mengurangkan kebergantungan pada ubat-ubatan moden jadi alternatifnya adalah dengan suplemen. Tapi pada masa yang sama Madu dan Kurma adalah menu wajib kak long sepanjang kak long demam.

p/s: Ni tengah mencari Madu Sidir yang dari Yemen tu...korang ada kenal sesape yang jual ke...boleh bagi contact number??





Berminat nak mencuba produk Shaklee? Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, June 12, 2014

VITAMIN CINTA ~ Bacaan khusus suami isteri

**peringatan...untuk bacaan suami isteri sahaja**

Produk yang kak long maksudkan adalah VITAMIN E.

Jika anda atau pasangan anda sering sakit atau bekerja terlalu kuat atau dalam keadaan tertekan sehingga menyebabkan kehidupan dan kesihatan seks anda terganggu, mungkin Vitamin E mampu membantu mengatasi masalah anda. 

Apa kebaikan Vitamin E untuk kesihatan seksual?

Bagi kaum lelaki, pengambilan Vitamin E selama seminggu secara konsisten dipercayai membantu dalam perkara-perkara berikut:
a) lebih banyak tenaga seksual
b) lebih keras
c) ereksi lebih lama
d) mudah teransang apabila disentuh
e) kepuasan seks yang lebih kuat dan kerap. 

Kebanyakan wanita yang mengambil vitamin E untuk sekurang-kurangnya 3 bulan didapati terdapat peningkatan terhadap keinginan terhadap seks, mudah teransang, lebih  sensasi, pelinciran yang lebih baik, dan tahap klimaks yang tinggi. 


Pengambilan Vitamin E bukan sahaja untuk kesihatan seks anda malah turut merangkumi kesihatan keseluruhan anda




Jika anda mahu mencuba vitamin Shakle...
Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Wednesday, June 11, 2014

BAGAIMANA NAK MEMILIH VITAMIN E YANG BETUL

Salam sayang

Vitamin E biasanya hadir dalam 2 bentuk sama ada semula jadi atau sintetik.Vitamin E semula jadi lebih baik diserap di dalam badan berbanding bentuk sintetik. 

Untuk mengetahui sama ada VITAMIN E itu semula jadi atau sintetik adalah dengan melihat pada label vitamin tersebut. Vitamin E semulajadi berlabel dengan "d-alpha-tokoferol" manakala untuk sintetik labelnya adalah "dl-alpha-tokoferol".

Apa beza antara sintetik dan semulajadi?

Vitamin E semulajadi - d-alpha-tokoferol 1mg = 1.5 IU

Vitamin sintetik E - dl-alpha-tokoferol 1mg = 1.0 IU

Berdasarkan jadual kesetaraan di atas, kita boleh melihat yang Vitamin E semulajadi adalah 1.5 kali lebih berkesan berbanding sintetik. 

sumber

 Jangan risau ye sebab 
VITAMIN E SHAKLEE didatangkan dalam bentuk semulajadi
Yang lebih baik, Vitamin E Shaklee dilengkapi dengan unsur SELENIUM. 
Unsur selenium inilah yang meningkatkan penyerapan Vitamin E dalam badan kita.

Jadi anda dah tau Vitamin E mana yang ingin dibeli? Kak long sudah... 

Ingin mencuba keberkesanan Vitamin E Shaklee? Dapatkan hanya dari kak long


 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, June 10, 2014

LECITHIN & KULIT CANTIK

Salam sayang

Biasanya kita cuma dengar LECITHIN adalah EJEN PENCAIR LEMAK. Jarang sangat orang kata nak kulit lawa amik LECITHIN.

Namun apabila Pengacara Jemputan ketika Majlis Makan Malam Shaklee berkata yang pengambilan LECITHIN membantu menghasilkan KULIT yang CANTIK, membuatkan kak long tak senang duduk.

Hasil dari pencarian, maka inilah antara info yang boleh kak long kongsikan dengan kalian.

Lecithin membantu dalam pembentukan membran sel
Lecithin membantu memberi kelembapan pada kulit
Lecithin adalah salah satu nutrien yang menjadikan kulit lebih halus
Lecithin membantu mengaktifkan metabolisme sel
Lecithin sebagai ejen anti-penuaan




 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, June 9, 2014

Bidadari Syurga

Salam sayang

Hari pertama dalam minggu kedua bulan Jun... Masih dalam mood cuti sekolah walaupun kak long bekerja.. Alhamdulillah semalam dapat juga kak long sekeluarga meluangkan masa bersama-sama ibu dan ayah... Perjalanan yang tidak dirancang disebabkan kesihatan encik Suami namun perancangan Allah mengatasi segala-galanya...

Satu perasaan yang tidak dapat diungkapkan bila dapat bertemu dengan sepasang bidadari syurga ini. 

Semalam, secara rasminya kedua-dua ibu dan ayah kak long telahpun menetap di Seremban. Perpindahan dari Johor ke Negeri Sembilan in shaa Allah akan membawa banyak hikmah buat kita sekeluarga.

Lepas ni, makin dekatlah dan semoga semakin mudahlah kami ingin menjenguk bidadari syurga kami ini.



 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, June 6, 2014

RAHSIA ~ TIDUR DALAM GELAP

Salam sayang

Petang ni kak long nak berkongsi info berkaitan Rahsia Tidur Dalam Gelap. Banyak kebaikannya rupanya dan salah satunya mampu menjadikan berat badan kita ideal. Nak tahu rahsia yang lain-lain..jemput baca artikel yang kak long pinjam dari sini


Matikan lampu ketika tidur, tinjauan Sains dan pesanan Rasulullah SAW


Semakin malam semakin gelap tubuh kita akan merasa lelah dan mengantuk. Ini jelas wajar, sintesis dan sekresi hormon melatonin oleh kelenjar pineal meningkat seiring dengan semakinnya malam.

Hormon inilah yang menyebabkan kita menjadi mengantuk di malam hari. Fungsi dari rasa kantuk adalah sebagai isyarat positif tubuh agar segera mengistirahatkannya. Hormon yang mempengaruhi irama sirkadian ini kemudian akan menyesuaikan sehingga terjadi penyegerakan antara kitaran tidur dengan kitaran pergantian siang dan malam di alam sekitar.


Dari Jabir Bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:

"Matikanlah lampu-lampu diwaktu malam jika kamu hendak tidur, dan tutuplah pintu-pintu, bekas serta makanan dan minuman kalian. (HR. Bukhari dan Muslim)

Seorang biolog, Joan Roberts mencari rahsia setelah melakukan percubaan pada haiwan. Ketika haiwan tersebut diberi cahaya buatan pada malam hari, melantonin nya (salah satu hormon dalam sistem kekebalan yang mampu memerangi dan mencegah berbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat) menurun dan sistem kekebalan tubuhnya lemah.

Rupanya, cahaya Lampu - seperti juga TV - menyebabkan hormon menjadi sangat lelah. Keadaan malam yang gelap diam-diam bekerjasama dengan tubuh. Hanya dalam keadaan yang benar-benar gelap tubuh menghasilkan melantonin. Sebaliknya, tidur dengan lampu menyala di malam hari - sekecil apapun sinarnya menyebabkan Pengeluaran hormon melantonin terhenti.

Tidur yang berkualiti dalam erti bahawa dalam selang masa selama kita tidur, otak kita benar-benar dalam keadaan berehat. Sinar cahaya saat kita tidur menjadikan kualiti tidur kita kurang baik, ini kerana sinar tersebut masih berperanan sebagai perangsang stimulator kerja otak.

Secara ilmiah, cahaya yang ada dalam bilik tidur akan menembus sampai bahagian mata kita walaupun dalam keadaan terlelap, sinar tersebut akan memasuki bilik stimulator yang nantinya direspon oleh otak. Dengan kata lain walaupun mata kita terpejam, tetapi jika ada cahaya yang bersinar maka otak kita akan bekerja untuk bertindak balas atau mengartikan cahaya yang masuk tersebut.

Tidur yang berkualiti di malam hari merupakan usaha pengoptimuman dalam detoksifikasi untuk meneutralkan toksin yang mengontaminasi tubuh. Detoksifikasi tubuh, terjadi terutama pada hati, tercapai optimum saat tidur. Mekanisme tersebut berkaitan erat dengan diproduksinya antioksidan sebagai penetral toksin. Pada tidur yang berkualiti, detoksifikasi hati dapat berjalan optimum, khususnya dalam pembentukan asid amino glutathione sebagai antioksidan yang meneutralkan stres oksidatif dan radikal bebas.


Mencegah Kanser Payudara
Tidur malam dalam bilik yang gelap benar-benar bermanfaat buat tubuh. Ahli biologi Joan Robert mengatakan tubuh baru boleh menghasilkan hormon melatonin ketika tidak ada cahaya. Hormon ini adalah salah satu hormon kekebalan tubuh yang mampu memerangi dan mencegah berbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat.

Malangnya, hormon melatonin ini tidak akan muncul jika orang tidur malam hari dengan lampu menyala. Adanya cahaya atau sinar membuat pengeluaran hormon melatonin akan berhenti.

Dengan mematikan lampu ketika tidur malam hari, bukan hanya menjimatkan tenaga tetapi juga meningkatkan kesihatan tubuh. Maka itu tidur malam sambil nonton TV juga sangat tidak disyorkan.

Pengamal kesihatan yang lain, Lynne Eldridge MD yang juga penulis buku 'Avoiding Cancer One Day At A Time' juga menuliskan perempuan buta 80 peratus lebih kecil terkena risiko kanser payudara berbanding rata-rata perempuan lain. Diduga faktor hormon melatonin yang banyak ditubuhnya kerana penglihatan yang gelap membuatnya punya daya tahan tubuh yang lebih tinggi.

Pentingnya tidur malam hari dengan mematikan lampu baru-baru ini juga diteliti oleh para saintis dari Inggeris dan Israel. Penyelidik mendapati ketika cahaya dihidupkan pada malam hari, boleh menyebabkan ekspresi berlebihan dari sel-sel yang dikaitkan dengan pembentukan sel kanser.

Para saintis mendakwa jika seseorang terbangun di malam hari dan menyalakan lampu selama beberapa saat, maka boleh menyebabkan perubahan biologi yang mungkin mengarah ke kanser.

Jika pada penelitian sebelumnya tidur malam dengan lampu terang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara dan kanser prostat. Maka pada penelitian terbaru ini menunjukkan paparan jangka pendek juga boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser.

"Orang-orang yang bangun di malam hari disyorkan untuk tidak menyalakan lampu. Kami percaya bahawa setiap kali menyalakan cahaya buatan pada malam hari akan mempunyai kesan pada biologi tubuh, kerana ini adalah mekanisme yang sensitif," ujar Dr Rachel Ben-Sclomo dari University of Haifa.

Dr Rachel menambah bahawa ini adalah penemuan terbaru dan masih sebatas penelitian pendahuluan. Namun kini ia dan pasukan tengah menganalisa wilayah ini secara lebih terperinci. Keputusan ini juga telah dilaporkan dalam jurnal Cancer Genetics and Cytogenetics.

Anak-anak yang tidur dengan lampu menyala berisiko mengidap leukemia.
Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, mengembara melintas zon masa, lampu-lampu jalan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang mengetuai kajian tersebut mengatakan "Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zat melatonin menurun ".

Jumlah anak-anak pengidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun didiagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan kira-kira 100 orang meninggal.

Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan pengeluaran melatonin di mana biasanya terjadi antara pukul 21.00 9 s / d pukul 20.00. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang mempunyai risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak terdedah kepada melatonin mempunyai risiko yang lebih rendah menghidap kanser. Maka orang-orang tua disyorkan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

sumber dari jurnalhajiumroh.com

 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970