Thursday, November 20, 2014

Jom KENALI BMI ANDA

Salam sayang 

Kak long pasti ramai di luar sana tu dah tahu apa itu BMI. Tapi pasti ada yang masih tercari-cari kan... Jadi kak long nak kongsikan di sini...

Indeks Jisim Badan atau (BMI) (Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. 

BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Jika korang nak tahu sama ada berat badan serta ketinggian korang itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, korang boleh kira BMI korang mengikut formula kat bawah ni:

Ukur berat badan korang dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):

BMI =                            berat(kg)
                                       ------------------------------
                                       tinggi(m) x tinggi(m)


Setelah mendapat keputusan BMI, korang bolehlah melihat carta di bawah bagi menentukan sama ada korang ni dalam kategori yang mana.

INDEKS JISIM BADAN - BMI

Nak lebih jelas... Kat bawah ni kak long tunjukkan contoh pengiraannya:

BMI =                         65 kg
                                                     -------------------------------              
                                      1.63 m x 1.63 m

=                24.46
=            Normal



Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970