Thursday, December 11, 2014

OSTEMATRIX ~ Teman Setia ketika KERJA LUAR KAWASAN

Salam Khamis buat semua pembaca rahsiasihat.com

Maaf sebab semalam tak ke udara heheh...ala ala DJ gitu kan...

Semalam kak long bekerja di luar kawasan maka tak dapat nak menjenguk lama rahsiasihat.com ni.

Biasanya kak long akan ke Shah Alam, salah satu destinasi luar kawasan yang kerap dituju. Akan betolak seawal subuh dan sampai semula ke rumah selewat tengah malam.

Memang sangat meletihkan namun pembantu setia kak long cik OSTEMATRIX tak culas melaksanakan tugas...




MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.

5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua.
Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.

6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, December 9, 2014

Audit & Shaklee

Salam sayang 

Tajuk macam takde kaitan kan... Sebenarnya memang banyak kaitannya

Kak long bertindak sebagai Document Controller (ni salah satu task yang diberikan) di tempat kerja hakiki kak long... Jadi selain dari mengadap operasi setiap hari, antara tugasan nya adalah mengadap para auditor pula. Kami di sini memandangkan tempat pemprosesan makanan, maka terdapat beberapa sistem yang WAJIB kami patuhi. Antara sistem persijilan yang ada termasuklah ISO9001:2008, FSSC 22000 dan HALAL.

Dengan adanya sistem-sistem ini, maka secara langsung AUDIT perlu dilakukan. Bila cakap je Audit...mesti ramai yang mengeluh. Maklumlah bila cakap mengenai audit, ramai yang menyangka ia adalah salah satu cara cari salah... Sebenarnya fahaman macam tu sangat tidak benar. Audit banyak membantu syarikat kak long dalam memastikan semua prosedur dipatuhi. Kalau tiada audit, lebih banyak ketidakpatuhan yang mungkin kita sedari atau tidak.





Kebiasaannya, ketika audit memang akan ada tekanan. Baik oleh pengaudit mahupun yang diaudit. Bulan November dan Disember memang bulan audit kak long. Jadi untuk menangani rasa ketidakstabilan emosi serta tekanan luaran dan dalaman, kak long akan mengambil B COMPLEX. Dan pilihan kak long pastinya B COMPLEX SHAKLEE.


Kenapa B COMPLEX? 

B COMPLEX Shaklee lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Antara kandungan vitamin B yang ada termasuklah B5 yang dikenali sebagai PANTOTHENATE.
B5 ini memang sangat dikenali sebagai VITAMIN ANTI STRESS

Kebiasaannya...kak long akan mengambil 1-2 biji sehari namun jika ada audit, extra dose sehingga 4 biji sehari. Jangan risau sebab B complex adalah vitamin larut air. Pengambilan perlu disertai dengan minum air kosong sekurangnya 3 Liter sehari untuk memastikan penyerapan adalah optimum.

Jika korang di luar sana sentiasa berhadapan dengan pelbagai kerenah yang menyebabkan korang STRESS... maka sangat elok pengambilan B Complex dimulakan.

Nak mencuba B COMPLEX Shaklee? Roger sahaja nombor di bawah


Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Friday, December 5, 2014

HANIS dan HFMD

Beberapa hari yang lepas, kak long ada memuatnaik status di FB kak long berkaitan si comel HANIS


Ada yang pm bertanyakan apa itu HFMD dan bagaimana kak long menanganinya.

Jadi petang ni akk long nak kongsikan dengan kalian apa itu HFMD atau nama panjangnya Hand, Foot & Mouth disease (penyakit Kaki, tangan dan mulut)


Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71)
Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. 
Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. 
HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri
Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

dipetik dari lama web rasmi www.moh.gov.my

Kak long turut membawa Hanis ke pakar kanak-kanak untuk memastikan tahap kesihatannya...menurut doktor tersebut tiada apa yang perlu dirisaukan melainkan jika selepas 3 hari, demam Hanis tidak kebah, Hanis perlu dibawa sekali lagi ke klinik.
Pakar tersebut sekadar memberi lotion untuk mengurangkan kegatalan dan krim untuk mengelakkan luka.

Lazimnya, untuk pesakit HFMD ini, hanya pastikan mereka mengambil air yang cukup untuk mengelakkan mereka dehidrasi, dan sangat digalakkan memberi makan makanan/ minuman yang sejuk seperti aiskrim vanila dan jus buah.

HFMD sangat mudah berjangkit terutamanya kepada kanak-kanak di bawah 8 tahun. 
Oleh sebab itu, sebaik sahaja kak long mengetahui yang Hanis kena jangkitan HFMD, semua cadar dan alat permainan kak long rendamkan di dalam Basic H. Lantai dimop 2 kali sehari menggunakan Basic H (sebelum ni kak long mop berselang hari). Basic H ni bagus sebab ia dihasilkan dari bahan organik dan tidak bertoksik.


Selain dari itu, kak long turut memberikan Hanis sebiji OMEGA GUARD setiap hari ketika dia tidak sihat. Pada kebiasaannya, seminggu 2-3 biji sudah memadai. Omega membantu meningkatkan imuniti Hanis di samping agen antiinflamasi. Bintik-bintik merah yang tumbuh di seleuruh badan Hanis sememangnya gatal namun dengan mengambil Omega, kak long nampak Hnais kurang menggaru. Malah selepas 3 hari, bintik-bintik yang tumbuh tu semkain berkurang dan mengering.


Dan hari ini, hari kelima Hanis dijangkiti HFMD, kesihatan Hanis semakin pulih dan Hanis semakin bijak... (Orang tua-tua kata...budak-budak demam nak dapat akal...) 



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, December 2, 2014

Ciri-ciri ISTIMEWA VITA-C 500mg SR

Salam sayang 

Tengah buat apa sekarang? Ada yang dah mula mengantuk ke mengadap kerja di depan mata tu.. Almaklum lepas lunch kan...

Kak long baru sahaja masuk ke ofis..tadi rehat agak lewat jadi kembali ke ofis pun agak lewat jugak lah... Kami di bahagian operation agak fleksibel jadualnya sebab itulah kadang-kadang jadual makan pun agak lari-lari

Okay.. kak long nak cerita sikit mengenai VITAMIN C SR yang memang produk paling fenomena suatu ketika dahulu..Ini adalah antara ciri-ciri ISTIMEWA VITA C SR


Vitamin C Sustained Release merupakan vitamin C yang pertama yang mempunyai ciri-ciri SUSTAINED RELEASE atau dalam bahasa ringkasnya sistem pelepasan masa. 
Ini bermaksud, dalam 1 tablet Vita C SR mengandungi 500mg, setiap jam hanya 100mg akan dirembeskan ke dalam tubuh badan kita. Jadi 1 tablet bertahan untuk 5 jam. 


Selain itu, Vitamin C SR juga diperhebatkan dengan Bioflavonoid. Berat setiap tablet Vita-C adalah 992mg. 
Yang menariknya setiap tabletSustained Release Vita-C ini mengandungi Ascorbic Acid 500mg yang ditambah dengan Citrus Bioflavanoid Complex 120mg. (7.5mg bagi setiap Lemon, Orange dan Grapefruits Bioflavanoids dan 7.5mg Hesperidin).
Apa manfaat Bioflavonoid ni? 
Bioflavonoid sangat efektif jika digandingkan dengn Vitamin C malah ia membantu meningkatkan keefektifan Vitamin C dalam badan. 



Mencari VITAMIN C yang mempunyai ciri-ciri istimewa di atas... Hanya Vita C keluaran Shaklee sahaja... Dapatkan segera dari saya atau klik  gambar Vitamin C di bawah 



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

PROMOSI BERGANDA - VIT C & VIT E

Salam sayang 

Promosi bulan baru kembali lagi... Kedua-duanya berkaitan kecantikan kulit, anti penuaan dan imun sistem

Nak tau ke apa promo bulan ni...



Dan yang seronok lagi.... Berganda-ganda seronoknya... Ada TWIN PACK... Sesuai untuk para pelanggan yang membeli untuk dikonsumsi sendiri


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970