Thursday, February 26, 2015

VITALEA & VITAMIN C ~ SERASI BERSAMA

Salam sayang 

Tajuk ala ala lagu Nurul & Ajai dolu dolu je kan

Sebenarnya memang betul pun tajuk tu... VITALEA & VITAMIN C memang SERASI BERSAMA

Kenapa kak long kata macam tu

Sebabnya VITALEA SHAKLEE ni diformulasikan bersama-sama dengan IRON @ ZAT BESI. Biasanya kalau ibu-ibu yang hamil bila kita pergi check up, antara vitamin wajib yang diberi adalah PIL IRON/ FERROUS

Penyerapan ZAT BESI ke dalam sel tubuh kita sangat efisien apabila diambil BERSAMA-SAMA ASCORBIC ACID @ VITAMIN C. Vitamin C membantu penyerapan zat besi sepenuhnya ke dalam sel

Semasa hamil, ZAT BESI adalah salah satu nutrien penting. Ini kerana:
  • Zat besi membantu otot ibu dan juga perkembangan bayi.
  • Ia boleh mengawal daripada anemia di mana sel darah merah terlalu kecil ataupun bilangannya sedikit. Sel darah ini penting untuk mengangkut oksigen untuk ibu dan bayi.
  • Zat besi juga boleh mengelakkan kelahiran pra matang dan kurang berat badan.
Ini juga antara sebab mengapa VITALEA dan VITAMIN C terdapat dalam SET HAMIL SHAKLEE


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, February 25, 2015

UNSUR RAHSIA DALAM VITALEA ~ KROMIUM

Salam sayang

Bila sebut je multivitamin ramai yang rasa ia adalah vitamin yang biasa... Tapi dalam Shaklee kami mempunyai MULTIVITAMIN yang memang lain dari yang lain...ia adalah VITALEA

Kenapa kak long kata ia luar biasa...ini kerana VITALEA mengandungi UNSUR RAHSIA iaitu KROMIUM

Sebelum kak long bercerita lanjut...Jom kita kenal dengan UNSUR KROMIUM ni

Apa kromium? 
Ia adalah logam mineral yang jumlahnya sedikit, baik dalam makanan mahupun pada tubuh manusia, tetapi sangat penting bagi kesihatan. 
Nutrien ini tergolong essential trace mineral ( mineral penting yang diperlukan dalam jumlah kecil ) 
Kita memerlukan KROMIUM dari sumber makanan keranan ia tidak dihasilkan di dalam tubuh 
KROMIUM diperlukan oleh hampir semua jaringan tubuh manusia, termasuk kulit, otak, otot, limpa, ginjal dan testis.


Di dalam VITALEA terdapat sebanyak 120mcg unsur KROMIUM.

Kandungan Vitalea Shaklee

Apa kepentingan KROMIUM ni ye...

i) KULIT 
Mereka yang berjerawat, KROMIUM membantu merawat jerawat dan mengurangkan jangkitan pada kulit

ii) DIABETES
Pengambilan glukosa berlebihan menyebabkan jumlah kromium boleh menurun. Kromium penting kerana ia membantu mengendalikan metabolisme insulin dan seringkali dianggap sebagai pengendali kadar gula darah. Jika pengambilan KROMIUM mencukupi, tubuh akan lebih efisien dalam mensintesiskan glukosa kepada tenaga. Tindakbalas insulin lebih efektif

iii) KOLESTEROL 
Unsur rahsia KROMIUM ini membantu proses pencernaan protein dan lemak. Ia boleh menurunkan kadar trigliserida dan sekaligus memperbaiki nisbah antara LDL dan HDL

Pengambilan VITALEA boleh diambil di waktu pagi 1 hingga 2 biji sehari. 

Sangat digalakkan untuk diambil bersama-sama VITAMIN C. Nak tahu kenapa? Tunggu entri selanjutnya


Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

CAWANGAN SHAKLEE JOHOR BAHRU BERPINDAH

Salam sayang 

Mungkin agak terlewat untuk kak long memberitahu namun better late than never kan...

Buat SID yang berada di Johor mahupun mereka yang berminat ingin mendapatkan produk Shaklee, cawangan Shaklee Johor Bahru telah pun berpindah ke premis di alamat seperti di bawah:

No 47, 49 & 51
Jalan Molek 3.20
Taman Molek
81100 Johor Bahru
Tel: 07-3507245
Fax: 07-3507804

Masih berada di taman yang sama cuma lokasi berbeza.


Jom kita jenguk-jenguk Cawangan Shaklee Johor Bahru yang baru ni....












Kelasss kan.... Dah macam HQ di Pinnacle tu...

Siap dengan training dan discussion room... Sangat bermanfaat bagi SID dan team mereka

Jemputlah jenguk CAWANGAN SHAKLEE JOHOR BAHRU yang baru ni ye

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, February 6, 2015

Tips Menangani Anak-anak Nakal

Salam sayang 


Biasakan dengan "ANAK NAKAL".

Pada kak long, kanak-kanak yang nakal adalah mereka yang kreatif dan bijak. Tapi adakala kenakalan mereka menyebabkan ibu atau ayah mula "naik angin". Jadi Kak long nak kongsikan beberapa tips untuk menangani anak-anak yang nakal ni

Sumber

Tips 1 ~ Pergi ke arah mereka

Biasanya kita cenderung untuk menjerit jika kita ternampak mereka melakukan perkara yang salah. Apa kata kita ubah dengan bergerak ke arah mereka, bercakap-cakap dengan lembut dan memberitahu perkara yang mereka lakukan adalah satu kesalaha

Tips 2 ~ Selalu mengulang nasihat

Lazimnya kita beri nasihat jika dah buat salah... Bila jadi macam ni, ia disalah anggap sebagai membebel. Jadi selepas ini, sentiasa menasihati mereka walaupun ketika mereka sedang bergembira. Malah ia lebih baik kerana lebih mudah diterima dan dipatuhi

Tips 3 ~ Bercerita

Selalu bercerita dengan anak-anak, terutamanya kisah-kisah teladan mampu membuat mereka berfikir dan mengurangkan darjah kenakalan mereka

Tips 4 ~ Sentiasa berwudhuk dan berdoa

Ajar anak-anak agar sentiasa dekat dengan Allah, Maha Pencipta. Ibu bapa haru sentiasa berdoa agar diberi kemudahan dalam mendidik anak-anak

Tips 5 ~ Mohon bantuan pihak ketiga

Jika di sekolah, mintalah bantuan dari guru. Jika di rumah dan kemarahan tidak dapat dikawal, mohon bantuan suami atau pembantu rumah. Jika tiada, ambil masa untuk menyejukkan diri.

Jadi harapnya dengan perubahan yang kita ibu bapa ni lakukan, akan mengurangkan kenakalan anak-anak kita semua

#screamingfreeparenting

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970