Tuesday, March 31, 2015

Kesan kekurangan ZINC


Berbagai kesan buruk yang akan terjadi apabila kekurangan zinc dalam tubuh. Keadaan ini disebut hipozinkemia atau defisiensi zinc. Kekurangan zinc terjadi umumnya pada orang-orang yang mengamalkan pemakanan diet vegetarian atau fruitarian yang rendah protein.
Beberapa gejala yang mungkin timbul akibat kekurangan zinc ini adalah seperti:
  • Mudah terkena infeksi
  • Rambut gugur
  • Kehilangan selera makan
  • Gangguan deria bau dan rasa
  • Kulit kasar atau berjerawat
  • Pertumbuhan yang lambat pada anak
  • Kesulitan melihat dalam gelap (rabun malam)
  • Luka luar yang lambat sembuh
  • Masalah kesuburan khusus untuk lelaki
Jika anda ada mengalami simptom-simptom seperti di atas, mungkin ZINK adalah mineral utama yang anda perlukan.
Pada harga RM33.75 anda akan memperolehi 120 biji ZINC dan boleh diambil selama 4 bulan. Sebiji hanya berharga RM0.28 sahaja. 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, March 23, 2015

Zinc dan JERAWAT

Salam sayang 


Jerawat? Masalah yang sering menghantui kita kan... Biasanya bila jerawat menjelma, kita selalu mencari penyelesaian yang mudah iaitu dengan mencari krim jerawat. Namun ia sekadar mengubati dalam masa yang pendek dan masalah jerawat akan terus menghantui kita

Tahukah anda yang ZINC boleh membantu dalam merawat masalah jerawat ni

Jom kak long cerita sikit Bagaimana zinc merawat masalah jerawat yang korang hadapi berulang-ulang kali tu

1) Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit

2) Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) dan ini secara tak langsung membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat

3) Zinc meningkatkan immune system. Jerawat adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria juga. Jadi zinc membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)

4) Zinc is an important co-factor in helping the body to process vitamin A and E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat

Zinc - Vitamin A - Vitamin E --> Gabungan ketiga-tiga vitamin dan mineral ini membantu tubuh mengawal hormon. Hormon yang tidak stabil boleh mengakibatkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit

5) Zinc juga membantu dalam pertumbuhan tisu supaya kulit sentiasa segar

6) Zinc terlibat dalam sistesis protein dan pembentukan kolagen dalam badan --> Kedua2nya penting untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mengawal pengeluaran minyak secara normal
Penting rupanya ZINC ni untuk kesihatan kulit kita. Lepas dah amalkan ZINC boleh cek semula ada lagi ke jerawat yang berani nak muncul :)


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, March 4, 2015

ZINC COMPLEX SHAKLEE

Salam sayang 

Zinc bukanlah produk paling laris di Shaklee namun ramai yang tak tahu akan kepentingan ZINC ni

Zinc merupakan mineral yang sangat penting dan diperlukan oleh tubuh badan kita. Tubuh manusia tidak boleh menghasilkan mineral Zinc ini maka pengambilan Zinc dari luar sama ada menerusi sumber makanan mahupun suplemen amat digalakkan

Zinc berfungsi dalam memastikan sistesis 100 jenis enzim berlaku dengan lebih baik. Kekurangan zinc akan mengurangkan tahap tindakan enzim dalam tubuh badan kita

Secara amnya, Zinc membantu dalam proses metabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Zinc Complex Shaklee ni mengandungi unsur alfalfa. Jadi kak long sangat menyaranakan bagi mereka yang mempunyai SLE untuk merujuk terlebih dahulu kepada doktor sebelum mengambil Zinc Complex ini.

Bulan ni ada promosi ZINC... Sesiapa yang mengamalkan ZINC jangan lepaskan peluang



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, March 3, 2015

Cycle Baru Shaklee

Salam sayang 

Bermula hari ketiga untuk cycle baru Shaklee.

Unikkan.... Biasanya untuk cycle atau tahun kewangan terdapat beberapa opsyen di Malaysia ni...

Ada sesetengah syarikat atau badan kerajaan.. Tahun kewangan mereka mengikut tahun kalendar iaitu bermula dari Januari dan berakhir sehingga Disember

Ada pula syarikat swasta atau GLC yang memulakan tahun kewangan mereka dari bulan Julai dan berakhir pada bulan Jun tahun berikutnya. 

Bagi Shaklee pula, tahun kewangan kami bermula dari Mac dan berakhir Februari tahun hadapan. Jadi sekarang ni kami sedang bermula dengan tahun baru. 


Mohon doa kalian agar empayar biz kak long ni lebih cemerlang dan dapat membantu menaikkan taraf kesihatan dan taraf hidup mereka di luar sana

Ingat kak long... Ingat Shaklee

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
 019-7987970

PROMOSI MAC 2015