Wednesday, May 27, 2015

LANGKAH KESELAMATAN UNTUK MENGURANGKAN RISIKO PANAHAN KILAT

Assalamualaikum semua

Hari ni kak long nak share sesuatu yang kak long dapat dari FB.

Moga ia bermanfaat buat kita semua

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Tahukah anda bahawa negara kita Malaysia adalah negara ketiga paling banyak menerima panahan kilat di dunia, selepas Rwanda dan Congo.

Namun negara kita tiada program kesedaran mengenai langkah yang perlu diambil ketika mula kedengaran guruh, nampak awan hitam, hujan renyai atau lebat dan sebagainya untuk berlindung dari kemungkinan panahan kilat menyambar pada bila-bila masa.

Bak kata seorang jurutera perunding dan pakar kilat Encik Hartono Zainal Abidin dalam artikel akhbar The Star, “We shouldn’t wait until lightning strikes a VIP before we take strong action.”

Berikut adalah panduan untuk mengurangkan risiko panahan kilat;-

LANGKAH 1 (Fahami aktiviti kilat)
1). Kilat berlaku sebelum, semasa dan selepas hujan.

2). Ambil langkah keselamatan apabila kilat berlaku iaitu dengan mengetahui jarak kilat. Bagi mengira jarak kilat, anda boleh menggunakan teknik ‘Flash to Bang’ atau ‘Kilat ke Guruh’. Cara kiraan 5 saat dari masa kilat kelihatan dan guruh kedengaran ialah jarak 1.6 km dari kedudukan anda. Ia bermaksud, jika 10 saat bersamaan 3.2 km, 20 saat bersamaan 6.4 km dan 30 saat bersamaan 9.6 km dari kedudukan anda.

LANGKAH 2 (Sekiranya anda berada di luar rumah)

1). Hentikan semua aktiviti luar dan cari tempat perlindungan sebaik sahaja anda melihat awan gelap muncul. Kilat tidak semestinya diiringi hujan dan masih boleh memanah anda walaupun awan gelap itu berada pada jarak 15 km dari tempat anda berada.

2). Cari perlindungan dalam bangunan yang besar dan kukuh, kenderaan atau struktur yang besar seperti jambatan dengan pantas.

3). Cari tempat perlindungan sebaik sahaja anda melihat pancaran kilat.

4). Jika tiada tempat berlindung berdekatan anda, segera turun dari tempat tinggi dan berlindung di tempat rendah atau masuk ke dalam longkang yang kering.

5). Jangan tunggu sehingga hujan turun sebelum mencari perlindungan kerana kilat boleh memanah anda walaupun sebelum hujan turun.

6). Jangan gunakan payung ketika adanya panahan kilat (kerana payung turut diperbuat dari logam).

7). Sekiranya hujan, basahkan pakaian anda kerana pakaian basah membantu mengurangkan kecederaan serius jika anda terkena panahan kilat.

8). Segera duduk dalam ‘Kedudukan Pertahanan Kilat’, iaitu bercangkung dengan kedua belah kaki dirapatkan dan menutup telinga dengan tangan.

9). Jangan sentuh objek besi seperti pagar, tiang dan orang lain.

10). Jangan berlindung di bawah pokok, khemah, bangsal kecil, kongsi, rotunda atau gerai makanan di tepi jalan. Jika anda berlindung di tempat yang sempit atau kecil, pastikan ia dilengkapi sistem pertahanan kilat.

LANGKAH 3 (Sekiranya anda berada dalam rumah atau tempat perlindungan)
1). Jika anda di dalam tempat perlindungan, jangan sentuh peralatan elektrik dan tanggalkan plug dari soket jika perlu.

2). Jangan gunakan telefon rumah atau pejabat. Gunakan telefon bimbit jika perlu sahaja.

3). Jauhi balkoni, beranda, pintu, tingkap, dinding, atau tiang yang menghadap luar rumah.

4). Elakkan berada di dalam bilik air atau berhampiran dengan paip air yang dibuat daripada besi.

5). Pastikan anda berada di dalam tempat perlindungan untuk tempoh sekurang-kurangnya 30 minit selepas guruh yang terakhir kedengaran. Anda perlu ingat bahawa kilat masih lagi boleh menyambar walau pun hujan telah berhenti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, May 21, 2015

Aneurysm - Bengkak Salur Darah

Salam sayang 

Beberapa ketika dahulu, heboh seketika di media sosial dan blog mengenai kematian seorang pelajar KKSB yang dikatakan mengambil beberapa suplemen serentak. Malangnya salah satu suplemen yang diambil adalah Shaklee

Namun Alhamdulillah, kebenaran terbongkar... Suplemen bukanlah penyebabnya... Penyebab utama kematian beliau adalah kerana ANEURYSM. (Al-Fatihah buat Allahyarhamah... Moga diletakkan di kalangan mereka yang beriman)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jadi hari ni kak long nak kongsikan dengan korang berkaitan ANEURYSM ni...


ANEURYSM adalah satu keadaan di mana terdapat pebezaan pada salur darah sama ada ia mengalami pembengkakan atau menggelembung. Lazimnya ia terjadi sejak dari lahir lagi. 
Aneurysm boleh terjadi pada satu salur dara (single aneurysm) atau banyak salur darah (multiple aneurysm).

Aneurysm boleh terjadi pada mana-mana bahagian badan namun lazimnya di kepala dan dada. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja.

Pembengkakan salur darah ini boleh menjadi lebih teruk jika mengalami tekanan darah tinggi yang mana ia menyebabkan kulit salur darah makin menipis dan merening lalu menyebabkan ia "pecah" (ruptured aneurysm)




Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, May 20, 2015

ALFALFA SHAKLEE

Salam sayang 

Sekarang ni dah macam-macam benda nak diviralkan. Banyak-banyak suplemen.. Kak long rasa SHAKLEE antara produk yang HOT dan selalu jadi mangsa VIRAL

Takpe...macam yang selalu orang kata.. Produk yang bagus dan berkesan memang selalu jadi mangsa... Yang penting Pengedar Shaklee harus menambah lagi ilmu mereka supaya dapat memberi konsultasi kepada pelanggan dengan lebih baik

Mengenai kes yang viral baru-baru ni berkaitan ALFALFA... Pihak Pengurusan Shaklee telahpun mengeluarkan satu MEMO berkaitannya... 

Ini part yang paling kak long suka..sebab Shaklee merupakan syarikat yang mementingkan KESELAMATAN PRODUK serta KEBERKESANAN PRODUK. 

Pelaburan jutaan ringgit diberikan khusus untuk bahagian R&D Shaklee bagi memastikan produk yang dihasilkan SENTIASA SELAMAT dan SENTIASA BERKESAN. 

Jadi jika ada di antara korang yang mengalami simptom yang pelik-pelik lepas mengambil produk Shaklee... hubungi je nombor di atas... Tak perlu nak viralkan lagi ye...

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Thursday, May 7, 2015

Hobi MEMBACA

Salam sayang semua

Minggu ni minggu bercuti buat kami warga negeri Perak...Bermula dengan 1 Mei (Hari Pekerja) kemudian 3 Mei (diganti 4 Mei - Hari Wesak) dan 6 Mei (Pertabalan Sultan Perak).. mood nak bekerja agak lemau lah jugak tapi walaubagaimanapun...tugas hakiki perlu dilaksanakan dengan penuh amanah

Hari ni nak buat entry ala-ala "throwback" gitu...

Teringat masa kak long kecik-kecik dulu ala masa zaman sekolah rendah... Setiap bulan tak sabar menunggu orang menghantar majalah... Bambino..Bujal..Kuntum antara bahan bacaan kami. Malah adakalanya kami bergaduh sesama sendiri sebab nak berlumba siapa dapat baca dulu..kelakar bila diingat semula... Malah setiap kali majlis penghargaan sekolah..hadiah yang diberi oleh mak dan papa mahupun guru sekolah ketika itu...BUKU CERITA..

Ada satu buku yang dihadiahkan tu agak tebal dan menjadi buku kegemaran kak long sehingga lunyai buku tu dek terlalu kerap dibaca hehe

Papa kak long sangat mendorong kami membaca pelbagai jenis buku. Berset-set buku dibelikan buat kami..Ensiklopedia..Kamus Dewan..Activator..dibelikan dan digalakkan kami membaca.. Ada ke orang baca kamus? Ada..kak long salah seorang antara mereka hehehe...

Kebanyakan masa kak long habiskan dengan bahan bacaan berbahasa Melayu.. Antara buku bersiri adalah terjemahan dari Enid Blyton, Nancy Drew, Alfred Hitchcock... Oh memang rindu saat-saat  itu...

Korang pulak masa kecik-kecik suka tak membaca? Seronok sebenarnya membaca ni...sebab sambil kita membaca, fikiran kita akan berimaginasi...membayangkan jalan cerita dan kak long sendiri akan memasukkan salah satu watak dalam cerita tu ke dalam diri kak long... Kalau nak ikutkan boleh je habis baca 1 set buku-buku tu....tapi sebagai kakak sulung..kenalah tolong mak dan papa jaga kedai..jaga adik semua kan... Biasa 1 buku sehari hingga 3 hari untuk kak long habiskan.

Sekarang ni kak long tengah mencari semula buku-buku yang lama- lama ni...nak wariskan buat anak cucu kak long... Buku-buku lama kak long mak dah agihkan pada sedara mara lain malah ada yang hanyut ketika banjir dulu (sedihnye..)

Jom kita budayakan semula SIKAP SUKA MEMBACA... Tak rugi malah banyak pengetahuan dan pengalaman yang kita perolehi dengan membaca... 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970