Posts

Showing posts from May, 2015

LANGKAH KESELAMATAN UNTUK MENGURANGKAN RISIKO PANAHAN KILAT

Image
Assalamualaikum semua

Hari ni kak long nak share sesuatu yang kak long dapat dari FB.

Moga ia bermanfaat buat kita semua

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Tahukah anda bahawa negara kita Malaysia adalah negara ketiga paling banyak menerima panahan kilat di dunia, selepas Rwanda dan Congo.

Namun negara kita tiada program kesedaran mengenai langkah yang perlu diambil ketika mula kedengaran guruh, nampak awan hitam, hujan renyai atau lebat dan sebagainya untuk berlindung dari kemungkinan panahan kilat menyambar pada bila-bila masa.

Bak kata seorang jurutera perunding dan pakar kilat Encik Hartono Zainal Abidin dalam artikel akhbar The Star, “We shouldn’t wait until lightning strikes a VIP before we take strong action.”

Berikut adalah panduan untuk mengurangkan risiko panahan kilat;-

LANGKAH 1 (Fahami aktiviti kilat)
1). Kilat berlaku sebelum, semasa dan selepas hujan.

2). Ambil langkah keselamatan apabila kilat berlaku iaitu dengan mengetahui jarak kilat. Bagi mengira …

Aneurysm - Bengkak Salur Darah

Image
Salam sayang 

Beberapa ketika dahulu, heboh seketika di media sosial dan blog mengenai kematian seorang pelajar KKSB yang dikatakan mengambil beberapa suplemen serentak. Malangnya salah satu suplemen yang diambil adalah Shaklee

Namun Alhamdulillah, kebenaran terbongkar... Suplemen bukanlah penyebabnya... Penyebab utama kematian beliau adalah kerana ANEURYSM. (Al-Fatihah buat Allahyarhamah... Moga diletakkan di kalangan mereka yang beriman)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadi hari ni kak long nak kongsikan dengan korang berkaitan ANEURYSM ni...

ANEURYSM adalah satu keadaan di mana terdapat pebezaan pada salur darah sama ada ia mengalami pembengkakan atau menggelembung. Lazimnya ia terjadi sejak dari lahir lagi.  Aneurysm boleh terjadi pada satu salur dara (single aneurysm) atau banyak salur darah (multiple aneurysm).
Aneurysm boleh terjadi pada mana-mana bahagian badan namun lazimnya di kepala dan dada. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja.
Pembengkakan s…

ALFALFA SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Sekarang ni dah macam-macam benda nak diviralkan. Banyak-banyak suplemen.. Kak long rasa SHAKLEE antara produk yang HOT dan selalu jadi mangsa VIRAL
Takpe...macam yang selalu orang kata.. Produk yang bagus dan berkesan memang selalu jadi mangsa... Yang penting Pengedar Shaklee harus menambah lagi ilmu mereka supaya dapat memberi konsultasi kepada pelanggan dengan lebih baik
Mengenai kes yang viral baru-baru ni berkaitan ALFALFA... Pihak Pengurusan Shaklee telahpun mengeluarkan satu MEMO berkaitannya...
Ini part yang paling kak long suka..sebab Shaklee merupakan syarikat yang mementingkan KESELAMATAN PRODUK serta KEBERKESANAN PRODUK. 
Pelaburan jutaan ringgit diberikan khusus untuk bahagian R&D Shaklee bagi memastikan produk yang dihasilkan SENTIASA SELAMAT dan SENTIASA BERKESAN. 
Jadi jika ada di antara korang yang mengalami simptom yang pelik-pelik lepas mengambil produk Shaklee... hubungi je nombor di atas... Tak perlu nak viralkan lagi ye...
Nur Adha @ Kak Long 
Pe…

Hobi MEMBACA

Image
Salam sayang semua

Minggu ni minggu bercuti buat kami warga negeri Perak...Bermula dengan 1 Mei (Hari Pekerja) kemudian 3 Mei (diganti 4 Mei - Hari Wesak) dan 6 Mei (Pertabalan Sultan Perak).. mood nak bekerja agak lemau lah jugak tapi walaubagaimanapun...tugas hakiki perlu dilaksanakan dengan penuh amanah

Hari ni nak buat entry ala-ala "throwback" gitu...

Teringat masa kak long kecik-kecik dulu ala masa zaman sekolah rendah... Setiap bulan tak sabar menunggu orang menghantar majalah... Bambino..Bujal..Kuntum antara bahan bacaan kami. Malah adakalanya kami bergaduh sesama sendiri sebab nak berlumba siapa dapat baca dulu..kelakar bila diingat semula... Malah setiap kali majlis penghargaan sekolah..hadiah yang diberi oleh mak dan papa mahupun guru sekolah ketika itu...BUKU CERITA..

Ada satu buku yang dihadiahkan tu agak tebal dan menjadi buku kegemaran kak long sehingga lunyai buku tu dek terlalu kerap dibaca hehe

Papa kak long sangat mendorong kami membaca pelbagai jenis buku…