Tuesday, September 6, 2016

Diet Ibu Hamil

Salam sayang 

Ibu hamil dan menyusu lazimnya dimomokkan dengan kata-kata...
Kena makan lebih sebab nak bagi pada baby tu

Sebenarnya untuk ibu hamil dan menyusu, penambahan kalori sehari adalah antara 300-500 kalori sahaja, tak banyak mana pun. Namun dek kerana kata-kata kat atas tu, maka kita pun beria lah makan lebih... Kadang-kadang yang kita makan tu tak ada banyak nutrisi pun.

Tu yang bahayanya sebab kita kena ingat apa jua yang dimakan oleh ibu yang hamil dan menyusu akan diserap oleh baby. Ibu yang bijak pasti memilih makanan yang baik-baik untuk bayi mereka.

Pengambilan makanan yang tidak seimbang turut menyumbang kepada risiko kesihatan baik untuk ibu malah juga baby. Kencing manis ketika hamil, tekanan darah tinggi serta bacaan hemoglobin darah rendah antara penyakit yang kerap kali ditempuhi oleh ibu hamil.




Gambar kat atas ni adalah sebagai panduan untuk ibu-ibu hamil di luar sana nak merancang menu mereka. Ini sebenarnya untuk tumbesaran baby dalam kandungan juga. Jadi ibu-ibu, jangan fokus kepada makanan yang sedap je ye, ambil kira sekali nutrien apa yang patut kita beri pada baby kita. In shaa Allah ibu dan baby akan sihat jika pemakanan sihat diamalkan

Selain dari itu, biasanya para doktor turut membekalkan vitamin untuk ibu hamil. Vitamin ni wajib diambil untuk mengelakkan kekurangan nutrein tertentu. Alternatif kepada vitamin percuma tu adalah VITAMIN SHAKLEE. Shaklee turut menyediakan SET PRENATAL khusus untuk ibu hamil.

Nak tau apa kandungan SET PRENATAL SHAKLEE, nantikan entry kak long esok ye

Berminat untuk membuat pesanan?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970