Wednesday, September 21, 2016

ESP untuk Ibu Hamil

Salam sayang 

Ada yang bertanya.. ESP ni sesuai ke untuk ibu hamil dan menyusu?

SANGAT SESUAI dik.... Alhamdulillah kak long dah melalui 3 tempoh penyusuan (sehingga extended breastfeeding) serta 2 kehamilan... ESP memang bg feel lain macam...

Apa yang lain macam tu? Kita rasa lebih cergas, lebih bertenaga, berat badan terkawal dan yg lebih best...baby lahir dgn kulit yg bersih dan gebu...


Kak long memang ada GDM bagi kesemua kehamilan namun doktor hanya meminta buat kawalan diet. Bila ada GDM ni pengambilan karbohidrat kena dikurangkan jadi kenalah ada pengganti... ESP adalah pengganti terbaik buat kak long.

Kenapa? Sebab ESP ada GI (Glisemix Index) yang rendah iaitu 39 sahaja

GI tu apa ye?

GI - penunjuk atau penanda aras untuk mengukur berapa cepat makanan yang kita makan ditukarkan menjadi glukosa (tenaga).
Skala yang digunakan : 1-100

Makanan yang ada GI RENDAH akan ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan berbanding jika GI TINGGI. Contohnya, jika kita makan nasi sewaktu lunch, tak lama lepas tu kita mula rasa mengantuk dan lebih cepat lapar kan....Itu bermaksud yang nasi tu ada GI yang tinggi (GI nasi antara 72-74). Dan yang lebih memburukkan, makanan yang GI tinggi ni meningkatkan paras gula dalam darah dengan lebih cepat.

Skala ni sebenarnya sesuai kita guna utk pilih makanan. Paras GI boleh dikelaskan seperti:

- Rendah jika GI <55 br="">- Sederhana jika GI = 56-69
- Tinggi jika GI > 69

Siapa yang patut pilih makanan rendah GI?

- orang yang nak kurangkan lemak badan
- orang yang nak kawal paras glukosa dalam badan
- orang yang nak tenaga berpanjangan
- orang yang nak jaga paras kolesterol dan trigliserida

Bulan ni..Beli 2 tong ESP diskaun 5% tau... 

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970