Wednesday, April 26, 2017

SET NUTRIWHITE - JOM KENAL

Salam sayang 

Seperti yang kak long janjikan, entri kali ini kak long kongsikan setiap item yang ada di dalam SET LENGKAP NUTRIWHITE

Di bawah adalah senarai bahan penjagaan kulit yang terdapat pada 
SET LENGKAP NUTRIWHITE:

Gentle Deep Foam Cleansing
Soothing Radiance Whitening Softener 
Daily Defense Whitening Essence
Ultimate Protection Whitening Lotion
Overnight Renewal Whitening Cream
Gentle Action Makeup Remover
Spot Whitening Treatment

Gambarajah di bawah menunjukkan bagaiman setiap satu item berfungsi serta waktu yang sesuai untuk kita memakainya




Jika berminat untuk mendapatkan set NUTRIWHITE seperti di atas, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

MISI KULIT CANTIK dengan NUTRIWHITE

Salam sayang 

Ramai yang tidak tahu Shaklee turut mempunyai rangkaian penjagaan kulit. Terdapat 2 jenis iaitu Enfuselle dan Nutriwhite. Hari ini kak long ingin berkongsi mengenai SET NUTRIWHITE terlebih dahulu

Info tentang Nutriwhite Shaklee
  • Dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit di Jepun dan Amerika
  • 3 tahun pembangunan produk
  • Pemilihan bahan aktif dan mentah yang diperolehi dari 16 buah negara
  • Ujian yang menyeluruh
  • Ramuan gabungan yang optimum
  • Selamat dan berkesan
  • Vitamin C derivatif (ascorbyl / glucoside) ramuan selamat dan terbukti 
  • Patent-pending WhiteN-16 adalah campuran daripada 16 nutrien botani yang kuat yang membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada untuk mewujudkan lebih putih, kulit lebih cerah dan bercahaya

Inilah set lengkap penjagaan kulit NUTRIWHITE. 

NUTRIWHITE dihasilkan dari bahan semulajadi berunsurkan tumbuhan. Senarai di bawah adalah bahan-bahan yang terdapat dalam NUTRIWHITE Shaklee. Terdapat 16 jenis tumbuhan kesemuanya.
  1. Bearberry - meringankan, melegakan dan mengurangkan keradangan
  2. Soybean - mencerahkan, melembutkan, melembap dan mengurangkan tompok
  3. Skullcap - meringankan, mengurangkan keradangan dengan flavonoid
  4. Beech Tree - meringankan, meningkatkan proses semulajadi dan melegakan kulit
  5. Strawberry Begonia -mencerahkan dan pigmentasi
  6. Mullberry - mencegah kerosakan kulit dan melembap
  7. Peony - mencerahkan, melembapkan dan mengurangkan keradangan
  8. Rosemary - mengetatkan, merangsangkan dan mengurangkan keradangan
  9. Aloe Vera - melegakan, melembapkan dan keradangan
  10. Mountain Arnica - mengurangkan keradangan dengan flavones
  11. Cat's Claw - menegangkan dan menyegarkan dengan cotechin
  12. Kudzu Leaf & Roots - menegang dan mengurangkan keradangan
  13. Linden - menyuburkan dan menghidrat di peringkat dalam
  14. Marshmallow - melembapkan dengan tanin
  15. Seaweed - mengeluarkan, memelihara dan menegangkan
  16. Green Algae - menyahtoksin dan melembapkan
Melihat kepada senarai di atas, tidak hairan lah kenapa NUTRIWHITE ini menjadi kegilaan ramai sehinggakan kerapkali item di dalam SET NUTRIWHITE ini hilang dari stok.

Ini baru bab pengenalan NUTRIWHITE. Nanti kak long sambung semula apa item yang ada dalam SET LENGKAP NUTRIWHITE dalam entri seterusnya ya. Selamat membaca 


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, April 21, 2017

HQ Shaklee yang Baru!

Salam sayang 

Buat semua pembaca setia rahsiasihat.com ini, kak long nak beritahu yang bermula 25 April 2017 (iaitu Selasa hadapan), HQ Shaklee tidak lagi beroperasi dari The Pinnacle Sunway. 

Sepanjang kak long berShaklee, ini adalah kali ketiga Home Office Shaklee berpindah. Sebelum ini, HQ Shaklee beroperasi dari Empire Tower Subang. Pada 25 Ogos 2014, HQ Shaklee meneruskan operasi di tempat baharu iaitu di Sunway Pinnacle sehingga ke hari ini.

Memilih tarikh 25 April 2017, sekali lagi HQ Shaklee berhijrah ke tempat yang baru.

Alamat terbaharu HQ Shaklee:
Level 2,  Sunway Geo Tower, Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway

Jadi selepas ini, jangan pula ke Pinnacle Sunway ye. Tandakan siap-siap alamat baru HQ Shaklee ni dalam waze anda :)



Ingat Shaklee Ingat Kak Long

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, April 18, 2017

MUDAHNYA BERSHAKLEE

Salam sayang 

Teringat semasa di awal pembabitan kak long dengan Shaklee.

Masa itu, tidak semudah sekarang. Segala pesanan dibuat melalui fax atau e-mel kepada pegawai Shaklee/ wakil cawangan atau Home Office. Selain itu, pesanan melalui telefon lebih mudah namun talian telefon agak sukar ditembusi. Kadangkala untuk membuat pesanan yang agak penting perlu menelefon minimum 3 kali.

Apabila tiba hujung bulan atau hari penutup, maka beramai-ramai berarak ke cawangan untuk mengambil GE (Genealogy Enquiry). Tetapi biasanya 2-3 hari sebelum hari terakhir bulan, kak long akan menelefon Shaklee dan meminta mereka memberitahu berkenaan kumpulan kak long.

Namun ia berubah menjelang October 2013 yang lalu. Satu sistem online iaitu shaklee2u.com.my telahpun dilancarkan. Dengan adanya sistem online ini, maka semua pengedar Shaklee aka SID boleh membuat pesanan secara dalam talian yang mana ia lebih mudah dan ringkas.


Bukan sekadar membuat pesanan, malah prestasi kumpulan juga dapat dilihat setiap hari. Ingin tahu jumlah bonus pada bulan tersebut juga boleh klik pada tab tertentu.

Selain itu, sistem online ini turut menjadi medium untuk pihak syarikat Shaklee memberitahu berita dan pengumuman terkini kepada pengedar tanpa mengira pangkat. Jadi ia turut memudahkan penyaluran maklumat yang sahih dan tepat.

Pendaftaran ahli baru secara online turut memudahkan tugas kami para SID Shaklee. Jadi sebenarnya, susah ke nak meniaga Shaklee ni ye?

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Mengidam ketika hamil, FAKTA atau AUTA?


Sudah menjadi kebiasaan kita, sebaik sahaja disahkan hamil, pasti akan diikuti dengan sindrom MENGIDAM. Lazimnya, apabila MENGIDAM ia berkait rapat dengan makanan. 

Image result for mengidam ketika hamil

Keinginan yang membuak-buak tanpa dapat ditahan terhadap sesuatu makanan sama ada yang biasa dimakan atau yang luar biasa mungkin definisi yang agak tepat untuk maksud MENGIDAM ini.

Kak long sendiri ketika hamil anak kedua, Muaz, boleh dikatakan 3-4 kali dalam seminggu akan pekena Char Koay Teow. Rasanya itulah menu yang sangat sedap dan tidak boleh digantikan dengan yang lain. 

Tetapi adakah MENGIDAM KETIKA HAMIL ini suatu FAKTA atau AUTA ye? Kak long kongsikan sedikit artikel yang diperolehi dari www.majalahpama.my untuk rujukan kalian

1. Biasanya ia berlaku pada tiga bulan pertama kehamilan. Dalam kamus perubatan, tiada istilah mengidam ketika mengandung kerana ia bukan disebabkan oleh kesan perubahan hormon bakal ibu.

2. Orang tua kita ada menyebut jika ibu hamil tidak dapat makan apa yang diidamkan, nanti anak yang lahir akan mengeluarkan air liur sahaja. Hakikatnya tiada bukti perubatan membuktikan hal tersebut. Ia sekadar mitos orang tua-tua sahaja kerana mengidam tiada kaitan dengan perkembangan bayi.

3. Agaknya mengapa wanita mengandung sering mengidam? Sebenarnya rasa mengidam yang dialami oleh bakal ibu diakibatkan oleh hormon-hormon yang aktif sepanjang kehamilan iaitu meningkatnya hormon progesteron.

4. Peningkatan hormon tersebut berkait dengan fungsi dan metabolisma tubuh badan dan salah satunya pada organ pencernaan dan pengeluaran air liur.

Jadi, para suami tidak perlu khuatir sekiranya tidak dapat memenuhi permintaan mengidam isteri yang sedang mengandung. Ini kerana apa yang diidamkan isteri tidak ada hubungan dengan janin yang dikandung. Misalnya jika mengidam makan makanan yang manis tentu sahaja ia tidak elok dijadikan amalan kerana meningkatkan risiko obesiti ketika hamil.

Bagaimanapun tidak salah suami memenuhi keinginan ibu hamil yang mengidam makan sesuatu asalkan sahaja makanan tersebut tidak memudaratkan bakal ibu dan bayi dalam kandungan dan jangan dimakan berlebihan.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya
~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Tuesday, April 4, 2017

KeUNIKan VIVIX

Salam sayang 

Sekarang Ini setiap pagi Encik suami tidak perlu diingatkan lagi. Langsung ke dapur, ambil sudu dan membuka peti sejuk. Objek pertama yang dituju adalah sebotol VIVIX. 1 sudu VIVIX dan segelas air setiap hari sudah menjadi rutin buat beliau. Semalam masuk botol ketiga. Ini adalah salah satu usaha kak long untuk mengurangkan ketagihan merokok encik suami. Moga dipermudahkan ya.

Kak long nak cerita keUNIKan dan keISTIMEWAan VIVIX ni pada kalian.

Image result for muscadine dan vivix

Salah satu bahan dalam Vivix adalah ANGGUR MUSCADINE. Saiz anggur sahaja sudah sebesar bola golf. Harga sebiji kalau tidak cecah ratusan bukan Muscadine lah tu. Anggur Muscadine ini banyak mengandungi antioksidan dan fitokimia yang membantu melindungi sel daripada kerosakan akibat radikal bebas.

ISTIMEWA sangat MUSCADINE kerana:

 satu-satunya anggur yang mempunyai lebih 1 kromosom
 mempunyai kandungan antioksida 40x lebih tinggi berbanding anggur biasa
 mengandungi polifenol ANTOSIANIN yang bertindak sebagai antibiotik dan anti-inflammasi semulajadi
 mengandungi ASID ELLAGIK yang berfungsi sebagai bahan antikanser dan serta mengurangkan tekanan oksidatif. Satu kajian yang telah diterbitkan oleh "Journal of Agricultural and Food Chemistry" menemukan anggur Muscadine kaya dengan Asid Ellagik. Menurut American Institute for Cancer, Asid Ellagik boleh merencatkan perkembangan kanser


Menurut Harvard School of Public Health, apabila kita mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan secara konsisten, ia dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, alzheimer, kanser dan penyakit kronik yang lain.


Ada yang mengatakan harga VIVIX ni mahal namun barang yang premium tentu bertepatan dengan harganya bukan. Jika dibandingkan dengan kos perubatan yang bakal kita bayar kelak, rasanya harga VIVIX bukan lagi persoalan.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, April 3, 2017

Nak turunkan dan kawal KOLESTEROL

Salam sayang 

Hai semua 😄

Kak long harap korang semua sihat dan ceria-ceria selalu ye.

Kebelakangan ini, kak long sering menerima berita tentang sahabat seumur yang menderita akibat strok. Dalam usia yang tidak berapa nak remaja lagi ni, memang kak long rasa sangat bimbang. Kadangkala kita dah jaga gaya hidup namun mungkin disebabkan tekanan sama ada di tempat kerja mahupun persekitaran rumah, ia juga menjadi faktor penyumbang.

Hari ini kak long nak kongsikan lebih kepada menjaga cara pemakanan yang betul yang boleh membantu mengurangkan risiko berlakunya serangan jantung atau angin ahmar yang berpunca dari KOLESTEROL TINGGI.

Kolesterol yang tinggi memang sangat berbahaya kepada kesihatan kita secara amnya. Ini kerana ia boleh menyebabkan salur darah tersumbat. Yang menjadi kerisauan apabila salur darah yang tersumbat adalah salur darah di organ jantung.

Shaklee telah menyediakan 2 rumusan khusus untuk masalah kolesterol ini.

i) Phytocol-ST

Image result for phytocol shaklee

   🍀 Dihasilkan dari gabungan 2 bahan iaitu sterol dan stanol
   🍀 Membekalkan sehingga 2000mg fitosterol yang berasaskan tumbuhan setiap hari
   🍀 Membekalkan sehingga 100% fitosterol seperti yang dicadangkan oleh National Institute of Health
   🍀 Mencegah penyerapan kolesterol dan menurunkan kolesterol jahat (LDL)

ii) Omega Guard

Image result for omega guard

  🍀 Dihasilkan dari proses penyulingan molekul berperingkat (Triple Molecullar Distillation) 
   🍀 1 sajian Omega membekalkan sehingga 905mg asid lemak Omega-3, EPA dan DHA
   🍀 Ketulenan dijamin dan berGRED Farmasi
   🍀 Mencegah penyerapan kolesterol dan menurunkan kolesterol jahat (LDL)

Berminat untuk mendapatkan SET KOLESTEROL?

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

VITAMIN UNTUK KULIT

Salam sayang

Rajin tak korang membelek-belek muka kat cermin tu.

Ada tak bintik-bintik hitam atau putih terutamanya di bahagian T (T-Zone). Kalau ada, senasib lah kita ye. Memang sangat rimas bila ternampak je makhluk putih dan hitam ni kan. Kekadangan tu rasa nak cungkil aje bagi keluar dan bersih kulit kita.

Selain masalah bintik atau noda hitam dan putih, apabila usia meningkat ke 40an, masalah jeragat pula akan timbul. Jeragat seringkali dikaitkan dengan masalah ketidakseimbangan hormon serta kekurangan sumber kolagen di dalam badan.

Untuk mengatasi masalah kulit sebenarnya pengambilan VITAMIN yang betul banyak membantu



i) Vitamin C

Vitamin C penting dalam pembentukan kolagen. Ramai di antara kita yang mengamalkan produk berunsurkan kolagen. Tetapi sebenarnya dengan pengambilan vitamin C yang konsisten ia membantu penghasilan kolagen yang lebih baik

Keistimewaan Vitamin C Shaklee >>> Terdiri daripada gabungan 120mg Bioflavonoid yang membantu tindakan vitamin C lebih efektif serta bertindak secara pelepasan masa. Ini bermaksud 1 biji tablet 500mg akan dilepaskan setiap 1 jam dengan kadar 100mg

ii) Vitamin E

Turut digelar vitamin awet muda kerana ia membantu melambatkan penuaan. Vitamin E juga dikatakan menyeimbangkan hormon serta mengawal kandungan minyak/ sebum pada liang roma kulit.

Keistimewaan Vitamin E Shaklee >>> Vitamin E dari unsur semulajadi (d- alfa-tokoferol) sebanyak 400iu per kapsul. Mengandungi unsur Selenium (10mcg) yang mana selenium dan vitamin E bertindak bersama-sama secara sinergistik. Selain itu, Vitamin E Shaklee mempunyai ekstrak biji anggur yang memberikan kadar antioksidan 20x ganda lebih tinggi berbanding vitamin E.

iii) Protein

Membantu mengurangkan kesan hitam akibat kulit mati. Menghasilkan sel baru yang lebih sihat. Kulit yang tidak cukup protein akan lebih mudah kusam dan tidak bersinar.

Keistimewaan ESP Shaklee >>> lengkap dengan 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Dihasilkan tanpa melibatkan proses beralkohol. ESP dihasilkan daripada soya yang asli dan bukan diubahsuai genetik. Melalui program pemantauan penghasilan soya yang berkualiti iaitu IPP (Identity Preservation Program). 1 hidangan ESP bersamaan dengan 14g protein dan mempunyai GI yang rendah iaitu 39 sahaja



Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970

Sunday, April 2, 2017

Bekerja Dari Rumah - Akhirnya 1 Realiti

Salam sayang 

Kalian pembaca rahsiasihat.com sudah ambil makan tengah hari? Alhamdulillah kak long dan anak-anak baru selesai.

Image result for wahm

Lambat sedikit berblogging hari ini. Menyelesaikan tugas di rumah bersama anak-anak terlebih dahulu. Alhamdulillah, tugas telah selesai boleh lah jenguk-jenguk blog ini kan.

Macam ini lah apabila kita sudah menjadi ibu bekerjaya dari rumah. Memang perit di awalnya sebab tidak pernah betul-betul mengendalikan anak-anak sepenuh masa. Sebelum ini tugas mengasuh kita kontrakkan pada orang lain, jadi nampak mudah kan. Apabila kita sendiri yang mengasuh anak barulah tahu pahit manis masam masin pelbagai rasalah katanya.

Memang tidak mudah. Adakala kak long sendiri macam nak menangis sangat-sangat namun kembali mengingatkan diri yang inilah apa yang kak long impikan, Alhamdulillah Allah hilangkan rasa sedih dan bangkit dengan lebih cekal dan tenang. Bersyukur juga kak long dikurniakan pasangan yang boleh bertolak ansur dan memahami.

Yang mana ingin berhenti kerja dan ingin mencuba-cuba kerja dari rumah, pertimbangkan semasak-masaknya. Meninggalkan dunia profesional dan kembali bergelut dengan pelbagai rencam di ceruk rumah sememangnya sangat mencabar jiwa dan emosi. Usahakan untuk istikharah sebelum membuat apa-apa keputusan.

Doakan agar kak long berjaya dalam bisnes Shaklee kak long ini serta berjaya juga mencorakkan anak-anak dengan tangan kami suami isteri In shaa Allah

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Cycle 2017/2018 - Cycle Baru Shaklee

Salam sayang 

Alhamdulillah semalam 1 April 2017 bermula lah cycle bisnes kami yang baru iaitu CYCLE 2017/2018

Masih banyak yang perlu kak long lakukan untuk mengembangkan bisnes Shaklee kak long ini. Lebih ramai lagi yang perlu kak long bantu untuk meningkatkan taraf kehidupan mereka. Masih ramai yang mencari vitamin yang boleh membantu masalah kesihatan mereka. 

Apa yang kak long lakukan sekarang masih belum cukup sebenarnya. Korang yang membaca, doa-doakan kak long agar dapat membantu lebih ramai di luar sana yang memerlukan bantuan kak long dan team kak long ye.

Semoga cycle 2017/2018 membawa kejayaan yang lebih banyak pada kak long dan tim GPM (terutamanya tim Ignite)


Image result for shaklee

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, March 27, 2017

Cara minum Cinch Teamix Shaklee

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

Shaklee memang ada menyediakan pelbagai jenis minuman yang berbentuk serbuk. Antaranya adalah ESP, Mealshake, Performance Drink, Cinch Shake dan juga Cinch Energy Teamix Shaklee

Namun antara yang di atas, Cinch Teamix ini lah yang paling senang dibancuh dan diminum.

Cinch Energy Teamix ini didatangkan di dalam kotak yang berisi 28 stick yang mana ia memudahkan untuk kita membawanya


Image result for cinch tea

Cinch Teamix ini bagaimana cara bancuhan? 
Perlukan air panas? 
Bolehkah dicampur dengan bahan-bahan lain?

Image result for cinch tea

Di bawah ini kak long kongsikan cara penyediaan Cinch Teamix ini ye:

Sediakan air sebanyak 6-8 oz. Boleh gunakan air panas atau air sejuk. Buka 1 sachet Cinch Teamix. Campurkan hingga sebati. Jika sukakan sejuk, boleh tambah ais ketul.

Di atas adalah penyediaan asas Cinch Teamix. Ia boleh divariasikan dengan:

i) Menambah titisan jus lemon atau hirisan lemon - jika sukakan masam
ii) Menambah madu atau gula perang - kak long tidak menggunakan gula putih untuk membancuh Cinch Teamix ini sebab ada rasa yang pelik. Yang paling sedap jika guna madu
iii) Boleh juga tambahkan hirisan halia - Sangat membantu jika banyak angin. Untuk kak long biasanya larutkan sahaja 2 biji peppermint ginger ke dalam bancuhan Cinch Teamix. Mesti tidak lama selepas minum, akan keluarlah angin serata alam 😂
iv) Inginkan rasa seperti Teh Masala - Boleh campurkan buah pelaga dan serbuk kayu manis dalam bancuhan Cinch Teamix serta jangan lupa daun pudina sekali


Jadi, korang bolehlah pilih cara yang mana yang korang gemari ye.

Perunding Kesihatan dan Kecantikan Anda
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Minum Teh untuk Tenaga dan Kurus?

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

cara-minum-cinch-energy-tea-mix-shaklee

Alhamdulillah. Baru sahaja selesai makan tengah hari. Perut sudah kenyang, mata pun mulalah mengantuk kan. Ish ish ish mana boleh jadi macam ni. Banyak lagi kerja yang perlu dibuat

Teringat tentang Cinch Teamix. Kak long pun ambil 1 sachet cinch tea dan bancuh bersama air sejuk dan jus lemon. Nyaman sungguh rasa tekak. Mata pun bolehlah dibuka seluas-luasnya ye.

Cinch Teamix ini adalah sejenis serbuk hasil campuran proprietari 3 jenis teh iaitu teh merah, teh putih dan teh hijau matcha. Cinch Teamix ini mengandungi unsur TAURINA yang:

 Tinggi antioksidan
 Meningkatkan tenaga
 Meningkatkan metabolisme

Sangat digalakkan pada mereka yang ingin mendapat tubuh badan yang langsing dan sihat. Yang penting Cinch Teamix ini tanpa perasa, pemanis dan pewarna tiruan.

Cinch Tea ini boleh diambil sejuk atau panas. Tidak perlu ditambah dengan gula. Jika inginkan sedikit kemanisan (sebab rasa teh ini memang agak tawar) boleh ditambah dengan madu. 

Macam kak long memang suka masam-masam, jadi kak long sekadar tambah beberapa titis lemon dan sesudu kecil chia seed. Memang rasa umphh dan agak kenyang untuk beberapa jam. Yang seronoknya, badan sentiasa bertenaga dan kalau buat senaman atau kerja rumah yang memerlukan tenaga, memang peluh mencurah-curah.

Belum cuba belum tahu

Nak merasai sendiri ketangkasan Cinch Teamix ini, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
nuradhamansor@yahoo.com
019-7987970

Sunday, March 26, 2017

Lega sungguh apabila dapat membuang air besar

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for kebaikan membuang air besar

Dalam seminggu berapa kerap agaknya kalian membuang air besar? Setiap hari? Jika jawapannya setiap hari maka kalian boleh dikategorikan sebagai mereka yang mempunyai usus yang sihat.

Setiap hari kita pasti akan makan sekurangnya 3 kali sehari dan minum air sekurangnya 2 liter. Makanan dan minuman ini akan diproses dan dicernakan di dalam usus kecil kita. Fungsi usus besar pula ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan.

Daripada jumlah keseluruhan makanan dan minuman yang diambil, 90 hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis iaitu kira-kira 100 hingga 200 gram setiap hari. Najis biasanya terdiri dari serat atau fiber yang tidak boleh diproses serta bahan-bahan asing lain yang tidak dapat diserap oleh badan.

Menurut Pakar Runding Perubatan Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Tropicana Dr P Rajesh Kumar, setiap individu perlu faham tabiat buang air besar yang normal atau sebaliknya dan ia berbeza bagi setiap individu.

Kekerapan membuang air besar

“Kekerapan tabiat membuang air besar yang normal adalah kurang daripada tiga kali dalam sehari atau lebih tiga kali dalam seminggu. Jika tabiat buang air besar berlaku kurang daripada tiga kali seminggu, ia boleh dikategorikan sebagai sembelit dan lebih tiga kali sehari dianggap cirit-birit."

Keadaan najis 

“Selain itu, najis yang normal pula berbentuk sosej manakala ia dikeluarkan dalam tekstur yang lembut seperti mentega kacang,” katanya.

Warna najis yang normal pula ialah daripada coklat kepada kuning keemasan. Kita boleh mendapati gejala tidak normal apabila najis bertukar warna kepada hitam atau hijau.

Najis berwarna hitam seperti rambut kebiasaannya mengandungi darah jika hijau bermaksud ada kuman. Namun, tidak semestinya najis berwarna hijau itu tidak normal kerana ada kalanya ia berlaku apabila individu itu banyak makan sayur.

Jadi kita dah jelas dengan kekrapan yang sebaiknya kita perlu membuang air besar. Serta bagaimana keadaan najis yang dianggap "sihat". Perkara ini mungkin agak menjijikan namun ia sangat penting kerana ia boleh mengganggu kualiti hidup kita. 

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Kelas Euphoria Leader Build Leaders (LBL) 2

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Nur Adha Mansor




Ini entri tertunggak sebenarnya. Pada bulan Februari 2017 yang lalu, lebih tepatnya tarikh 19 Februari, bertempat di Hotel Sri Petaling, Kumpulan Euphoria di bawah bimbingan Kak Norita (bonda bisnes kak long) telah mengadakan Kelas Leader Build Leader Module 2. Kelas tersebut bermula jam 2 petang dan berakhir jam 6 petang.

Secara dasarnya dalam kelas ini, kami pengedar sah Shaklee di bawah Grup Euphoria telah diajar
- Bagaimana sebagai seorang SID ingin mengembangkan organisasi?
- Bagaimana menjadi leader yang berkesan?
- Apakan tugasan seorang leader dan apa yang perlu leader uruskan dalam memastikan organisasi semakin mantap.
- Apakah profil seorang leader.

Kelas ini sangat menarik sebab kadangkala kita tidak tahu teknik sebenar dalam menguruskan organisasi bisnes kita. Selain dari belajar teknik-teknik di atas, kami turut dibekalkan dengan nota yang boleh dirujuk apabila pulang ke rumah. Kami turut diajar bagaimana hendak mengenalpasti keistimewaan produk Shaklee supaya mudahlah memberi konsultasi apabila berurusniaga dengan pihak pelanggan nanti.

Kak N turut menekankan fungsi seorang SID yang bergelar isteri. Walau apa jua bidang pun kita ceburi, jangan sekali-kali kita lupakan tugas utama sebagai isteri dan ibu. Redha suami paling penting kerana itulah kunci kejayaan kita dalam kehidupan. Redha suami membawa kepada keredhaan Allah kan. Sebab dalam hidup ini kita kumpulkan untuk pelaburan akhirat kelak. Sia-sia sahaja jika kita hanya ingin berjaya semata di dunia namun muflis di akhirat.

Alhamdulillah kak long dipertemukan dengan Grup Euphoria ini. Banyak membimbing dan mendidik agar keseimbangan dunia dan akhirat sama dititikberatkan. Doakan agar kumpulan SuriJutawan kak long berjaya dan In shaa Allah ilmu yang diperolehi dalam kelas ini dapat dipraktikkan.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Alahan Protein Susu Lembu

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for alahan susu lembu

Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh mengesan gejala alahan protein susu lembu?

Tanda-tanda alahan boleh dilihat selepas anak-anak terdedah kepada protein susu lembu. Ia tidak terhad kepada susu sahaja tetapi turut merangkumi produk tenusu seperti keju dan mentega. Sesetengah kanak-kanak mungkin menunjukkan lebih dari 1 tanda sahaja.

Antara tanda anak anda mengalami alahan protein susu lembu adalah:
* ekzema atau gatal-gatal pada mana-mana anggota badan
* mata berair, merah serta gatal
* cirit-birit
* muntah serta loya
* hidung berhingus dan kerap bersin
* batuk yang berterusan

Jika anak anda ada mengalami tanda di atas, kemungkinan besar anak anda alah terhadap protein susu lembu. Jadi hentikan sementara dan boleh cuba kenalkan kembali dengan susu atau produk berasaskan susu lembu kemudian hari.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Aktiviti Cuti Sekolah

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Al-Baghdadi Cawangan Seri Manjung




Alhamdulillah. Selesai sudah program anak-anak bersama dengan Al-Baghdadi Seri Manjung. Jumaat lepas adalah hari terakhir Anas dan Muaz mengikuti kem sempena cuti sekolah anjuran Al-Baghdadi Seri Manjung.

Ini kali pertama kak long menghantar anak-anak mengikuti kem sebegini. Sebelum ini, masa mereka banyak dihabiskan di rumah sahaja. Niat awal kak long adalah untuk mengurangkan kebergantungan anak-anak daripada gajet serta untuk mereka mengisi masa lapang. Di samping mengurangkan lah aktiviti pertengkaran dan pergaduhan di rumah :). Alhamdulillah, ada kesan positif yang lain pula sepanjang mereka mengikuti program ini.

Antara kesan positif yang kak long boleh nampak adalah jika sebelum ini, Anas terutamanya agak liat untuk disuruh bersolat, namun sejak menghadiri kem ini, kak long dan encik suami kurang bising-bising menyuruh solat. Seakan faham, sebaik sahaja azan berkumandang, Anas terus mengajak adik-adik (Muaz dan Hanis) mengerjakan solat. Kadang-kadang ada kak long tersentap juga, ya lah kita pun ada masanya terlewat namun syukur peringatan yang sangat baik untuk kami berdua.

Al-Baghdadi ini secara asasnya adalah pusat tahfiz yang mengajar anak-anak sedari 4 tahun lagi supaya dekat dengan Al-Quran. Sepanjang kem ini berlangsung, mereka didedahkan dengan surah tertentu dan perlu menghafaz beberapa ayat dari surah yang ditugaskan. Mereka menggunakan teknik hafazan Al-Baghdadi.

Anas nampaknya berminat untuk menyertai kelas tahfiz ini. In shaa Allah, bermula April 2017 ini, kelas tahfiz hujung minggu Anas akan bermula. Setakat ini, Muaz belum lagi menunjukkan minat untuk menghafaz Al-Quran, mungkin minatnya akan timbul sebaik dia melihat abangnya menghafaz. In shaa Allah. Yang pasti doa dan redha kak long dan suami akan sering mengiringi anak-anak dan semoga mereka menjadi anak soleh dan solehah.

Selain beraktiviti di dalam kelas, terdapat juga aktiviti lain seperti jom kreatif. Mereka berpeluang menunjukkan bakat seni mereka. Ada juga slot chef cilik. Muaz teruja membuat sandwich sendiri dan asyik memuji yang sandwich yang dibuatnya sangat sedap.

Dan hari Khamis lepas adalah hari yang mereka sangat tunggu. Apa tidaknya, aktiviti pada hari Khamis adalah pergi ke Kidzoona (kawasan permainan di Aeon Jusco Manjung) serta berkuda. Mereka berpeluang menunggang kuda sendirian dengan pemantauan. Siap minta kak long belikan kuda seorang seekor lagi (alahai anak...kalaulah semudah membeli kucing :) )

Siapa yang tidak suka melihat anak-anak seronok dengan aktiviti yang pelbagai kan. Alhamdulillah, kali ini cuti mereka lebih terarah. In shaa Allah jika ada kesempatan dan kemampuan, pada musim cuti akan datang, kak long akan daftarkan mereka sekali lagi. Kali ini termasuk mek Hanis juga :)
Ada yang berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Thursday, March 9, 2017

Bila Anak Tak Sihat

Salam sayang 

Pagi Jumaat lepas, masa kak long bawa si kecil Hana ke klinik ( demam selsema) ramai sungguh ibu bapa yang membawa anak-anak mereka. Dari sekecil bayi hinggalah yang berusia 12 tahun. Kebanyakan daripada mereka menghidapi demam, batuk dan selesema.

Kak long suka nak kongsikan apa yang boleh kita ibu bapa lakukan ketika anak-anak kita sakit selain dari berjumpa doktor.

i) Antara petua atau pesanan yang pernah guru kak long berikan adalah dengan bersedekah atas nama si anak yang sakit itu. Hikmah bersedekah ni kan salah satunya adalah membentengkan diri dari segala macam kecelakaan, jadi semoga dengan niat sedekah itu, kesihatan anak kita bertambah baik

ii) Membaca dan mensedekahkan Surah Yaasiin serta Al-Waqiah buat mereka. Dengan bacaan surah-surah ini, ia membantu meniupkan semangat yang positif kepada roh kita sekaligus ia membantu dalam menentang/ melawan sakit yang mereka hadapi

iii) Membuat solat hajat untuk mereka. Doa ibu dan ayah terutamanya ibu adalah doa yang tiada hijabnya. Jadi walaupun hanya sekadar demam, tak salahkan kita buatkan solat hajat untuk mereka

Inilah antara apa yang kak long buat. Ubat doktor serta vitamin tetap kak long berikan. Dan sebagai salah satu usaha spiritual, 3 perkongsian di atas boleh dilakukan.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, March 8, 2017

BENGKAK JANTUNG

Salam sayang 

Sejak 2 minggu yang lalu, Anas batuk-batuk dan sakit-sakit badan. Berulang ke doktor beberapa kali dan kemuncaknya bila dia mengadu sakit dada.

Disebabkan Anas ni memang ada menghidap Rheumatoid carditis maka kami terus menuju ke kecemasan. Anas diperiksa dengan terperinci termasuk melakukan x-ray dan echocardiogram. Alhamdulillah ketika menerima keputusannya tiada apa yang serius dan doktor menjangkakan yang batuk menyebabkan dada Anas sakit. Kami dibekalkan dengan ubat batuk dan demam sahaja.

Itu cerita 20 Februari yang lalu.

Tiada banyak perubahan selepas lawatan ke kecemasan hari tu. Anas masih mengadu sakit badan dan masih tidak boleh tidur berbaring. Beberapa bantal harus diletakkan di bahagian belakang supaya dia lebih selesa. Keadaan ini mengingatkan kami apa yang terjadi 2 tahun lepas.

Sejujurnya hati kak long ada sedikit resah. Dan ia terbukti apabila kami membawa Anas ke pemeriksaan rutin bersama Pakar Pediatrik, Dr Khairi di Hospital Manjung semalam.

Sekali lagi, x-ray dilakukan. Nampak beza saiz jantung Anas dan ia mengesahkan yang jantung Anas kembali bengkak. Ini juga punca kenapa batuk Anas tidak juga sembuh walaupun berbotol ubat batuk dah diambil. Doktor pakar menambah sejenis lagi ubat untuk Anas serta meningkatkan dos ubat untuk jantung Anas.

Perjumpaan semula dengan Dr Khairi adalah pada 21 Mac 2017, 2 minggu dari sekarang. Semoga Anas kembali sembuh.

Mohon doa juga dari kalian yang menjadi pembaca www.rahsiasihat.com ini. Doakan agar Anas cepat sembuh dan doakan kami agar diberi kekuatan dan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi ujian ini.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, March 6, 2017

Ibu Vitamin

Salam sayang-sayang kak long

Kak long teringat kata-kata seorang SID Shaklee yang telahpun lama bersama Shaklee dan mengamalkan Shaklee.

Kata beliau " Amalkanlah vitamin apa pun tapi jangan tinggalkan IBU VITAMIN ni... Iaitu ESP (Protein)"

Mula-mula kak long agak blur lah juga tapi bila buka semula nota lama-lama dan tengok semula kandungan serta fungsi ESP ni maka wajarlah ia digelar IBU VITAMIN

Apa Kelebihan ESP Shaklee?
  • Ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif dan hanya memilih soya yang berkualiti tinggi sahaja.
  • Kacang soya yang digunakan adalah mengandungi NON GMO (non genetically modified organism) di mana ia diproses menggunakan suhu yang rendah.
  • Setiap satu tin Soy Isolate Protein Shaklee dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan tenaga segera dan tahan lama.
  • Satu-satunya produk di pasaran yang mengandungi kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.
  • Sangat sesuai bagi pesakit kencing manis kerana kandungan Indeks Glisemik (GI) yang rendah iaitu 39.
  • Satu hidangan soy protein ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh badan.
Jom minum soya ESP

Kita dah tahu kan apa KELEBIHAN ESP SHAKLEE ni. 

Jadi apa sebenarnya fungsi ESP dalam diet harian kita?

  1. Sumber protein yang membantu renegrasi sel, otot dan organ. Membantu memperbaiki struktur sel yang rosak. Mereka yang berparut dan mengamalkan ESP Shaklee akan dapat lihat kesan parut mereka yang semakin berkurang
  2. Oleh kerana ia mengandungi GI yang rendah, maka ia memberi tenaga yang berterusan. Sekaligus untuk mereka yang berdiet, sesuai untuk dijadikan snek kerana ia memberi rasa kenyang yang lebih lama
  3. Memperbaiki pigmentasi pada kulit serta membaiki tona kulit supaya lebih sekata
  4. Mempercepatkan kadar penyembuhan luka atau sakit 
  5. Mengandungi unsur kalsium yang membantu mengurangkan risiko kerapuhan tulang dan sendi

ESP ni sememangnya dah menjadi minuman harian kak long sekeluarga. Anak-anak memang gemarkan ESP. 

Ada yang nak mencuba? Jika ada boleh hubungi 

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Sunday, March 5, 2017

PERBEZAAN SHAKLEE

Salam sayang 

Shaklee sememangnya berbeza jika dibandingkan dengan produk atau syarikat pengeluar makanan kesihatan yang lain

SHAKLEE SENTIASA SELAMAT

Kami telah melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk.

Kami menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun.

Kami hanya memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk kami.

Produk kami tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya yang terdapatdalam produk pesaing.

Kami bekerjasama dengan ahli toksikologi bagi mengembangkan senarai bahan kimia yang berpotensi berbahaya kepada manusia dan kami mengemaskini senarai ini bagi memastikan bahan-bahan kimia ini tidak mencemari sebarang produk kami.
350 Ujian bagi setiap kandungan | 23,000 Ujian Keaslian dan Keselamatan setiap tahun | 100,000 Ujian Kualiti Produk setiap tahun
TIADA Bahan Tiruan
TIADA Perisa Tiruan
TIADA Pemanis Tiruan
TIADA Pengawet Tiruan
TIADA Pewarna
TIADA MSG
TIADA Lemak Trans
TIADA Bahan Kimia
TIADA Paraben
TIADA Bisfenol-A
TIADA Dakwat Toksik
TIADA Peluntur Klorin
TIADA Formaldehid
TIADA Natrium Hidroksida


































SHAKLEE SENTIASA BERKESAN

Bukti Saintifik & Klinikal:

100 laporan saintifik & Kajian Landmark 2007

Kami menjamin keberkesanan agar anda sentiasa yakin bahawa produk Shaklee Always Works.
Bukti klinikal ini boleh didapati dalam 100 laporan saintifik yang telah diterbitkan oleh Shaklee – ini adalah kajian semula setara dalam beberapa majalah utama.

Salah satu daripada ujian ini adalah Kajian Landmark pada tahun 2007, yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.


  



Penjelajah Bertaraf Dunia & Kembara berkuasa Shaklee

Jika bukti daripada ujian dan jurnal ini masih tidak mencukupi, anda juga perlu menyedari bahawa beberapa Penjelajah Bertaraf Dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Ia membuktikan bahawa kami komited dalam menyediakan produk yang benar-benar berkesan. Atlet terhebat, ahli sukan Olimpik dan pengembara dunia mengakui kehebatan suplemen Shaklee dalam memberi tenaga dan membantu mereka memperolehi pencapaian luarbiasa.

Pencapaian fizikal yang terhebat hasil pengambilan produk Shaklee ditonjolkan dalam projek Daeadelus pada 1987, yang merupakan penerbangan manusia paling jauh merentasi Laut Aegean. Ia melibatkan usaha getir seorang lelaki yang nekad mengayuh basikal untuk menghasilkan kuasa bagi menghidupkan kipas dan terbang merentasi 72 batu.

Bagi menjayakan usaha ini, kami telah berganding bahu dengan Universiti MIT dan mencipta formula yang boleh dimanfaatkan oleh atlet ini untuk memperoleh tenaga yang berterusan. Produk ini, yang dinamakan Shaklee Performance®, boleh didapati pada hari ini dan menjadi sebahagian daripada rangkaian produk sukan kami.

1983 | Mount Everest | First American ascent without OxygenGunung Everest
Pendakian warga Amerika yang pertama tanpa bekalan oksigen.
1986 | Voyager | 1st non-stop flight around worldVoyager
Penerbangan tanpa henti yang pertama mengelilingi bumi.
1986 | Will Steger | Olar ExplorationWill Steger
Penjelajahan luncur anjing ke Kutub Utara yang pertama kali direkodkan, dengan diketuai oleh penulis, pendidik dan penjelajah kutub yang telah memenangi anugerah National Geographic.
1987 | Daedalus | First human powered flight across AegeanDaedalus
Penerbangan dengan kuasa kayuhan manusia yang pertama menyeberangi Laut Aegean.
1993 | Daedalus | First human powered flight across AegeanNASA
Shaklee menghasilkan dan membekalkan AstroAde – minuman penghidratan khas untuk para angkasawan Shuttle.






















































SHAKLEE SENTIASA MESRA ALAM

Hidup Harmoni dengan Alam Semula Jadi

Dr. Shaklee adalah pelopor Shaklee Corporation yang mengamalkan prinsip Living in Harmony with Nature®. Kami terus setia membawa legasi ini dan menjamin bahawa produk kami Always Green.

Kami sentiasa menggembleng usaha untuk mewujudkan dunia yang lebih baik. Kami berbangga menjadi syarikat diiktiraf Climate Neutral™ yang pertama di dunia pada tahun 2000 kerana berjaya mengimbangi pelepasan karbon dalam setiap aktiviti kami bagi menjana impak sifar bersih terhadap alamsekitar – dan kami melakukannya sebelum ia dipraktikkan secara meluas. Kami telah menghasilkan pencuci biorosot yang pertama, dan terus berusaha untuk menyediakan produk mampan yang Safe for You, Your Home and Your Planet®.

Safe for You, Your Home, and Your Planet®
 
Syarikat pertama yang diiktiraf Climate Neutral®

Perintis produk pencuci rumah yang tidak beracun dan biorosot.



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Saturday, March 4, 2017

VIVIX - PREMIUM & EKSKLUSIF

Salam sayang 

Image result for vivix shaklee

VIVIX Shaklee

Ramai peminat Vivix ni. Kitorang SID ni selalu gelarkan Vivix ni Sirap Ajaib Shaklee :)

Vivix ni adalah minuman kesihatan berunsurkan tumbuhan. Yang membezakan Vivix ni dengan minuman jus kesihatan di pasaran adalah kerana ia dihasilkan dari bahan premium tau.

Vivix Shaklee merupakan satu kejayaan dalam revolusi anti penuaan selular. Vivix ini premium dan eksklusif kerana menggunakan tumbuhan yang sangat berkualiti. Kesemua bahan yang digunakan dalam penghasilan Vivix telahpun diuji terlebih dahulu di makmal oleh Saintis Shaklee. Vivix mengandungi resveratrol dan yang lebih menarik ia lengkap dengan polifenol tumbuhan menjadikan ia 10x lebih baik dari resveratrol sahaja dalam melambatkan proses penuaan sel.

Related image


Vivix bertindak melalui 4 mekanisma seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah:

Image result for vivix shaklee

Apakah kebaikan RESVERATROL?

Jika ada yang nak mencuba?

Boleh hubungi 

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Friday, March 3, 2017

Personaliti Ibu Bapa Cemerlang

Salam sayang 


 
Kat bawah ni kak long kongsikan bagaimana kita nak membina Personaliti Ibu Bapa Cemerlang. Moga dapat kita praktikkan, In shaa Allah.

Image result for parents and kids
  • Berketrampilan dalam pelbagai bidang - Ibu bapa yang cemerlang harus mempunyai pengetahuan yang agak luas dalam pelbagai bidang. Ini akan dapat mengukuhkan kefahaman mereka dalam mendidik anak-anak mengenai bidang-bidang yang berkenaan.
Image result for parents and kids
  • Yakin terhadap diri sendiri - Keyakinan yang tinggi menjadi pemimpin dalam rumah tangga adalah tunggak kepada kekuatan seseorang suami dan keyakinan yang jitu dalam mendidik anak-anak adalah tunggak kepada isteri yang solehah. Tanpa keyakinan yang tinggi terhadap diri sendiri, kedua-dua ibu bapa tidak dapat memainkan peranan masing-masing dengan lebih berkesan. Ingat "bagaimana acuan, begitulah kuihnya".
Image result for parents
  • Konsisten dalam melakukan sesuatu - Sesuatu amalan yang dilakukan secara konsisten oleh kedua-dua ibu bapa seperti sembahyang jemaah, melakukan aktiviti-aktiviti yang mulia, memberi arahan dan mengenakan hukuman akan dapat menanamkan rasa hormat dalam diri anak-anak terhadap kedua-dua orang tuanya.
Image result for parents creative
  • Pemikiran yang kreatif dan positif - Ibu bapa yang mempunyai pemikiran yang kreatif dan positif akan dapat mewujudkan suasana yang ceria dalam rumah tangga. Kreatif dalam mengemas rumah, memilih makanan, beriadah dan sebagainya akan dapat mengubah selera dan suasana dalam rumah tangga.
Image result for sikap ibu bapa mempengaruhi anak
  • Boleh diharap - Ibu bapa adalah tempat bergantung oleh anak-anak. Oleh yang demikian, ibu bapa hendaklah sentiasa bersedia untuk melayani dan melindungi ahli-ahli keluarga apabila diperlukan.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970