Vitamin untuk Anak yang Tonsil

Salam sayang 

Beberapa hari ni kerap kak long dapat kiriman sms dan whatsapp dari ibu-ibu yang mempunyai anak yang mengidap penyakit tonsilitis. Ada yang baru pertama kali kena dan ada yang berulang-ulang.

Image result for tonsillitis

Sebelum kita tengok apa vitamin yang boleh membantu, jom kita baca sikit tentang tonsilitis ni.

Pertama sekali APA ITU TONSILITIS?

Tonsillitis adalah jangkitan dan keradangan pada tonsil
Tonsil pula adalah kelenjar yang terdapat di sebelah belakang tekak dan di belakang lidah. Tonsil merupakan barisan pertama pertahanan badan kita terhadap serangan penyakit. Mereka adalah sebahagian daripada sistem imuniti dan membantu memerangkap kuman sebelum serangan yang lebih kuat merebak ke seluruh tubuh badan.

Tonsillitis adalah jangkitan yang paling biasa berlaku pada kanak-kanak dan remaja, namun orang dewasa pun boleh menghidapinya.  Bila kita mula dijangkit tonsillitis ia mungkin berasa sakit dan tidak menyenangkan, namun kebiasannya ia tidak serius. 

PUNCA

Tonsilitis biasanya disebabkan oleh serangan virus. Namun adakalanya ia juga disebabkan oleh jangkitan bakteria dari species Streptococcus sp.

KENAPA Kanak-kanak mudah dijangkiti tonsilitis?

Kanak-kanak dari usia 5-15 tahun merupakan antara mereka yang berisiko dan mudah dijangkiti tonsilitis ini. Ini kerana pada jarak umur inilah, sistem imuniti mereka sedang berkembang dan menjadi lengkap menjelang usia remaja. Tambahan pula pada usia ini, mereka sudah mula bersekolah dan lebih terdedah pada persekitaran luar. Oleh itu, jangkitan virus seperti ini sangat mudah sekali terkena pada mereka.

CARA MENGATASI

Di Shaklee, terdapat beberapa vitamin khusus untuk kanak-kanak. Vitamin-vitamin ini diformulasikan khusus untuk mereka dan ada di antara vitamin ini boleh diambil sejak usia 1 tahun. 

Gambarajah di bawah merupakan SET VITAMIN KANAK-KANAK. Set ini membantu membina ketahanan sistem imuniti kanak-kanak. Ia menjadi perisai dalam diri kanak-kanak dari mudah terkena sebarang jangkitan virus mahupun bakteria.

SET VITAMIN KANAK-KANAK ini mengandungi 
i) Chewable Vita-C
ii) Omega Guard
iii) Vitalea for Kids
iv) Mealshake
Image result for set kanak-kanak shaklee

Sebaik-baiknya untuk mendapatkan perlindungan penuh, Set ini perlu diambil sepenuhnya. Untuk konsultasi lebih terperinci mengenai set ini boleh hubungiNur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

TIPS BERSEDEKAH LEBIH KREATIF

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI