Monday, March 27, 2017

Cara minum Cinch Teamix Shaklee

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

Shaklee memang ada menyediakan pelbagai jenis minuman yang berbentuk serbuk. Antaranya adalah ESP, Mealshake, Performance Drink, Cinch Shake dan juga Cinch Energy Teamix Shaklee

Namun antara yang di atas, Cinch Teamix ini lah yang paling senang dibancuh dan diminum.

Cinch Energy Teamix ini didatangkan di dalam kotak yang berisi 28 stick yang mana ia memudahkan untuk kita membawanya


Image result for cinch tea

Cinch Teamix ini bagaimana cara bancuhan? 
Perlukan air panas? 
Bolehkah dicampur dengan bahan-bahan lain?

Image result for cinch tea

Di bawah ini kak long kongsikan cara penyediaan Cinch Teamix ini ye:

Sediakan air sebanyak 6-8 oz. Boleh gunakan air panas atau air sejuk. Buka 1 sachet Cinch Teamix. Campurkan hingga sebati. Jika sukakan sejuk, boleh tambah ais ketul.

Di atas adalah penyediaan asas Cinch Teamix. Ia boleh divariasikan dengan:

i) Menambah titisan jus lemon atau hirisan lemon - jika sukakan masam
ii) Menambah madu atau gula perang - kak long tidak menggunakan gula putih untuk membancuh Cinch Teamix ini sebab ada rasa yang pelik. Yang paling sedap jika guna madu
iii) Boleh juga tambahkan hirisan halia - Sangat membantu jika banyak angin. Untuk kak long biasanya larutkan sahaja 2 biji peppermint ginger ke dalam bancuhan Cinch Teamix. Mesti tidak lama selepas minum, akan keluarlah angin serata alam 😂
iv) Inginkan rasa seperti Teh Masala - Boleh campurkan buah pelaga dan serbuk kayu manis dalam bancuhan Cinch Teamix serta jangan lupa daun pudina sekali


Jadi, korang bolehlah pilih cara yang mana yang korang gemari ye.

Perunding Kesihatan dan Kecantikan Anda
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Minum Teh untuk Tenaga dan Kurus?

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

cara-minum-cinch-energy-tea-mix-shaklee

Alhamdulillah. Baru sahaja selesai makan tengah hari. Perut sudah kenyang, mata pun mulalah mengantuk kan. Ish ish ish mana boleh jadi macam ni. Banyak lagi kerja yang perlu dibuat

Teringat tentang Cinch Teamix. Kak long pun ambil 1 sachet cinch tea dan bancuh bersama air sejuk dan jus lemon. Nyaman sungguh rasa tekak. Mata pun bolehlah dibuka seluas-luasnya ye.

Cinch Teamix ini adalah sejenis serbuk hasil campuran proprietari 3 jenis teh iaitu teh merah, teh putih dan teh hijau matcha. Cinch Teamix ini mengandungi unsur TAURINA yang:

 Tinggi antioksidan
 Meningkatkan tenaga
 Meningkatkan metabolisme

Sangat digalakkan pada mereka yang ingin mendapat tubuh badan yang langsing dan sihat. Yang penting Cinch Teamix ini tanpa perasa, pemanis dan pewarna tiruan.

Cinch Tea ini boleh diambil sejuk atau panas. Tidak perlu ditambah dengan gula. Jika inginkan sedikit kemanisan (sebab rasa teh ini memang agak tawar) boleh ditambah dengan madu. 

Macam kak long memang suka masam-masam, jadi kak long sekadar tambah beberapa titis lemon dan sesudu kecil chia seed. Memang rasa umphh dan agak kenyang untuk beberapa jam. Yang seronoknya, badan sentiasa bertenaga dan kalau buat senaman atau kerja rumah yang memerlukan tenaga, memang peluh mencurah-curah.

Belum cuba belum tahu

Nak merasai sendiri ketangkasan Cinch Teamix ini, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
nuradhamansor@yahoo.com
019-7987970

Sunday, March 26, 2017

Lega sungguh apabila dapat membuang air besar

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for kebaikan membuang air besar

Dalam seminggu berapa kerap agaknya kalian membuang air besar? Setiap hari? Jika jawapannya setiap hari maka kalian boleh dikategorikan sebagai mereka yang mempunyai usus yang sihat.

Setiap hari kita pasti akan makan sekurangnya 3 kali sehari dan minum air sekurangnya 2 liter. Makanan dan minuman ini akan diproses dan dicernakan di dalam usus kecil kita. Fungsi usus besar pula ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan.

Daripada jumlah keseluruhan makanan dan minuman yang diambil, 90 hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis iaitu kira-kira 100 hingga 200 gram setiap hari. Najis biasanya terdiri dari serat atau fiber yang tidak boleh diproses serta bahan-bahan asing lain yang tidak dapat diserap oleh badan.

Menurut Pakar Runding Perubatan Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Tropicana Dr P Rajesh Kumar, setiap individu perlu faham tabiat buang air besar yang normal atau sebaliknya dan ia berbeza bagi setiap individu.

Kekerapan membuang air besar

“Kekerapan tabiat membuang air besar yang normal adalah kurang daripada tiga kali dalam sehari atau lebih tiga kali dalam seminggu. Jika tabiat buang air besar berlaku kurang daripada tiga kali seminggu, ia boleh dikategorikan sebagai sembelit dan lebih tiga kali sehari dianggap cirit-birit."

Keadaan najis 

“Selain itu, najis yang normal pula berbentuk sosej manakala ia dikeluarkan dalam tekstur yang lembut seperti mentega kacang,” katanya.

Warna najis yang normal pula ialah daripada coklat kepada kuning keemasan. Kita boleh mendapati gejala tidak normal apabila najis bertukar warna kepada hitam atau hijau.

Najis berwarna hitam seperti rambut kebiasaannya mengandungi darah jika hijau bermaksud ada kuman. Namun, tidak semestinya najis berwarna hijau itu tidak normal kerana ada kalanya ia berlaku apabila individu itu banyak makan sayur.

Jadi kita dah jelas dengan kekrapan yang sebaiknya kita perlu membuang air besar. Serta bagaimana keadaan najis yang dianggap "sihat". Perkara ini mungkin agak menjijikan namun ia sangat penting kerana ia boleh mengganggu kualiti hidup kita. 

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Kelas Euphoria Leader Build Leaders (LBL) 2

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Nur Adha Mansor




Ini entri tertunggak sebenarnya. Pada bulan Februari 2017 yang lalu, lebih tepatnya tarikh 19 Februari, bertempat di Hotel Sri Petaling, Kumpulan Euphoria di bawah bimbingan Kak Norita (bonda bisnes kak long) telah mengadakan Kelas Leader Build Leader Module 2. Kelas tersebut bermula jam 2 petang dan berakhir jam 6 petang.

Secara dasarnya dalam kelas ini, kami pengedar sah Shaklee di bawah Grup Euphoria telah diajar
- Bagaimana sebagai seorang SID ingin mengembangkan organisasi?
- Bagaimana menjadi leader yang berkesan?
- Apakan tugasan seorang leader dan apa yang perlu leader uruskan dalam memastikan organisasi semakin mantap.
- Apakah profil seorang leader.

Kelas ini sangat menarik sebab kadangkala kita tidak tahu teknik sebenar dalam menguruskan organisasi bisnes kita. Selain dari belajar teknik-teknik di atas, kami turut dibekalkan dengan nota yang boleh dirujuk apabila pulang ke rumah. Kami turut diajar bagaimana hendak mengenalpasti keistimewaan produk Shaklee supaya mudahlah memberi konsultasi apabila berurusniaga dengan pihak pelanggan nanti.

Kak N turut menekankan fungsi seorang SID yang bergelar isteri. Walau apa jua bidang pun kita ceburi, jangan sekali-kali kita lupakan tugas utama sebagai isteri dan ibu. Redha suami paling penting kerana itulah kunci kejayaan kita dalam kehidupan. Redha suami membawa kepada keredhaan Allah kan. Sebab dalam hidup ini kita kumpulkan untuk pelaburan akhirat kelak. Sia-sia sahaja jika kita hanya ingin berjaya semata di dunia namun muflis di akhirat.

Alhamdulillah kak long dipertemukan dengan Grup Euphoria ini. Banyak membimbing dan mendidik agar keseimbangan dunia dan akhirat sama dititikberatkan. Doakan agar kumpulan SuriJutawan kak long berjaya dan In shaa Allah ilmu yang diperolehi dalam kelas ini dapat dipraktikkan.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Alahan Protein Susu Lembu

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for alahan susu lembu

Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh mengesan gejala alahan protein susu lembu?

Tanda-tanda alahan boleh dilihat selepas anak-anak terdedah kepada protein susu lembu. Ia tidak terhad kepada susu sahaja tetapi turut merangkumi produk tenusu seperti keju dan mentega. Sesetengah kanak-kanak mungkin menunjukkan lebih dari 1 tanda sahaja.

Antara tanda anak anda mengalami alahan protein susu lembu adalah:
* ekzema atau gatal-gatal pada mana-mana anggota badan
* mata berair, merah serta gatal
* cirit-birit
* muntah serta loya
* hidung berhingus dan kerap bersin
* batuk yang berterusan

Jika anak anda ada mengalami tanda di atas, kemungkinan besar anak anda alah terhadap protein susu lembu. Jadi hentikan sementara dan boleh cuba kenalkan kembali dengan susu atau produk berasaskan susu lembu kemudian hari.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Aktiviti Cuti Sekolah

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Al-Baghdadi Cawangan Seri Manjung




Alhamdulillah. Selesai sudah program anak-anak bersama dengan Al-Baghdadi Seri Manjung. Jumaat lepas adalah hari terakhir Anas dan Muaz mengikuti kem sempena cuti sekolah anjuran Al-Baghdadi Seri Manjung.

Ini kali pertama kak long menghantar anak-anak mengikuti kem sebegini. Sebelum ini, masa mereka banyak dihabiskan di rumah sahaja. Niat awal kak long adalah untuk mengurangkan kebergantungan anak-anak daripada gajet serta untuk mereka mengisi masa lapang. Di samping mengurangkan lah aktiviti pertengkaran dan pergaduhan di rumah :). Alhamdulillah, ada kesan positif yang lain pula sepanjang mereka mengikuti program ini.

Antara kesan positif yang kak long boleh nampak adalah jika sebelum ini, Anas terutamanya agak liat untuk disuruh bersolat, namun sejak menghadiri kem ini, kak long dan encik suami kurang bising-bising menyuruh solat. Seakan faham, sebaik sahaja azan berkumandang, Anas terus mengajak adik-adik (Muaz dan Hanis) mengerjakan solat. Kadang-kadang ada kak long tersentap juga, ya lah kita pun ada masanya terlewat namun syukur peringatan yang sangat baik untuk kami berdua.

Al-Baghdadi ini secara asasnya adalah pusat tahfiz yang mengajar anak-anak sedari 4 tahun lagi supaya dekat dengan Al-Quran. Sepanjang kem ini berlangsung, mereka didedahkan dengan surah tertentu dan perlu menghafaz beberapa ayat dari surah yang ditugaskan. Mereka menggunakan teknik hafazan Al-Baghdadi.

Anas nampaknya berminat untuk menyertai kelas tahfiz ini. In shaa Allah, bermula April 2017 ini, kelas tahfiz hujung minggu Anas akan bermula. Setakat ini, Muaz belum lagi menunjukkan minat untuk menghafaz Al-Quran, mungkin minatnya akan timbul sebaik dia melihat abangnya menghafaz. In shaa Allah. Yang pasti doa dan redha kak long dan suami akan sering mengiringi anak-anak dan semoga mereka menjadi anak soleh dan solehah.

Selain beraktiviti di dalam kelas, terdapat juga aktiviti lain seperti jom kreatif. Mereka berpeluang menunjukkan bakat seni mereka. Ada juga slot chef cilik. Muaz teruja membuat sandwich sendiri dan asyik memuji yang sandwich yang dibuatnya sangat sedap.

Dan hari Khamis lepas adalah hari yang mereka sangat tunggu. Apa tidaknya, aktiviti pada hari Khamis adalah pergi ke Kidzoona (kawasan permainan di Aeon Jusco Manjung) serta berkuda. Mereka berpeluang menunggang kuda sendirian dengan pemantauan. Siap minta kak long belikan kuda seorang seekor lagi (alahai anak...kalaulah semudah membeli kucing :) )

Siapa yang tidak suka melihat anak-anak seronok dengan aktiviti yang pelbagai kan. Alhamdulillah, kali ini cuti mereka lebih terarah. In shaa Allah jika ada kesempatan dan kemampuan, pada musim cuti akan datang, kak long akan daftarkan mereka sekali lagi. Kali ini termasuk mek Hanis juga :)
Ada yang berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Thursday, March 9, 2017

Bila Anak Tak Sihat

Salam sayang 

Pagi Jumaat lepas, masa kak long bawa si kecil Hana ke klinik ( demam selsema) ramai sungguh ibu bapa yang membawa anak-anak mereka. Dari sekecil bayi hinggalah yang berusia 12 tahun. Kebanyakan daripada mereka menghidapi demam, batuk dan selesema.

Kak long suka nak kongsikan apa yang boleh kita ibu bapa lakukan ketika anak-anak kita sakit selain dari berjumpa doktor.

i) Antara petua atau pesanan yang pernah guru kak long berikan adalah dengan bersedekah atas nama si anak yang sakit itu. Hikmah bersedekah ni kan salah satunya adalah membentengkan diri dari segala macam kecelakaan, jadi semoga dengan niat sedekah itu, kesihatan anak kita bertambah baik

ii) Membaca dan mensedekahkan Surah Yaasiin serta Al-Waqiah buat mereka. Dengan bacaan surah-surah ini, ia membantu meniupkan semangat yang positif kepada roh kita sekaligus ia membantu dalam menentang/ melawan sakit yang mereka hadapi

iii) Membuat solat hajat untuk mereka. Doa ibu dan ayah terutamanya ibu adalah doa yang tiada hijabnya. Jadi walaupun hanya sekadar demam, tak salahkan kita buatkan solat hajat untuk mereka

Inilah antara apa yang kak long buat. Ubat doktor serta vitamin tetap kak long berikan. Dan sebagai salah satu usaha spiritual, 3 perkongsian di atas boleh dilakukan.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, March 8, 2017

BENGKAK JANTUNG

Salam sayang 

Sejak 2 minggu yang lalu, Anas batuk-batuk dan sakit-sakit badan. Berulang ke doktor beberapa kali dan kemuncaknya bila dia mengadu sakit dada.

Disebabkan Anas ni memang ada menghidap Rheumatoid carditis maka kami terus menuju ke kecemasan. Anas diperiksa dengan terperinci termasuk melakukan x-ray dan echocardiogram. Alhamdulillah ketika menerima keputusannya tiada apa yang serius dan doktor menjangkakan yang batuk menyebabkan dada Anas sakit. Kami dibekalkan dengan ubat batuk dan demam sahaja.

Itu cerita 20 Februari yang lalu.

Tiada banyak perubahan selepas lawatan ke kecemasan hari tu. Anas masih mengadu sakit badan dan masih tidak boleh tidur berbaring. Beberapa bantal harus diletakkan di bahagian belakang supaya dia lebih selesa. Keadaan ini mengingatkan kami apa yang terjadi 2 tahun lepas.

Sejujurnya hati kak long ada sedikit resah. Dan ia terbukti apabila kami membawa Anas ke pemeriksaan rutin bersama Pakar Pediatrik, Dr Khairi di Hospital Manjung semalam.

Sekali lagi, x-ray dilakukan. Nampak beza saiz jantung Anas dan ia mengesahkan yang jantung Anas kembali bengkak. Ini juga punca kenapa batuk Anas tidak juga sembuh walaupun berbotol ubat batuk dah diambil. Doktor pakar menambah sejenis lagi ubat untuk Anas serta meningkatkan dos ubat untuk jantung Anas.

Perjumpaan semula dengan Dr Khairi adalah pada 21 Mac 2017, 2 minggu dari sekarang. Semoga Anas kembali sembuh.

Mohon doa juga dari kalian yang menjadi pembaca www.rahsiasihat.com ini. Doakan agar Anas cepat sembuh dan doakan kami agar diberi kekuatan dan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi ujian ini.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, March 6, 2017

Ibu Vitamin

Salam sayang-sayang kak long

Kak long teringat kata-kata seorang SID Shaklee yang telahpun lama bersama Shaklee dan mengamalkan Shaklee.

Kata beliau " Amalkanlah vitamin apa pun tapi jangan tinggalkan IBU VITAMIN ni... Iaitu ESP (Protein)"

Mula-mula kak long agak blur lah juga tapi bila buka semula nota lama-lama dan tengok semula kandungan serta fungsi ESP ni maka wajarlah ia digelar IBU VITAMIN

Apa Kelebihan ESP Shaklee?
  • Ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif dan hanya memilih soya yang berkualiti tinggi sahaja.
  • Kacang soya yang digunakan adalah mengandungi NON GMO (non genetically modified organism) di mana ia diproses menggunakan suhu yang rendah.
  • Setiap satu tin Soy Isolate Protein Shaklee dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan tenaga segera dan tahan lama.
  • Satu-satunya produk di pasaran yang mengandungi kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.
  • Sangat sesuai bagi pesakit kencing manis kerana kandungan Indeks Glisemik (GI) yang rendah iaitu 39.
  • Satu hidangan soy protein ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh badan.
Jom minum soya ESP

Kita dah tahu kan apa KELEBIHAN ESP SHAKLEE ni. 

Jadi apa sebenarnya fungsi ESP dalam diet harian kita?

  1. Sumber protein yang membantu renegrasi sel, otot dan organ. Membantu memperbaiki struktur sel yang rosak. Mereka yang berparut dan mengamalkan ESP Shaklee akan dapat lihat kesan parut mereka yang semakin berkurang
  2. Oleh kerana ia mengandungi GI yang rendah, maka ia memberi tenaga yang berterusan. Sekaligus untuk mereka yang berdiet, sesuai untuk dijadikan snek kerana ia memberi rasa kenyang yang lebih lama
  3. Memperbaiki pigmentasi pada kulit serta membaiki tona kulit supaya lebih sekata
  4. Mempercepatkan kadar penyembuhan luka atau sakit 
  5. Mengandungi unsur kalsium yang membantu mengurangkan risiko kerapuhan tulang dan sendi

ESP ni sememangnya dah menjadi minuman harian kak long sekeluarga. Anak-anak memang gemarkan ESP. 

Ada yang nak mencuba? Jika ada boleh hubungi 

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Sunday, March 5, 2017

PERBEZAAN SHAKLEE

Salam sayang 

Shaklee sememangnya berbeza jika dibandingkan dengan produk atau syarikat pengeluar makanan kesihatan yang lain

SHAKLEE SENTIASA SELAMAT

Kami telah melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk.

Kami menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun.

Kami hanya memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk kami.

Produk kami tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya yang terdapatdalam produk pesaing.

Kami bekerjasama dengan ahli toksikologi bagi mengembangkan senarai bahan kimia yang berpotensi berbahaya kepada manusia dan kami mengemaskini senarai ini bagi memastikan bahan-bahan kimia ini tidak mencemari sebarang produk kami.
350 Ujian bagi setiap kandungan | 23,000 Ujian Keaslian dan Keselamatan setiap tahun | 100,000 Ujian Kualiti Produk setiap tahun
TIADA Bahan Tiruan
TIADA Perisa Tiruan
TIADA Pemanis Tiruan
TIADA Pengawet Tiruan
TIADA Pewarna
TIADA MSG
TIADA Lemak Trans
TIADA Bahan Kimia
TIADA Paraben
TIADA Bisfenol-A
TIADA Dakwat Toksik
TIADA Peluntur Klorin
TIADA Formaldehid
TIADA Natrium Hidroksida


































SHAKLEE SENTIASA BERKESAN

Bukti Saintifik & Klinikal:

100 laporan saintifik & Kajian Landmark 2007

Kami menjamin keberkesanan agar anda sentiasa yakin bahawa produk Shaklee Always Works.
Bukti klinikal ini boleh didapati dalam 100 laporan saintifik yang telah diterbitkan oleh Shaklee – ini adalah kajian semula setara dalam beberapa majalah utama.

Salah satu daripada ujian ini adalah Kajian Landmark pada tahun 2007, yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.


  



Penjelajah Bertaraf Dunia & Kembara berkuasa Shaklee

Jika bukti daripada ujian dan jurnal ini masih tidak mencukupi, anda juga perlu menyedari bahawa beberapa Penjelajah Bertaraf Dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Ia membuktikan bahawa kami komited dalam menyediakan produk yang benar-benar berkesan. Atlet terhebat, ahli sukan Olimpik dan pengembara dunia mengakui kehebatan suplemen Shaklee dalam memberi tenaga dan membantu mereka memperolehi pencapaian luarbiasa.

Pencapaian fizikal yang terhebat hasil pengambilan produk Shaklee ditonjolkan dalam projek Daeadelus pada 1987, yang merupakan penerbangan manusia paling jauh merentasi Laut Aegean. Ia melibatkan usaha getir seorang lelaki yang nekad mengayuh basikal untuk menghasilkan kuasa bagi menghidupkan kipas dan terbang merentasi 72 batu.

Bagi menjayakan usaha ini, kami telah berganding bahu dengan Universiti MIT dan mencipta formula yang boleh dimanfaatkan oleh atlet ini untuk memperoleh tenaga yang berterusan. Produk ini, yang dinamakan Shaklee Performance®, boleh didapati pada hari ini dan menjadi sebahagian daripada rangkaian produk sukan kami.

1983 | Mount Everest | First American ascent without OxygenGunung Everest
Pendakian warga Amerika yang pertama tanpa bekalan oksigen.
1986 | Voyager | 1st non-stop flight around worldVoyager
Penerbangan tanpa henti yang pertama mengelilingi bumi.
1986 | Will Steger | Olar ExplorationWill Steger
Penjelajahan luncur anjing ke Kutub Utara yang pertama kali direkodkan, dengan diketuai oleh penulis, pendidik dan penjelajah kutub yang telah memenangi anugerah National Geographic.
1987 | Daedalus | First human powered flight across AegeanDaedalus
Penerbangan dengan kuasa kayuhan manusia yang pertama menyeberangi Laut Aegean.
1993 | Daedalus | First human powered flight across AegeanNASA
Shaklee menghasilkan dan membekalkan AstroAde – minuman penghidratan khas untuk para angkasawan Shuttle.






















































SHAKLEE SENTIASA MESRA ALAM

Hidup Harmoni dengan Alam Semula Jadi

Dr. Shaklee adalah pelopor Shaklee Corporation yang mengamalkan prinsip Living in Harmony with Nature®. Kami terus setia membawa legasi ini dan menjamin bahawa produk kami Always Green.

Kami sentiasa menggembleng usaha untuk mewujudkan dunia yang lebih baik. Kami berbangga menjadi syarikat diiktiraf Climate Neutral™ yang pertama di dunia pada tahun 2000 kerana berjaya mengimbangi pelepasan karbon dalam setiap aktiviti kami bagi menjana impak sifar bersih terhadap alamsekitar – dan kami melakukannya sebelum ia dipraktikkan secara meluas. Kami telah menghasilkan pencuci biorosot yang pertama, dan terus berusaha untuk menyediakan produk mampan yang Safe for You, Your Home and Your Planet®.

Safe for You, Your Home, and Your Planet®
 
Syarikat pertama yang diiktiraf Climate Neutral®

Perintis produk pencuci rumah yang tidak beracun dan biorosot.



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Saturday, March 4, 2017

VIVIX - PREMIUM & EKSKLUSIF

Salam sayang 

Image result for vivix shaklee

VIVIX Shaklee

Ramai peminat Vivix ni. Kitorang SID ni selalu gelarkan Vivix ni Sirap Ajaib Shaklee :)

Vivix ni adalah minuman kesihatan berunsurkan tumbuhan. Yang membezakan Vivix ni dengan minuman jus kesihatan di pasaran adalah kerana ia dihasilkan dari bahan premium tau.

Vivix Shaklee merupakan satu kejayaan dalam revolusi anti penuaan selular. Vivix ini premium dan eksklusif kerana menggunakan tumbuhan yang sangat berkualiti. Kesemua bahan yang digunakan dalam penghasilan Vivix telahpun diuji terlebih dahulu di makmal oleh Saintis Shaklee. Vivix mengandungi resveratrol dan yang lebih menarik ia lengkap dengan polifenol tumbuhan menjadikan ia 10x lebih baik dari resveratrol sahaja dalam melambatkan proses penuaan sel.

Related image


Vivix bertindak melalui 4 mekanisma seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah:

Image result for vivix shaklee

Apakah kebaikan RESVERATROL?

Jika ada yang nak mencuba?

Boleh hubungi 

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Friday, March 3, 2017

Personaliti Ibu Bapa Cemerlang

Salam sayang 


 
Kat bawah ni kak long kongsikan bagaimana kita nak membina Personaliti Ibu Bapa Cemerlang. Moga dapat kita praktikkan, In shaa Allah.

Image result for parents and kids
  • Berketrampilan dalam pelbagai bidang - Ibu bapa yang cemerlang harus mempunyai pengetahuan yang agak luas dalam pelbagai bidang. Ini akan dapat mengukuhkan kefahaman mereka dalam mendidik anak-anak mengenai bidang-bidang yang berkenaan.
Image result for parents and kids
  • Yakin terhadap diri sendiri - Keyakinan yang tinggi menjadi pemimpin dalam rumah tangga adalah tunggak kepada kekuatan seseorang suami dan keyakinan yang jitu dalam mendidik anak-anak adalah tunggak kepada isteri yang solehah. Tanpa keyakinan yang tinggi terhadap diri sendiri, kedua-dua ibu bapa tidak dapat memainkan peranan masing-masing dengan lebih berkesan. Ingat "bagaimana acuan, begitulah kuihnya".
Image result for parents
  • Konsisten dalam melakukan sesuatu - Sesuatu amalan yang dilakukan secara konsisten oleh kedua-dua ibu bapa seperti sembahyang jemaah, melakukan aktiviti-aktiviti yang mulia, memberi arahan dan mengenakan hukuman akan dapat menanamkan rasa hormat dalam diri anak-anak terhadap kedua-dua orang tuanya.
Image result for parents creative
  • Pemikiran yang kreatif dan positif - Ibu bapa yang mempunyai pemikiran yang kreatif dan positif akan dapat mewujudkan suasana yang ceria dalam rumah tangga. Kreatif dalam mengemas rumah, memilih makanan, beriadah dan sebagainya akan dapat mengubah selera dan suasana dalam rumah tangga.
Image result for sikap ibu bapa mempengaruhi anak
  • Boleh diharap - Ibu bapa adalah tempat bergantung oleh anak-anak. Oleh yang demikian, ibu bapa hendaklah sentiasa bersedia untuk melayani dan melindungi ahli-ahli keluarga apabila diperlukan.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Thursday, March 2, 2017

Air Dan Kita

Salam sayang

Image result for water

Dalam badan kita 60-70% adalah terdiri daripada kandungan air. Sebab itulah kita manusia takkan dapat hidup lebih dari 4 hari jika keputusan air. Tapi ramai di antara kita yang meremehkan pengambilan air ni.

Setiap hari kita digalakkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas yang mana 1 gelas bersamaan dengan 250mL air dan ini menjadikan jumlah kesuluruhan air yang patut diambil adalah 2 Liter. Air yang kak long maksudkan ini adalah air kosong ye bukan jus atau air berperisa.

Image result for drinking water

Kenapa perlunya kita mengambil air kosong ni? Ini antara fungsi air yang penting buat kita

* Menggerakkan fungsi tubuh – air memainkan peranan penting bagi merangsang sistem dalam badan kita. Tanpa air, darah tidak mengalir, oksigen dan zat makanan tidak akan dipindahkan, sisa tidak akan dihapuskan dan organ badan tidak berfungsi. Air merupakan alat pengangkutan terbaik.

*Menjalankan proses detoksifikasi - Setiap hari tubuh kita terdedah kepada unsur toksin. Buah-buahan dan sayur-sayuran sekarang tak macam dulu. Kebanyakannya kini disembur dengan racun serangga malah baja yang digunakan pun kebanyakannya baja sintetik. Haiwan ternakan pula makanan mereka dicampur dengan hormon serta antibiotik yang membolehkan mereka matang dan besar dengan lebih cepat. Tak termasuk pula dengan air serta udara yang kita hirup, penuh dengan bahan tercemar

*Mengelakkan dehidrasi dan penyakit – Hampir semua penyakit adalah disebabkan oleh kekurangan air. Masalah jerawat, penghadaman, obesiti, sendi dan masalah yang lebih serius seperti masalah jantung, tekanan darah tinggi dan juga kanser. Antara tanda awal kekurangan air ialah bibir kering, keletihan, pening kepala, insomnia serta sembelit

Image result for benefits of drinking water
Antara kepentingan air:

Minum air sekurang-kurangnya lima gelas sehari boleh mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45 peratus, kanser payudara (79 peratus) dan kanser pundi kencing (50 peratus). 
Sumber air kita datang daripada minuman (47 peratus), makanan (39 peratus) dan proses metabolisme di dalam sel (14 peratus).

“Air penting untuk melarutkan hasil sampingan metabolisme seperti asid urik dan urea yang diangkut oleh darah ke buah pinggang. Kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini.

“Air juga diperlukan untuk menjadi pelincir kepada pergerakan sendi dan kajian menunjukkan pengambilan 8-10 gelas air sehari boleh mengurangkan kesakitan sendi pada 80 peratus pesakit artritis.

“Air turut menjadi bahan asas paling utama untuk aktiviti enzim dan kawalan suhu badan; membolehkan darah menghantar oksigen dan nutrien kepada sel di seluruh badan. Kekurangan air menjejaskan semua proses ini dan khasiat makanan mungkin tidak dapat diagihkan dengan baik ke seluruh badan,” 

Badan kita membabitkan 70 peratus air dan jika air ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat. Air bersih boleh merangsang sistem pertahanan badan, metabolisme sel dan mengurangkan risiko sel menjadi tidak normal, mencegah bahan toksik daripada merebak ke sel lain dan merendahkan peluang mendapat jangkitan.

Air untuk buang lemak. Bagi individu yang mahu mengurangkan berat badan, minum banyak air kosong antara jalan terbaik. Air elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan dan mempercepatkan proses pembuangan lemak. Masalahnya ramai orang keliru antara isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’. Ini menyebabkan kebanyakn kita mencari makanan setiap kali satu daripada isyarat ini diterima otak. Jadi apa kata kita ubah. Bila kita rasa lapar kita minum segelas air

Dah habis baca? Apa kata lepas baca ni kita minum segelas air. Ingat air kosong tau. Air kosong ni Zero Kalori :)

Image result for kids drinking water


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970