Posts

Showing posts from March, 2017

Cara minum Cinch Teamix Shaklee

Image
Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

Shaklee memang ada menyediakan pelbagai jenis minuman yang berbentuk serbuk. Antaranya adalah ESP, Mealshake, Performance Drink, Cinch Shake dan juga Cinch Energy Teamix Shaklee

Namun antara yang di atas, Cinch Teamix ini lah yang paling senang dibancuh dan diminum.

Cinch Energy Teamix ini didatangkan di dalam kotak yang berisi 28 stick yang mana ia memudahkan untuk kita membawanya




Cinch Teamix ini bagaimana cara bancuhan?  Perlukan air panas?  Bolehkah dicampur dengan bahan-bahan lain?

Di bawah ini kak long kongsikan cara penyediaan Cinch Teamix ini ye:

Sediakan air sebanyak 6-8 oz. Boleh gunakan air panas atau air sejuk. Buka 1 sachet Cinch Teamix. Campurkan hingga sebati. Jika sukakan sejuk, boleh tambah ais ketul.
Di atas adalah penyediaan asas Cinch Teamix. Ia boleh divariasikan dengan:

i) Menambah titisan jus lemon atau hirisan lemon - jika sukakan masam
ii) Menambah madu atau gula perang - kak long tidak menggunakan gula putih untuk me…

Minum Teh untuk Tenaga dan Kurus?

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia


Alhamdulillah. Baru sahaja selesai makan tengah hari. Perut sudah kenyang, mata pun mulalah mengantuk kan. Ish ish ish mana boleh jadi macam ni. Banyak lagi kerja yang perlu dibuat

Teringat tentang Cinch Teamix. Kak long pun ambil 1 sachet cinch tea dan bancuh bersama air sejuk dan jus lemon. Nyaman sungguh rasa tekak. Mata pun bolehlah dibuka seluas-luasnya ye.

Cinch Teamix ini adalah sejenis serbuk hasil campuran proprietari 3 jenis teh iaitu teh merah, teh putih dan teh hijau matcha. Cinch Teamix ini mengandungi unsur TAURINA yang:

 Tinggi antioksidan
 Meningkatkan tenaga
 Meningkatkan metabolisme

Sangat digalakkan pada mereka yang ingin mendapat tubuh badan yang langsing dan sihat. Yang penting Cinch Teamix ini tanpa perasa, pemanis dan pewarna tiruan.
Cinch Tea ini boleh diambil sejuk atau panas. Tidak perlu ditambah dengan gula. Jika inginkan sedikit kemanisan (sebab rasa teh ini memang agak tawar) boleh ditambah dengan mad…

Lega sungguh apabila dapat membuang air besar

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google


Dalam seminggu berapa kerap agaknya kalian membuang air besar? Setiap hari? Jika jawapannya setiap hari maka kalian boleh dikategorikan sebagai mereka yang mempunyai usus yang sihat.
Setiap hari kita pasti akan makan sekurangnya 3 kali sehari dan minum air sekurangnya 2 liter. Makanan dan minuman ini akan diproses dan dicernakan di dalam usus kecil kita. Fungsi usus besar pula ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan.

Daripada jumlah keseluruhan makanan dan minuman yang diambil, 90 hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis iaitu kira-kira 100 hingga 200 gram setiap hari. Najis biasanya terdiri dari serat atau fiber yang tidak boleh diproses serta bahan-bahan asing lain yang tidak dapat diserap oleh badan.

Menurut Pakar Runding Perubat…

Kelas Euphoria Leader Build Leaders (LBL) 2

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Nur Adha Mansor




Ini entri tertunggak sebenarnya. Pada bulan Februari 2017 yang lalu, lebih tepatnya tarikh 19 Februari, bertempat di Hotel Sri Petaling, Kumpulan Euphoria di bawah bimbingan Kak Norita (bonda bisnes kak long) telah mengadakan Kelas Leader Build Leader Module 2. Kelas tersebut bermula jam 2 petang dan berakhir jam 6 petang.

Secara dasarnya dalam kelas ini, kami pengedar sah Shaklee di bawah Grup Euphoria telah diajar
- Bagaimana sebagai seorang SID ingin mengembangkan organisasi?
- Bagaimana menjadi leader yang berkesan?
- Apakan tugasan seorang leader dan apa yang perlu leader uruskan dalam memastikan organisasi semakin mantap.
- Apakah profil seorang leader.

Kelas ini sangat menarik sebab kadangkala kita tidak tahu teknik sebenar dalam menguruskan organisasi bisnes kita. Selain dari belajar teknik-teknik di atas, kami turut dibekalkan dengan nota yang boleh dirujuk apabila pulang ke rumah. Kami turut diajar bagaimana henda…

Alahan Protein Susu Lembu

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google


Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh men…

Aktiviti Cuti Sekolah

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Al-Baghdadi Cawangan Seri Manjung




Alhamdulillah. Selesai sudah program anak-anak bersama dengan Al-Baghdadi Seri Manjung. Jumaat lepas adalah hari terakhir Anas dan Muaz mengikuti kem sempena cuti sekolah anjuran Al-Baghdadi Seri Manjung.

Ini kali pertama kak long menghantar anak-anak mengikuti kem sebegini. Sebelum ini, masa mereka banyak dihabiskan di rumah sahaja. Niat awal kak long adalah untuk mengurangkan kebergantungan anak-anak daripada gajet serta untuk mereka mengisi masa lapang. Di samping mengurangkan lah aktiviti pertengkaran dan pergaduhan di rumah :). Alhamdulillah, ada kesan positif yang lain pula sepanjang mereka mengikuti program ini.

Antara kesan positif yang kak long boleh nampak adalah jika sebelum ini, Anas terutamanya agak liat untuk disuruh bersolat, namun sejak menghadiri kem ini, kak long dan encik suami kurang bising-bising menyuruh solat. Seakan faham, sebaik sahaja azan berkumandang, Anas terus mengajak adik-adik (…

Bila Anak Tak Sihat

Salam sayang 

Pagi Jumaat lepas, masa kak long bawa si kecil Hana ke klinik ( demam selsema) ramai sungguh ibu bapa yang membawa anak-anak mereka. Dari sekecil bayi hinggalah yang berusia 12 tahun. Kebanyakan daripada mereka menghidapi demam, batuk dan selesema.

Kak long suka nak kongsikan apa yang boleh kita ibu bapa lakukan ketika anak-anak kita sakit selain dari berjumpa doktor.

i) Antara petua atau pesanan yang pernah guru kak long berikan adalah dengan bersedekah atas nama si anak yang sakit itu. Hikmah bersedekah ni kan salah satunya adalah membentengkan diri dari segala macam kecelakaan, jadi semoga dengan niat sedekah itu, kesihatan anak kita bertambah baik

ii) Membaca dan mensedekahkan Surah Yaasiin serta Al-Waqiah buat mereka. Dengan bacaan surah-surah ini, ia membantu meniupkan semangat yang positif kepada roh kita sekaligus ia membantu dalam menentang/ melawan sakit yang mereka hadapi

iii) Membuat solat hajat untuk mereka. Doa ibu dan ayah terutamanya ibu adalah doa yang…

BENGKAK JANTUNG

Salam sayang 

Sejak 2 minggu yang lalu, Anas batuk-batuk dan sakit-sakit badan. Berulang ke doktor beberapa kali dan kemuncaknya bila dia mengadu sakit dada.

Disebabkan Anas ni memang ada menghidap Rheumatoid carditis maka kami terus menuju ke kecemasan. Anas diperiksa dengan terperinci termasuk melakukan x-ray dan echocardiogram. Alhamdulillah ketika menerima keputusannya tiada apa yang serius dan doktor menjangkakan yang batuk menyebabkan dada Anas sakit. Kami dibekalkan dengan ubat batuk dan demam sahaja.

Itu cerita 20 Februari yang lalu.

Tiada banyak perubahan selepas lawatan ke kecemasan hari tu. Anas masih mengadu sakit badan dan masih tidak boleh tidur berbaring. Beberapa bantal harus diletakkan di bahagian belakang supaya dia lebih selesa. Keadaan ini mengingatkan kami apa yang terjadi 2 tahun lepas.

Sejujurnya hati kak long ada sedikit resah. Dan ia terbukti apabila kami membawa Anas ke pemeriksaan rutin bersama Pakar Pediatrik, Dr Khairi di Hospital Manjung semalam.

Sekali…

Ibu Vitamin

Image
Salam sayang-sayang kak long

Kak long teringat kata-kata seorang SID Shaklee yang telahpun lama bersama Shaklee dan mengamalkan Shaklee.

Kata beliau " Amalkanlah vitamin apa pun tapi jangan tinggalkan IBU VITAMIN ni... Iaitu ESP (Protein)"

Mula-mula kak long agak blur lah juga tapi bila buka semula nota lama-lama dan tengok semula kandungan serta fungsi ESP ni maka wajarlah ia digelar IBU VITAMIN

Apa Kelebihan ESP Shaklee? Ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif dan hanya memilih soya yang berkualiti tinggi sahaja.Kacang soya yang digunakan adalah mengandungi NON GMO (non genetically modified organism) di mana ia diproses menggunakan suhu yang rendah.Setiap satu tin Soy Isolate Protein Shaklee dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan tenaga segera dan tahan lama.Satu-satunya produk di pasaran yang mengandungi kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.Sangat sesuai bagi pesakit kencing manis kerana kandungan Ind…

PERBEZAAN SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Shaklee sememangnya berbeza jika dibandingkan dengan produk atau syarikat pengeluar makanan kesihatan yang lain

SHAKLEE SENTIASA SELAMAT

Kami telah melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk.

Kami menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun.

Kami hanya memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk kami.

Produk kami tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya yang terdapatdalam produk pesaing.

Kami bekerjasama dengan ahli toksikologi bagi mengembangkan senarai bahan kimia yang berpotensi berbahaya kepada manusia dan kami mengemaskini senarai ini bagi memastikan bahan-bahan kimia ini tidak mencemari sebarang produk kami. TIADA Bahan TiruanTIADA Perisa TiruanTIADA Pemanis TiruanTIADA Pengawet TiruanTIADA PewarnaTIADA MSGTIADA Lemak Trans TIADA Bahan KimiaTIADA ParabenTIADA Bisfenol-ATIADA Dakwat Tok…

VIVIX - PREMIUM & EKSKLUSIF

Image
Salam sayang 


VIVIX Shaklee
Ramai peminat Vivix ni. Kitorang SID ni selalu gelarkan Vivix ni Sirap Ajaib Shaklee :)
Vivix ni adalah minuman kesihatan berunsurkan tumbuhan. Yang membezakan Vivix ni dengan minuman jus kesihatan di pasaran adalah kerana ia dihasilkan dari bahan premium tau.
Vivix Shaklee merupakan satu kejayaan dalam revolusi anti penuaan selular. Vivix ini premium dan eksklusif kerana menggunakan tumbuhan yang sangat berkualiti. Kesemua bahan yang digunakan dalam penghasilan Vivix telahpun diuji terlebih dahulu di makmal oleh Saintis Shaklee. Vivix mengandungi resveratrol dan yang lebih menarik ia lengkap dengan polifenol tumbuhan menjadikan ia 10x lebih baik dari resveratrolsahaja dalam melambatkan proses penuaan sel.


Vivix bertindak melalui 4 mekanisma seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah:

Apakah kebaikan RESVERATROL?
Jika ada yang nak mencuba?
Boleh hubungi 
Nur Adha @ Kak Long  Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut  019-7987970

Personaliti Ibu Bapa Cemerlang

Image
Salam sayang 


Kat bawah ni kak long kongsikan bagaimana kita nak membina Personaliti Ibu Bapa Cemerlang.Moga dapat kita praktikkan, In shaa Allah.

Berketrampilan dalam pelbagai bidang - Ibu bapa yang cemerlang harus mempunyai pengetahuan yang agak luas dalam pelbagai bidang. Ini akan dapat mengukuhkan kefahaman mereka dalam mendidik anak-anak mengenai bidang-bidang yang berkenaan. Yakin terhadap diri sendiri - Keyakinan yang tinggi menjadi pemimpin dalam rumah tangga adalah tunggak kepada kekuatan seseorang suami dan keyakinan yang jitu dalam mendidik anak-anak adalah tunggak kepada isteri yang solehah. Tanpa keyakinan yang tinggi terhadap diri sendiri, kedua-dua ibu bapa tidak dapat memainkan peranan masing-masing dengan lebih berkesan. Ingat "bagaimana acuan, begitulah kuihnya". Konsisten dalam melakukan sesuatu - Sesuatu amalan yang dilakukan secara konsisten oleh kedua-dua ibu bapa seperti sembahyang jemaah, melakukan aktiviti-aktiviti yang mulia, memberi arahan dan mengen…

Air Dan Kita

Image
Salam sayang