Posts

Showing posts from May, 2017

PERCUTIAN KELUARGA - PERLU KE?

Image
Salam sayang 


Kak long memulakan tradisi bercuti bersama keluarga ini sejak tahun 2015. Sebelum itu, bila bercuti sekadar pulang ke kampung kak long di Batu Pahat, Johor atau Seremban, Negeri Sembilan atau pulang ke kampung suami di Mersing, Johor.
Destinasi pertama kami adalah PULAU LANGKAWI. Kedua-dua kami suami isteri pernah ke Langkawi namun ketika zaman belajar. Maklum bila pergi zaman belajar, jadual tentu berbeza dan perbelanjaan pun berbeza kan.
Tahun berikutnya, kami ke TERENGGANU pula. Niat asal adalah ingin menghadiri majlis perkahwinan sepupu di Kemaman. Namun disebabkan adik bongsu kak long menetap di Dungun, kami pun memanjangkan cuti dan berjalan-jalan ke sekitar Kuala Terengganu. Menarik namun perlu lebih masa untuk cover lebih banyak tempat lagi yang tidak sempat kami jelajahi.
Dan kali ini, tahun 2017 ini kami ingin ke Langkawi sekali lagi. Ini kerana semasa percutian semasa 2015, kami tidak dapat menaiki kereta kabel kerana masalah penyelenggaraan. Jadi besar harap…

WHY I SHAKLEE?

Image
🎼 Sekali...aku jatuh cinta..Cintaku tak pernah berubah...🎼
Amboi bermadah menyanyi bagai kak long hari ini. Sesaje nak menghiburkan hati sendiri, tidak salah kan. Sebenarnya kak long nak beritahu yang kak long memang dah jatuh cinta sangat-sangat dengan Shaklee ni hah...
Jika ditanya kenapa, pelbagai sebab boleh kak long berikan. Namun yang paling menarik akan kak long kongsikan di bawah ya 😍
🍀 SHAKLEE berunsurkan bahan SEMULAJADI. Kesemua vitamin mahupun produk kecantikan kulit ataupun produk kebersihan rumah, adalah berunsurkan bahan semulajadi. Bahan semulajadi tersebut diuji ketulenan bagi memastikan ia SELAMAT dan BERKESAN. Jadi hasilnya produk SHAKLEE  tentu SELAMAT dan BERKESAN
🍀 SHAKLEE BERBALOI dan MUDAH didapati. Shaklee boleh didapati di mana-mana. Ramai sahaja pengedar Shaklee yang boleh dipilih. Selain itu, harganya berbaloi dan berpadanan dengan kualiti produk yang ada. Berbanding dengan jenama lain, harga Shaklee lebih murah dan pengguna dapat berjimat
🍀 BISNES S…

VITALEA SHAKLEE UNTUK PESAKIT DIABETES?

Image
Salam sayang

Kalau semalam kak long berkongsi secara umum berkenaan VITA-LEA, hari ini kak long ingin berkongsi ilmu baru pula. Hendak tahu? Jom baca sehingga habis.
Antara vitamin yang kak long sangat sarankan untuk mereka yang menghidap kencing manis atau DIABETES adalah VITA-LEA. Kenapa?

Untuk bercerita lebih lanjut, jom kita rujuk gambarajah di atas. Gambarajah di atas adalah fakta suplemen yang terkandung di dalam VITA-LEA.  Kita lihat di bahagian kanan ye, untuk bahagian mineral.
Ada 2 unsur mineral yang sangat penting untuk pesakit DIABETES.  2 unsur tersebut adalah KROMIUM dan VANADIUM. Kenapa unsur ini penting?

KROMIUM

Penghidap DIABETES lazimnya disebabkan oleh kurangnya sensitiviti pankreas dalam penghasilan insulin. Insulin ini diperlukan dalam menukarkan glukosa dalam makanan kepada tenaga. Jika sensitiviti insulin terganggu maka ia menyebabkan lebih banyak glukosa terkumpul di dalam darah.
Kromium menjaga keseimbangan kadar gula darah dan meningkatkan efisiensi insulin. Ia …

KENAPA VITALEA SHAKLEE?

Image
Salam sayang 

Hari ini kak long nak berkongsi dengan korang mengenai MULTIVITAMIN PERTAMA iaitu VITA-LEA.

VITALEA adalah produk pertama yang dicipta oleh Dr Forrest C Shaklee pada tahun 1915. Ia terhasil daripada usaha Dr Shaklee mengekstrak nutrien dari makanan dan memperkenalkan "vitalized minerals" kepada masyarakat. Ia berbentuk cecair.

Menariknya VITA-LEA Shaklee adalah multivitamin yang diperkuatkan dengan formula zat besi. VITA-LEA mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

VITA-LEA adalah komposit tablet yang merangkumi 34 sumber makanan.

24 jenis ujian dilakukan untuk memastikan ketulenan bahan mentah yang digunakan.

Hanya 56% sahaja haba digunakan semasa penghasilan tablet ini bagi memastikan enzim masih aktif di dalamnya

Menggunakan teknologi penyalutan terkini bagi memanjangkan tempih jangka hayat tablet

Mempunyai sistem mikro-coating yang berpaten untuk meningkatkan penyerapan asid folik

BERKUALITI TINGGI  -  sebanyak 340 uj…

GEMA GEGARVAGANZA

Image
Malam ini kak long ambil mood untuk menceriakan korang-korang pembaca setia RahsiaSihat.com ni dengan rancangan kegemaran kak long.

Kak long jarang menonton televisyen apatah lagi drama-drama. Namun satu program ini memang kak long tunggu-tunggu sejak trailer keluar di televisyen lagi. Inilah dia programnya... GEMA GEGAR VAGANZA. Kenapa kak long tunggu? Sebabnya kebanyakan kumpulan nasyid kegemaran kak long menyertai program ni.

Memang seronok apabila dapat mengimbau kenangan lagu-lagu nasyid masa zaman persekolahan dulu-dulu. Rasa macam masih muda remaja pula rasanya (sila jangan muntah ye).

Program ini berbeza dengan Gegar Vaganza kerana lagu-lagu yang dipertandingkan kebanyakannya adalah lagu berundur dakwah walaupun berbeza genre. Yang mana tidak pernah menonton atau tidak punya Astro, boleh sahaja menonton di youtube. Kumpulan kegemaran kak long tentulah Hijjaz dan Mirwana. Cara mereka membawa lagu yang diberikan oleh pihak produksi memang berbeza dan mereka memang membawa denga…

PERFORMANCE DRINK - MINUMAN ISOTONIK YANG BERKHASIAT

Image
Salam sayang 

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca panas makin menjadi-jadi. Walaupun ada juga sekali sekala hujan turun namun kepanasan bahang cuaca masih terasa.

Anak-anak pun dah mula nampak keletihan setiap kali pulang dari sekolah. Justeru, kak long sentiasa memastikan bancuhan air PERFORMANCE DRINK sentiasa ada buat mereka. PERFORMANCE DRINK? Air apa tu?


Selalu kan kita dengar yang salah satu petua untuk terus cergas adalah dengan mengambil minuman isotonik. Namun kebanyakan minuman isotonik mempunyai kandungan GULA yang TINGGI serta berGAS. Jadi adakah ada sebarang alternatif untuk minuman isotonik. Jawapan kak long.. PASTI ADA. Mengapa anda perlu berkata YA kepada Performance Drink Shaklee?
Bebas gas atau tidak berkarbonat.Kurang kandungan gula (less sugar).Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempuny…

Persediaan Untuk Hamil

Image
Bila kita bercakap pasal kehamilan, kadang-kala ia tidak dirancang ala orang kata accident gitu. Tetapi sebaik-baiknya seseorang ibu yang ingin mengandung (kali pertama mahupun yang berikutnya) haruslah membuat persediaan awal terutama dari segi kesihatan tubuh badan ibu sendiri.

Wanita yang ingin hamil harus memastikan tubuh badannya cukup dengan nutrien. Darahnya cukup kandungan zat besi dan hemoglobin. Tiada masalah kesihatan seperti kencing manis mahupun darah tinggi. Kesemua ini penting untuk memastikan si ibu tadi sihat dan selamat untuk mengandung serta janin yang dikandung sihat dan sempurna.

Sebaik-baiknya 3 bulan sebelum sesuatu kehamilan dirancang, seseorang yang bergelar ibu perlu mengambil vitamin di bawah dengan secukupnya.

👶 Asid folik

Asid folik penting kerana ia membantu pembentukan sistem saraf serta melindungi bayi daripada kecacatan tiub neural seperti spina bifida
Sebaiknya pengambilan asid folik sebanyak 400 mikrogram diperlukan ketika kehamilan dirancang dan dit…

ESP - PILIHAN UTAMA KETIKA BERPUASA

Image
Salam sayang 

ESP!! ESP!! ESP!! 😱😱😱
ESP sememangnya menjadi kegemaran ramai serta pilihan ibu-ibu terutama menjelang Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi. Sekarang ini pun ESP menjadi buruan sebab ramai yang sedang mengganti puasa. Gandingan ESP dan Performance Drink memang terbaik!!!
Kenapa ESP menjadi HOT SELLER ye?
Ramai yang menganggap ESP seakan alat atau bahan yang menahan lapar.  Tetapi sebenarnya ESP bukanlah alat untuk tahan lapar tetapi disebabkan ESP ini mempunyai nilai Glisemik Indeks yang rendah maka, ia membebaskan glukosa dengan lebih perlahan dan menyebabkan rasa lapar itu berkurangGlisemik Indeks yang rendah membantu mengawal kandungan glukosa di dalam darah dan ia sangat membantu mereka yang menghidap KENCING MANIS terutamanya.
Ingin mendapatkan ESP?

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

HARGA BARU SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Antara produk Shaklee yang berubah harga bermula 1 Mei 2017.
⬇⬇⬇ 1. Herbal blend
2. Alfalfa (S)
3. B Complex
4. Herblax
5. Garlic
6. Lecithin
7. Peppermint
8. Hair Prosante Spray
9. Basic H
10. Soft Fabric
11. Nutriwhite Make Up Remover
12. Nutriwhite Cleanser
13. Nutriwhite Toner
14. Alfalfa (L)
15. Carotomax
16. ESP
17. Mealshake
18. Vitamin C
19. Vitamin E
20. Vita Lea
21. Cinch Shake
22. Balancing Moisturizer
23. Hydrating Cleansing Lotion
24. Hydrating Toner
25. Purifying Gel
26. Purifying Toner
27. Repleshing Conditioner
28. Revitalizing Shampoo
29. Fresh Laundry
30. Filter
31. Housing Kit
32. Water Pitcher ⬆⬆⬆
Di sini kak long sertakan sekali HARGA RUNCIT UNTUK SETIAP VITAMIN mengikut harga terkini






Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

NUTRIFERON & HERBAL CREAM - USAHA UNTUK CHICKEN POX

Image
Salam sayang 

2 minggu lepas, Anas telah dijangkiti "cengkering" atau biasanya orang panggil chicken pox. Risau lah juga kak long ni memandangkan banyak acara bakal berlangsung pada hujung bulan 4.

Seperti biasa, kak long ke klinik dahulu untuk mengambil cuti sakit Anas. Dapat 10 hari tu, maknanya 10 hari lah dia di rumah bersama adik-adiknya yang lain (berpotensi besar untuk dijangkiti). Doktor sekadar memberi ubat demam jika Anas demam kemudian. Tiada ubat sapu mahupun ubat gatal.

Mengikut petua ibu kak long, kalau ada anak-anak yang dijangkiti campak atau cengkering ini, minumkan dengan air kelapa supaya semua biji-biji merah ini keluar. Jadi misi pertama adalah mencari air kelapa muda terlebih dahulu. Alhamdulillah, memang mudah untuk mencari air kelapa muda dan dapat penggerai yang faham untuk tujuan perubatan, maka sebungkus air kelapa tulen (tanpa gula dan ais) kami beli untuk Anas.


Balik sahaja ke rumah, kak long minta Anas minum air kelapa itu tadi dan kak long sap…