Friday, July 14, 2017

Selamat Ulangtahun Kelahiran Nur Hana Awatif

Salam sayang 

12 Julai lepas adalah hari ulangtahun kelahiran Hana yang Pertama. Alhamdulillah, sepanjang setahun ni Hana sihat walafiat dan mudah dijaga serta diuruskan.

Image may contain: 1 person

Berkat kelahiran Hana juga, Alhamdulillah kak long kini bergelar ibu bekerja sepenuh masa di rumah (WAHM). Hana hanya sempat dijaga oleh pengasuh selama 4 bulan sahaja dr usia 2 ke 6 bulan. 1 Januari 2017 secara rasmi Hana dididik sepenuhnya oleh kak long.

Pengalaman pertama sebenarnya sebab 3 anak lagi diasuh oleh orang lain. Pengalaman yang sangat berharga. Kita yang jadi saksi tumbesaran mereka. Nikmat yang tak dapat diulang masa.

Atas permintaan abang dan kakak Hana, ibu pun buat sedikit kek untuk meraikan Hana. Ala kek yang mudah-mudah. Dah lama tak buat jadi kena asah kemahiran yang ada ni.

Tadaa... Jadilah kek cawan cip coklat. Semua sukakannya...Seronok tengok anak-anak makan dengan penuh berselera. Komen dari encik suami..Boleh buat jual katanya..Kak long kembang semangkuk ler.. Dan pagi ni bonda kak long menelefon minta dibuatkan kek yang sihat untuk beliau. In shaa Allah, balik raya haji nanti kak long bawakan.

Image may contain: food

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Master Recognition Rally

Salam sayang

Seronok tengok poster kat bawah ni. Mereka-mereka ini adalah Master Coordinator yang baru. Muda-muda belaka tau..kebanyakannya berusia di bawah 35 tahun. Huishh muda dari kak long tu.

Master Coordinator ni adalah pangkat tertinggi di dalam Shaklee. Nak capai Master ni kena ada sekurang-kurangnya 15 ketua organisasi di bawah mereka. Jadi bukan mudah sebenarnya. Korang, antara target kak long adalah untuk menjadi Master Coordinator paling lewat Disember 2018. Korang doa-doakan ye.

Mereka ini akan diraikan. Ada slot di mana para Master ini akan berkongsi perjalanan bisnes Shaklee mereka. Sangat memotivasikan.

Jadi jika korang ada kelapangan pada 23 Julai 2017 nanti, jom join MASTER RECOGNITION RALLY. Bermula jam 2.30 petang hingga 5.30 petang di Hotel Marriot Putrajaya




Berminat nak mencuba produk Shaklee atau menjadi ahli keluarga Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com


Thursday, July 13, 2017

CORAL ORANGE SHAKER - PWP UNTUK AHLI BARU

Salam sayang 

Wah memang kak long jatuh cinta pandang pertama bila dapat mesej dari Shaklee ni. Sebelum ni Shaklee cuma keluarkan shaker biru dan hitam. Kali ni warna terang pula... CORAL ORANGE SHAKER. Memang merelit tau..

Tapi kan tawaran untuk dapatkan Shaker Coral Orange ni cuma terbuka kepada PENDAFTARAN AHLI BARU SAHAJA. Dan mereka yang mendaftar perlu membeli minima 100uv (RM320-350) dalam 1 resit. Vitamin dengan harga sedemikian lumrahnya boleh bertahan sehingga 4-6 bulan (bergantung kepada jenis vitamin).

Kalau ada yang berminat nak menyertai KUMPULAN GPM-IGNITE kak long pun boleh. Nombor telefon dan emel kak long ada di bawah. Roger-roger je lah ye



Berminat nak mencuba produk Shaklee atau menjadi ahli keluarga Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com




VITAMIN HARIAN WAJIB ~ VITALEA, B COMPLEX & VITA-C

Salam sayang

Siap bersarapan dan terus ambil 3 serangkai Vitalea, B complex dan Vita C.

No automatic alt text available.

3 serangkai ni memang vitamin wajib kak long setiap hari. Umur menghampiri 4 siri ni kena lah ambik makanan tambahan kan. Ada yang kata jaga makan sahaja dah cukup. Ada benarnya kata-kata tu.

Image result for vita lea, b complex dan vitamin c

Sebenarnya, bila kita amalkan pengambilan vitamin, kita juga perlu menjaga pemakanan kita. Misalnya jika sebelum ni kita kerap makan makanan segera, lepas kita amalkan vitamin, kekerapan tu akan berkurang. Badan kita akan mula memilih makanan yang lebih berkhasiat dan sebenarnya rasa inginkan / craving pada makanan "segera" tu lebih kepada kekurangan nutrien yang diperlukan dalam badan kita.

Contohnya jika kita inginkan makanan manis-manis, sebenarnya kita kekurangan vitamin B. Jadi sepatutnya kita mengambil vitamin b complex atau makanan yang kaya vitamin B berbanding mengambil makanan yang tinggi gula :)

Namun pengambilan vitamin tidaklah menggantikan pengambilan makanan seharian kita. Tak logik kan kalau ambik segenggam vitamin langsung tak makan nasi dan lauk sebagainya. Pengambilan makanan ketika 3 waktu makan utama tetap diambil seperti biasa. Manusia memerlukan makanan sebagai sumber tenaga, jadinya vitamin sebagai pelengkap mikronutrien.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com


Wednesday, July 12, 2017

BERPUASA dengan LECITHIN

Salam sayang

Bulan puasa yang lepas, selain dari mengikuti kelas GengFitKC secara online, kak long masih meneruskan pengambilan SET KURUS SHAKLEE.

Apa yang kak long ambil? Memandangkan kak long masih menyusukan seorang bayi berusia 10 bulan ketika itu, maka pengambilan CINCH sangat tidak digalakkan. Maka solusinya adalah dengan mengambil ESP (Soy protein).

Selain itu, tanpa gagal setiap hari sebelum bersahur kak long akan mengambil 6 biji LECITHIN. Kak long ambil Lecithin ni sebagai usaha untuk menurunkan peratusan lemak badan serta mengurangkan lemak di bahagian bawah kulit.

Bagaimana LECITHIN ni bertindak?

Related image

LECITHIN juga dikenali sebagai PENGEMULSI SEMULAJADI. Ia mempunyai kesan untuk melekat pada lemak. Lecithin membolehkan lemak "terapung" di dalam darah dan sekaligus mengelakkan ia daripada melekat pada permukaan membran.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com



Tuesday, July 11, 2017

LECITHIN PELBAGAI FUNGSI

Salam sayang

Image result for lecithin shaklee

Image result for lecithin shaklee

Harga sebotol RM55.00
Ada 180 biji


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Monday, July 10, 2017

LECITHIN untuk ANAK BERSEKOLAH

Salam sayang

Ada sahaja ibu bapa yang pm atau whatsapp kak long apa vitamin yang boleh diambil untuk anak-anak mereka yang masih bersekolah. Biasanya kak long akan tanya tujuan mereka terlebih dahulu. Biasanya antara tujuan vitamin diambil adalah untuk
  • ·         Membekalkan tenaga sepanjang waktu persekolahan
  • ·         Membantu anak lebih focus dalam pembelajaran
  • ·         Meningkatkan daya ingatan anak semasa belajar
  • ·         Mengurangkan masalah kesihatan anak-anak

Vitamin yang kak long nak kongsikan hari ni lebih berkaitan dengan masalah pembelajaran serta fokus anak-anak di sekolah. Untuk 2 masalah ini, kak long suka nak cadangkan pengambilan LECITHIN.

Lecithin boleh diambil sejak dari anak berusia 4 tahun ke atas. Di dalam Lecithin terdapat satu unsur yang dipanggil KOLIN. KOLIN inilah yang bertindak untuk menghubungkan neuron di dalam otak. Dalam kata lain kolin adalah unsur yang mengaktifkan neurontransmitter di dalam otak. Neurotransmitter ini akan menghantar mesej ke otak dan sistem saraf

Kalau kita perasan dalam iklan susu formula, ada sesetengah jenama yang menambahkan KOLIN dalam rumusan mereka. Ini kerana mereka tahu KOLIN sangat membantu meningkatkan daya ingatan kanak-kanak.

Untuk mereka yang berusia 4-12 tahun pengambilan 1-2 biji Lecithin sehari sudah memadai. 

Harganya hanya RM55.00 sebotol dan 
sebotol Lecithin mengandungi 180 biji. Berbaloi kan.

Image result for lecithin shaklee

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

LECITHIN KURANGKAN BENGKAK SUSU DISEBABKAN GS

Salam sayang 

Rentetan dari perkongsian kak long tentang Green Smoothies yang lepas. Sebenarnya kak long tak sedar pun yang GS ni boleh jadi milk booster. Sebab biasanya bila kak long ambil ESP setiap hari pun tiada masalah bengkak susu.

Namun sebaliknya terjadi selepas kak long mula mengamalkan GS ni. Hari pertama kak long rasa biasa je dan mek Hana pun menyusu seperti biasa. Masuk hari ketiga, kak long dah rasa kelainan. Hana mula mengelak minum susu pada bahagian kanan. Dan rasa berdenyut-denyut dah mula.
Menjelang petang, rasa berdenyut dah mula sakit. Masa ni sakit masih boleh bertahan dan kak long masih terus menyusukan Hana pada kedua-dua belah. Bila malam, belah kanan semakin sakit dan Hana menolak untuk menyusu pada belah kanan. Memikirkan yang kak long berpuasa, pelbagai usaha luaran kak long lakukan seperti mengurut dengan sikat, tuaman panas dan tuaman sejuk. Masih bengkak susu tidak mahu surut.

Satu benda yang tak seronok bila bengkak susu ni selain sakit adalah, pengaliran susu menjadi tersekat-sekat kerana munculnya ketulan “susu beku” yang menyebabkan baby tidak boleh menghisap dengan baik. Alhamdulillah, Hanis masih mahu menyusu, dial ah yang menjadi mesin pengepam susu paling setia kak long. Hanis membantu untuk mengurangkan bengkak secara tidak langsung.

Sebaik berbuka, kak long terus mengambil 6 biji LECITHIN. Lecithin ni memang suplemen yang paling mujarab untuk kak long bila bengkak susu melanda. Masih ada bengkak bila kali pertama kak long ambil lecithin. Dan sebelum tidur, kak long ambil sekali lagi 6 biji LECITHIN.

Apabila bangun keesokannya semasa sahur, Alhamdulillah bengkak dah menyusut walaupun ketulan susu masih boleh dirasa. Jadi semasa sahur ni kak long ambil juga 3 biji LECITHIN untuk mengurangkannya. Pagi sahur ni kak long cutikan dulu pengambilan GS. Nampaknya seharian berpuasa ni masalah bengkak susu hampir pulih. Mungkin esok kita cuba berGS semula dan jangan lupa ambil 6 biji LECITHIN juga.

LECITHIN berfungsi mencairkan lemak. Jadi apabila bengkak susu melanda, susu yang terdiri dari unsur protein dan lemak menjadi berketul-ketul. Untuk mengurangkan atau mencairkan “ketulan” susu itu tadi, unsur pencair susu perlu ada. Dalam kes ini, LECITHIN bertindak mencairkan ketulan susu yang membeku. Jumlah yang perlu diambil mengikut pada badan seseorang. Kak long memang mengamalkan LECITHIN 6 biji setiap hari. Jadi apabila ada masalah ini, mungkin 6 biji tidak mencukupi.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com




Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970

Saturday, July 8, 2017

GREEN SMOOTHIES MENU PILIHAN MEREKA YANG BERDIET

Salam sayang

Korang masih dalam mood raya lagi ke? Ya lah kan, raya kan sebulan katanya hihi.

Ni nak cerita, masa bulan puasa hari tu kejadiannya... Kak long ni ada mengikuti 1 kelas diet online. Sebenarnya join kumpulan ni tahun lepas tapi penganjur buka kembali penyertaan mereka yang nak ikut untuk bulan puasa kira macam alumni lah kan.

Grup diet ni memang sangat membantu kak long dalam merealisasikan impian untuk kekal sihat, bertenaga di samping mendapatkan berat idaman. Salah satu ilmu yang diajar dalam grup ni adalah pemakanan sihat. Menu yang kami wajib ambil setiap hari adalah Green Smoothies.

Green Smoothies ni adalah minuman sayuran mentah. Kak long tak pernah blend sayur untuk dibuat jus walaupun ada juga minum jus pegaga di kedai makan. Tapi jus pegaga tu rasanya masih boleh diterima. Bila buat sendiri ni macam-macam resipi boleh digunakan dengan bermacam sayuran.

Image may contain: food
Green Smoothies: Romaine + mangga + ESP + air sejuk 😋😋😋

Resipi Green Smoothies ni pun ringkas je iaitu sedikit buah (sebagai pemanis asli), sayur, serbuk protein dan air sejuk/ ais. Kak long gunakan blender Shake and Take untuk buat smoothies ni. Dalam bulan puasa, kitorang digalakkan ambil semasa sahur dan sebagai supper.

Korang, pertama kali kak long nak telan GS ni memang ambik masa sebab bau sayur yang tak berapa nak sedap ni (macam ada bau maung-maung sikit) tapi bila dah rasa, sebenarnya okay je. Kena tukar mentaliti kita sendiri bab-bab sayur ni.

Green Smoothies ni sangat membantu kelancaran proses pembuangan terutamanya di bulan puasa. Selain tu, jika kita mengambil Green Smoothies ni setiap hari, akan nampak perbezaan yang agak ketara dari segi kebuncitan perut, struktur kulit dan rambut.

Sekarang ni GS ni dah memang jadi makanan harian kak long. Memang syiokkkk


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Sunday, July 2, 2017

Tawaran PWP istimewa Julai 2017

Salam sayang

Bulan ni Shaklee banyak buat tawaran PWP untuk pembelian set tertentu.

Nak tahu lebih lanjut, boleh lihat gambar di bawah






Jika korang berminat untuk mendapatkan merchandise Shaklee macam yang kat atas ni, jangan segan-segan contact kak long ye 😀

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com