Saturday, September 30, 2017

Rahsia Bahan Kolagen Shaklee - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Korang semua mesti dah kenal kolagen kan. Berlambak dah produk kolagen yang ada kat luar sana tu. Tapi hari ni kak long nak cerita sikit Rahsia Bahan dalam Kolagen Shaklee ni. Nak tau tak, kalau nak teruskan baca ye.

Image result for kolagen shaklee dan sendi

Rahsia Bahan1

Bahan utama Kolagen Shaklee adalah SISIK IKAN MERAH

Sisik ikan merah adalah yang premium.
Ia kurang pencemaran dan kebolehserapan lebih tinggi berbanding kolagen haiwan lain

Rahsia Bahan 2

Ekstrak Biji Camelia Japonica

Biji Camellia Japonica terdiri daripada asid oleik. Asid oleik merupakan sejenis emolient dan bahan pelembap kulit yang hebat. Asid oleik mengandungi isoflavon (sejenis antioksidan semulajadi) yang boleh menentang radikal bebas

Rahsia Bahan 3

Ekstrak Pfafia

Pfafia juga dikenali sebagai Ginseng Brazil. Kombinasi Pfafia dan biji Camellia Japonica membantu penghasilan kolagen dan asid hyaluronic. Asid hyaluronic berperanan dalam dalam menghidratkan tisu tubuh sekaligus menghasilkan kulit yang lembut, lembap dan licin.

Rahsia Bahan 4

Elastin dari Kolagen Ikan

Elastin menjadikan kulit lebih fleksibel. Tegang tetapi boleh melantun semula. Gabungan elastin dan kolagen menjadikan kulit tegang, anjal dan elastik

Rahsia Bahan 5

Vitamin C dan B

Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan menentang radikal bebas.
Vitamin B turut serta dalam aktiviti metabolisme karbohidrat, protein dan lemak yang membekalkan tenaga untuk menghasilkan kolagen dalam kulit

Rahsia Bahan 6

Ekstrak kerangan

Glukosamine dari ekstrak kerangan membantu proses sintesi bendalir sinovial. Bendalir sinovial ini membekalkan pelincir pada sendi-sendi. Ia juga membantu penghidratan mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.

Rahsia Bahan 7

Lactobacillus acidophilus

Membantu mengimbangi mikroflora usus. Ia juga membantu membina semula sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapan kolagen.


Jika ada yang berminat untuk mencuba SET VITAMIN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Friday, September 29, 2017

Carotomax Perlindungan Antioksida dari Dalam - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Carotomax. Salah satu vitamin larut lemak yang ada dalam rangkaian produk Shaklee.

Image result for carotomax

Melindungi sel-sel dari dalam

Shaklee memanfaatkan perlindungan antioksidan yang ditemui dalam buah-buahan, sayuran dan tumbuhan lain dengan mengasingkan dan menghasilkan pelbagai bentuk karotenoid semula jadi. Untuk dapatkan tahap ketulenan seperti ini melalui makanan bukan perkara mudah.

Korang tahu tak?

Jika pemakanan harian korang tidak mengandungi banyak tomato, lobak merah, dan sayur-sayuran hijau, kemungkinan besar korang tak dapat nutrien utama yang dapat membantu melindungi tubuh.

Keistimewaan Carotomax Shaklee

CarotoMax® membekalkan enam karotenoid penting termasuk astaxantin, alfa dan beta karotena, likopena, lutein dan zeaxantin daripada ekstrak pekat. 

Membekalkan lebih 13mg karotenoid dalam setiap hidangan. Ia melebihi 1.5x berbanding anggaran purata pengambilan harian.

Purata pengambilan harian karotenoid lutein, likopena dan beta karotena hanyalah 8mg - CarotoMax® menyediakan lebih 13mg karotenoid yang sangat bermanfaat.

Fakta Nutrisi  Saiz Hidangan: 1 kapsul (735.55mg)
RamuanSetiap Kapsul

Beta Karotena 3.1 mg
Likopena 5 mg
Lutein 5 mg
Alfa Karotena 1.5 mg
Astaxantin 400 mcg
Zeaxantin 200 mcg

Tingkatkan Perlindungan ANTIOKSIDA dengan Karotenoids

Mengekalkan kulit yang sihat dan kelihatan lebih muda

Menyokong sistem imun yang kuat

Membantu mengekalkan kesihatan berpanjangan


Jika ada yang berminat untuk mencuba SET VITAMIN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, September 28, 2017

GLA Complex Sahabat Baik Kulit - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Image result for gla shaklee

GLA adalah jawapan kepada kulit yang cantik berseri.
GLA adalah asid lemak omega-6. Asid lemak yang penting untuk menghasilkan prostagladin. Prostagladin adalah hormon yang mengawal kesihatan kulit


Keistimewaan GLA Shaklee

Diperolehi daripada minyak borage. Mengandungi kepekatan GLA yang tinggi (sekitar 17%-25%). Ia tulen, semulajadi dan dalam bentuk yang mudah diserap oleh badan kita

Diformulasi khas dengan GLA (asid lemak omega-6), minyak biji bunga matahari (juga salah satu sumber asid lemak omega-6) dan vitamin E untuk mengekalkan kesihatan kulit

GLA Kekalkan Kelembapan Kulit

Membantu meningkatkan kelembapan kulit

Membantu mengembalikan kelembutan dan kehalusan kulit


Jika ada yang berminat untuk mencuba SET VITAMIN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Vitamin C SR Antioksida Musuh Radikal Bebas - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Ramai dah yang kenal dengan VITAMIN C SHAKLEE ni kan. Atau nama sebenarnya SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Image result for vitamin c shaklee

Vitamin C adalah vitamin larut air yang mempunyai pelbagai fungsi pada badan kita. Namun fungsi utamanya adalah sebagai ANTIOKSIDA. Selain itu, Vitamin C juga memainkan peranan penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara keseluruhannya tubuh badan kita.

Korang nak tahu?

Badan kita mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, kita perlu sentiasa mengambil vitamin C melalui pemakanan harian dan suplemen.


Keistimewaan Vitamin C SR Shaklee

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

Perlindungan ANTIOKSIDA dengan VITAMIN C

Memainkan peranan penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara keseluruhannya tubuh badan kita

Berperanan dalam mengekalkan enzim-enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen

Jika ada yang berminat untuk mencuba SET VITAMIN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Redha Allah dalam Sedekah - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang



Jangan berbangga dgn solat, puasa dan zikir yg banyak kerana semua itu belum tentu membuatkan Allah reda.

Justeru, apa yg membuatkan Allah reda?

Nabi Musa AS, "Wahai Allah, aku telah melaksanakan ibadah. Lalu manakah ibadahku yg membuatkan Engkau reda?"

Allah SWT, "Solat? Solatmu itu utk dirimu sendiri, kerana dgn mengerjakan solat, engkau terpelihara drp perbuatan keji dan munkar."

"Zikir? Zikirmu itu hanya utk dirimu sendiri, membuatkan hatimu menjadi tenang."

"Puasa? Puasamu itu utk dirimu sendiri, melatih dirimu utk memerangi hawa nafsumu sendiri."

Nabi Musa AS, "Lalu ibadahku yg manakah yg membuatkan Engkau reda ya Allah?"

Allah SWT, *"Sedekah, infaq, zakat dan perbuatan baikmu. Itulah yg membuatkan Aku reda, kerana ketika engkau membahagiakan orang yg sedang susah, Aku hadir di sampingnya. Dan Aku akan menggantikannya dgn ganjaran 700 kali ganda."* Surah Al-Baqarah ayat 261 hingga 262.

Apabila kamu sibuk dgn ibadah yg lazim dan berbangga dgnnya, maka itu tandanya kamu hanya mencintai dirimu sendiri, bukannya Allah.

Tetapi, apabila kamu berbuat baik dan berkorban utk orang lain, maka itu tandanya kau mencintai Allah dan tentu Allah reda kerananya.

Buatlah perkara yg Allah reda maka Allah akan limpahkan rahmat-Nya dgn membuatkan hidupmu lapang dan bahagia.

Kitab *Mukasyafatul Qulub*, karya *Imam Al-Ghazali*.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Wednesday, September 27, 2017

Set Radiant 4 untuk Sakit Sendi - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Semalam terskip lah pulak ye nak bersharing-sharing dengan pembaca RahsiaSihat.com ni.

Takpe, hari ni kaklong datang mengubat kerinduan korang. Jangan jemu nak baca ye.

Hari ni kaklong nak share kan kebaikan pengambilan Set The Radiant 4 ni. Ramai yang ingat Set The Radiant 4 ni khusus untuk mereka yang nak gebu dan flawless sahaja. Tapi ada beberapa manfaat lain yang sangat membantu kesihatan kita secara keseluruhan.

Kak long nak highlight kan tentang SAKIT SENDI hari ni. Korang perasan tak, bila kita makin berusia, pergerakan kita jadi lebih terbatas. Haha bukan sahaja kerana berat badan bertambah tau (yang ni tak masuk topik ni :) ). Tetapi kerana sendi kita dah semakin kering dan menua.


Image result for kolagen shaklee dan sendi

Kalau kita perhatikan gambar di atas, kehilangan KOLAGEN sangat memberi kesan kepada SAKIT SENDI

Jom kaklong terangkan dengan ringkas bagaimana Set The Radiant 4 membantu masalah Sakit Sendi:

i) ESP - protein yang penting dan lengkap. Unsur protein umumnya untuk penghasilan sel baru yang lebih sihat dan kuat

ii) Vitamin C - selain meningkatkan imuniti badan serta perisai terhadap serangan penyakit, Vitamin C turut membantu penyembuhan luka dalaman dengan lebih cepat dan berkesan

iii) GLA - bertindak sebagai anti radang dan boleh memperlahankan rasa sakit jika ia menyerang

iv) Shaklee Kolagen - serbuk kolagen yang lengkap dengan asid hyaluronic dan asid oleik yang memberi kesan kelembapan pada tisu dan menghalang radikal bebas. 

Berminat untuk membeli set The Radiant 4, boleh je klik troli di bawah ni ye. 

Terima kasih

Image result for shopping cart

Untuk KONSULTASI PERCUMA, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

#kaklongshaklee
#shakleemanjung
#setsakitsendi

Monday, September 25, 2017

Soalan Lazim Shaklee Collagen Powder (SCP) - RahsiaSihat.com

Salam sayang 


Dalam entri yang lepas, kak long ada menerangkan sedikit sebanyak mengenai produk Shaklee Collagen Powder (SCP).

Hari ni kak long nak kongsikan beberapa SOALAN LAZIM (FAQ) yang sering ditanyakan mengenai SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP) ini

1.Collagen Shaklee ini di hasilkan daripada apa ?

Bahan utamanya ialah sisik ikan merah dari laut dalam. Fungsinya adalah untuk menyokong pembentukan tisu penyambung. Bukan itu saja, Shaklee Collagen Powder ini juga di tambah dengan 7 bahan aktif iaitu ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B meningkatkan keberkesanan collagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder bertindak dalam 3 cara

2. Mengapa Sisik Ikan Merah Laut Dalam ?

Ikan merah laut dalam hidup pada paras 5000m di bawah laut. Sisiknya lebih tahan kepada tekanan air yang jauh di dasar laut berbanding ikan biasa. Tambahan pula ia jauh dari pencemaran dan sisa toksik. Jadi kolagen yang dihasilkan dari sisik ikan merah sudah tentulah lebih tahan lasak dan berkualiti tinggi.

Related image

3. Apakah Kelebihan dan Kebaikan Shaklee Collagen Powder ?

SCP mengandungi molekul collagen yang ringan iaitu kira-kira 1000 Dalton sahaja. Ini memudahkan untuk diserap oleh badan berbanding kolagen biasa yang beratnya 300,000 Dalton. 
Sebagai perbandingan cuba kita ambil 1kg gula dan larutkan dalam 10lt air. Lebih mudah larut berbanding 300kg gula dalam 10Lt air. Mungkin sahaja ia terbuang dan tidak larut langsung.

Collagen Shaklee juga membekalkan 4000mg “kolagen proprietary” menjadikan kolagen Shaklee jauh lebih unggul dan terbukti berkesan dalam tempoh yang singkat

Image result for kolagen shaklee

4. Sekotak ada berapa ? Tahan berapa lama?

Sekotak Collagen Powder Shaklee mengandungi 15 sachet. Jika betul betul inginkan kesan yang bagus, ambil satu sachet setiap hari. Tapi jika ingin berjimat, boleh di ambil selang sehari selama sebulan

Image result for kolagen shaklee


5. Macam Mana Cara Nak Makan Collagen Shaklee ni ?

Ia dalam bentuk serbuk yang didatangkan didalam sachet (uncang) . Hanya larutkan sepeket uncang dalam air sejuk dan sedia diminum. Boleh juga dilarutkan dalam kordial mahupun jus. Sedap diminum sejuk sejuk.

6. Berapa Harga Sekotak ?

Harga runcit sekotak ialah RM316 (dengan GST). Jika ingin mendapatkan dengan harga lebih murah, bolehlah mendaftar sebagai ahli. Memang confirm murah

7. Kenapa Mahal Harganya ?

Mahal kerana collagen powder Shaklee dihasilkan daripada sisik ikan merah (red snapper)yang sememangnya dikenali sebagai sumber kolagen berkualiti tinggi dan tahan lasak. Kebanyakan collagen di pasaran hanya menggunakan kolagen dari ikan salmon dan sumber lain. Harga pasaran juga untuk collagen ikan merah ini boleh mencecah ke rm400-500. Tapi di Shaklee tidak sampai RM300 pun!

Tambahan pula ia diadun dengan bahan bahan semulajadi lain yang telah di uji keberkesanannya pada kulit kita. Memang confirm SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN! Itu jaminan SHAKLEE !

8. Berapa lama nampak Kesan ?

Kesan Shaklee collagen powder berbeza beza bergantung pada individu. Ada yang seawal sachet ke 3 dah rasa kulitnya lembap dan moist. Ada yang perlu habiskan sekotak. Daripada ujian klinikal yang dijalankan oleh Shaklee sendiri, kesannya dapat dilihat seawal 3 minggu pertama.

Antaranya seperti berkurangnya kedutan dan tekstur kulit bertambah cantik. Statistik menunjukkan 71% pengguna merasakan perubahan yang sangat ketara pada kulit wajah dan anggota badan setelah menggunakannya selama 8 minggu.

Bukan itu sahaja, anda pasti tampil lebih seksi dihadapan suami nanti kerana kesan Collagen Shaklee menjadikan anda lebih anjal dan gebu !

Image result for kolagen shaklee


9. Bolehkah Shaklee Collagen Powder untuk ibu Hamil / Menyusu?

Buat masa ini, belum ada kajian khusus akan kesan Collagen Powder Shaklee jika diambil oleh ibu mengandung dan ibu yang menyusu. Jadi golongan ini tidak digalakkan untuk mengambilnya sebagai minuman. Namun, jika ibu yang breastfeed masih mahu juga mencuba, ia atas risiko sendiri.

10. Ada yang trial pack tak ?

Tiada. Kalau ada pun anda tak kan rasa kesannya kalau hanya makan setakat 1,2 sachet. Ini kerana badan kita memerlukan masa 90 hari untuk memperbaiki sel selnya sendiri. Jadi kalau 1,2 sachet memang tidak mencukupi untuk dapat kesannya.

11. Macam Mana Nak Beli Collagen Powder Shaklee ?

Boleh emelkan kepada nuradhamansor@yahoo.com atau sms/whatsapp/telegram ke 019-7987970. Kak long akan berikan arahan ringkas untuk urusan pembelian. Penghantaran hanya ambil masa 2-3 hari bekerja sahaja


Friday, September 22, 2017

Fungsi Shaklee Collagen Powder (SCP) dalam Set The Radiant 4? - RahsiaSihat.com

Salam sayang 

Hari ni kak long nak berkongsi mengenai Shaklee Collagen Powder (SCP). Dalam set The Radiant 4, SCP adalah salah satu produk yang terdapat di dalamnya. Jadi apakah kepentingan SCP dalam set The Radiant 4 ni kan.




Apa fungsi KOLAGEN yang sebenar?
  • Kolagen bertindak seperti “gam” yang mengikat tubuh. 
  • Kolagen ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit
  • Kolagen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit seperti
    • menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik, dan gebu, 
    • mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus
    • merangsang kulit yang lebih cerah dan licin
    • kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.
Pengeluaran kolagen secara semula jadi berkurangan apabila umur meningkat. Ini menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk

Malah sebenarnya kekurangan kolagen menyebabkan  rawan pada sendi menjadi lemah. Sebab itulah kenapa ibu dan ayah kita sering mengeluh sakit dan lenguh sendi-sendi. 

Keistimewaan SCP (Shaklee Collagen Powder)

Shaklee Collagen Powder menyediakan 4,000mg Kolagen proprietari RSS (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.

Ia bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, eskstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6.

Berat molekul yang rendah memberikan kadar penyerapan yang tinggi. Yang ni memang best kan. Kita ambil kolagen untuk ia diserap seoptimum mungkin. Rugi besar kalau makan kolagen tapi rupanya tak mampu diserap oleh badan.

Selain itu, SCP juga dipek secara individu. Ini memudahkan ia diambil dan sangat mesra untuk dibawa berjalan.

Jadi korang dah nampak kan apa PERANAN SCP dalam set The Radiant 4 ni.


Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Salam Maal Hijrah

Salam sayang 

Salam Maal Hijrah buat semua pembaca RahsiaSihat.com yang kak long sayangi

Image may contain: sky, cloud, twilight, outdoor and text

Rasulullah S.A.W ada bersabda :

المهَاجِرُ مَنْ هَجَرَ مَا نَهَى اللهُ عَنْهُ

Yang bermaksud: “Orang-orang yang berhijrah ialah sesiapa yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah daripada melakukannya”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Jika ada yang berminat untuk mencuba SET PENYUSUAN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Tuesday, September 19, 2017

Set Radiant 4 untuk Kulit Flawless - RahsiaSihat.com

Salam sayang 



Kak long kan paling suka tengok orang yang kulitnya flawless tau. Tak kisah pun apa warna kulit. Yang penting flawless. Takde cela, takde noda, takde parut atau biji hitam ke putih ke takde. Memang bersih. licin dan gebu.

Memang idaman kak long kulit macam tu. Rasanya last kak long ada kulit ala ala baby ni masa zaman sekolah. Dah masuk universiti, dah pandai nak tepek macam-macam benda kat muka ni hah masa tu lah benda lain pun ikut naik juga.

Kekadang tu rasa menyesal juga. Macam-macam jenama mendarat kat kulit muka kak long ni tau. Asalnya saje guna mak punya. Mendapat la lepas tu. Kulit jadi kasar, kering, menggerutu semua ada. Cantik sikit banding katak puru.

Sekarang ni dah banyak ok dah banding masa awal kerja. Jerawat batu Alhamdulillah memang dah pergi dah. Yang tinggal cuma kesan-kesan jerawat dan parit chicken pox kecik dulu. Dan satu lagi masalah adalah jerawat pasir belah bawah dagu dan bawah pipi.

Sekarang ni kak long cuma banyakkan amik buah-buahan segar. Amalkan vitamin The Radiant 4 yang memang ohsem sangat ni. Dan pastikan minum air cukup at least 2 liter sehari. Kemudian kena cukup tidur. Tapi jadi mak budak yang tengah menyusu ni memang tak cukup tidur tu perkara biasa. Cuma tidur lebih awal sebelum jam 11. Itupun dah cukup bagus.

Dalam The Radiant 4 ni kan ada 4 jenis vitamin kan.


ESP - Energizing Soy Protein

Badan dihasilkan dari protein dan dengan itu, untuk memiliki kulit yang sihat berseri, pengambilan protein yang mencukupi adalah penting. ESP

Membekalkan asid amino yang penting, yang tidak dihasilkan oleh tubuh untuk fungsi kulit yang optimum.
Menyokong pengeluaran sel-sel kulit yang sihat.
Terlibat dalam pemulihan serta pembaikan sel dan tisu kulit.
Menghasilkan hormon yang sihat dan enzim penting untuk kulit.
Menyokong pengeluaran asid amino glutation yang membantu melindungi sel-sel kulit dari kerosakan akibat cahaya matahari.

Vitamin C - Sustain Released 500mg

Bertindak sebagai antioksidan. Vitamin C menggalakkan penghasilan kulit yang sihat dengan meneutralkan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas. Walaubagaimanapun, badan kita tidak berupaya untuk menghasilkan vitamin C. 
Pengambilan vitamin C membantu untuk :

Mengurangkan kedutan, melegakan kulit yang kering dan kasar.
Menggalakkan penghasilan kolagen dan regenerasi kulit.
Membantu dalam penyembuhan luka.
Mempertahankan kulit daripada radikal bebas.

Serbuk Kolagen Shaklee

Kolagen adalah struktur penting untuk kulit. Ia mengekalkan keanjalan kulit dan menghalangnya daripada berkedut, berparut dan menjadi kendur. Yang bagusnya, badan kita boleh menghasilkannya sendiri.

Walau bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, jumlah kolagen yang dihasilkan semakin berkurangan. Ianya akan mendedahkan kita kepada risiko kulit berkedut dan kendur. Jadi untuk nampak awet muda (kulit tegang dan tiada kedut penuaan) pengambilan kolagen perlulah bermula sekarang

Kolagen tambahan bertujuan untuk:

Kulit yang lebih anjal.
Mengurangkan kedutan.
Kulit yang lebih lembut, lebih padat.
Mengurangkan parut.

GLA 

Kulit yang sihat bergantung pada jumlah asid lemak pada bahagian kulit terutamanya, asid gamma-linolenic (GLA). Asid lemak ini berperanan penting untuk mengekalkan kelembapan kulit dan juga:

Mengurangkan gatal dan kulit yang bersisik.
Mengekalkan kelembapan kulit.
Melawan keradangan.

Berminat untuk membeli set The Radiant 4, boleh je klik troli di bawah ni ye. 
Terima kasih

Image result for shopping cart

Untuk KONSULTASI PERCUMA, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, September 14, 2017

PROMOSI SEHARI JE

Salam sayang 


Wahhh! Memang seronok lah!

Nak tau kenapa tak? 16 Sepetember ni, sempena Hari Malaysia, Shaklee memberi peluang untuk LUCKY DIP

Kat cawangan, akan ada acara seperti Pemeriksaan Kesihatan Percuma (yang ni best sebab ada Karada Scan sekali). Kemudian akan ada siri Ceramah Kesihatan dan juga beberapa aktiviti kanak-kanak.

Sesiapa yang ada masa dan berminat nak kenal dengan lebih dekat lagi Shaklee, korang dipersilakan hadir ke mana-mana cawangan terdekat korang.

Ibu Pejabat

Level 2, Sunway Geo Tower, Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Kuala Lumpur

No 32, Jalan Seri Rejang 3, Pusat Industri Seri Rampai,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur.

Johor

14, Jalan Molek 1/10, Taman Molek,
81100 Johor Bahru.

Kelantan

319, Section 25, Bandar Kota Bharu, Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.

Perak

32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh

Penang

No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6, Pusat Komersial Sunway Perdana,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Sabah

Lot 4.1, Neutron Point, Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat, 88300 Kota Kinabalu

Jika ada yang berminat untuk mencuba SET VITAMIN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Terbakar

Salam sayang 

Pagi ni kak long menerima mesej whatsapp dari grup family.

"Assalamualaikum satu musibah telah menimpa sekoklah tahfiz disurau keramat hujung datok keramat .terbakar subuh tadi ramai pelajar terperangkap." Mesej ni dihantar oleh biras kak long. Dan tahfiz ini terletak berhampiran dengan rumah kediaman mereka.

Terkejut kami mendengarnya. Dan bila kaklong google rupanya pihak wartawan pun dah cover cerita ni

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/09/325192/pusat-tahfiz-terbakar-lebih-20-terkorban

Ini link dari Berita Harian untuk korang baca

Diharapkan tiada mana-mana pihak yang mengedarkan gambar yang tidak sepatutnya menerusi apa jua aplikasi media sosial. Ini salah satu cara kita menghormati pihak mangsa dan keluarga mereka.

Dahului ucapan Innalillah Wainna Ilaihi Rajiun serta bacaan Al Fatihah adalah lebih mulia lagi kan.


Banyak pihak yang mula membuka tabung atau dana untuk musibah ini. Sedikit sumbangan kita mungkin boleh membantu pihak yang terlibat in shaa Allah.


Semoga roh mereka ditempatkan di sisi para kekasih Allah yang dimuliakan. In shaa Allah.

Dan KEMATIAN adalah sebaik-baik peringatan buat yang HIDUP

Promo September - The Radiant 4

Salam sayang 



Alamak macam terlambat je kan nak bagitahu korang pasal promo bulan September ni

Hah ni lah dia promonye. Banner kat atas tu promo bulan ni. The Radiant 4 khusus untuk mereka yang nak kulit muka cantik berseri. Glowing dan flawless gitu la

Apa yang ada dalam Set The Radiant 4 ni?

Perlindungan antioksida dengan Vitamin C


Kekalkan kelembapan kulit dengan GLA


Serbuk soya yang kaya dengan 9 asid amino penting dan kalsium. 

Protein soya ESP membantu mengurangkan kolesterol. Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

Minuman berkolagen daripada Sisik Ikan Merah (RSS) dengan berat molekul yang rendah untuk penyerapan yang lebih baik.

Berminat untuk membeli set The Radiant 4, boleh je klik troli di bawah ni ye. 
Terima kasih

Image result for shopping cart

Untuk KONSULTASI PERCUMA, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Saturday, September 9, 2017

Kekal Bertenaga Ketika Menyusu - RahsiaSihat.com

Salam sayang

Selalu ke kan kita dengar ibu menyusu ni senang letih apabila menyusukan baby. Memang kak long setuju pernyataan ni 100%. Sangat meletihkan dan melelahkan. Namun untuk kebaikan permata hati kita ibu ni sanggup berkorban kan.

Image result for ibu menyusu bersenam

Kan bawah ni antara tips yang korang boleh amalkan untuk mengurangkan keletihan tu tadi.

1. Makan hidangan lengkap dari semua kumpulan makanan.

Karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayuran yang berserat adalah sumber untuk tenaga yang berpanjangan. Ibu menyusu ni perlukan ekstra kalori yang membolehkan penyusuan berjalan dengan lebih baik. Namun kadangkala mereka mengambil makanan sekadar mengikut selera tanpa meneliti sama ada hidangan tersebut lengkap dengan nutrisi atau tidak.

Biasakan mengambil makanan mengikut waktu supaya sistem badan kita berfungsi dengan seoptimum mungkin. Skip waktu makan utama sangat tidak digalakkan kerana ia menyebabkan sistem badan menghantar signal yang silap pada badan. Penghasilan susu pun boleh terjejas jika ibu tidak ada jadual makan yang khusus.

Sebaik mungkin kurangkan makanan berkanji dan bergula. Ia menyebabkan penghasilan hormon serotonin yang menyebabkan kita mudah mengantuk.

2. Makan dalam saiz hidangan yang kecil tetapi kerap.

Makan snek berkhasiat di antara waktu makan boleh membantu. Jangan makan jajan pula ye! Antara snek yang kak long sangat galakkan adalah pengambilan kekacang dan salad. Kenapa tidak buah? Buah mengandungi fruktosa iaiti gula ringkas yang akan ditukarkan ke tenaga dalam jangka masa yg pendek. Bila kita ambil buah, tenaga akan lebih cepat ditukarkan berbanding kita ambil kekacang atau salad sayuran.

Kekacang dan salad sayuran mengambil masa yang lebih lama untuk diproses dan membekalkan tenaga yang lebih panjang. Tenaga lebih sustain gitu

3. Banyakkan minum air.

Ibu yang menyusukan bayi memerlukan lebih kurang 16 cawan air sehari, termasuk air yang sumber makanan jus atau minuman lain. Ini sangat penting tau. Air adalah komponen utama dalam badan kita. Darah dan susu juga mengandungi komposisi air kan.

Malah pembakaran bahan makanan kepada tenaga turut memerlukan air. Sebab itulah kenapa kita perlu minum air secukupnya. Bila air cukup, penukaran bahan makanan ke tenaga akan menjadi lebih efisien.

4. Dapatkan rehat dan tidur yang secukupnya serta kurangkan stres.

Waktu menyusukan bayi adalah waktu rehat yang paling baik. Kadang-kala kita ibu-ibu ni rasa bersalah bila tertidur ketika baby menyusu kan. Jangan risau. Itu tanda badan kita perlukan rehat. Pernah tak selepas tertidur tu kita akan rasa lebih cergas dan bertenaga kan.

Sebaiknya ambil sedikit waktu untuk kita tidur sebentar terutama di waktu tengahari. Tak perlu lama pun 10-15 minit sudah mencukupi. Dalam Islam kita memang disunatkan untuk tidur sebentar sebelum Zuhur kan. Ia untuk badan kita recharge semula tenaga yang diperlukan pada sebelah petang dan malam pula. Malah jika kita nak bangun beribadah waktu malam pun lebih mudah. Tak percaya? Cubalah.

5. Lakukan senaman ringan.

Buat senaman ringan untuk meningkatkan metabolisme badan dan menghilangkan rasa lesu. Apabila kita bersenam ia membantu penghasilan hormon endorfin yang mana hormon ni membantu sistem badan kita lebih relaks dan tenang.

Tak perlu ikut kelas pun tak mengapa. Bergerak-gerak sikit supaya badan tidak lesu kerana terlalu lama duduk dalam satu posisi sama. Senaman pun bantu kurangkan tekanan tau. Jadi jika rasa tertekan tu cuba bersenam. Memang fun.

6. Ambil supplemen yang membantu memberikan ekstra tenaga.

Suplemen dan makanan yang betul boleh memberikan tenaga kepada badan kita. Banyak lambakan suplemen di luar sana yang mudah didapati.

Untuk kak long, tentunya SET PENYUSUAN SHAKLEE jadi pilihan. Selain membekalkan nutrien secukupnya pada kak long dan baby, set ini juga membantu perjalanan penyusunan susu ibu berjalan dengan sangat baik. Alhamdulillah 3 orang anak kak long dapat menyusu badan lebih dari 2 tahun.




Jika ada yang berminat untuk mencuba SET PENYUSUAN SHAKLEE, 
 boleh hubungi nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com

Makanan Untuk Detox Hati - RahsiaSihat.com

Salam sayang 

Kak long ni asyik bebel pasal detoks je kan. Eh penting tau dik non. Dah baca belum Rahsia Detoks ni apa? Kalau belum, hah pergi klik kat link bold tu, nanti boleh tahu apa rahsia detoks ni.

Jadi hari ni kak long nak kongsikan pula apa makanan yang membantu proses detoksifikasi badan kita.

Milk Thistle

Milk Thistle - makanan untuk HATI. Ia membantu menyihatkan hati dengan meneutralkan radikal bebas, membaiki kerosakan sel-sel hati dan melindungi sel-sel hati baru dari rosak disebabkan toksin yang sama.

Bagaimana milk thistle berfungsi?

Silymarin, adalah campuran flavonoid yang berasal dari benih milk thistle, yang bertindak sebagai antioksidan dan mencari radikal bebas serta menghalang dari merosakkan sel-sel. 
Silymarin meningkatkan tahap glutathione dalam hati, berfungsi untuk membantu tubuh menyingkirkan bahan kimia dan ubat-ubatan (seperti acetaminophen).

Di samping itu, flavonoid kompleks didalam milk thistle menggalakkan pengeluaran protein untuk mencipta sel-sel hati yang baru dan menggantikan yang telah rosak

Dandelion

Dandelion adalah antara herba terbaik untuk merawat kencing manis, penyakit hati, buah pinggang dan masalah penghadaman.

Apa yang membuatkan dandelion sangat terkenal? 
Seperti milk thistle, dandelion kaya dengan antioksidan, ia juga mengandungi vitamin A, B, C, D, E dan beta-karotena, termasuk mineral seperti zink, besi, kalium dan selenium untuk menyokong kesihatan hati

Schizandra Chinensis

Schizandra Chinensis atau lebih dikenali sebagai "S.C." 
Penggunaan herba anti-stres ini sangat terkenal dalam perubatan Cina untuk merawat organ hati. Ujian makmal menunjukkan bahawa sebatian antioksida S.C. bermanfaat untuk melindungi hati dan sistem saraf yang kompleks di dalam badan. Ia berupaya untuk merawat penyakit mental dan fizikal

S.C. terbukti telah berjaya mengurangkan aktiviti pengumpulan lemak di dalam hati, mencegah kecederaan hati, dan mengurangkan keradangan hati. Bagi pesakit kencing manis, S.C. bermanfaat untuk mengurangkan tahap glukosa selepas makan

Cendawan Reishi

Kulat ini digelar "Cendawan keabadian" dan "Herba ajaib" oleh kaum Cina

Cendawan Reishi mempunyai paras polisakarida dan triterpenes yang tinggi. Tubuh manusia menggunakan polisakarida untuk tenaga dan ianya terkenal untuk meningkatkan fungsi hati, meningkatkan kesihatan usus, merangsang sistem imun, menguatkan sistem kardiovaskular dan juga sebagai agen untuk memerangi kemunculan penuaan (or melambatkan proses penuaan).
 
Selain itu, triterpenes juga didapati berkesan untuk rawatan anti-kanser, berfungsi sebagai sokongan sistem imun, hormon, dan kawalan tekanan darah, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan.

Curcumin

Curcumin, bahan utama berwarna kuning yang terdapat di dalam kunyit.
Curcumin mempunyai ciri anti-radang dan antioksidan yang bertindak pada peringkat molekul untuk membantu pengoksidaan daya tahan badan

Selain itu, curcumin menyokong memori yang jelas dan kuat dengan meningkatkan tahap hormon di dalam otak untuk mencetuskan pertumbuhan neuron baru dan mencegah pelbagai proses kemerosotan dalam otak.

Artichoke

Artichoke mempunyai khasiat yang tinggi dalam serat, asid folik, vitamin C, vitamin K dan ia berada di kedudukan ke-7 untuk kebaikan antioksidan berbanding lebih 1000 jenis makanan lain. Artichoke mempunyai tahap antioksidan sinarin dan silimarin yang tinggi.

Organ hempedu memainkan peranan utama dalam membantu proses detoks badan kerana ia mengangkut toksin dan bahan buangan daripada hati. Artichokes bertindak sebagai agen diuretik dan koleretik, dimana ianya menggalakkan penghasilan air kencing dan meningkatkan kelajuan apabila hempedu dirembeskan daripada hati. Hempedu ini dihasilkan oleh hati, disimpan di dalam pundi hempedu di antara waktu makan dan dikeluarkan ketika makan. 

Artichokes menggalakkan pembuangan hempedu dari pundi hempedu. Kekurangan jumlah hempedu boleh meningkatkan masalah penghadaman dan juga risiko kerosakan sel hati serta penyakit hati. 

Tentu ramai yang tertanya-tanya macaman nak dapatkan herba atau tumbuhan di atas kan.

Sebenarnya tumbuhan di atas adalah komposisi bahan mentah yang terdapat di dalam sebatian 
DTX COMPLEX. 


Pengambilan 3 biji sehari selepas sarapan untuk fungsi hati yang lebih baik

Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Friday, September 8, 2017

7 Faedah Detoks - RahsiaSihat.com


Salam sayang korang

Wah bercuti panjang ye hujung minggu lepas. Dari cuti Hari Kemerdekaan bawa ke Cuti Raya Haji dan kemudian ditambah sehari lagi sempena kemenangan kita pada Sukan SEA yang baru je tamat 30hb Ogos lepas.

Bila dah bercuti panjang dan menyambut perayaan sah-sahlah diet sihatdah ke laut dalam kan.Takyah korang la, kak long sendiri pun sama. Apatah lagi beraya di rumah mak sendiri, kerjanya makan je lah kan hihi.

Okaylah sebab dah banyak sangat makan, jom apa kata kita kembali ke pangkal jalan pula. Kita mula buat detox ni. Banyak manfaat buat DETOKS ni sebenarnya. Kak long senaraikan 7 sahaja ye

Manfaat Pertama

PENGURANGAN BERAT BADAN

Korang nak tahu, antara kesan buruk toksin ialah ia membataskan keupayaan badan kita dari membakar lemak dengan efisien
Dalam badan kita, ada gen pada kilang lemak. Gen inilah yang memberi signal untuk proses pembakaran lemak berlaku. Tetapi bila toksin melekat pada gen ini, ia menyebabkan fungsi gen terganggu.
Secara tak langsung, pengumpulan lemak berlaku dan menyebabkan pertambahan berat badan

Manfaat Kedua

MELEGAKAN RASA KEMBUNG DAN SEMBELIT (KOLON YANG LEBIH SIHAT)


Biasanya lama ke korang duduk di tandas? Jika lama, ia berkemungkinan yang usus korang mengalami masalah pencernaan
Usus berfungsi membawa sisa keluar dari tubuh badan kita. Namun disebakan pemakanan kita yang tidak sihat, ia menyebabkan pengumpulan sisa dan lemak jahat pada saluran usus. Dan menyebabkan ia tersumbat
Bila kita melakukan proses detoks, ia bukan sahaja membersihkan usus malah menyingkirkan segala toksin dan sisa buangan yang jahat keluar dari sistem badan kita

Manfaat Ketiga

MEMBERI TENAGA
Dalam entri sebelum ni, kak long ada beritahu yang tubuh kita mempunyai organ yang melakukan detoks dengan sendiri. Tapi bagi membuang toksin, ia memerlukan tenaga yang banyak untuk berfungsi! 
Jumlah tenaga yang digunakan bergantung kepada jumlah toksin yang diproses olehnya. Kurang tenaga akan mengakibatkan korang cepat berasa letih. Kurang tenaga juga bermaksud yang badan korang dipenuhi toksin
Melalui detoks ia membantu dalam menyokong organ ini untuk mengeluarkan toksin, memberikan tubuh lebih tenaga dan stamina.

Manfaat Keempat

MENGURANGKAN NAFSU MAKAN

Bila kita dah sisihkan toksin dari badan, sel dalam badan sudah terbiasa dengan makanan gantian yang bernutrisi tinggi. 
Jadi inilah masa terbaik untuk korang tinggalkan segala kegemaran korang yang "jahat-jahat" macam kek, coklat, aiskrim, makanan fast food dan yang sejiwa dengan yang disebut.
Jangan lupa sentiasa pastikan hanya makanan bernutrisi sahaja yang ada dalam simpanan contohnya kekacang taupun buah-buahan mahupun pelbagai salad

Manfaat Kelima

KULIT LEBIH CANTIK
Kulit menggambarkan kesihatan dalaman kita. Bila kulit cantik maksudnya kesihatan dalaman kita sangat baik.
Jerawat dan pelbagai masalah kulit sebenarnya melambangkan jumlah toksin yang terkumpul dalam badan kita. Sekiranya toksin terkumpul lebih cepat dari dibuang, lebih tinggi juga jumlah toksin yang terkumpul dalam darah.
Detoks dapat membuang toksin dari dalam badan. Jadi bila badan dah bebas toksin wallah nampak hasilnya terserlah pada kulit kan. 

Manfaat Keenam

MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI

Radikal bebas ni memang ada di mana-mana. Dan yang lebih memburukkan ia mampu merosakkan sistem imunisasi badan kita. Kesannya, keradangan.
Nak bebas dari radikal bebas ni? Dengan DETOKS lah
Detoks dapat membantu untuk menghindari toksin maka ia tidak membantu dalam membiakkan radikal yang ada merata-rata. Jadi badan akan lebih fokus dalam memperkukuhkan lagi sistem pertahanan semula jadinya!

Manfaat Ketujuh
TIDUR LEBIH LENA
Toksin, terutamanya logam berat menyebabkan gangguan keseimbangan sel normal. Ia juga menyebabkan penghasilan radikal bebas. Radikal bebas mengakibatkan hormone tidur meningkat dan mengganggu corak tidur. Ia turut mengundang masalah insomnia. 
Apabila logam berat disingkir dari sistem badan, jam biologi akan diset semula. Corak tidur akan menjadi lebih baik dan tidur akan jadi lebih berkualiti

Jadi dah nampakkan apa FAEDAH DETOKS tu sebenarnya. 

Shaklee sememangnya menyediakan SET DETOKS untuk mereka yang nak menyingkirkan segala toksin dalam badan. Jika anda berminat, boleh je hubungi nombor di bawah ni

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Kaitan Surah Al Kahfi dan Dajjal

Salam sayang

*SURAH AL KAHFI*

Dari Perspektif, Pencerapan dan Pencerahan secara santai...

Orang yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, bawah kakinya akan bercahaya sehingga ke kolong langit. (Mafhum hadith)

Orang yang membaca / mengamalkan surah al-Kahfi juga akan terhindar dari fitnah Dajjal. (Mafhum hadith)

Ha, ini yang selalu disebut-sebutkan?

Persoalannya, apa yang hebat sangat dengan surah al-Kahfi ni sampai boleh lindungi kita dari Dajjal? Takkan baca je dah boleh terhindar? 🤔

Pernah terfikir camni?

Surah al-Kahfi mengandungi EMPAT kisah utama:

1) Pemuda gua (al-Kahf)
2) Pemilik kebun dan rakannya
3) Nabi Musa & Khidir AS
4) Zulqarnain

Ramai tahu ni tapi tak dapat nak relate dengan dajjal.

Betul tak?

So here we go

Setiap satu kisah ini mewakili satu fitnah (ujian) yang dahsyat:

Pemuda gua - Fitnah aqidah / iman
Pemilik kebun - Fitnah harta
Nabi Musa & Khidir - Fitnah ilmu
Zulqarnain - Fitnah kekuasaan

Guess what? 4 fitnah ni juga yang Dajjal akan bawa di akhir zaman nanti!

Dah mula nampak perkaitan surah al-Kahfi dengan dajjal?

Di sinilah relevannya  baca surah al-Kahfi boleh menghindarkan diri dari fitnah Dajjal. Sebab surah ni bukan hanya bercerita, tapi bagi solusinya juga!

Bagaimana?

Fitnah aqidah -
Bersahabat dengan orang soleh. Para pemuda al-Kahfi saling membimbing satu sama lain. Mereka juga banyak mengingat akhirat...

Fitnah harta -
Mengingatkan diri bahawa dunia tak kekal dan banyak mengingati mati / akhirat...

Fitnah ilmu -
Kena tawadhu' / rendah diri. Walaupun Nabi Musa AS seorang rasul yang mulia, baginda tidak sombong untuk menuntut ilmu dari Khidir...

Fitnah kekuasaan -
Kena tawadhu' dan ikhlaskan diri, sebagaimana Zulqarnain seringkali mengingatkan dirinya bahawa kekuasaannya ialah dari Allah...

Tapi ada yang lagi mind blowing...

Di sebalik 4 kisah dan pengajaran ni, surah al-Kahfi mengandungi tema utama yang lebih dahsyat lagi.

Tema utama surah ini ialah *DAKWAH!* 😱

Tak percaya? Hehe.

Bukankah para pemuda al-Kahfi berdakwah kepada sang penguasa yang zalim?

Bukankah si sahabat pemilik kebun menasihatinya agar bersyukur dan kembali kepada Allah? Bukankah itu dakwah?

Bukankah Nabi Khidir membimbing Nabi Musa, seorang murabbi mengajar anak muridnya selayaknya? Bukankah itu juga dakwah?

Dan bukankah Zulqarnain berdakwah kepada rakyat jelatanya, sepanjang pengembaraannya? ✨

Rupa-rupanya untuk selamat dari fitnah Dajjal, kita perlu berdakwah. And it makes complete sense!

Dengan berdakwahlah, kita dapat menjaga diri kita dan orang ramai dari fitnah-fitnah ini. In Shaa Allah, aamiin

Aslih nafsak, wad'u ghairak! 🌹

Orait kita beralih ke fitnah dajjal.

Ada 4.
Fitnah iman, harta, ilmu dan kuasa.

Bagaimana?

Fitnah Iman :
Nanti Dajjal keluar, dia akan mengaku dia Tuhan. Dia tunjuk syurga neraka, hidupkan org mati apa semua.

Fitnah Harta :
Dia akan keluarkan semua khazanah muka bumi, untuk tarik manusia jadi pengikut dia.

Fitnah Ilmu :
Dia akan tunjuk benda-benda yang manusia tak pernah tahu. Dia akan buat benda yang selama ni manusia ingat mustahil.

Fitnah Kuasa :
Dan dia akan jadi makhluk yang paling berkuasa dan bermaharajalela di muka bumi (sebelum Nabi Isa turun membunuhnya).

So dah nampak tak macam mana surah al-Kahfi boleh jaga dan lindungi kita dari fitnah Dajjal? It makes sense right?

Jadi lepas ni, bila baca al-Kahfi, janganlah baca macam tu je. Baca, cuba faham maksud dan paling penting, cuba untuk amalkan!

Sebab semua fitnah Dajjal tu in a way dah ada pun zaman sekarang ni. Cuma taklah dalam skala dahsyat macam fitnah Dajjal.

Kalaulah baca dan amalkan al-Kahfi boleh lindungi kita dari bapak segala fitnah (Dajjal), dah tentu ia boleh lindungi kita dari fitnah-fitnah lain!

Tak gituuwwww...

Maka marilah kita istiqamah dan beriltizam membaca surah al-Kahfi setiap hari Jumaat, dan membaca al-Quran setiap hari. Moga ada barakahnya!

Sumber :
Kuliah Ustaz Nouman Ali Khan dan buku Khowatir Qur'aniyah tulisan Syaikh Amr Khalid.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970