Pencuri Masa

October 23, 2018

Pencuri hati oppps pencuri masa
Seperti selalu, setiap pagi, kitorang dalam grup besar SHC akan terima amanat dari Master.
Tajuk ni tajuk pagi tadi. Pencuri Masa.

Image result for pencuri masa

Selalu tak kita beralasan yang kita TAK CUKUP MASA? Rasanya korang tau tak siapa yang CURI MASA korang tu?
Orang yang bisnes online ni, pencuri dia bukan orang lain tapi diri dia sendiri. Eh eh eh senangnya cakap.

Okay,meh kaklong sebutkan 3 perkara yang memang korang biasa je buat setiap hari. Tak sedar yang sebenarnya ia dah pun mengganggu produktiviti korang.

Image result for grup fb
a) Sejenis yang suka lepak kat grup-grup fb. Rasa tak best kalau tak lepak kat grup tu. Grup tu bagus dah. Tapi yang menjadi punca bila kita tak letakkan had masa selama mana nak duduk kat grup tu. Tu yang sedar tak sedar dok balas2 komen kat grup sampai berejam

Image result for berita viral
b) Sejenis yang suka baca berita viral sekali dengan komen. Wei, baca berita tu bagus dah. Tapi bab2 komen tu rasanya boleh je skip baca. Kekadang disebabkan komen2 tu jugalah dalam tak sedar kita terjebak dengan alfitnatun.
Lagi satu, kekadang berita kat medsos ni tajuk je gempak tapi isinya alahai. Lebih baiklah korang baca buku yang lebih membantu tingkatkan tahap pemikiran kita.

Image result for fb

c) Sejenis yang suka skrol fesbuk. Bagus sebab rajin komen dan like. Naikkan engagement katanya. Tapi post sendiri tak buat. Acaner tu. Adalah lebih baik kalau korang buat post korang siap2, pastu tetapkan masa gak berapa lama nak kita skrol.
Lebih banyak masa kita skrol fb tu, banyak la juga masa terbuang kan. Lebih baik korang buat ayat cair meleleh korang untuk pikat hati customer.

Jadi rasanya korang nak buat lagi tak mende ni? Jangan kata kaklong tak habaq naaaa


Kaklong
Cuba jadikan fesbuk tempat menyebarkan yang baik-baik sahaja

You Might Also Like

0 comments

Jom share