AMBIL LOZENGES UNTUK HILANGKAN BATUK KETIKA HAMILBiasanya masa hamil ni, ibu hamil memang mudah diserang dengan demam, selsema dan batuk. Ibu hamil adalah antara mereka yang dikategorikan sebagai golongan berimuniti rendah. Oleh sebab itu, mereka ni mudah diserang dengan pelbagai penyakit berjangkit.

Antara yang biasa diberikan oleh doktor kepada ibu hamil yang batuk adalah pemberian LOZENGES. Namun adakah ia sesuai sebenarnya diambil oleh ibu yang hamil?

Meh kita baca sedikit kupasan dari Dr Zubaidi Ahmad berhubung perkara ini.

Lozenges adalah ubat tablet yang dihisap dan diberikan perasa seperti rasa oren dan strawberi. Ia yang mengandung 2 bahan aktif, yakni 2,4 dichlorobenzil alcohol dan amymetacresol.

Kedua bahan aktif tersebut merupakan antiseptik lemah yang bertujuan membantu meringankan rasa gatal pada kerongkong dan membunuh virus dan bakteria.

Secara amnya kedua-dua bahan tersebut adalah selamat digunakan untuk wanita yang hamil, namun saya mencadangkan agar mengambilnya secara berhati-hati kerana belum belum ada kajian klinikal terhadap keselamatan lozenges ini apabila diambil oleh wanita yang hamil.

Pengunaan lozenges ini boleh diambil setiap 2-3 jam sekali dengan maksimal 12 tablet dalam masa 24 jam.

Saya lebih mencadangkan agar wanita yang hamil mengambil air kosong yang secukupnya, menggunakan madu di awal pagi dan sebelum tidur, dan mengelakkan diri bercampur suasana yang ramai orang. Boleh gunakan pelindung hidung dan mulut.Memang banyak alternatif di luar sana yang selamat dicuba oleh ibu hamil untuk mengatasi masalah batuk. Jika tadi Dr Zubaidi memberi pendapat tentang lozenges untuk rawatan dalaman, apa kata ibu hamil di luar sana cuba pula Balm CF Rub sebagai alternatif sapuan luaran.

Kandungan minyak pati tumbuhan seperti tea tree dan eucalyptus sememangnya dipercayai sangat membantu masalah batuk, selsema dan flu ni.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklongAtau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.Comments

Popular posts from this blog

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

TIPS BERSEDEKAH LEBIH KREATIF

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI