TIPS TURUNKAN SUHU ANAK DEMAM

Anak demam macam mana nak buat?Sebelum tu, meh kaklong nak terangkan pasal DEMAM.

Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Ia bukanlah satu penyakit tetapi gejala yang selalunya menandakan anda mempunyai jangkitan kuman atau virus. Suhu badan normal adalah 36.5°C-37.2°C (suhu di mulut), jika melebihi tahap suhu ini anda disahkan demam.


Terdapat beberapa faktor penyebab anak demam:

 • Jangkitan virus penyebab kepada selsema, sakit tekak dan cirit-birit
 • Jangkitan kuman di paru-paru (pneumonia), batuk kering (TB) dan jangkitan saraf (meningitis)
 • Demam malaria/denggi/HIV
 • Penyakit sendi
 • Ubat seperti antibiotik dan sebagainya

Bagaimana nak merawat anak yang demam atau menurunkan suhu anak yang demam?


Kebiasaannya jangkitan ringan selalunya akan lega tanpa rawatan kerana sistem imunisasi dalam badan kita berjaya menangani jangkitan. Walaupun begitu pemantauan terhadap suhu anak yang demam harus dilakukan dengan kerap untuk mengelakkan ia naik melampau.

Di bawah ini terdapat 8 TIPS MENURUNKAN SUHU BADAN ANAK KETIKA DEMAM. • Pastikan anak hanya mengalami demam yang ringan (di bawah suhu 38C) dan tanpa komplikasi seperti muntah atau cirit birit.
 • Makan makanan ringan dan mudah hadam seperti sup atau bubur. Ia lebih mudah hadam selain dari mengandungi cecair yang membantu mengekalkan badan hidrasi. Jumlah cecair dalam badan turut mempengaruhi suhu demam anak.
 • Cuba mandi dengan menggunakan air suam untuk meredakan demam. Jika anak demam, pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun kerana semasa pelajaran Sains ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk samalah dengan suhu badan yang panas tadi.


 • Minum air atau cecair dengan kerap untuk menambah kehilangan bendalir dalam badan. Pengambilan jus buah ketika ini amat digalakkan. Kandungan vitamin C serta mineral di dalam jus buah membantu dalam meningkatkan sistem imuniti si kecil. Secara tak langsung ia membantu menurunkan suhu demam anak.
 • Berpakaian longgar, jangan berselimut kerana ini akan meningkatkan suhu badan. Udara yang terkuap akan menambah haba dan meningkatkan suhu demam anak tersebut. Sebaiknya pakai pakaian yang nipis seperti t shirt kain kapas yang longgar. Ia memberi pengudaraan yang lebih baik. • Menyapu Balm CF Rub di bahagian pelipat dan sendi anggota badan. Boleh juga disapu pada tapak kaki dan diurut lembut. Balm CF Rub mengandungi minyak Tea Tree yang bersifat antibiotik dan minyak lemon yang boleh mengurangkan suhu yang panas pada badan.
 • Mendemah bahagian badan seperti kepala, kaki dan abdomen dengan tuala basah boleh juga menurunkan suhu badan. Orang tua-tua dulu biasanya akan rendamkan sekali asam jawa atau menggunakan daun bunga raya putih. 
 • Jika di rumah ada pendingin hawa, pasangkan supaya suhu di dalam rumah atau bilik terkawal dan sejuk. Secara tak langsung ia turut membantu proses penyembuhan demam anak kecil tu tadi.
 • Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru, jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.
Semoga apa yang dikongsi disini dapat dipraktikkan bersama. Biasanya pengalaman kaklong sendiri, kalau demam dedar, tak perlu ubat demam namun ibu kene rajin pantau suhu badan anak. Selalu basahkan badan anak untuk pastikan suhu badan yang demam tu turun. Ubat hanya diberikan jika suhu melebihi 38C.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklongAtau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Comments

Popular posts from this blog

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

TIPS BERSEDEKAH LEBIH KREATIF

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI