Showing posts with label Resipi. Show all posts
Showing posts with label Resipi. Show all posts
, ,

Air koko ASLI dan berkhasiat

Salam sayang

Sarapan apa pagi ni?

Hari ni anak-anak nak minum Milo tapi kat rumah ni memang tak pernah beli stok Milo. Masa kak long kerja, anak-anak biasa minum Milo di rumah pengasuh. Kat rumah biasanya diorang minum air kosong sejuk atau sirap.

Kak long memang banyak membaca tentang minuman tenaga ni dan memang maklum akan kandungannya. Bila dah sepenuh masa di rumah, maka inilah masa yang boleh kak long gunakan untuk mengurangkan makanan terproses ini.

Sebelum ini semasa lelas GFKC pun kami diajar untuk memilih bahan atau sumber makanan asli berbanding makanan terproses ni.

Jadi pagi ni kak long cuba resipi air koko asli untuk hidangan sarapan anak-anak


Inilah bahan yang kak long gunakan.

1 sudu kecil - Serbuk koko
2 scoop - Mealshake
1 scoop - ESP
3 sudu kecil - Organic raw cane sugar
Air sejuk
Ais

Kisarkan bahan-bahan kecuali ais untuk sebatikan. Masukkan dalam jag dan boleh tambah ais untuk lebih sejuk 😘

Rasa air koko ni lebih sedap. Yang tiada Mealshake dan ESP boleh gunakan susu segar ye. Memang lemak-lemak manis rasa air koko ni. 

Jika nak mencuba ESP dan Mealshake yang ada di resipi ni,
 boleh hubungi


 Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Overnight Oat.. Apakah itu?


Kat newsfeed FB kak long dah ramai terjangkit dengan OVERNIGHT OAT... Selama ni kak long dok memerhati je...tapi entah macamana boleh terasa nak menjoinkan diri pulak dengan trend baru ni (trend la sangat kan)

Sebenarnya macam-macam resipi yang kak long jumpa...google je overnight oat maka banyaklah blog-blog resipi mahupun blog-blog kesihatan yang memaparkan resipi mereka.

Secara asasnya Overnight Oat ni hanyalah oat yang direndam semalaman dengan sebarang jenis cecair (spesifik minuman ye...cecair selain minuman, kak long tak gerenti =) ) biasanya susu segar ataupun yogurt

Kenapa ia jadi trend? Sebab ia mudah dan rasanya memang sedap namun bergantung pada resipi korang lah.. Dan yang bestnya..ia sangat bagus diambil untuk mereka yang nak berdiet...

So korang boleh je cuba ikut resipi korang...kat bawah ni kak long cuba dengan resipi kak long sendiri...guna je apa yang ada kat dapur tu...

Resipi simple Overnight Oat kak long

Oat segera
Susu segar
ESP
Cinch Chocolate


Campurkan mengikut selera masing-masing dan biarkan semalaman dalam peti sejuk.

Keluarkan keesokan harinya dan boleh nikmati terus... 
Boleh juga kalau korang nak tambah topping kat atas tu


psst...kak long taerlupa nak snap gambar jadi kak long pinjam gambar dari google ye...
IMG_4108-2Blog
Gambar ihsan Google



Salam sayang 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More