Posts

Showing posts with the label air

Air Dan Kita

Image
Salam sayang

Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Minum Air?

Image
Bila waktu terbaik utk minum air?..Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan. Jangan fikir minum boleh sebarang minum ya. Untuk mendapat kebaikan penuh daripada minuman, pastikan anda minum di waktu-waktu berikut :



·Pagi selepas bangun dari tidur.
Setiap orang akan kehilangan cairan di dalam tubuh sepanjang malam ketika kita tidur. Kehilangan air di dalam badan membuatkan badan berasa lemah longlai dan minda kita tidak cergas. Oleh itu, minumlah sekurang-kurangnya air putih di waktu pagi, betul-betul selepas kita bangun dari tidur. Tidak perlu memberus gigi terlebih dahulu. Dengan begitu, ia dapat menggelakkan anda daripada mencari minuman berkafein.


·30 minit sebelum waktu makan. Jika anda sudah mula terasa lapar bila hampir waktu makan, ia adalah waktu terbaik untuk anda minum air. Seperti yang sering disarankan, air putih lebih baik untuk kesihatan dan ia boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Malah, minum 350ml air sebelum tiba waktu makan atau se…

Tahukah Anda Setiap 25kg Anda Perlukan 1L Air?

Image
Tertarik dengan 'pesanan' dari Kak N so saya nak share dengan anda semua..



Allah jadikan sesuatu itu tidaklah sia-sia. Maka bagi mereka yang mengkaji pasti dapat melihat setiap hikmah. Allah ciptakan bumi dan dikelilingi laut yang luas. Menekankan betapa pentingnya air dalam aspek kehidupan. Bila sakit, masuk hospital doc masukkan air, bila memasak guna air, bila rumah terbakar bomba pancut air, kehidupan perlu air dari makanan....menunjukkan air itu sangat penting.

Berapa L sehari nak minum? Minimum 2 L sehari supaya kepekatan darah sentiasa seimbang dengan apa jua makanan yang masuk dalam badan. Minimum 3 L bagi yang amik supplement.

Air kosong adalah terbaik supaya dapat menyingkirkan toksin dari badan, menstabilkan kepekatan darah, dan melancarkan penyerapan vitamin.

Mereka yang kurang air dalam badan, antara tandanya ialah dahaga, cepat marah, melenting, tak boleh kawal perasaan...suka kritik tapi tak boleh dikritik.

Boleh kongsikan keperluan air ini dengan orang lain....terut…

BerPuaSa dan MeNYusuKan AnaK

Image
Ramadhan bakal menjelma tidak lama lagi...sudah tentu para ibu kini ada yg sibuk membayar semula hutang puasa tahun2 sebelumnya..tak terkecuali kak long....memandangkan ini tahun kedua kak long bakal menghadapi PUASA..insyaAllah..kak long lebih bersedia untuk mengahdapinya...


Di sini...kak long nak kongsikan beberapa persediaan yang diperlukan oleh ibu yang menyusu...kredit to Kak N


Hakikatnya berpuasa tidak mengganggu penyusuan JIKA si ibu sudah mempunyai persediaan yang rapi dari segi fizikal dan minda.

Apakah yang dikatakan dengan persediaan fizikal?

Kita boleh hidup tanpa makan selama 10 hari dan kita boleh hidup dengan hanya minum air selama 50 hingga 60 hari sekalipun. Ini kerana keperluan badan adalah 70 peratus adalah air. Maka tanpa makanan, kita masih boleh menyusu sebenarnya. Namun kebanyakkan ibu2 khuatir apabila tidak makan dan minum akan mengakibatkan susu kekurangan nutrien dan semakin sedikit. Ini tidak akan berlaku apabila si ibu sudah bersedia dengan persiapan yang telit…

BiLa KeKurAnGan AiR

Alkisahnya...dalam sehari dua ni kak long teragak bizi ngan keje-keje kat ofis ni...almaklumla kan...baru je naik cuti ...maka  banyak ler keje menimbun...
Kak long biasanya hari2 akan bw tumbler/ bekas air dr rumah..air masak je...1 botol tu dlm 1.1 Liter air...normally kak long akan refill tumbler tu waktu dekat2 lunch dan after 5 pm...bila dah kat umah...tetapi disebabkan oleh kekangan kerja yang menimbun maka sehari dua ni...kak long takde la merefill(ada ke perkataan ni...marah DBP) tumbler kak long di waktu tengahari....
Jadi dlm waktu keje yang biasanya kak long minum 2Lt ++ dah kurg jd 1Lt++....alhamdulillah susu untuk muaz still cukup...xdela nampak berkurangnya...so assume..ok je la...tapi...semalam petang..kak long mengalami sakit kepala yg amat sangat...mcm migrain...tp kak long x pernah la pulak ada migrain....rasa kalau kat kilang ni boleh tido...nak je landingkan kepala tu ..tp dah tentulah xleh kan...teringat blk apa yg dh kak long makan...sebbnya kak long ni ada alah ng…