Showing posts with label air. Show all posts
Showing posts with label air. Show all posts
, ,

Air Dan Kita

Salam sayang

Image result for water

Dalam badan kita 60-70% adalah terdiri daripada kandungan air. Sebab itulah kita manusia takkan dapat hidup lebih dari 4 hari jika keputusan air. Tapi ramai di antara kita yang meremehkan pengambilan air ni.

Setiap hari kita digalakkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas yang mana 1 gelas bersamaan dengan 250mL air dan ini menjadikan jumlah kesuluruhan air yang patut diambil adalah 2 Liter. Air yang kak long maksudkan ini adalah air kosong ye bukan jus atau air berperisa.

Image result for drinking water

Kenapa perlunya kita mengambil air kosong ni? Ini antara fungsi air yang penting buat kita

* Menggerakkan fungsi tubuh – air memainkan peranan penting bagi merangsang sistem dalam badan kita. Tanpa air, darah tidak mengalir, oksigen dan zat makanan tidak akan dipindahkan, sisa tidak akan dihapuskan dan organ badan tidak berfungsi. Air merupakan alat pengangkutan terbaik.

*Menjalankan proses detoksifikasi - Setiap hari tubuh kita terdedah kepada unsur toksin. Buah-buahan dan sayur-sayuran sekarang tak macam dulu. Kebanyakannya kini disembur dengan racun serangga malah baja yang digunakan pun kebanyakannya baja sintetik. Haiwan ternakan pula makanan mereka dicampur dengan hormon serta antibiotik yang membolehkan mereka matang dan besar dengan lebih cepat. Tak termasuk pula dengan air serta udara yang kita hirup, penuh dengan bahan tercemar

*Mengelakkan dehidrasi dan penyakit – Hampir semua penyakit adalah disebabkan oleh kekurangan air. Masalah jerawat, penghadaman, obesiti, sendi dan masalah yang lebih serius seperti masalah jantung, tekanan darah tinggi dan juga kanser. Antara tanda awal kekurangan air ialah bibir kering, keletihan, pening kepala, insomnia serta sembelit

Image result for benefits of drinking water
Antara kepentingan air:

Minum air sekurang-kurangnya lima gelas sehari boleh mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45 peratus, kanser payudara (79 peratus) dan kanser pundi kencing (50 peratus). 
Sumber air kita datang daripada minuman (47 peratus), makanan (39 peratus) dan proses metabolisme di dalam sel (14 peratus).

“Air penting untuk melarutkan hasil sampingan metabolisme seperti asid urik dan urea yang diangkut oleh darah ke buah pinggang. Kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini.

“Air juga diperlukan untuk menjadi pelincir kepada pergerakan sendi dan kajian menunjukkan pengambilan 8-10 gelas air sehari boleh mengurangkan kesakitan sendi pada 80 peratus pesakit artritis.

“Air turut menjadi bahan asas paling utama untuk aktiviti enzim dan kawalan suhu badan; membolehkan darah menghantar oksigen dan nutrien kepada sel di seluruh badan. Kekurangan air menjejaskan semua proses ini dan khasiat makanan mungkin tidak dapat diagihkan dengan baik ke seluruh badan,” 

Badan kita membabitkan 70 peratus air dan jika air ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat. Air bersih boleh merangsang sistem pertahanan badan, metabolisme sel dan mengurangkan risiko sel menjadi tidak normal, mencegah bahan toksik daripada merebak ke sel lain dan merendahkan peluang mendapat jangkitan.

Air untuk buang lemak. Bagi individu yang mahu mengurangkan berat badan, minum banyak air kosong antara jalan terbaik. Air elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan dan mempercepatkan proses pembuangan lemak. Masalahnya ramai orang keliru antara isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’. Ini menyebabkan kebanyakn kita mencari makanan setiap kali satu daripada isyarat ini diterima otak. Jadi apa kata kita ubah. Bila kita rasa lapar kita minum segelas air

Dah habis baca? Apa kata lepas baca ni kita minum segelas air. Ingat air kosong tau. Air kosong ni Zero Kalori :)

Image result for kids drinking water


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Minum Air?




Bila waktu terbaik utk minum air?..Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan. Jangan fikir minum boleh sebarang minum ya. Untuk mendapat kebaikan penuh daripada minuman, pastikan anda minum di waktu-waktu berikut :



· Pagi selepas bangun dari tidur.

Setiap orang akan kehilangan cairan di dalam tubuh sepanjang malam ketika kita tidur. Kehilangan air di dalam badan membuatkan badan berasa lemah longlai dan minda kita tidak cergas. Oleh itu, minumlah sekurang-kurangnya air putih di waktu pagi, betul-betul selepas kita bangun dari tidur. Tidak perlu memberus gigi terlebih dahulu. Dengan begitu, ia dapat menggelakkan anda daripada mencari minuman berkafein.



· 30 minit sebelum waktu makan.
Jika anda sudah mula terasa lapar bila hampir waktu makan, ia adalah waktu terbaik untuk anda minum air. Seperti yang sering disarankan, air putih lebih baik untuk kesihatan dan ia boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Malah, minum 350ml air sebelum tiba waktu makan atau sebelum anda mula terfikir untuk mengunyah kudap-kudapan, ataupun coklat boleh mengelakkan anda dari berbuat demikian. Jadi, selamatlah anda daripada menambahkan kalori yang berlebihan dalam tubuh anda.

· Sepanjang hari.
Satu lagi waktu terbaik untuk minum adalah sepanjang hari. Menurut kajian di Jerman, minum 1.5 liter air sejuk atau air putih (sekurang-kurangnya 240 ml air sejuk atau air putih setiap kali minum) boleh membantu anda membakar kalori berlebihan di dalam badan. Pakar juga memberitahu bahawa ia membantu meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan
__________________________________________________


Credit to mamafaiz.com



Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila isikan BORANG PESANAN atau email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Anda juga boleh membeli sendiri dan mendapat harga ahli (diskaun 15%) apabila menggunakan ID saya 852417 di mana2 branch Shaklee.
Share:
Read More

Tahukah Anda Setiap 25kg Anda Perlukan 1L Air?

Tertarik dengan 'pesanan' dari Kak N so saya nak share dengan anda semua..



Allah jadikan sesuatu itu tidaklah sia-sia. Maka bagi mereka yang mengkaji pasti dapat melihat setiap hikmah. Allah ciptakan bumi dan dikelilingi laut yang luas. Menekankan betapa pentingnya air dalam aspek kehidupan. Bila sakit, masuk hospital doc masukkan air, bila memasak guna air, bila rumah terbakar bomba pancut air, kehidupan perlu air dari makanan....menunjukkan air itu sangat penting.

Berapa L sehari nak minum? Minimum 2 L sehari supaya kepekatan darah sentiasa seimbang dengan apa jua makanan yang masuk dalam badan. Minimum 3 L bagi yang amik supplement.

Air kosong adalah terbaik supaya dapat menyingkirkan toksin dari badan, menstabilkan kepekatan darah, dan melancarkan penyerapan vitamin.

Mereka yang kurang air dalam badan, antara tandanya ialah dahaga, cepat marah, melenting, tak boleh kawal perasaan...suka kritik tapi tak boleh dikritik.

Boleh kongsikan keperluan air ini dengan orang lain....terutama mereka yang tak suka minum air.

Credit to Kak N



Ini adalah di antara yang sering saya dengar.."Kak..banyak dah minum ni..asyik gi toilet jer"..."Rin..naik kembung dah perut minum air ni" :) Untuk pengetahuan anda semua, saya dulu pun begitu juga..Aduh..penatnya nak minum bnyk air lebih-lebih lagi saya jenis malas minum air.Tapi demi Arissa saya buang 'kemalasan' minum air tu. 


Tapi tahukah anda berapa liter yang anda perlukan sehari sebenarnya?Jum kita buat kira-kira sedikit.


Cara #1 

BERAT (KG) / 30 = xx LITER (KEPERLUAN AIR MINIMUM BADAN KITA PERLUKAN)

Contoh :

Berat saya 47 kg. Jadi, 48 / 30 = 1.6 L

Maknanya, minimum 1.6 liter air badan saya perlukan dalam sehari. TETAPI, memandangkan saya sedang BF maka keperluan air ni meningkat.

Cara #2 ( yang ni banyak 'jalan kerja', but at the of the day you still get the same answer .. believe me)

BERAT (POUND) / 2 = xx OZ (KEPERLUAN AIR MINIMUM BADAN KITA PERLUKAN)

Contoh :

Berat saya tadi 48 kg kan? 1 kilogram = 2.20462262 pounds ; maka,  48 kg = 105.6 lbs

105.6 / 2 = 52.8 OZ ( 1 US fluid ounce = 0.0295735296 liters ) , maka

52.8 Ounces = 1.56148235925 Liters

Dan tahukah anda setiap 25kg anda perlukan 1L air? So you do the math :) Ini untuk keadaan biasa. Bagaimana jika anda sedang menyusukan anak?Berpuasa? Atau menyusukan anak dan berpuasa?Tentulah keperluan air lagi meningkat..Di sebabkan itu, kami sering menasihati anda semua minum air masak 2-3L sehari..Jangan lah minum sejag sekaligus yer..Memang terkucil la nnt..Minum la sedikit-sedikit tapi kerap..Time minum duduk lah instead of berdiri..Insyaallah, lawatan ke toilet tu berkurangan :)


credit

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila isikan BORANG PESANAN atau email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Anda juga boleh membeli sendiri dan mendapat harga ahli (diskaun 15%) apabila menggunakan ID saya 852417 di mana2 branch Shaklee.
Share:
Read More
, , , ,

BerPuaSa dan MeNYusuKan AnaK

Ramadhan bakal menjelma tidak lama lagi...sudah tentu para ibu kini ada yg sibuk membayar semula hutang puasa tahun2 sebelumnya..tak terkecuali kak long....memandangkan ini tahun kedua kak long bakal menghadapi PUASA..insyaAllah..kak long lebih bersedia untuk mengahdapinya...


Di sini...kak long nak kongsikan beberapa persediaan yang diperlukan oleh ibu yang menyusu...kredit to Kak N


Hakikatnya berpuasa tidak mengganggu penyusuan JIKA si ibu sudah mempunyai persediaan yang rapi dari segi fizikal dan minda.

Apakah yang dikatakan dengan persediaan fizikal?

Kita boleh hidup tanpa makan selama 10 hari dan kita boleh hidup dengan hanya minum air selama 50 hingga 60 hari sekalipun. Ini kerana keperluan badan adalah 70 peratus adalah air. Maka tanpa makanan, kita masih boleh menyusu sebenarnya. Namun kebanyakkan ibu2 khuatir apabila tidak makan dan minum akan mengakibatkan susu kekurangan nutrien dan semakin sedikit. Ini tidak akan berlaku apabila si ibu sudah bersedia dengan persiapan yang teliti.

Apakah yang dimaksudkan dengan persiapan yang teliti?


Jika kita sudah tahu yang keesokkannya kita akan berpuasa, maka pastikan malam itu kita mempunyai dinner yang seimbang dengan segala keperluan. Pastikan menu mengandungi sayur dan buah-buahan demi memastikan kita tidak sembelit during berpuasa. Serat sangat penting agar pembuangan menjadi lawas dan mengelakkan penyakit buasir


Pengambilan air perlulah disukat dengan sukatan yang khusus. Sebagai contoh 3 liter adalah bersamaan dengan 2 botol air 1.5liter.  Nampak seperti banyak 3 liter itu namun sebenarnya dari jam 6 petang waktu makan malam sehingga jam 5 pagi esoknya kita mempunyai almost 11 hours. So keperluan kita untuk melengkapkan minum 3 liter air adalah sangat panjang. Ini sangat membantu kita berpuasa dengan jayanya.


Jika berkemampuan, tidak salah mengeluarkan sedikit belanja membeli minuman berglukos seperti PD iaitu Performance Drink. Ianya minuman yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa, memastikan kandungan gula dalam darah  dan bendalir dalam badan adalah seimbang. Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa disamping melaksanakan perahan buat si manja tersayang.


Bagaimana dengan persediaan Minda?

Minda adalah sesuatu yang tidak dapat dilihat mahupun disentuh. Minda yang tenang dapat mengawal tubuh dengan lebih baik. Ianya akan lebih seimbang dan yakin akan hadir apabila kita dekat denganNya. Minda yang tenang dan yakin hadir hasil dari amalan kita sendiri. Amalan seperti bersedekah, berzikir, solat sunat membantu mendekatkan diri kita dengan pencipta dan secara tidak langsung akan meyakinkan kita bahawa janji pencipta iaitu Allah itu benar...barangsiapa yang menurut perintahNya akan menikmati banyak nikmat.


Sekadar perkongsian ringkas persiapan tubuh dan minda untuk berpuasa bagi ibu yang menyusu :)



(152) Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu). 
(153) Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar

Selamat menunaikan ibadah puasa dengan jayanya. Ameen ameen.




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long
Share:
Read More
, , , ,

BiLa KeKurAnGan AiR


Alkisahnya...dalam sehari dua ni kak long teragak bizi ngan keje-keje kat ofis ni...almaklumla kan...baru je naik cuti ...maka  banyak ler keje menimbun...

Kak long biasanya hari2 akan bw tumbler/ bekas air dr rumah..air masak je...1 botol tu dlm 1.1 Liter air...normally kak long akan refill tumbler tu waktu dekat2 lunch dan after 5 pm...bila dah kat umah...tetapi disebabkan oleh kekangan kerja yang menimbun maka sehari dua ni...kak long takde la merefill(ada ke perkataan ni...marah DBP) tumbler kak long di waktu tengahari....

Jadi dlm waktu keje yang biasanya kak long minum 2Lt ++ dah kurg jd 1Lt++....alhamdulillah susu untuk muaz still cukup...xdela nampak berkurangnya...so assume..ok je la...tapi...semalam petang..kak long mengalami sakit kepala yg amat sangat...mcm migrain...tp kak long x pernah la pulak ada migrain....rasa kalau kat kilang ni boleh tido...nak je landingkan kepala tu ..tp dah tentulah xleh kan...teringat blk apa yg dh kak long makan...sebbnya kak long ni ada alah ngan mknn berangin ni..especially pucuk ubi...sgt2 kalah...tp dalam minggu ni memang xde masak mahupun makan pucuk ubi ni.....

Kalau bak kata sebab mkn shaklee...xpenah lak jd macam ni....lagipun kak long dah amik dekat 2 tahun...takkan br ada kesan kot...

Tetiba kak long terpandang la si makhluk tumbler kat sebelah ni....masa tu dah kul 2 petang...berat je lagi...tgk2 ada 3/4 lagi isinya....kak long tanya ngan staff kak long ada ke tolong isikan air...depa kata xde....SAH..ini air yg kak long bw dr rumah pg tadi....tak terminum lagi....HAH..taulah kak long apa puncanya...air dlm bdn kak long x cukup dek non.....

Kak long teringat kata seorang sahabat...antara penyebab berlakunya healing krisis adalah kerana ketidakcukupan air dlm badan kita...

Oleh kerana kita mengambil suplemen...which mean concentrated berbanding buah/ sayur yang lebih mild.....maka pengambilan air harus seiring....sebabnya...dgn mengambil suplemen, kepekatan darah akan meningkat....tanpa air yang cukup...penyerapan nutrien dr suplemen tu kurang efisien.....pada masa yg sama jugak....darah memerlukan tekanan yang lebih untuk mengangkut nutrien ke sel-sel dlm badan dek kerana pekat tadi....oleh itu...suka kak long nak mengingatkan supaya air kosong/masak/putih sangat2 perlu diambil pada kadar yang mencukupi...3Liter sehari...(peringatan buat diri sendiri sebenarnya...)

Harap2 kekawan kat luar tu...amik pesanan ni n sematkan dlm hati yer...

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. 
Salam mesra dari kak long
Share:
Read More