Showing posts with label alergy. Show all posts
Showing posts with label alergy. Show all posts
, , , , , ,

ALAHAN MAKANAN PADA BAYI

Keluarga kaklong ada sejarah alahan makanan. Adik yang kedua sangat alah terhadap telur puyuh. Setiap kali dia makan telur puyuh, muka dan badan akan bengkak-bengkak. Amik masa gak nak pulih seperti sedia kala. Ini berterusan sehingga dia mula bersekolah.

Tapi macamana kita nak tahu adakah kita berisiko untuk alah terhadap makanan atau tidak? Jemput baca sedikit perkongsian di bawah. Sumber tulisan ini adalah dari Baby Centre


Apa itu alahan makanan?

Alahan makanan ialah apabila sistem pertahanan badan (sistem imun) bayi anda mempunyai reaksi buruk terhadap protein dalam makanan yang biasanya tidak membahayakan, dan cuba untuk melawannya dengan menghasilkan antibodi.

Jika bayi anda mengalami alahan makanan, kemungkinan besar dia akan menunjukkan simptom-simptomnya beberapa minit sahaja selepas memakan makanan tersebut.

Adakah alahan makanan kerap berlaku pada bayi?

Alahan makanan biasa berlaku pada bayi dan kanak-kanak kecil. Dianggarkan sehingga lapan peratus kanak-kanak di bawah usia tiga bulan mengalami alahan makanan.

Anak anda lebih berkemungkinan mengalami alahan makanan jika seseorang dalam keluarga juga mengalami alahan makanan, atau alahan laian seperti asma atau ekzema. Kaitan di antara alahan makanan dan ekzema adalah sangat tinggi.

Bayi-bayi yang mengalami ekzema yang teruk semasa di bawah usia tiga bulan lebih berkemungkinan mengalami alahan makanan. Secara amnya, lebih awal ekzema bermula, dan lebih teruk keadaannya, lebih besar kemungkinan anak anda mengalami alahan makanan.

Golongan yang berisiko paling tinggi adalah mereka yang mempunyai sejarah keluarga mengalami alahan. Gambarajah di bawah boleh digunakan untuk menentukan tahap risiko bayi anda.


Makanan apakah yang paling biasa menyebabkan alahan?

Makanan yang paling biasa menyebabkan alahan makanan adalah susu, telur, kacang tanah, dan kekacang lain seperti kacang hazel, walnut dan badam. Statistiknya adalah:

susu: di antara 1.6 peratus dan tujuh peratus pada bayi
telur: kira-kira dua peratus kanak-kanak di bawah usia tiga tahun
kacang tanah: sehingga dua peratus kanak-kanak

Apakah simptom-simptom yang harus saya perhatikan?

Adalah mudah untuk mengesan samada anak anda mempunyai alahan segera terhadap makanan. Tanda-tanda dan simptomnya termasuk:

gatal-gatal (ruam) sekeliling mulut, hidung dan matanya, yang mungkin merebak ke seluruh badan
bengkak pada bibir, mata dan muka
hidung berhingus atau tersumbat, bersin-bersin, mata berair
gatal mulut dan sakit tekak
loya, muntah-muntah dan cirit-birit

Jika anak anda mengalami reaksi yang lebih teruk, dia mungkin berdehit, sukar bernafas, bengkak pada tekak dan lidah, dan tekanan darah turun tiba-tiba. Ini dikenali sebagai anafilaksis atau kejutan anafilaksis, dan boleh mengancam nyawa. Terus hubungi ambulans atau bawa ke hospital dengan kadar segera.

Ibu dan ayah janganlah bimbang. Kebanyakan kanak-kanak atau bayi ni akan bebas dari alahan ini apabila mencapai umur persekolahan. Namun pengurusan alahan ini sememangnya memerlukan ilmu, wang, masa dan tenaga. Sekarang ni banyak sahaja kumpulan sokongan alahan bayi yang ada. Ibu ayah boleh mencari di Facebook ataupun berhubung dengan klinik kesihatan kawasan masing-masing.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , ,

Testimoni Bergambar ~ Kulit Lebih Sihat & Bebas Alahan

Kak long nak berkongsi dengan kalian satu testimoni seorang teman yang menggunakan Set Skin Care Euphoria dan Alfalfa...Wajahnya kini lebih bersih dan beliau bebas dari alahan..Jom kita baca...

 

Beliau adalah rakan kepada bisnes partner kak long...Beliau mempunyai masalah alahan terhadap makanan laut seperti sotong, udang....sehinggakan apa jua yang dimasak dengan makanan laut, jika beliau cuba mengambilnya...alahan tersebut tetap datang..Kesian kan...

Jadi pada akhir Januari 2012 lalu, beliau telah berjumpa dengan biz partner kak long ni dan berminat nak mencuba Set Kecantikan Kulit Euphoria....yang mengandungi B-compleks, Vitamin C dan Vitamin E...Memandangkan beliau mempunyai alahan, maka biz partner kak long ni turut mencadangkan Alfalfa sebagai suplement tambahan...

Setelah mencuba beberapa hari...beliau mengakui keberkesanan VITAMIN SHAKLEE ini...

 

Kenapa kami mencadangkan Pengambilan Set D @ Euphoria Skin Care Set:

1) B Complex
  • Kekurangan B complex boleh menyebabkan wajah kusam
  • Bantu mengurangkan lesu, menstabilkan hormon & mengurangkan stress yang boleh menganggu kulit dan menyebabkan jerawat!
  • Lebih b-complex diperlukan oleh orang yang terdedah kepada matahari kerana b-complex bertanggungjawab sebagai pewarna kulit (melanin) yang rosak bila kulit 'tan'
2) Sustainable Release Vita C
  • membantu proses pembaikan tisu-tisu kulit yang rosak
  • mengandungi kolagen yang membantu mengukuhkan sel kulit
  • bersifat antioksidan - melindungi kulit anda dari radikal bebas larut air (cth.; sinar UV) yang boleh menyebabkan penuaan kulit awal
3) Vita E Complex (with Selenium)
  • meningkatkan sistem imun yang penting untuk melawan penyakit kulit seperti jerawat, psoriasis dan sebagainya
  • bersifat antioksidan - melindungi kulit anda dari radikal bebas larut lemak (cth.; sinar UV)
  • melindungi tisu dari teroksida seterusnya menyebabkan kulit lebih gebu (plump)
  • membantu mengurangkan parut dan kedut dengan cara melembutkan bebenang kolagen kulit
Selain dari Set di atas...kak long sangat mengesyorkan agar kalian turut menambah

Energizing Soy Protein
  • Mengandungi 8 jenis asid amino yang tidak dihasilkan oleh badan (hanya diperolehi dari makanan) bagi melengkapkan proses pembentukan sel-sel baru termasuk kulit
  • Sel kulit manusia diganti setiap 24 hari dan protein adalah unsur penting dalam sel
  • Protien adalah 'elastic fiber' yang boleh membantu penegangan kulit
  • Protein membantu mengurangkan parut-parut dan kulit jadi lebih anjal dan gebu


Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu 

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , , ,

Kesan Sampingan Selepas Amalkan SET EU FOUR PLUS

Kebanyakan antara kita akan bertanya apa ye kesan jika kita ambil vitamin sekian sekian...

Hari ni kak long nak berkongsi pula kesan sampingan yang Puan Sabrina rasa selepas mengamalkan SET EU FOUR PLUS Euphoria...


Puan Sabrina mengamalkan SET EU FOUR PLUS yang terdiri daripada:
Multivitamin@Vitalea
B-Kompleks
Vitamin C
Ostematrix
ESP

Jadi apa kesan sampingan yang Puan Sabrina alami:
i) dari segi penyusuan ~ kuantiti susu beliau bertambah selepas mengamalkan set ini...memandangkan beliau seorang WAHM, beliau akan direct feed baby beliau 24-7..dan kini beliau harus pula mengepam dek kerana susu beliau semakin bertambah dan breast lebih cepat berat....ESP & Ostematrix membantu dalam penghasilan susu jadi pengambilan mengikut aturan yang ditetapkan memang sgt2 membantu...

ii) dari segi kesihatan pula ~ sebelum ini Pn Sabrina ada mengalami sakit2 pinggang kesan dari jatuh tangga, beliau terpaksa bangun dan duduk secara perlahan-lahan serta berjalan dengan perlahan...namun Alhamdulillah..kini beliau boleh menguruskan urusan harian rumahtangga beliau dengan lebih efisien...Ostematrix yang diambil adalah gabungan kalsium, magnesium dan vitamin D yang sangat diperlukan oleh otot dan tulang...penyerapan kalsium yang maksimum dibantu oleh vitamin D menyebabkan sakit2 otot berkurang..

iii) ini pun kesihatan juga ~ Pn Sabrina dulu memang ada alahan terhadap seafood , kekacang dan beberapa makanan lain...dan baby beliau turut menerima tempias...namun kini, kulit baby beliau lebih baik tanpa apa-apa krim dan alahan beliau terhadap makanan turut bertambah baik...ESP (Protein) Shaklee mengandungi 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan..sel yang sihat dihasilkan dari protein yang berkualiti tinggi, jadi tak hairanlah kerana pengambilan ESP sangat membantu menangani masalah alahan dan ekzema.

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , , , , , ,

Anda RESDUNG? SET B juga BOLEH memBANTU

credit tMama Arissa




alhamdulillah..hajat ambil set bf shaklee utk tingkatkan susu yg berzat..tak sangka set ni bantu sangat dlm masalah resdung sejak 20thn lalu..harap mmg itu jawapannya...sy perasan sejak makan set ni, kalau saya makan apa2 yg berunsur telur, sy akan gatal, selsema, skt kepala...but now, mmg byk bezanya...ni yg buat sy jatuh cinta kat shaklee..hehe..





Anda boleh mencuba Set G, yang kami khususkan untuk masalah RESDUNG, ALERGY, ECZEMA, ASTHMA, GEGATA.
 
Set G terdiri daripada.... Vitamin C , B Complex & Alfalfa


Apa fungsi setiap vitamin di atas?

B Complex - sebagai agen penenang dan penstabil hormon
Vitamin C - antioksidan, memperbaiki sel-sel rosak
Alfalfa - mengurangkan keradangan dan gatal-gatal akibat lima penyakit di atas
**(alfalfa tidak boleh diambil oleh mereka yang menghidap SLE iaitu penyakit antibodi berlebihan dalam badan)



Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Share:
Read More