Showing posts with label anak batuk. Show all posts
Showing posts with label anak batuk. Show all posts
, , , , , , ,

RAWATAN BATUK SEMULAJADI DENGAN BUAH NANAS



Batuk antara penyakit yang mudah berjangkit. Baik golongan kanak-kanak mahupun orang dewasa. Dan biasanya batuk antara penyakit yang agak lama mengambil masa untuk sembuh. Jika dibiarkan lama, pesakit akan rasa kurang selesa dan persekitaran turut akan terganggu. 

Batuk adalah tindakbalas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman di mana ia dapat membantu menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia). Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

Terdapat beberapa perkara yang menjadi punca batuk
  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti selesema, influenza
  • Jangkitan pada salur pernafasan (bronchitis, sinusitis) atau paru-paru (pneumonia, tuberculosis)
  • Alahan
  • Asma
  • Merokok
  • Penyakit paru-paru seperti chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
  • Terdedah kepada habuk, asap dan bahan kimia di tempat kerja
  • Asid dari perut naik semula ke esofagus, yang dipanggil gastroesophageal reflux disease (GERD)
  • Rembesan cecair ke dalam tekak (postnatal drip syndrome)
  • Tekanan
Kebanyakan batuk adalah tidak bahaya. Rawatan di rumah boleh dilakukan. Minum air kosong yang banyak antara salah satu cara untuk mengurangkan simptom batuk.

Tapi hari ni kaklong nak kongsikan bagaimana BUAH NANAS membantu dalam merawat batuk secara semulajadi



NANAS 5 KALI LEBIH BERKESAN BERBANDING UBAT BATUK

Melalui sumber daripada laman web preventdisease.com, sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal “Der Pharma Chemica” pada tahun 2010 mendapati buah nanas digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam merawat penyakit tuberkulosis, bronkitis, dan beberapa lagi penyakit yang berkaitan dengan batuk dan selsema.

Dalam kajian berikutnya, para saintis terbabit membandingkan pula keberkesanan jus nanas dengan ubat batuk. Hasilnya, mereka mendapati pesakit yang mengambil jus nanas ini sembuh 4.8 kali lebih cepat berbanding mereka yang mengambil ubat batuk. Oleh kerana nanas adalah daripada sumber semulajadi, maka ianya sesuai diberikan kepada orang dewasa mahupun anak-anak kecil yang berusia 6 bulan ke atas.


Sebagai alternatif untuk bayi di bawah umur setahun, madu boleh juga digantikan dengan air zam-zam atau minyak habbatus sauda perahan tanpa haba (sejuk). Kaedahnya sama seperti penyediaan jus nenas dengan madu, cuma gantikan madu dengan minyak habbatussauda atau air zam-zam. Ia juga dapat memberi tindakbalas yang positif jika diamalkan berterusan ketika diserang batuk.



Untuk bayi di bawah 6 bulan, sapuan Balm CF Rub pada dada dan bahagian belakang serta tapak kaki turut membantu mengurangkan batuk. Balm yang dihasilkan dari minyak pati tumbuhan Tea Tree, Orange dan Eucalyptus ternyata mujarab dalam menguatkan imun bayi. Dan seterusnya membantu memulihkan masalah batuk dan selesema bayi anda.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.





Share:
Read More
, , , , ,

URUTAN TAPAK KAKI UNTUK ANAK KECIL


Kalau kita cakap pasal urut mengurut ni mestinya kaum wanita la paling expert kan. Ye lah setiap kali bersalin, antara yang wajib dilakukan adalah sesi urutan oleh mak bidan.



Tapi kan, harini kaklong nak kongsikan mengenai urutan untuk si manja kita tu.

Mommies tau tak kenapa kena sapu balm kat tapak kaki? Mommies tau kan tapak kaki kita ni ada banyak saraf berbeza, hampir 7000 saraf yang berhubung terus ke organ pada tubuh kita.


Kesan cepat boleh dirasa hasil urutan pada tapak kaki anak. Kalau tengok kat gambarajah ni, kawasan tertentu, mewakili saraf tertentu.

Contohnya kalau anak selsema nak urut di mana ye? Bila kita tengok gambar tu, perasan tak kat jari kaki warna kuning tu. Kawasan sinus berkaitan dengan respiratori. Ibu ayah boleh urut lembut kawasna berwarna kuning dengan balm cf rub.

Untuk anak sakit perut atau sistem perhadaman tak selesa boleh urut di kawawan pink-stomach area. Kawasan colon di tumit pun boleh diurut dengan menggunakan balm t-rub.

Meh belek tapak kaki anak hari ini. Boleh rujuk gambar tu tau. Tugasan mommies untuk harini😜😜😜😜

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , ,

BALM CF RUB - ALTERNATIF UBAT BATUK & SELSEMA TERBAIK


Hingus mengalir tak henti-henti? Merengek-rengek sepanjang hari? Ibu ayah tak cukup tidur bila anak selesema? Itulah yang pernah kaklong alami suatu ketika. Mujurlah ada kawan belajar yang bagitau pasal BALM CF RUB dari TASNEEM NATUREL ni.

Cuba beli 1 bekas dan sapukan pada anak yang kecil. Ye lah kita dok dengar tapi tak cuba, mana nak tau kan. Alhamdulillah selepas beberapa kali sapuan, nampak perbezaan yang ketara pada si kecil. Selesema yang berhari-hari dah berkurang, lebih mudah lena sebab hidung dah tak tersumbat lagi. Syukur sangat sebab ditemukan dengan balm ni.


Antara fungsi balm CF Rub ini adalah untuk:
  • Membantu mengurangkan selesema
  • Membantu mengurangkan kepanasan demam
  • Membantu mengurangkan kahak serta mencairkan kahak yang pekat
  • Membantu melegakan masalah batuk
  • Membantu mengurangkan simptom asma

Dalam CF Rub ada gabungan beberapa jenis minyak pati tumbuhan (Essential Oil- EO) seperti Lavender, Tea Tree, Eucalyptus, Frankincense, Cypress. Di bawah adalah penerangan serba ringkas tentang setiap jenis minyak pati tumbuhan.

Eucalyptus

Dikenali sebagai minyak kayu putih
Membantu mencairkan kahak
Berkesan merawat alahan resdung
Membantu merawat asma dengan bertindak balas dgn membran mukus dgn mengurangkan pembebasan lendir

Lemon

Mempunyai aroma sitrus yang menyegarkan
Bersifat antioksida
Membantu menurunkan suhu badan
Mencegah jangkitan

Cypress

Merupakan agen antibakteria
Membantu mencairkan kahak
Membantu merawat jangkitan pernafasan

Lavender

Mengimbangkan hormone dan tekanan
Mood jadi lebih stabil
Membantu tidur yang berkualiti

Orange

Kaya antioksida
Menghapuskan toksin dalam badan
Membantu lebih fokus dan produktif

Tea Tree

Membantu masalah pernafasan
Bersifat antibakteria
Merawat jangkitan virus dan bakteria

Frankinsence

Membantu memecahkan kahak dalam saluran pernafasan dan paru paru.
Memperlahankan aktiviti system saraf
Meningkatkan daya tumpuan serta kualiti tidur

Yang menariknya kan, selain minyak pati tumbuhan di atas, untuk menghasilkan balm, Tasneem Naturel menggunakan shea butter, beeswax dan sweet almond oil sebagai minyak pelarut atau carrier oil. Carrier oil ni berfungsi untuk menjadikan minya tumbuhan tu sesuai digunakan pada kulit. Ada sesetengah EO yang memberi reaksi negatif bila disapukan terus pada permukaan kulit.



Kami di Tasneem Naturel tidak menggunakan bahan pelarut yang berasaskan petrolatum mahupun champor. Ini kerana balm Tasneem Naturel merupakan balm berunsurkan tumbuhan semulajadi. Setiap balm kami mempunyai nombor notifikasi dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia. Kami turut menghantar sampel balm kami ke pihak ketiga untuk ujian logam berat dan sisa racun serangga.



Minggu lepas adik dan abang Aisy lelah. Lepas abangnya ambik gas, adik pulak.
Adik lagi nafas laju. Memang bawak klinik jer tak nak bawa hospital takut kena tahan.
Pukul 10 malam nampak kawan share balm CF-rub ni kat FB. Dah guna memang berkesan, kahak pekat hijau semua keluar. Esoknya nafas pun dah ok.
Alhamdulillah.
Nur Arinah,
Pasir Gudang.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong




Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Share:
Read More