Posts

Showing posts with the label anak kembung

BALM T RUB - PENYELESAI MASALAH KEMBUNG DAN SEMBELIT BAYI

Image
Balm T-Rub ni nama asalnya tummy time balm tapi sudah bertukar pada T-Rub balm kerana tuntutan kelulusan KKM yang tak boleh guna nama anggota badan atau nama penyakit. Untuk memudahkan, maka nama T-Rub telah dipilih.
Siapa yang boleh guna Balm T Rub ni? 🌸 anak yang sembelit, kembung perut, cirit birit dan sakit perut
🌸 ibu mengandung yang loya, sembelit & pedit ulu hati.
🌸 ibu yang bersalin & dalam pantang
🌸 Wanita yang ada masalah PMS/senggugut

Rupa-rupanya antara bahan utama dalam balm Trub ni bahan asas dalam masakan melayu kita je. Serai, bunga lawang, halia. Kat bawah ni kaklong senaraikan setiap bahan dan manfaatnya ye.
Serai Membantu tingkatkan sistem penghadaman, pembuangan air kecil dan mencegah pembentukan gas berlebihan dalam usus. Ia juga mengurangkan masalah usus.
Halia Meransang pengeluaran jus gastrik dan air liur yang membantu penghadaman. Membantu masalah kembung dan buang toksin dari badan.  Melegakan ketidakselesaan perut.
Bunga Lawang  Boleh mempercepatk…

MENCEGAH ANAK DEHIDRASI KETIKA CIRIT-BIRIT

Image
Biasanya kalau anak yang cirit birit. Mesti dia keletihan dan nampak lemah je. Punca utama adalah kerana dehidrasi. Bila cirit-birit berlaku, banyak air yang dikeluarkan dari badan. Selera makan dan minum juga berkurang.

Boleh ke kalau kita nak berikan air tenaga atau air glukosa pada si kecil yang sedang cirit-birit. Ni kaklong kongsikan apa pendapat seorang doktor muda yang mempunyai seorang anak perempuan comel.

Jemput baca ye.




Rasa perlu share dengan mommies semua pasal, kebetulan air glucose yang sepupu beli ni, sebab di suggest oleh adik yang bekerja di kedai farmasi untuk merawat cirit birit baby yang berumur setahun.

.
Air glucose ni memang famous, ada jual kat mana-mana tapi tak sesuai untuk diberikan waktu cirit birit, lebih lagi jika anak yang cirit berumur bawah 3 tahun. Jadi, parents kena bijak pilih mana yang sesuai untuk anak. Kalau tak pasti, boleh bertanyakan pada pegawai farmasi di farmasi berkenaan jika ada.



.
Kalau kita ke klinik/hospital, kebanyakan pesakit akan d…

URUTAN TAPAK KAKI UNTUK ANAK KECIL

Image
Kalau kita cakap pasal urut mengurut ni mestinya kaum wanita la paling expert kan. Ye lah setiap kali bersalin, antara yang wajib dilakukan adalah sesi urutan oleh mak bidan.



Tapi kan, harini kaklong nak kongsikan mengenai urutan untuk si manja kita tu.

Mommies tau tak kenapa kena sapu balm kat tapak kaki? Mommies tau kan tapak kaki kita ni ada banyak saraf berbeza, hampir 7000 saraf yang berhubung terus ke organ pada tubuh kita.


Kesan cepat boleh dirasa hasil urutan pada tapak kaki anak. Kalau tengok kat gambarajah ni, kawasan tertentu, mewakili saraf tertentu.

Contohnya kalau anak selsema nak urut di mana ye? Bila kita tengok gambar tu, perasan tak kat jari kaki warna kuning tu. Kawasan sinus berkaitan dengan respiratori. Ibu ayah boleh urut lembut kawasna berwarna kuning dengan balm cf rub.

Untuk anak sakit perut atau sistem perhadaman tak selesa boleh urut di kawawan pink-stomach area. Kawasan colon di tumit pun boleh diurut dengan menggunakan balm t-rub.

Meh belek tapak kaki anak hari…