Showing posts with label anak kembung. Show all posts
Showing posts with label anak kembung. Show all posts
, , , , , ,

BALM T RUB - PENYELESAI MASALAH KEMBUNG DAN SEMBELIT BAYI


Balm T-Rub ni nama asalnya tummy time balm tapi sudah bertukar pada T-Rub balm kerana tuntutan kelulusan KKM yang tak boleh guna nama anggota badan atau nama penyakit. Untuk memudahkan, maka nama T-Rub telah dipilih.

Siapa yang boleh guna Balm T Rub ni?

🌸 anak yang sembelit, kembung perut, cirit birit dan sakit perut
🌸 ibu mengandung yang loya, sembelit & pedit ulu hati.
🌸 ibu yang bersalin & dalam pantang
🌸 Wanita yang ada masalah PMS/senggugut


Rupa-rupanya antara bahan utama dalam balm Trub ni bahan asas dalam masakan melayu kita je. Serai, bunga lawang, halia. Kat bawah ni kaklong senaraikan setiap bahan dan manfaatnya ye.

Serai

Membantu tingkatkan sistem penghadaman, pembuangan air kecil dan mencegah pembentukan gas berlebihan dalam usus. Ia juga mengurangkan masalah usus.

Halia

Meransang pengeluaran jus gastrik dan air liur yang membantu penghadaman.
Membantu masalah kembung dan buang toksin dari badan. 
Melegakan ketidakselesaan perut.

Bunga Lawang 

Boleh mempercepatkan proses pencernaan, mengurangkan kembung dan mengurangkan kekejangan perut otot. Ha, kawan-kawan yang rasa perut kembung atau sembelit bolehla lebihkan semasa memasak. Selain itu, bunga lawang turut bersifat antiseptik.


Wild mint

Mempunyai kandungan menthol yang rendah.
Membantu masalah gastrik. 
Ia juga merawat kembung, masalah pencernaan, pundi hempedu dan batuk.

Fennel

Antipasmodic yang berkesan.
Bersifat antiseptik juga membantu masalah kemurungan.

Patchouli

Mengurangkan keradangan serta mempunyai sifat antiseptik
Ia juga membantu mengurangkan masalah kemurungan


Tangerine

Memberi aroma sitrus yang menyegarkan
Mengurangkan rasa loya. Juga membantu mereka yang mempunyai masalah insomnia

Juniper

Bersifat antibakteria. Mencegah jangkitan bakteria pada saluran pundi kencing.
Membantu merangsang pencernaan.

Ok kita dah tahu kandungan dalam Balm T Rub ni, jadi jom kita baca bagaimana cara nak gunakan Balm T Rub ni.


Cara atasi baby sembelit atau kembung.

Disini kaklong kongsikan 4 cara sebagai ikhtiar membantu mengurangkan sembelit dan kembung

1. Guna balm Trub by tasneem naturel balm.
2. Buat urutan I ❤ U ( tarik dari kiri ke kanan da ke bawah )
3. Sapukan balm bayi kat perut, pelipat peha, betis dan tapak kaki.
4. Last sekali buat senaman kayuhan basikal.

Buat teknik ni setiap kali selepas mandi. Buat setiap pagi, petang atau malam. Insyaallah mesti baby akan mudah membuang. Angin pun dah tak berkumpul kat perut lagi.



" Balm kuning ni memang MAGIC! Setiap kali adni sembelit, nangis dan teran, aku akan sapu. Takdan lepas tu mesti berjaya berak. Dah 2 hari. Bersyukur"



" Setakat ni saya baru guna 2 kali yang kembung perut tu. Ok juga sis. Bila guna yang tu saya perasan kan, anak saya dapat buang angin"


" Balm hat kuning tu pakai kat perut best. Anak saya boleh berak hari-hari dah, kalau tak sebelum ni meragam, perut tak ok kot. sebab tak berak"
- Puan Azimah

Apa yang penting Balm Tasneem Naturel dirumus tanpa sebarang bahan kimia berbahaya seperti paraben, SLS dan bahan pewarna. Balm bayi Tasneem Naturel diperakui selamat dan mendapat kelulusan daripada KKM.

✅ 100% EO, balm baby ni diperbuat daripada bahan semulajadi tumbuhan. Ada lebih dari 8 jenis pati tumbuhan.
✅ EO ini telah dilute dgn carrier oil cthnya sunflower oil, n dos yg kita gunakan adalah bersesuaian dgn keperluan baby.
✅ Produk 100% buatan muslim tempatan.
✅ Tidak panas dan hanya untuk sapuan luaran 

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , , , ,

MENCEGAH ANAK DEHIDRASI KETIKA CIRIT-BIRIT

Biasanya kalau anak yang cirit birit. Mesti dia keletihan dan nampak lemah je. Punca utama adalah kerana dehidrasi. Bila cirit-birit berlaku, banyak air yang dikeluarkan dari badan. Selera makan dan minum juga berkurang.

Boleh ke kalau kita nak berikan air tenaga atau air glukosa pada si kecil yang sedang cirit-birit. Ni kaklong kongsikan apa pendapat seorang doktor muda yang mempunyai seorang anak perempuan comel.

Jemput baca ye.




Rasa perlu share dengan mommies semua pasal, kebetulan air glucose yang sepupu beli ni, sebab di suggest oleh adik yang bekerja di kedai farmasi untuk merawat cirit birit baby yang berumur setahun.

.
Air glucose ni memang famous, ada jual kat mana-mana tapi tak sesuai untuk diberikan waktu cirit birit, lebih lagi jika anak yang cirit berumur bawah 3 tahun. Jadi, parents kena bijak pilih mana yang sesuai untuk anak. Kalau tak pasti, boleh bertanyakan pada pegawai farmasi di farmasi berkenaan jika ada.



.
Kalau kita ke klinik/hospital, kebanyakan pesakit akan diberikan Oral Rehydraton Salt (ORS) oleh doktor. ORS mungkin ada banyak brand dan boleh di beli sendiri di farmasi kesihatan di luar. Tapi yang perlu kita tahu adalah kandungan ORS aaamattttlah sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Ibu bapa perlu faham, bila anak cirit birit atau muntah – dan jika berterusan, badan anak bukan saja boleh jadik kurang air, tapi kekurangan garam dalam badan.

.
Kebanyakan parents fikir ORS dapat menghentikan cirit-birit anak, tapi tanggapan tu sebenarnya salah tau. Fungsi ORS sebenarnya adalah untuk menggantikan air dan garam yang banyakkk hilang dari badan waktu anak cirit birit. Bila dilarutkan dalam air, molekul-molekul garam dan sebagainya sangat lah senang untuk diserap oleh usus yang waktu tu sedang dalam keadaan ‘tak sihat’. Plus point, ORS jugak ada percentage amount of sugar untuk bekalkan tenaga.

.
Berbalik pada air glucose/ air tenaga yang dibeli di farmasi. Air glucose/ air tenaga ni sebenarnya elok jugak untuk hydration dan dia bagi instant energy kepada peminum. Even saya pun pernah minum waktu kami dalam tournament hoki zaman sekolah dulu. Cuma perlu tahu, air glucose/ air tenaga tidak sesuai diberi kepada bayi lebih lagi yang berumur 3 tahun ke bawah. Kandungan air glucose hanya lah pure glucose dan tidak mengandungi garam yang lain. Kalau di berikan kepada anak yang sedang cirit-birit, air yang mengandungi pure glucose boleh menyebabkan cirit birit anak semakin teruk. Kerana sifat osmotic pure glucose ni menarik lebih banyak air ke dalam usus dan memburukkan lagi keadaan cirit birit tu.


.
Jika anak sedang cirit birit, ibu ayah boleh mengambil langkah di bawah:

1) Teruskan pemberian susu badan bagi yang menyusu/ susu formula.
2) Tidak perlu tukar kepada susu tanpa laktosa (melainkan diarahkan oleh doktor).
3) Berikan ORS mengikut sukatan yang telah disarankan.
4) Jangan cairkan susu formula bayi.
5) Banyakkan makanan bersup untuk kanak-kanak.
6) Kenal pasti tanda-tanda bahaya/ kekurangan air pada anak contohnya:
- menangis tanpa air mata
- terlalu lemah dan tidak aktif
- mata anak cengkung
- ubun bayi berlekuk ke dalam
- anak langsung tak boleh minum/ makan

Ibu bapa perlu segera bawak anak ke hospital jika ada tanda-tanda seperti di atas tau!




Selain dari yang di atas, jika anak ada masalah cirit birit, ibu ayah pun boleh cuba menyapukan balm T Rub pada perut bayi. Sapuan nipis beberapa kali pada bahagian perut dan betis serta tapak kaki bayi juga membantu dalam mengurangkan kekerapan bayi cirit.

Minyak pati halia, serai dan fennel yang ada di dalam Balm T Rub Tasneem Naturel membantu mengurangkan simptom cirit birit bayi.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , ,

URUTAN TAPAK KAKI UNTUK ANAK KECIL


Kalau kita cakap pasal urut mengurut ni mestinya kaum wanita la paling expert kan. Ye lah setiap kali bersalin, antara yang wajib dilakukan adalah sesi urutan oleh mak bidan.



Tapi kan, harini kaklong nak kongsikan mengenai urutan untuk si manja kita tu.

Mommies tau tak kenapa kena sapu balm kat tapak kaki? Mommies tau kan tapak kaki kita ni ada banyak saraf berbeza, hampir 7000 saraf yang berhubung terus ke organ pada tubuh kita.


Kesan cepat boleh dirasa hasil urutan pada tapak kaki anak. Kalau tengok kat gambarajah ni, kawasan tertentu, mewakili saraf tertentu.

Contohnya kalau anak selsema nak urut di mana ye? Bila kita tengok gambar tu, perasan tak kat jari kaki warna kuning tu. Kawasan sinus berkaitan dengan respiratori. Ibu ayah boleh urut lembut kawasna berwarna kuning dengan balm cf rub.

Untuk anak sakit perut atau sistem perhadaman tak selesa boleh urut di kawawan pink-stomach area. Kawasan colon di tumit pun boleh diurut dengan menggunakan balm t-rub.

Meh belek tapak kaki anak hari ini. Boleh rujuk gambar tu tau. Tugasan mommies untuk harini😜😜😜😜

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More