Showing posts with label anak meragam. Show all posts
Showing posts with label anak meragam. Show all posts
, , , , ,

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL


Biasakan dengan "ANAK NAKAL".

Pada kak long, kanak-kanak yang nakal adalah mereka yang kreatif dan bijak. Tapi adakala kenakalan mereka menyebabkan ibu atau ayah mula "naik angin". Jadi Kak long nak kongsikan beberapa tips untuk menangani anak-anak yang nakal ni




Tips 1 ~ Pergi ke arah mereka

Biasanya kita cenderung untuk menjerit jika kita ternampak mereka melakukan perkara yang salah. Apa kata kita ubah dengan bergerak ke arah mereka, bercakap-cakap dengan lembut dan memberitahu perkara yang mereka lakukan adalah satu kesalaha

Tips 2 ~ Selalu mengulang nasihat

Lazimnya kita beri nasihat jika dah buat salah... Bila jadi macam ni, ia disalah anggap sebagai membebel. Jadi selepas ini, sentiasa menasihati mereka walaupun ketika mereka sedang bergembira. Malah ia lebih baik kerana lebih mudah diterima dan dipatuhi


Tips 3 ~ Bercerita

Selalu bercerita dengan anak-anak, terutamanya kisah-kisah teladan mampu membuat mereka berfikir dan mengurangkan darjah kenakalan mereka

Tips 4 ~ Sentiasa berwudhuk dan berdoa

Ajar anak-anak agar sentiasa dekat dengan Allah, Maha Pencipta. Ibu bapa haru sentiasa berdoa agar diberi kemudahan dalam mendidik anak-anak. Amalkan ayat pelembut hati atau zikir Ya Latif setiap hari agar anak mudah menerima nasihat dan mendengar cakap

Tips 5 ~ Mohon bantuan pihak ketiga

Jika di sekolah, mintalah bantuan dari guru. Jika di rumah dan kemarahan tidak dapat dikawal, mohon bantuan suami atau pembantu rumah. Jika tiada, ambil masa untuk menyejukkan diri.

Tips 6 ~ Ambil masa sendiri dan gunakan Balm Calmtime

Adakalanya ibu atau ayah sangat marah dan merasa geram dengan kelakuan anak. Maka jalan terbaik adalah untuk menyendiri. Menyendiri untuk meredakan marah dan geram tadi. Sambil menyendiri, boleh sapukan Balm Calmtime pada titik nadi. Minyak pati tumbuhan dalam Calmtime mampu memberi ketenangan dan secara tak langsung, ibu dan ayah akan lebih cool dan rasional bila berhadapan dengan anak-anak.

Jadi harapnya dengan perubahan yang kita ibu bapa ni lakukan, akan mengurangkan kenakalan anak-anak kita semua. Walau apapun, perjalanan mendidik anak-anak ni memang perlukan kesabaran. In shaa Allah anak-anak adalah pelaburan akhirat terbaik buat kita.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.




Share:
Read More
, , , ,

BALM CALMTIME ~ BALM UNTUK ANAK TANTRUM DAN MUDAH MENGAMUK


Hai korang.

Hari ni kaklong nak perkenalkan pula Balm seterusnya dalam rangakaian produk Tasneem Naturel iaitu Balm CalmTime



Calmtime ni sesuai digunakan oleh anak anak yg suka mengamuk, tantrum, hyperactive dan susah nak duduk diam secara asasnya. Haruman si CalmTime memang tak dapat disangkal lagi. Mesti semua tertanya-tanya bahan apa yang terkandung dalam balm Tasneem ni sampaikan anak yg sedang tantrum pun boleh berubah jadi lebih tenang lepas sapuan Calmtime.

Tiada unsur magic pun. Yang ada hanyalah 8 jenis minyak pati tumbuhan (essential oils) seperti yg korang boleh lihat dlm gambar di bawah



Minyak Pati Geranium.

Diekstrak dari batang dan daun, ianya mampu melegakan tekanan, mengurangkan kemurungan, mengimbangi hormon dan melancarkan peredaran darah.

Minyak Pati Lavender 

Lavender membantu dengan memberikan rasa rileks saraf, menstabilkan mood bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur. Selain itu, ia turut membantu daya tumpuan yang lebih baik. 

Minyak Pati Frankinsense  

Minyak ini pula berperanan melegakan rasa bimbang dan mengurangkan tekanan seseorang. Juga membantu merehatkan saraf dan meredakan kemarahan. 

Minyak Pati Bergamot

Minyak dari kumpulan sitrus ini dapat mengurangkan ketegangan otot. Aromanya yang segar merangsang ketenangan dan meningkatkan rasa relaks dalam diri. Ia juga bertindak sebagai antiseptik yang mana ia dapat mempercepatkan penyembuhan luka.

Untuk masalah kulit yang ringan seperti luka, melecet dan ruam, minyak pati Bergamot membantu.

Minyak Pati Mandarin


Minyak ini diekstrak dari daun, bunga dan buah.

Ia sangat membantu masalah loya serta mengurangkan simptom insomnia

Minyak Pati Marjoram

Marjoram turut dikenali sebagai wintersweet atau joy of mountains. Marjoram bersifat menenangkan dan menyokong sistem imuniti. Minyak marjoram banyak digunakan dalam rawatan alternatif kemurungan.

Ia bertindak terhadap sistem saraf dan seterusnya memberi kesan positif kepada sistem kardivaskular. Aliran tekanan darah lebih stabil. Minyak marjoram turut mengurangkan kesan selsema, hidung berair, migrain dan masalah hempedu.


Minyak Pati Orange


Minyak yang kaya dengan sumber antioksida d-limonene. Membantu menghapuskan toksin dalam badan. Sangat bagus untuk penumpuan daya ingatan dan daya fikir. Membantu lebih fokus dan produktif dalam urusan harian.

Minyak pati tumbuhan yg digunakan dalam calmtime berfungsi untuk membangkitkan rasa/mood/hormon relaks anak anak dan mengurangkan ketegangan hormon pada badan mereka.



Kesan dari penggunaan calmtime adalah, anak anak menjadi lebih bertenang dan relaks, mudah mendengar arahan disebabkan dalam mode selesa, dan boleh juga membuatkan anak2 mudah untuk tertidur. Penggunaan yg konsisten membolehkan anak anak cepat serasi dengan balm, kerana balm ini merupakan dari bahan organic jadi memerlukan tempoh untuk interaksi dan keserasian dengan badan seseorang.
Bayi yg masih muda umurnya lebih mudah untuk serasi dengan balm ini mungkin atas faktor kulit bayi lebih sensitif, nipis dan mudah bagi balm ini meresap pada kulit/hormon bayi. Tapi, sememangnya keserasian adalah bergantung kepada badan seseorang. Balm ini telah banyak membantu para ibu, dimana mengurangkan stress serta masalah tak cukup tidur ivu ibu ekoran terlalu letih melayan bayi yg tantrum atau menangis dengan kerap.

Oleh itu, ibu ibu yg mempunyai masalah begini adalah sangat digalakkan untuk memiliki sekurang kurangnya seunit balm ini agar ibu dan anak dapat menikmati masa yg lebih relaks dan berharga.


Dah nak tengah hari ni . Anak duk aktif lagi sampai berpeluh main berlari kejar2 dengan adik. Rumah sekejap je kemas. Larang dah tak dengar. Sekejap dengar adik nangis sekejap abang pulak nangis. Apa lagi.. mama terus sapu calm time. Haa..lega sikit tak ada dah dengar terpekik melolong­čść
-Puan Nora-


Baby tenang, Tak meragam 


Anak mudah mendengar kata 

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , , , ,

ANAK TAK NAK MAKAN - ORAL OVER SENSITIVE?


Korang mak-mak ada tak masalah anak yang tak nak makan ni. Terutama bila dah naik umur 1 tahun ke atas? Masalah ni dipanggil masalah anak oral over sensitive. 



Kaklong kongsikan sedikit perkongsian dari Dr Ain Zul berkaitan masalah ini.

Mummy nak sharing sikit jawapan kepada problem kawan lama mummy ni. Mummy rasa perlu kongsi dengan ibu-ibu lain jugak sebab maybe ada yang anak problem macam ni kan.

Ade dua isu aje yang nak sentuh dalam kes ni:

1) Anak 1 tahun 9 bulan tak nak makan makanan tekstur kasar, sepatutnya dah boleh makan macam-macam.

2) Frekuensi susu untuk anak umur 1 tahun ke atas.

Hari ni kita fokus sebab Nombor 1 sahaja.


Anak yang tolak makanan bertekstur macam nasi bijik-bijik, ayam ketul-ketul atau apa sahaja yang kasar berkemungkinan ada masalah oral yang over sensitive. Kenapa kita panggil over sensitive, sebab dia tak boleh nak hadap dengan makanan yang bertekstur kasar sikit. Ada kes yang sampai boleh muntah atau gagging reflex. 

Macam anak kawan mummy ni, nak berus gigi pun tersangat lah susah rupanya bila ditanya. Bukan salah anak tu tau, tapi otak dia dah terima signal kata makanan kasar ni macam bahaya untuk ditelan jadi dia kena muntahkan balik. Sama macam berus gigi, dia tak boleh nak terima bila berus bersentuh dengan bahagian dalam mulut. Sebab tu kebanyakkan anak yang ada masalah oral yang over sensitive sukakan benda lembut je, macam bubur nasi atau benda yang dia tak perlu kunyah pun. Kira macam boleh telan terus la camtu.



Jadi macamana ibu dan ayah boleh buat untuk anak yang ada masalah macam ni:

1- Jangan marah kalau anak muntah, buang balik makanan. Pastikan anak sentiasa enjoy dengan makanan yang dimakan. Marah akan menyebabkan anak rasa tertekan dan mungkin tak berminat lagi.

2- Galakkan anak  untuk makan satu benda setiap masa, jangan paksa. Contoh kenalkan semula sayur tapi satu persatu.

3- Cuba makanan yang mudah dipegang. Contohnya kentang goreng, ayam goreng. Kalau sekarang makan bersuap lagi cuba buat makanan dalam bentuk yang boleh anak pegang. Kita tak boleh suap anak sampai dia besar. Ibu kena belajar tengok meja makan bersepah hehehe.


4- Anak yang over sensitive mudah untuk jadi anak yang memilih makan. Dan kadang-kadang dia lapar tak ikut masa. Oleh sebab itu ibu kena sediakan snek yang berkhasiat seperti buah-buahan dan kekacang.

5- Boleh sediakan makanan anak dalam bentuk yang menarik e.g. bento for kids.

6- Cuba kenalkan makanan yang bertekstur seawal mungkin bila anak dah nampak bersedia. Contohnya, jangan asyik bagi makan puree walaupun anak dah 10 bulan.

7- Gum massage / Oral massage - boleh gunakan pelbagai alat mengurut yang ada di kedai baby


8- Ajar anak aktiviti yang byk guna oral muscles, macam tiup bubbles, tiup cotton balls, hisap air dengan straw.

Ni antara yang boleh ibu ayah buat di rumah. Tapi nasihat mummy, boleh bawak anak jumpa occupational therapist jugak tau untuk dapatkan nasihat. Biasa OT akan buat penilaian pada anak dan tawarkan cara untuk membantu ayah ibu yang ada anak bermasalah tak nak makan ni. Sebenarnya OT lagi berpengalaman nak uruskan bab ni.

Yang penting, ibu ayah kena sentiasa memerhatikan sama ada perkembangan anak tu seiring dengan usia atau tak. Jika ada nampak beza, tak salah untuk dirujuk kepada yang lebih pakar.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.



Share:
Read More