Posts

Showing posts with the label anak meragam

TIPS MENANGANI ANAK NAKAL

Image
Biasakan dengan "ANAK NAKAL".

Pada kak long, kanak-kanak yang nakal adalah mereka yang kreatif dan bijak. Tapi adakala kenakalan mereka menyebabkan ibu atau ayah mula "naik angin". Jadi Kak long nak kongsikan beberapa tips untuk menangani anak-anak yang nakal ni




Tips 1 ~ Pergi ke arah mereka Biasanya kita cenderung untuk menjerit jika kita ternampak mereka melakukan perkara yang salah. Apa kata kita ubah dengan bergerak ke arah mereka, bercakap-cakap dengan lembut dan memberitahu perkara yang mereka lakukan adalah satu kesalaha

Tips 2 ~ Selalu mengulang nasihat Lazimnya kita beri nasihat jika dah buat salah... Bila jadi macam ni, ia disalah anggap sebagai membebel. Jadi selepas ini, sentiasa menasihati mereka walaupun ketika mereka sedang bergembira. Malah ia lebih baik kerana lebih mudah diterima dan dipatuhi


Tips 3 ~ Bercerita Selalu bercerita dengan anak-anak, terutamanya kisah-kisah teladan mampu membuat mereka berfikir dan mengurangkan darjah kenakalan mereka

BALM CALMTIME ~ BALM UNTUK ANAK TANTRUM DAN MUDAH MENGAMUK

Image
Hai korang.
Hari ni kaklong nak perkenalkan pula Balm seterusnya dalam rangakaian produk Tasneem Naturel iaitu Balm CalmTime


Calmtime ni sesuai digunakan oleh anak anak yg suka mengamuk, tantrum, hyperactive dan susah nak duduk diam secara asasnya. Haruman si CalmTime memang tak dapat disangkal lagi. Mesti semua tertanya-tanya bahan apa yang terkandung dalam balm Tasneem ni sampaikan anak yg sedang tantrum pun boleh berubah jadi lebih tenang lepas sapuan Calmtime.

Tiada unsur magic pun. Yang ada hanyalah 8 jenis minyak pati tumbuhan (essential oils) seperti yg korang boleh lihat dlm gambar di bawah


Minyak Pati Geranium. Diekstrak dari batang dan daun, ianya mampu melegakan tekanan, mengurangkan kemurungan, mengimbangi hormon dan melancarkan peredaran darah.

Minyak Pati Lavender  Lavender membantu dengan memberikan rasa rileks saraf, menstabilkan mood bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur. Selain itu, ia turut membantu daya tumpuan yang lebih baik. 
Minyak Pati Frankinsense�…

ANAK TAK NAK MAKAN - ORAL OVER SENSITIVE?

Image
Korang mak-mak ada tak masalah anak yang tak nak makan ni. Terutama bila dah naik umur 1 tahun ke atas? Masalah ni dipanggil masalah anak oral over sensitive. 


Kaklong kongsikan sedikit perkongsian dari Dr Ain Zul berkaitan masalah ini.

Mummy nak sharing sikit jawapan kepada problem kawan lama mummy ni. Mummy rasa perlu kongsi dengan ibu-ibu lain jugak sebab maybe ada yang anak problem macam ni kan.

Ade dua isu aje yang nak sentuh dalam kes ni:
1) Anak 1 tahun 9 bulan tak nak makan makanan tekstur kasar, sepatutnya dah boleh makan macam-macam.

2) Frekuensi susu untuk anak umur 1 tahun ke atas.

Hari ni kita fokus sebab Nombor 1 sahaja.

Anak yang tolak makanan bertekstur macam nasi bijik-bijik, ayam ketul-ketul atau apa sahaja yang kasar berkemungkinan ada masalah oral yang over sensitive. Kenapa kita panggil over sensitive, sebab dia tak boleh nak hadap dengan makanan yang bertekstur kasar sikit. Ada kes yang sampai boleh muntah atau gagging reflex. 
Macam anak kawan mummy ni, nak berus gig…