Posts

Showing posts with the label anak semn

URUTAN TAPAK KAKI UNTUK ANAK KECIL

Image
Kalau kita cakap pasal urut mengurut ni mestinya kaum wanita la paling expert kan. Ye lah setiap kali bersalin, antara yang wajib dilakukan adalah sesi urutan oleh mak bidan.



Tapi kan, harini kaklong nak kongsikan mengenai urutan untuk si manja kita tu.

Mommies tau tak kenapa kena sapu balm kat tapak kaki? Mommies tau kan tapak kaki kita ni ada banyak saraf berbeza, hampir 7000 saraf yang berhubung terus ke organ pada tubuh kita.


Kesan cepat boleh dirasa hasil urutan pada tapak kaki anak. Kalau tengok kat gambarajah ni, kawasan tertentu, mewakili saraf tertentu.

Contohnya kalau anak selsema nak urut di mana ye? Bila kita tengok gambar tu, perasan tak kat jari kaki warna kuning tu. Kawasan sinus berkaitan dengan respiratori. Ibu ayah boleh urut lembut kawasna berwarna kuning dengan balm cf rub.

Untuk anak sakit perut atau sistem perhadaman tak selesa boleh urut di kawawan pink-stomach area. Kawasan colon di tumit pun boleh diurut dengan menggunakan balm t-rub.

Meh belek tapak kaki anak hari…