Showing posts with label anak susah tidur. Show all posts
Showing posts with label anak susah tidur. Show all posts
, , , , ,

BALM SLEEPTIME - UNTUK ANAK SUSAH TIDUR DAN TAK LENA



Bayi memerlukan tidur yang mencukupi dan berkualiti untuk sentiasa berasa sihat dan gembira. Anak-anak yang tidak cukup tidur akan sentiasa meragam dan serba tidak kena. Ibu-ibu juga akan keletihan demi melayan kerenah anak.

Sleep time membantu masalah anak-anak yang ada masalah tidur sekejap-kejap, tidur mudah terjaga. Bantu anak tidur lebih lena dan bangun dengan mood ceria.

Di Tasneem Naturel kami hanya menggunakan bahan-bahan semulajadi dalam penghasilan balm. Dengan ini, ia selamat digunakan untuk bayi dan juga seisi keluarga.

Bagaimana Sleeptime Balm membantu anak tidur lena?

Setiap unit sleep time balm mempunyai pati minyak


Cedarwood


Minyak pati Cedarwood adalah antara bahan yang terkandung di dalam Balm SleepTime dari Tasneem Naturel.

Apa fungsinya? Ia membantu merangsang dan seterusnya meningkatkan hormon tidur yang terdapat di dalam tubuh badan kita. Hormon tersebut dipanggil ‘melatonin’. Apabila tingkat hormon melatonin ini semakin banyak, ia menyebabkan rasa mengantuk dan seterusnya membuatkan kita tidur

Ylang ylang




Minyak pati Ylang ylang atau bunga kenanga dalam balm sleeptime berfungsi untuk mengawal tekanan darah, mengawal corak pernafasan dan mengurangkan adrenalin iaitu rasa bimbang, marah dan takut.

Ia sesuai untuk memudahkan tidur dan mendapatkan tidur yang lebih nyenyak.

Zaman dulu (masa tok nenek kita la kan) ylang ylang ni biasa digunakan untuk menghias tempat tidur pengantin baru pada malam pernikahan. Malah kalau dah lama  kahwin pun, ia memberi bau yang menyegarkan dan wangi. Aromanya mampu memberi rasa tenang dan kekal positif.



Bergamot

Bergamot ni sejenis tumbuhan dari keluarga citrus, keluarga limau lah senang cerita. Tumbuhan citrus ni ada banyak jenis. Bergamot ni asalnya dari Italy, buahnya bulat lebar sedikit.Bahagian kulitnya yang akan diambil untuk dijadikan minyak pati atau essential oil.

Bergamot mempunyai bahan aktif limonene yang bersifat antiviral dan membantu menyokong fungsi hormon tenang di dalam badan. Ia boleh menenangkan otot. Dan aroma bergamot yang segar boleh menenangkan kita.

Setiap jenis pati minyak yang terdapat dalam balm mempunyai fungsi yang tersendiri dalam membantu anak supaya mendapat tidur yang lena dan bangun dalam mood yang ceria.



Cara pemakaian Balm Sleeptime. Hanya sapuan nipis sahaja. Tau tak 1 balm boleh bertahan lebih 3 bulan. Sangat menjimatkan.

Di bawah ni kaklong berikan  testimoni pengguna yang telah menggunakan Balm Sleeptime ini


" Alhamdulillah, baby dah ok tidur malam. Cuma bangun bila lapar dan pampers penuh je. Lega ibu boleh tidur malam. Kalau tak, memng tak boleh tidur langsung. Sampai tekanan darah naik. Gara-gara baby tak mau tidur.
Lepas sapu Balm Tasneem. Baby tidur lena ja."
Puan shila.
Penang.



KALAU DULU TIDUR HANYA 10 MINIT, KINI 3 JAM!
"Lena hari ni anak tidur. Biasa anak taknak tidur siang. Kalau tidur pun 10 minit je. Lepas sapu Sleep balm, anak tidur 3 jam! Alhamdulillah"
- Pengguna SleepTime balm, Malaysia

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , ,

KEPERLUAN TIDUR ANAK


Kita selalu risaukan anak-anak kecil yang 5 tahun ke bawah tak nak tidur siang kan. Tapi betul ke memang ada keperluan untuk mereka tidur siang. Jemput baca artikel yang kaklong dah terjemahkan ye.



Berapa lamakah tidur diperlukan?

Kanak-kanak memerlukan jumlah tidur yang berbeza mengikut umur mereka dan disarankan agar anda mengikut panduan yang diberi di bawah untuk memastikan anak anda mendapat rehat yang secukupnya:

0-1 bulan: jumlah masa tidur (setiap hari) = 15-16 jam

Bayi baru lahir lazimnya tidur selama 2-4 jam terus menerus bagi jumlah 15-18 jam sehari. Pada peringkat ini anda boleh menjangka corak tidur anda sendiri akan terganggu apabila corak tidur bayi baru lahir anda tidak mengikut kitaran siang/malam seperti biasa.

1-4 bulan: jumlah masa tidur (setiap hari) = 14-15 jam

Sekitar umur 6 minggu, bayi anda akan mula membentuk corak tidur yang lebih tetap. Dia mungkin tidur di antara 4-6 jam dan lebih lama pada sebelah malam.

4-12 bulan: jumlah masa tidur (setiap hari) = 14-15 jam

Ketika ini, anda harus cuba membentuk tabiat tidur yang sihat bagi anak anda. Biasanya dia akan tidur sekejap 3 kali pada waktu siang, dan berkurangan menjadi dua kali apabila berumur 6 bulan. Masa tidur siang hendaklah selama satu atau dua jam dan bayi anda boleh tidur pada sebelah pagi (sekitar 9.00 pagi), tengah hari (sekitar 2.00 petang), dan petang (di antara 3-5 petang). Menjelang umur 6 bulan, bayi anda harus tidur terus menerus pada sebelah malam.



1-3 tahun : jumlah masa tidur (setiap hari) = 12-14 jam

Masa tidur tengah hari boleh dikurangkan menjadi 1-3½ jam. Bayi anda hendaklah tidur pada pukul 9 malam dan bangun pagi di antara pukul 6-8 pagi.

3-6 tahun: jumlah masa tidur (setiap hari) = 10-12 jam

Bergantung kepada anak anda, tidur siang mungkin tidak diperlukan. Sekiranya dia masih mahu/perlu tidur siang, biarkan dia tidur sekejap sahaja. Kekalkan waktu tidur malam/bangun pagi yang sama.

7-12 tahun: jumlah masa tidur (setiap hari) = 10-11 jam

Pada peringkat ini, pastikan anak anda tidur pada 9 malam, agar dia mendapat tidur secukupnya.

12-18 tahun: jumlah masa tidur (setiap hari) = 8-9 jam

Seperti kanak-kanak kecil, tidur juga adalah penting bagi remaja. Pastikan anak remaja anda tidur sekurangkurangnya 8-9 jam sehari untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraannya tidak terganggu.


Sebagai ibu bapa anda perlu sedar bahawa anak anda perlu tidur. Sekiranya anda mempunyai anak kecil, membantunya membentuk tabiat tidur yang baik adalah agak mencabar pada peringkat permulaan. Namun begitu, anda akan berpuas hati kerana meluangkan masa melakukan perkara yang betul memandangkan manfaat tidur akan terus dibawa ke alam dewasa. Kepentingan tidur yang mencukupi tidak harus diambil ringan.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , ,

BALM SLEEPTIME - PENYELESAI MASALAH INSOMNIA @ SUSAH TIDUR MALAM


Bayi memerlukan tidur yang mencukupi dan berkualiti untuk sentiasa berasa sihat dan gembira. Anak-anak yang tidak cukup tidur akan sentiasa meragam dan serba tidak kena. Ibu-ibu juga akan keletihan demi melayan kerenah anak.

Semua bahan ni telah diambil dan disebatikan dalam bentuk essential oil (pati minyak) dan dirumus khas untuk sleep time. Setiap bahan mempunyai fungsi tersendiri untuk membantu proses tidur yang berkualiti.

Balm ini bukanlah ubat tidur. Jangan salah faham pula ye, tetapi segala unsur yang ada dalam balm ini merangsang deria dan fungsi otak serta horman untuk memberi rasa mengantuk dan mood relax.

Nak tahu tak?


Bahan-bahan utama di dalam balm Sleep Time adalah kombinasi 8 jenis EO. Setiap EO berperanan antaranya:

šŸ˜“Memberikan rasa tenang.
šŸ˜“Menyeimbangkan hormon.
šŸ˜“Merangsang penghasilan hormon tidur.
šŸ˜“Membantu tidur lebih lena.

======================
KANDUNGAN BALM SLEEP
======================
.
++ Cedarwood – Apa fungsinya? Ia membantu merangsang dan seterusnya meningkatkan hormon tidur yang terdapat di dalam tubuh badan kita. Hormon tersebut dipanggil ‘melatonin'.
Apabila tingkat hormon melatonin ini semakin banyak, ia menyebabkan rasa mengantuk dan seterusnya membuatkan kita tidur.

++ Lavender – Haruman lavender dapat membantu anak-anak supaya lebih tenang dan relaks. Ia membantu anak tidur lebih lena dan kurang terjaga.

++ Ylang-ylang – atau bahasa kita dikenali sebagai bunga kenanga. Minyak kenanga ni memang antara minyak yang bagus yang ada dalam balm Sleeptime. Ia membantu mengurangkan kemurungan. Selain itu, ia membantu menstabilkan paras hormon adrenalin dalam badan kita. Secara tak langsung, kawalan tekanan darah juga lebih baik.

++ Vertiver - sejenis atau sekeluarga dengan rumput yang tumbuh meliar. Minyak vertiver membantu dalam mengimbangkan hormon dan tekanan. Ia turut membantu meningkatkan daya tumpuan. Minyak vertiver turut digunakan sebagai salah satu alat bantuan ketika terapi ADHD dijalankan.

++ Marjoram - Juga dikenali sebagai 'wintersweet'. Ia menyokong sistem imun dan bertindak pada sistem saraf dan sistem kardiovaskular.



Siapa yang sesuai untuk menggunakan Balm Sleeptime ni? Balm ini dapat membantu mengatasi masalah golongan seperti di bawah :
  • Anak susah tidur malam
  • Anak tidak tidur lena dan kerap mengigau
  • Orang dewasa yang tidurnya tidak teratur
  • Orang dewasa yang ada masalah insomnia
  • Anak yang kerap tidur lewat malam 
Penggunaannya sangat menjimatkan. Hanya sapuan nipis pada titik nadi dah memadai. Boleh sapukan setiap kali sebelum tidur untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. 


  

“Anak sejak kat kampung tahan mata. Nak main je. Pastu mengamuk sebab tak cukup tidur. Pantang ada benda tak kena menangis. Pastu ajak dia baring sapu sleep time kat dahi tak sampai seminit terus tertidur. Selalu kalau dia nak tidur kena tepuk berejam. Bila dia dah tidur boleh la ibu rest sekejap”
– Puan Ati
“Selalu siang bukan main payah nak tido, kena paksa masuk buaian baru tido. Ni lpas guna, terus tido je atas katil” – Puan Ida
“Saya baru cuba beberapa kali kat anak saya dan Alhamdulillah sekarang anak saya tidur lebih lena..kalau dulu , tidurnya nampak sangat tak lena, sekarang lena sampai kena kejut ajak main main..terima kasih TN! “ –Puan Wani

Antara testimoni ibu-ibu yang telah menggunakan Sleep Time balm daripada Tasneem Naturel. Jadi balm sleep time Tasneem Naturel ni memang bukan bagus sangat, tapi TERBAIKKK!



Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More