Showing posts with label b-complex. Show all posts
Showing posts with label b-complex. Show all posts
, ,

VITAMIN HARIAN WAJIB ~ VITALEA, B COMPLEX & VITA-C

Salam sayang

Siap bersarapan dan terus ambil 3 serangkai Vitalea, B complex dan Vita C.

No automatic alt text available.

3 serangkai ni memang vitamin wajib kak long setiap hari. Umur menghampiri 4 siri ni kena lah ambik makanan tambahan kan. Ada yang kata jaga makan sahaja dah cukup. Ada benarnya kata-kata tu.

Image result for vita lea, b complex dan vitamin c

Sebenarnya, bila kita amalkan pengambilan vitamin, kita juga perlu menjaga pemakanan kita. Misalnya jika sebelum ni kita kerap makan makanan segera, lepas kita amalkan vitamin, kekerapan tu akan berkurang. Badan kita akan mula memilih makanan yang lebih berkhasiat dan sebenarnya rasa inginkan / craving pada makanan "segera" tu lebih kepada kekurangan nutrien yang diperlukan dalam badan kita.

Contohnya jika kita inginkan makanan manis-manis, sebenarnya kita kekurangan vitamin B. Jadi sepatutnya kita mengambil vitamin b complex atau makanan yang kaya vitamin B berbanding mengambil makanan yang tinggi gula :)

Namun pengambilan vitamin tidaklah menggantikan pengambilan makanan seharian kita. Tak logik kan kalau ambik segenggam vitamin langsung tak makan nasi dan lauk sebagainya. Pengambilan makanan ketika 3 waktu makan utama tetap diambil seperti biasa. Manusia memerlukan makanan sebagai sumber tenaga, jadinya vitamin sebagai pelengkap mikronutrien.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com


Share:
Read More

Nak Tahu Cara Pilih B Complex?


Kak long dari zaman muda-muda memang amal vitamin (macam tua sangat sekarang ni ye...) maksud kak long sejak zaman belajar, kak long dah biasa amik vitamin. Salah satunya B complex ni lah sebabnya B complex ni sangat membantu kak long untuk terus fokus semasa kuliah sedang berjalan.

Tapi dulu main beli je vitamin kat farmasi, tak tengok brand yang penting murah. Tapi bila dah mula kenal dan belajar pasal vitamin ni, rupanya kita kena tahu dan bijak memilih vitamin mana yang terbaik.

Macam B complex ni kan, antara ciri-ciri yang menunjukkan ia B complex yang bagus adalah seperti di bawah:

🌻 Harus mengandungi kesemua unsur vitamin B - Vitamin B ada 8 unsur iaitu B1, B2, B3, B5, B6, asid folik dan biotin (ini merujuk kepada piawaian RDA) yang mana kelapan-lapan unsur perlu diambil bersama-sama
🌻 Harus mengandungi 100% RDA bagi unsur asid folik dan biotin
🌻 Perbezaan peratusan (%) Nilai Harian bagi B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
🌻 Jangan sekali-kali ambil B complex yang menawarkan pembebasan berterusan (sustained release)

Jadi, kak long dah bagi tips kan bagaimana nak pilih B Complex terbaik...

Pilihan kak long tentulah B COMPLEX SHAKLEE 😘

Image result for b complex shaklee

Harga sebotol B complex Shaklee adalah RM53.75 dan ia mengandungi 120 biji

Berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Audit & Shaklee

Salam sayang 

Tajuk macam takde kaitan kan... Sebenarnya memang banyak kaitannya

Kak long bertindak sebagai Document Controller (ni salah satu task yang diberikan) di tempat kerja hakiki kak long... Jadi selain dari mengadap operasi setiap hari, antara tugasan nya adalah mengadap para auditor pula. Kami di sini memandangkan tempat pemprosesan makanan, maka terdapat beberapa sistem yang WAJIB kami patuhi. Antara sistem persijilan yang ada termasuklah ISO9001:2008, FSSC 22000 dan HALAL.

Dengan adanya sistem-sistem ini, maka secara langsung AUDIT perlu dilakukan. Bila cakap je Audit...mesti ramai yang mengeluh. Maklumlah bila cakap mengenai audit, ramai yang menyangka ia adalah salah satu cara cari salah... Sebenarnya fahaman macam tu sangat tidak benar. Audit banyak membantu syarikat kak long dalam memastikan semua prosedur dipatuhi. Kalau tiada audit, lebih banyak ketidakpatuhan yang mungkin kita sedari atau tidak.





Kebiasaannya, ketika audit memang akan ada tekanan. Baik oleh pengaudit mahupun yang diaudit. Bulan November dan Disember memang bulan audit kak long. Jadi untuk menangani rasa ketidakstabilan emosi serta tekanan luaran dan dalaman, kak long akan mengambil B COMPLEX. Dan pilihan kak long pastinya B COMPLEX SHAKLEE.


Kenapa B COMPLEX? 

B COMPLEX Shaklee lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Antara kandungan vitamin B yang ada termasuklah B5 yang dikenali sebagai PANTOTHENATE.
B5 ini memang sangat dikenali sebagai VITAMIN ANTI STRESS

Kebiasaannya...kak long akan mengambil 1-2 biji sehari namun jika ada audit, extra dose sehingga 4 biji sehari. Jangan risau sebab B complex adalah vitamin larut air. Pengambilan perlu disertai dengan minum air kosong sekurangnya 3 Liter sehari untuk memastikan penyerapan adalah optimum.

Jika korang di luar sana sentiasa berhadapan dengan pelbagai kerenah yang menyebabkan korang STRESS... maka sangat elok pengambilan B Complex dimulakan.

Nak mencuba B COMPLEX Shaklee? Roger sahaja nombor di bawah


Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Ambil Omega ketika letih?

Salam sayang




Sihat semua pagi ni? Alhamdulillah kak long masih diberi keizinannya untuk terus berkongsi kebaikan Shaklee dengan korang semua.


Semalam antara hari yang agak meletihkan buat kak long. Bertolak dari Sitiawan kira-kira jam 10 pagi dan terus bermesyuarat dan lawatan kilang hingga jam 6. Merempuh pula kesesakan sebelum tiba di hotel kak long menginap. Rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Sitiawan, kak long tidak perlu menempuh jammed langsung.




Sebelum ni kak long hanya mengambil ostematrix 4 biji sebelum tidur. Namun sejak mengetahui bahawa B complex dan Omega guard juga membantu dalam mendapatkan tidur yang berkualiti, maka kak long mengubah sedikit jadual pemakanan vitamin kak long.




Bila badan kita penat, sebenarnya otot-otot kita membengkak. Tisu-tisu yang membentuk otot mengalami radang dan seterusnya menyebabkan kita rasa sakit-sakit badan. Omega membantu dalam meredakan radang dan dengan sinerginya bersama ostematrix dan b complex, otot yang membengkak dan badan yang penat akan jadi lebih sihat dan cergas pada keesokan hari.




Ia sangat berbaloi untuk dicuba. Untuk yang berada di sekitar Sitiawan dan berminat dengan produk Shaklee boleh hubungi kak long



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Bila SET CANTIK menunjukkan HASIL

Salam sayang

Tentu ramai yan nak kelihatan cantik dengan kulit yang sihat menjelang Hari Raya nanti ye..

Hari ni kak long sharekan testimoni seorang pengamal SET CANTIK kami.

Apa yang terkandung dalam SET CANTIK kami?

SET CANTIK mengandungi 

VITAMIN C SUSTAINED RELEASE 500gm
- bertindak sebagai antioksidan 
-membantu pembinaan kolagen pada kulit

VITAMIN E COMPLEX
- salah satu vitamin yang mampu mengurangkan parut 
- menghalang pembentukan sel abnormal

VITAMIN B COMPLEX
- sangat bagus untuk menenangkan saraf
- menjadikan kulit wajah lebih berseri-seri



Jika berminat untuk mencuba SET CANTIK, KLIK je kat ikon di bawah ni. 
Selamat bershopping






 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Kawal GASTRIK dengan SHAKLEE

Kalau sebelum ni kak long kongsikan bagaimana kak long mengawal GASTRIK secara biasa...kini kak long kongsikan pula apa suplemen yang kak long amalkan untuk mengelakkan GASTRIK/

Alhamdulillah selepas mengenali Shaklee, kak long lebih bijak mengawal GASTRIK...



~ B COMPLEX
Berfungsi sebagai agen penenang, mengurangkan stress dan menenangkan saraf.
Pengambilan sebiji sehari cukup untuk membantu mengawalselia saraf kita
~ OSTEMATRIX
Kandungan kalsium yang bersifat alkali, meneutralkan kandungan usus dan mengurangkan risiko pengakisan permukaan usus disebabkan tindakan asid hidroklorik
Pengambilan 4 biji ostematrix sebelum tidur setiap malam sangat bagus kerana sepanjang malam kita akan berpuasa dan pemprosesan makanan
~ESP
Protein soya membantu membaikpulih semula se-sel yang rosak serta menghasilkan sel baru yang lebih sihat. Selain dari itu, ESP bersifat rendah glisemik index iaitu tenaga/glukosa dilepaskan secara perlahan ke dalam darah dan tenaga dilepaskan secara beransur-ansur. Perut rasa lebih kenyang pada jangka masa yang lebih lama.

Dah tau rahsianya kan... Apa kata korang-korang kat luar sana tu yang ada gastrik, cuba suplemen yang kak long nyatakan kat atas tu.

HIDUP LEBIH RIANG TANPA GASTRIK!!!


Salam sayang
 
Berminat nak mencuba produk Shaklee? Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , , , ,

Kekal BERTENAGA sepanjang KEHAMILAN

Alhamdulillah, 2013 kini mula menjengah.. Seperti mana insan-insan lain, kak long turut mempunyai resolusi baru bagi tahun 2013.. apa dia..biarlah ia menjadi rahsia...hehehe....(Insya Allah jika resolusi ini tercapai, pasti kak long akan berkongsi dengan u olls ye..)

Dan hari ni kandungan kak long dah memasuki minggu ke-16, syukur. Setakat ini, kak long tiada mengalami masalah yang besar-besar kecuali ketika demam dan hampir lelah beberapa minggu yang lalu. Dan doa kak long agar kesihatan ini terus berpanjangan sehingga tibanya waktu bersalin kelak. Hamil kali ni agak berbeza selera kak long, masa kandungan pertama dan kedua, kak long tak terasa langsung nak makan segala mak nenek asam ke atau buah-buahan yang masam namun tidak pada kehamilan kali ini. Buah epal hijau serta Vitamin C Chewable Shaklee adalah pengubat rasa masam kak long..sekali sekala ada gak makan asam tapi tak leh diamalkan selalu..tak elok..


Kebanyakan ibu-ibu yang hamil seringkali merasa mual dan loya-loya di awal kehamilan... Alhamdulillah, kali ni tiada langsung rasa loya. Dari pembacaan kak long, rasa mual dan loya adalah salah satu simptom ibu hamil yang disebabkan kekurangan kalsium. Kak long memang mengamalkan Ostematrix Shaklee sejak sebelum hamil, mungkin itu juga menyumbang kepada tiadanya rasa mual atau loya...

Selain itu, ibu hamil trimester pertama mungkin kerap mengalami mood swing dan letih. Perubahan hormon serta fizikal / dalaman ibu hamil adalah salah satu puncanya. Pengambilan ESP dan b complex sangat membantu mengatasi masalah keletihan melampau dan moody. ESP yang mengandungi 9 jenis asid amino yang lengkap serta indeks glisemik yang rendah membekalkan tenaga yang berpanjangan buat si ibu. B complex pula yang lengkap dengan asid folik membantu menenangkan si ibu di samping memastikan pertumbuhan saraf bayi berkembang dengan dengan pesat dan mantap.

Hemoglobin rendah dan sering pitam sering dialami oleh ibu yang kurang Zat Besi. Justeru, pengambilan Vitalea (dengan formula zat besi) dan Vitamin C (100mg atau 500mg) benar-benar membantu zat besi diserap sepenuhnya ke salur darah. 

Apabila usia kandungan mulai menjejak trimester kedua, kak long sangat menggalakkan ibu-ibu hamil mengambil suplemen tambahan Omega Guard. Ia mengandungi DHA dan omega-3 dan omega-6 yang membantu dalam perkembangan IQ bayi anda. Selain perkembangan neuron bayi, Omega Guard juga turut membantu mengawal berat ibu supaya tidak bertambah dengan mendadak.

Ibu-ibu hamil di luar sana.... Sudah memilih suplemen terbaik untuk bayi anda? Kak long memilih Shaklee kerana ia semulajadi, selamat dan berkesan.
Hanya yang terbaik untuk kak long dan keluarga!


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Manjung

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
,

Kelebihan B Complex untuk Wanita Hamil


B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. 
Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. 
Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. 
Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More