Showing posts with label balm cf rub. Show all posts
Showing posts with label balm cf rub. Show all posts
, , , , , , ,

RAWATAN BATUK SEMULAJADI DENGAN BUAH NANAS



Batuk antara penyakit yang mudah berjangkit. Baik golongan kanak-kanak mahupun orang dewasa. Dan biasanya batuk antara penyakit yang agak lama mengambil masa untuk sembuh. Jika dibiarkan lama, pesakit akan rasa kurang selesa dan persekitaran turut akan terganggu. 

Batuk adalah tindakbalas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman di mana ia dapat membantu menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia). Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

Terdapat beberapa perkara yang menjadi punca batuk
  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti selesema, influenza
  • Jangkitan pada salur pernafasan (bronchitis, sinusitis) atau paru-paru (pneumonia, tuberculosis)
  • Alahan
  • Asma
  • Merokok
  • Penyakit paru-paru seperti chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
  • Terdedah kepada habuk, asap dan bahan kimia di tempat kerja
  • Asid dari perut naik semula ke esofagus, yang dipanggil gastroesophageal reflux disease (GERD)
  • Rembesan cecair ke dalam tekak (postnatal drip syndrome)
  • Tekanan
Kebanyakan batuk adalah tidak bahaya. Rawatan di rumah boleh dilakukan. Minum air kosong yang banyak antara salah satu cara untuk mengurangkan simptom batuk.

Tapi hari ni kaklong nak kongsikan bagaimana BUAH NANAS membantu dalam merawat batuk secara semulajadi



NANAS 5 KALI LEBIH BERKESAN BERBANDING UBAT BATUK

Melalui sumber daripada laman web preventdisease.com, sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal “Der Pharma Chemica” pada tahun 2010 mendapati buah nanas digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam merawat penyakit tuberkulosis, bronkitis, dan beberapa lagi penyakit yang berkaitan dengan batuk dan selsema.

Dalam kajian berikutnya, para saintis terbabit membandingkan pula keberkesanan jus nanas dengan ubat batuk. Hasilnya, mereka mendapati pesakit yang mengambil jus nanas ini sembuh 4.8 kali lebih cepat berbanding mereka yang mengambil ubat batuk. Oleh kerana nanas adalah daripada sumber semulajadi, maka ianya sesuai diberikan kepada orang dewasa mahupun anak-anak kecil yang berusia 6 bulan ke atas.


Sebagai alternatif untuk bayi di bawah umur setahun, madu boleh juga digantikan dengan air zam-zam atau minyak habbatus sauda perahan tanpa haba (sejuk). Kaedahnya sama seperti penyediaan jus nenas dengan madu, cuma gantikan madu dengan minyak habbatussauda atau air zam-zam. Ia juga dapat memberi tindakbalas yang positif jika diamalkan berterusan ketika diserang batuk.



Untuk bayi di bawah 6 bulan, sapuan Balm CF Rub pada dada dan bahagian belakang serta tapak kaki turut membantu mengurangkan batuk. Balm yang dihasilkan dari minyak pati tumbuhan Tea Tree, Orange dan Eucalyptus ternyata mujarab dalam menguatkan imun bayi. Dan seterusnya membantu memulihkan masalah batuk dan selesema bayi anda.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.





Share:
Read More
, , , , ,

BAHAN SEMULAJADI DALAM BALM TASNEEM NATUREL

BAHAN SEMULAJADI DALAM TASNEEM NATUREL BALM




Selain dari kandungan minyak pati tumbuhan (EO), balm Tasneem Naturel juga mempunyai bahan lain seperti senarai di bawah :





Beeswax (lilin lebah)

Sebagai bahan pengeras/pelikat. Tanpa beeswax, bancuhan tidak akan menjadi keras. ia adalah alternatif terbaik dan semulajadi berbanding jeli petroleum. Ia digunakan sebagai pelindung bawah kulit dan penyembuh kerana bersifat antiinflamasi dan antibakteria. 

Ia juga mengandungi vitamin A yang berfungsi untuk melembutkan dan menyegarkan serta  membaiki sel kulit mati.


Shea butter

Shea butter adalah mentega yang terhasil dari kacang shea yang berasal dari Afrika. Kacang
shea ini aslinya datang dari Ghana dan wilayah barat Afrika. 

Ia berfungsi sebagai pelembap kulit yang hadir dalam bentuk pepejal walaupun pada suhu bilik. Ia juga berfungsi sebagai bahan pelembap kulit. Ia sangat bermanfaat untuk kulit  jenis kering.


Carrier oil

Minyak pembawa. Ia sejenis bahan pelembap kulit berbentuk cecair pada suhu bilik dan mungkin berbentuk pepejal pada suhu beku. Kami menggunakan sweet almond oil dalam tasneem naturel balm. Ini kerana sweet almond oil adalah paling lembut dan ringan kepekatan. Sesuai untuk masalah rambut, ekzema dan pelembap kulit.

Dan yang paling penting, dalam Balm Tasneem Naturel kami, kami menggunakan:



Minyak pati bergred terapeutik (Essential oil)

Ia sangat penting kerana ia berkualiti dan sangat berkesan. Dalam setiap balm tasneem naturel
kami menggunakan 8 atau lebih essential oil dan mengikut dos bayi dan kanak2.

Ya semuanya natural. Hebat bukan??

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

.
Share:
Read More
, , , , ,

BALM CF RUB - ALTERNATIF UBAT BATUK & SELSEMA TERBAIK


Hingus mengalir tak henti-henti? Merengek-rengek sepanjang hari? Ibu ayah tak cukup tidur bila anak selesema? Itulah yang pernah kaklong alami suatu ketika. Mujurlah ada kawan belajar yang bagitau pasal BALM CF RUB dari TASNEEM NATUREL ni.

Cuba beli 1 bekas dan sapukan pada anak yang kecil. Ye lah kita dok dengar tapi tak cuba, mana nak tau kan. Alhamdulillah selepas beberapa kali sapuan, nampak perbezaan yang ketara pada si kecil. Selesema yang berhari-hari dah berkurang, lebih mudah lena sebab hidung dah tak tersumbat lagi. Syukur sangat sebab ditemukan dengan balm ni.


Antara fungsi balm CF Rub ini adalah untuk:
  • Membantu mengurangkan selesema
  • Membantu mengurangkan kepanasan demam
  • Membantu mengurangkan kahak serta mencairkan kahak yang pekat
  • Membantu melegakan masalah batuk
  • Membantu mengurangkan simptom asma

Dalam CF Rub ada gabungan beberapa jenis minyak pati tumbuhan (Essential Oil- EO) seperti Lavender, Tea Tree, Eucalyptus, Frankincense, Cypress. Di bawah adalah penerangan serba ringkas tentang setiap jenis minyak pati tumbuhan.

Eucalyptus

Dikenali sebagai minyak kayu putih
Membantu mencairkan kahak
Berkesan merawat alahan resdung
Membantu merawat asma dengan bertindak balas dgn membran mukus dgn mengurangkan pembebasan lendir

Lemon

Mempunyai aroma sitrus yang menyegarkan
Bersifat antioksida
Membantu menurunkan suhu badan
Mencegah jangkitan

Cypress

Merupakan agen antibakteria
Membantu mencairkan kahak
Membantu merawat jangkitan pernafasan

Lavender

Mengimbangkan hormone dan tekanan
Mood jadi lebih stabil
Membantu tidur yang berkualiti

Orange

Kaya antioksida
Menghapuskan toksin dalam badan
Membantu lebih fokus dan produktif

Tea Tree

Membantu masalah pernafasan
Bersifat antibakteria
Merawat jangkitan virus dan bakteria

Frankinsence

Membantu memecahkan kahak dalam saluran pernafasan dan paru paru.
Memperlahankan aktiviti system saraf
Meningkatkan daya tumpuan serta kualiti tidur

Yang menariknya kan, selain minyak pati tumbuhan di atas, untuk menghasilkan balm, Tasneem Naturel menggunakan shea butter, beeswax dan sweet almond oil sebagai minyak pelarut atau carrier oil. Carrier oil ni berfungsi untuk menjadikan minya tumbuhan tu sesuai digunakan pada kulit. Ada sesetengah EO yang memberi reaksi negatif bila disapukan terus pada permukaan kulit.



Kami di Tasneem Naturel tidak menggunakan bahan pelarut yang berasaskan petrolatum mahupun champor. Ini kerana balm Tasneem Naturel merupakan balm berunsurkan tumbuhan semulajadi. Setiap balm kami mempunyai nombor notifikasi dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia. Kami turut menghantar sampel balm kami ke pihak ketiga untuk ujian logam berat dan sisa racun serangga.



Minggu lepas adik dan abang Aisy lelah. Lepas abangnya ambik gas, adik pulak.
Adik lagi nafas laju. Memang bawak klinik jer tak nak bawa hospital takut kena tahan.
Pukul 10 malam nampak kawan share balm CF-rub ni kat FB. Dah guna memang berkesan, kahak pekat hijau semua keluar. Esoknya nafas pun dah ok.
Alhamdulillah.
Nur Arinah,
Pasir Gudang.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong




Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Share:
Read More