Showing posts with label bengkak susu. Show all posts
Showing posts with label bengkak susu. Show all posts
, , ,

LECITHIN PELBAGAI FUNGSI

Salam sayang

Image result for lecithin shaklee

Image result for lecithin shaklee

Harga sebotol RM55.00
Ada 180 biji


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Share:
Read More
, , ,

LECITHIN KURANGKAN BENGKAK SUSU DISEBABKAN GS

Salam sayang 

Rentetan dari perkongsian kak long tentang Green Smoothies yang lepas. Sebenarnya kak long tak sedar pun yang GS ni boleh jadi milk booster. Sebab biasanya bila kak long ambil ESP setiap hari pun tiada masalah bengkak susu.

Namun sebaliknya terjadi selepas kak long mula mengamalkan GS ni. Hari pertama kak long rasa biasa je dan mek Hana pun menyusu seperti biasa. Masuk hari ketiga, kak long dah rasa kelainan. Hana mula mengelak minum susu pada bahagian kanan. Dan rasa berdenyut-denyut dah mula.
Menjelang petang, rasa berdenyut dah mula sakit. Masa ni sakit masih boleh bertahan dan kak long masih terus menyusukan Hana pada kedua-dua belah. Bila malam, belah kanan semakin sakit dan Hana menolak untuk menyusu pada belah kanan. Memikirkan yang kak long berpuasa, pelbagai usaha luaran kak long lakukan seperti mengurut dengan sikat, tuaman panas dan tuaman sejuk. Masih bengkak susu tidak mahu surut.

Satu benda yang tak seronok bila bengkak susu ni selain sakit adalah, pengaliran susu menjadi tersekat-sekat kerana munculnya ketulan “susu beku” yang menyebabkan baby tidak boleh menghisap dengan baik. Alhamdulillah, Hanis masih mahu menyusu, dial ah yang menjadi mesin pengepam susu paling setia kak long. Hanis membantu untuk mengurangkan bengkak secara tidak langsung.

Sebaik berbuka, kak long terus mengambil 6 biji LECITHIN. Lecithin ni memang suplemen yang paling mujarab untuk kak long bila bengkak susu melanda. Masih ada bengkak bila kali pertama kak long ambil lecithin. Dan sebelum tidur, kak long ambil sekali lagi 6 biji LECITHIN.

Apabila bangun keesokannya semasa sahur, Alhamdulillah bengkak dah menyusut walaupun ketulan susu masih boleh dirasa. Jadi semasa sahur ni kak long ambil juga 3 biji LECITHIN untuk mengurangkannya. Pagi sahur ni kak long cutikan dulu pengambilan GS. Nampaknya seharian berpuasa ni masalah bengkak susu hampir pulih. Mungkin esok kita cuba berGS semula dan jangan lupa ambil 6 biji LECITHIN juga.

LECITHIN berfungsi mencairkan lemak. Jadi apabila bengkak susu melanda, susu yang terdiri dari unsur protein dan lemak menjadi berketul-ketul. Untuk mengurangkan atau mencairkan “ketulan” susu itu tadi, unsur pencair susu perlu ada. Dalam kes ini, LECITHIN bertindak mencairkan ketulan susu yang membeku. Jumlah yang perlu diambil mengikut pada badan seseorang. Kak long memang mengamalkan LECITHIN 6 biji setiap hari. Jadi apabila ada masalah ini, mungkin 6 biji tidak mencukupi.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com




Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970
Share:
Read More
, ,

Tips Kurangkan Bengkak Susu

Tips ini kaklong perolehi  dr seorang sahabat...semoga ia boleh dimanfaatkan bersama ye...

Saya notice, ramai juga mommies yang kena "bengkak susu" terutama selepas mencuba "TIPS EKSKLUSIF GBS", kan? Alhamdulillah, murah rezeki anda (banyak susu). Tapi, bahaya juga jika dibiarkan berlarutan. Jika tuam dengan tuala panas tak menjadi, jom cuba "COLD METHOD" pula. This worked wonders on me:


(1) Baring/ Lay down on flat surface.
(2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar. Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut.
(3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down.
(4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun.

This is from my own experience. Saya pernah jalani breast abscess operation early 2009, TAPI, bukan sebab Shaklee ya. Instead, Shaklee helped me to heal faster after the operation (sampai jatuh cinta to become distributor). So, lepas operate tue, sometimes kena clogged duct lagi, then, the doctor taught/ did this to me. Dia taknak prescribe antibiotik dah - not good.

Anyway, jika still sakit, boleh jumpa doc dan minta antibiotik. Tapi, please inform doctor that you're breastfeeding. Nanti mereka bagi antibiotik yang sesuai. Yang paling penting, jangan biarkan ia berlarutan, okey mommies... ;)

Untuk mengelakkan clogged duct:
(1) Pastikan breast dikosongkan sepenuhnya setiap kali sesi perahan.
(2) Jika terasa sakit/ keras di sesuatu area breast yang disebabkan oleh clogged duct, cepat2 kosongkan breast, buat urutan samaada tuam dengan tuala panas ataupun guna "cold method" di atas.
(3) Jika cara no. 2 masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.
(4) Supplement yang membantu untuk clogged duct/ mastitis:
B-Complex, Vita-C & Lecithin (from kellymom.com)

*Source:


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More