Posts

Showing posts with the label berat badan

ANAK KURANG BERAT BADAN PERLU MAKANAN BERKALORI TINGGI (Part 1) - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang

Sepetang semalam di klinik kesihatan. Rutin pemeriksaan buat anak dara berdua ni

So far semuanya ok tapi bila ditimbang,hmm anak dara kaklong berdua ni kategori KBB.

Korang tau tak KBB tu apa? KBB tu kurang berat badan. Walhal dua beradik ni memang makan tak berenti. Jenis tak menolak rezeki katanya. Kalau ada 5orang berbeza yang makan, memang 5 orang tu jugalah mintak disuap makanan hihi

Lepas ni cik misi suruh diorang makan lebih lagi. Cik  misi kata anak-anak kena ikut graf. Memang lah ada yang kurang berat tapi sebaiknya jangan lah sampai ke kawasan kuning tu. Sebabnya dua anak dara ni dah kat borderline dah.

Hmm kalaulah ibunya yang KBB kan best. Ni, ibu asyik masuk kategori LBB jek 🙈

Jadi kaklong kenalah ambik inisiatif untuk pastikan berat diorang ni naik. Sebabnya bulan depan dah kena check up lagi sekali khusus untuk monitor berat badan diorang ni hmmm.
Sebenarnya untuk anak-anak yang ada masalah kurang berat badan ni kan, ada je jalan penyelesaiannya. Terutama…

BERPUASA dengan LECITHIN

Image
Salam sayang

Bulan puasa yang lepas, selain dari mengikuti kelas GengFitKC secara online, kak long masih meneruskan pengambilan SET KURUS SHAKLEE.

Apa yang kak long ambil? Memandangkan kak long masih menyusukan seorang bayi berusia 10 bulan ketika itu, maka pengambilan CINCH sangat tidak digalakkan. Maka solusinya adalah dengan mengambil ESP (Soy protein).

Selain itu, tanpa gagal setiap hari sebelum bersahur kak long akan mengambil 6 biji LECITHIN. Kak long ambil Lecithin ni sebagai usaha untuk menurunkan peratusan lemak badan serta mengurangkan lemak di bahagian bawah kulit.

Bagaimana LECITHIN ni bertindak?


LECITHIN juga dikenali sebagai PENGEMULSI SEMULAJADI. Ia mempunyai kesan untuk melekat pada lemak. Lecithin membolehkan lemak "terapung" di dalam darah dan sekaligus mengelakkan ia daripada melekat pada permukaan membran.
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com



GREEN SMOOTHIES MENU PILIHAN MEREKA YANG BERDIET

Image
Salam sayang

Korang masih dalam mood raya lagi ke? Ya lah kan, raya kan sebulan katanya hihi.

Ni nak cerita, masa bulan puasa hari tu kejadiannya... Kak long ni ada mengikuti 1 kelas diet online. Sebenarnya join kumpulan ni tahun lepas tapi penganjur buka kembali penyertaan mereka yang nak ikut untuk bulan puasa kira macam alumni lah kan.

Grup diet ni memang sangat membantu kak long dalam merealisasikan impian untuk kekal sihat, bertenaga di samping mendapatkan berat idaman. Salah satu ilmu yang diajar dalam grup ni adalah pemakanan sihat. Menu yang kami wajib ambil setiap hari adalah Green Smoothies.

Green Smoothies ni adalah minuman sayuran mentah. Kak long tak pernah blend sayur untuk dibuat jus walaupun ada juga minum jus pegaga di kedai makan. Tapi jus pegaga tu rasanya masih boleh diterima. Bila buat sendiri ni macam-macam resipi boleh digunakan dengan bermacam sayuran.


Resipi Green Smoothies ni pun ringkas je iaitu sedikit buah (sebagai pemanis asli), sayur, serbuk protein dan a…

Minum Teh untuk Tenaga dan Kurus?

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia


Alhamdulillah. Baru sahaja selesai makan tengah hari. Perut sudah kenyang, mata pun mulalah mengantuk kan. Ish ish ish mana boleh jadi macam ni. Banyak lagi kerja yang perlu dibuat

Teringat tentang Cinch Teamix. Kak long pun ambil 1 sachet cinch tea dan bancuh bersama air sejuk dan jus lemon. Nyaman sungguh rasa tekak. Mata pun bolehlah dibuka seluas-luasnya ye.

Cinch Teamix ini adalah sejenis serbuk hasil campuran proprietari 3 jenis teh iaitu teh merah, teh putih dan teh hijau matcha. Cinch Teamix ini mengandungi unsur TAURINA yang:

 Tinggi antioksidan
 Meningkatkan tenaga
 Meningkatkan metabolisme

Sangat digalakkan pada mereka yang ingin mendapat tubuh badan yang langsing dan sihat. Yang penting Cinch Teamix ini tanpa perasa, pemanis dan pewarna tiruan.
Cinch Tea ini boleh diambil sejuk atau panas. Tidak perlu ditambah dengan gula. Jika inginkan sedikit kemanisan (sebab rasa teh ini memang agak tawar) boleh ditambah dengan mad…

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Lepti…

MISI KURUS 2015 ~ SET KURUS YANG MANTOP!!!

Image
Salam sayang 

Alhamdulillah... Dah masuk hari kedua bulan April...bagi SID Shaklee, ia merupakan bulan kedua dalam cycle baru.

Semalam kak long dah umumkan apa promo terbaru bulan ni...yang pasti SET KURUS pasti mengungguli carta.... Shaklee ada produk kuruskan badan ke?... Eh mestilah ada... Nak tahu lebih lanjut, teruskan baca

3 langkah bagaimana Shaklee membantu MISI KURUS ANDA!

Jom KENALI BMI ANDA

Image
Salam sayang 

Kak long pasti ramai di luar sana tu dah tahu apa itu BMI. Tapi pasti ada yang masih tercari-cari kan... Jadi kak long nak kongsikan di sini...

Indeks Jisim Badan atau (BMI) (Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. 
BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Jika korang nak tahu sama ada berat badan serta ketinggian korang itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, korang boleh kira BMI korang mengikut formula kat bawah ni:

Ukur berat badan korang dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):
BMI =                            berat(kg)                                        ------------------------------                                        tinggi(m) x tinggi(m)

Setelah mendapat keputusan BMI, korang bolehlah melihat carta di bawah bagi menentukan sama ada kor…

OMEGA vs LECITHIN

Image
Salam sayang 

Antara LECITHIN & OMEGA, kak long lebih menyukai OMEGA... Kenapa?


Omega guard Shaklee yang lengkap dengan omega 3 membantu meningkatkan metabolisme badan seterusnya membantu badan membakar lemak secara semula jadi

Ini adalah kerana LEPTIN iaitu hormon yang dihasilkan oleh tisu lemak yang memberi isyarat kepada otak untuk mengawal pengambilan makanan dan pengawalan berat badan. Omega 3 yang terdapat di dalam Omega guard Shaklee berfungsi merangsang penghasilan hormon leptin di mana secara tidak langsung ia mengurangkan selera makan.

Selain itu, omega 3 turut menghalang penghasilan hormon kortisol yang menggalakkan penyimpanan lemak di samping menambah kadar serotonin iaitu bahan kimia di dalam otak yang sentiasa membuatkan kita merasa kenyang. Satu lagi yang kak long suka, Omega ni membantu pembakaran lemak yang sedia ada pada badan kita (lemak termendap)

Berbanding dengan LECITHIN, Lecithin bertindak dengan memecahkan lemak kepada molekul yang kecil dan membenarkan m…

Bakar Kalori ketika Menyusu

Image
Syukur Alhamdulillah, untuk bayi ketiga ni pun, kak long diberi kekuatan dan keazaman untuk terus menyusukan sehingga 2 tahun hendaknya.

Mujur ketika hamil, berat kak long tidak naik terlalu banyak, maka urusan pengurangan berat badan tidaklah menjadi agenda utama kak long.. Apa yang penting dan lebih utama, misi penyusuan susu ibu adalah untuk mek Hanis Raudhah...

Namun, kak long tak nafikan ramai ibu yg mengandung mengidamkan untuk mendapat semua berat sebelum hamil sebaik sahaja mereka melalui tempoh berpantang.

Senang sahaja jika anda tahu caranya... Dan yang lebih mudah adalah dengan PENYUSUAN SUSU IBU secara eksklusif untuk 6 bulan pertama. Kenapa kak long kata ia mudah dengan penyusuan susu ibu?
Sebab... Penyusuan susu ibu membakar lebih daripada 600 kalori sehari!

Teruja tak??? Wah, kak long sendiri teruja bila membaca mengenai fakta ini. Senang je kan, cuma susukan bayi atau lakukan pengepaman secara berjadual, maka kalori ibu ni akan terbakar dan mudahlah untuk kita kembali ke be…

TURUN 8KG dalam masa SEBULAN

Image
Wah..sejak naik cuti raya ni...galak kak long bercerita tentang program PENURUNAN BERAT BADAN...

Sebenarnya teruja bebeno ni sebab kak long sendiri mengalami KENAIKAN BERAT sejak bulan PUASA lagi...orang lain bulan puasa turun, tapi kak long bulan puasa, naik berat...macamana tu ye...

Ni semua gara-gara tak boleh tinggal nasi walau sebutir pada bulan puasa yang lepas... biasanya kak long akan pastikan kak long makan nasi sekali sahaja (memadai masa sahur)...tapi yang berlaku sebaliknya...kak long bantai amik nasi 2-3 kali (berbuka, bermoreh dan lain-lain waktu sebelum tidur)... kemudian lepas amik nasi..baring-baring dan terus tidur...nah hasilnya...ukuran badan mula la lari...bukan senang nak kejor yeop...

Jadi selepas raya ni, aim kak long nak pakai baju-baju raya tahun-tahun lepas (baju muat tapi tang kain hmmmm...) Oleh sebab itulah kak long nak berkongsi dengan korang semua testimoni kawan-kawan kak long yang dah berjaya menurunkan berat badan mereka dengan DIET ATKINS + VITAMIN …

HILANG 23KG >>>> Diet Atkins + SHAKLEE

Image
Kembali bertugas seperti biasa selepas seminggu bercuti dengan kerja-kerja rutin...

Almaklum bila bercuti ni (raya atau tak) dan berada di kampung pula... memang agak lari la jadual waktu nyer kan...rasa-rasa kak long..kawan-kawan kat luar sana pun macam tu juga kan...

Kak long teruja hari ni nak mencoretkan sedikit pengalaman seorang rakan biz kak long...

Beliau memulakan misi LOSS WEIGHT ni bermula dari bulan Mei 2012 dan sehingga Julai 2012, beliau telah kehilangan 23KG...banyak tu kan...

Jadi apa yang beliau amalkan ye..

Beliau amalkan DIET ATKINS iaitu sejenis diet yang mengurangkan pengambilan karbohidrat..hanya 20gm - 50gm karbohidrat sahaja yang dibenarkan... Untuk mereka yang obes, diet atkins sememangnya sesuai.. kak long pernah mencuba diet atkins ni selama 2 minggu dan sememangnya ia diet yang mudah dan berat sangat mudah turun... (namun jika anda mempunyai risiko penyakit metabolisme, sebaik-baiknya dapatkan nasihat dari doktor dulu ye...)

Selain dari itu, untuk memastika…

Cerita kak long dan DIET

Sebelum ni kak long pernah share dengan korang kan macamana pembakaran lemak dengan OMEGA oleh salah seorang pelanggan kak N...

Jadi kali ni kak long nak share pula cerita kak long berdiet dan bakar lemak dengan OMEGA pulak...kisahnya, kak long ni tak pernah terfikir pun nak berdiet sebab diri terasa badan ni ok dan bila timbang berat, takde la jauh sangat naiknya...tapi satu hari ni, mak kak long datang la melawat kak long kat perak ni...perkara pertama yang dia tanya...KENAPA kak long MAKIN BESAR?? Pergh..bila mak sendiri dah sound kan...

Then kak long try la beberapa seluar yg memang kak long jarang pakai...hua..rasa nak menitik air mata..tak muat dah..rasa-rasanya beberapa bulan lepas, seluar-seluar ni masih boleh dipakai dengan selesa...

Maka...bermulalah pencarian kak long berkaitan diet...1st sekali kak long try diet atkins..

Diet atkins ni...diet karbohidrat, kak long dah lama tau pasal diet ni...diet atkins ni tidak membenarkan pengamalnya mengambil karbohidrat lebih dari 20gr…

Bakar lemak dengan SHAKLEE OMEGAGUARD

Image
Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.* Minyak Ikan Terbaik Di Dunia Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*
sumber: Shaklee website

Hari ni kak long nak kongsi pengalaman seorang pelanggan rakan biz kak long merangkap sifu kak long selepas pengambilan OmegaGuard Shaklee


Berat badan turun dengan Shaklee OmegaGuard (Testimoni Pengguna)**
“Hari pertama saya amik 3 biji selepas lunch....sepanjang petang sehingga malam saya merasa sangat dahaga , hanya ALLAH sahaja yang tahu. Saya tak de rasa lapar tetapi saya rasa sangat dahaga. Air botol 1.5Liter peneman ke mana saya pergi. Dah minum…

Amazing!!! Berat Turun Dalam Masa 2 Bulan

Image
Ramai ibu yang menyusukan anak menghadapi masalah penurunan berat badan.Namun begitu, tidak semua produk sesuai dengan ibu yang menyusukan ditakuti memberi kesan bukan sahaja pada ibu tetapi kepada bayi.

Di Shaklee kami mempunyai satu killer product pembakar lemak yang memang sesuai diamalkan oleh ibu yang menyusukan iaitu LECITHIN...Ia memang selamat diambil dan memberi kesan yang sangat memberangsangkan..

Jom kita baca testimoni Puan Fadzilah selepas mengambil Lecithin+Herblax+Alfalfa dengan konsisten selama 3 bulan...




Pastikan anda mengikut saranan pemakanan yang disediakan serta pengambilan air kosong yang mencukupi untuk kesan yang lebih efektif.
Jika anda tidak mendapat kesan yang diingini, sila periksa faktor-faktor di bawah: Adakah pengambilan air kosong anda mencukupi setara dengan keperluan berat badan?Adakah anda melakukan proses detox sebelum memulakan sesuatu diet?Adakah anda menjaga pemakanan anda kerana supplement bukan UBAT KURUS.Dengan cara dan motivasi yang kuat, anda j…